Skocz do zawartości
IGNORED

UE zakazała żarówek Edisona (żarowych)

Molibden

Rekomendowane odpowiedzi

Wracajac do dzemu, co jest fantastycznym zadaniem matematyczno-logicznym:

Jezeli jedna osoba schodzi do piwnicy i zapala swiatlo na 1 minute by pobrac jeden sloik dzemu to zuzywa 60x100 watosekund (co to do cholery jest?! ;))

Zarowka mocnooszczedna jest w stanie wytrzymac zalozmy 20.000 zapalen po 6.000 watosekund kazda. Wynika z tego, ze schodzac do piwnicy po 20.000 sloikow z dzemem wykonczymy zarowke wysokooszczena oraz zuzyjemy 120.000.000 watosekund (watosekunda nie ma nic wspolnego z wata).

Ile czasu zajmie ta procedura jezeli w domu mamy 1000 gosci i kazdy zjada 100 g dzemu dziennie (bardzo lubia dzem wlasnej roboty). Jak latwo obliczyc 300 gramowy sloik zapewni dzem 3 osobom na jeden dzien lub jednej osobie na 3 dni. Jezeli gospodarz lubi pakowac to bedzie dla treningu zlazil do piwnicy tylko po jeden sloik z dzemem - zatem zejdzie do piwnicy 300 razy dziennie i zapali swiatlo w piwnicy 300 razy i tylez samo je zgasi (palec go rozboli).

Ale, ale... juz po 66 dniach, po poludniu dnia 67 zarowka padnie (!). Tysiac gosci przestanie jesc dzem albo bedzie trzeba wykosztowac sie na kolejna zarowke wysokooszczedna.

Dodatkowo zuzyje sie 120 mln watosekund co daje ni mniej ni wiecej jak okolo 33,3 kWh a cena jej wynosi okolo 50 groszy za 1 kWh. To daje ni mniej ni wiecej jak 16 zl i 65 gr. Do tego cena zarowki okolo 6 zl i 35 gr daje w sumie koszt przyjecia okolo 33 zl + dzem domowej roboty. A gospodarz jaki napakowany!

pzdrw

såså

Witam,

oswietlenie ulic i mieszkań to 3-4 % zużycia energii-np:80% energii na świecie zużywa przemysł...

Zarowki kompaktowe sa niekologiczne w produkcjii i utylizacjii zawieraja rtęć do produkcji potrzeba wielu szkodliwych materiałow-nie nadaja sie do oswietlania klatek schodowych i miejsc gdzie sie je czesto włącza i wylacza...Powinno być tak ,że aby kupić nową trzeba zdać starą-do tego upust cenowy-tak by się nie walały po smietnikach...

uwaga nie powstaną żarowki jako elementy kolekcjonerskie-ominieciem przepisu bedą te same żarowki sprzedawane jako,żarówki specjalistyczne !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Nie żartuję bedą dalej 100 watowki ,ale będą droższe ktos zarobii...

A ile % wydatków na energię stanowi oświetlenie domu / mieszkania?

Najpoważniejszymi odbiornikami prądu są np u mnie: komputery, monitory, tv, pralka, zmywarka, żelazko, opiekacz, piekarnik, system audio, modem/router (24/7). Nawet jeśli użycie CFL zmniejszy koszty oświetlania o połowę to procentowo udział w wydatkach na e. e. spadnie może o ile... kilkanaście procent?

Jeden z wyników z googla:

"...Łącznie na oświetlenie zużyto w Polsce w r. 1999 26,3 TWh energii, co stanowiło ~ 19% całkowitego zużycia energii elektrycznej.

..."

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Z innego źródła tabelka dla gospodarstwa domowego:

Ukryta Zawartość

post-20192-050555300 1286581491_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Nie tylko Polak potrafi (kombinować)... :D

"Siegfried Rotthaeuser i jego szwagier produkują w Chinach żarówki o mocy 75 W i 100 W, a do Europy sprowadzają je jako "małe urządzenia grzewcze" z anglojęzyczną nazwa handlową "heatball".

Niezadowolony z unijnego zakazu inżynier Rotthaeuser przeanalizował stosowne przepisy i postanowił wykorzystać to, że zakazane żarówki są bardzo nieefektywne - tylko 5 proc. zużywanej przez nie energii elektrycznej idzie na wytwarzanie światła; pozostałe 95 proc. jest przetwarzane na energię cieplną. Inżynier doszedł do wniosku, że takie urządzenie można legalnie sprzedawać jako grzejnik.

Na swej stronie internetowej (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) Rotthaeuser i jego szwagier reklamują swe przedsięwzięcie jako "sprzeciw wobec przepisów wprowadzanych bez procedur demokratycznych i parlamentarnych".

"Minigrzejnik" kosztuje 1,69 euro, a energooszczędna żarówka nawet 6 euro. W pierwszych trzech dniach działalności sprzedano całą partię 4 tysięcy "heatballi". Rotthaeuser obiecuje, że 30 eurocentów z każdego z nich przeznaczy na ratowanie lasów deszczowych. Jego zdaniem jest to lepszy sposób na ochronę środowiska niż inwestowanie w energooszczędne żarówki, zawierające toksyczną rtęć."

Źródło:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

czemu tak psioczycie na świetlówki? jeśli są dobrej firmy to:

- praktycznie od razu od włączenia dają pełną jasność, (tylko hipermarketowy szajs długo się rozgrzewa)

- wg testów faktycznie pobierają tyle ile producent napisał na pudełku (to, że podczas zimnego startu pobierają dużo prądu to moim zdaniem tylko durne gadanie, bo nigdy podczas takiej dyskusji nikt nie przedstawił jakiegoś testu, który by to potwierdził)

- światło też dają normalne (nie męczy itp)

swego czasu używałem nawet świetlówki w łazience (czyli częste włączanie i wyłączanie)- wytrzymała ponad rok- tyle ile zwykła żarówka.

Macie jakieś konkretne uzasadnienie, że świetlówki to zło? Czy 'nie, bo nie' ?

czemu tak psioczycie na świetlówki? ...

...Macie jakieś konkretne uzasadnienie, że świetlówki to zło? Czy 'nie, bo nie' ?

Tu nie chodzi o przekonywanie co jest lepsze. Chodzi o zasadę - że każdy sam wybiera to co jest najlepsze dla niego. A nie UE nakazuje mu to wg. swojego widzimisię.

świetlówki chrzanią prąd (harmoniczne...)

PS.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niemiecki przedsiębiorca wpadł na pomysł ominięcia unijnego zakazu tradycyjnych żarówek o mocy ponad 60 W. Nazwał je po prostu minigrzejnikami, a nie źródłami światła.....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

czemu tak psioczycie na świetlówki? jeśli są dobrej firmy to:

- praktycznie od razu od włączenia dają pełną jasność, (tylko hipermarketowy szajs długo się rozgrzewa)

- wg testów faktycznie pobierają tyle ile producent napisał na pudełku (to, że podczas zimnego startu pobierają dużo prądu to moim zdaniem tylko durne gadanie, bo nigdy podczas takiej dyskusji nikt nie przedstawił jakiegoś testu, który by to potwierdził)

- światło też dają normalne (nie męczy itp)

swego czasu używałem nawet świetlówki w łazience (czyli częste włączanie i wyłączanie)- wytrzymała ponad rok- tyle ile zwykła żarówka.

Macie jakieś konkretne uzasadnienie, że świetlówki to zło? Czy 'nie, bo nie' ?

Dobrej firmy są drogie a większość ludzi nie stać na nie. Kupują więc tanie co jest krokiem wstecz w porównaniu z jakością tradycyjnych żarówek. Poza tym ja preferuję światło żarowe a nie jarzeniowe. Podadto światło CFL nie nadaje się raczej do wykonywania zdjęć. Opłacalność zakupu drogiej CFL nie jest dla mnie wcale taka pewna. Poza tym zwykła żarówka "trochę" grzeje co w naszym klimacie jest niewątpliwą zaletą. Z czasem następuje zużycie elektrod, luminoforu, tak że komfort użytkowania się pogarsza, a w przypadku zwykłej żarówki jest cały czas taki sam. Ponadto CFL powinny pracować w pozycji pionowej i bez (szczelnej) osłony, nie można ich też używać np. na mrozie.

z tą ceną trzeba by przeliczyć- może ktoś się podejmie jaka będzie różnica zużycia energii po ok 1000h pracy?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 1,40 zł dobra firma

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 3,70 zł tez dobra firma

Różnica 2,30 zł. ale świetlówka zużywa ponad 5 razy mniej prądu.

BTW czy dzisiejsze ledowe żarówki za ok 10- 20 zł dadzą tyle światła co żarówka 40 w?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

CFL w tej cenie to odpad. Ona może rok pochodzi. Ja mówię o takich kosztujących 30-40zł. A to jest już przegięcie, nie uważasz?

Żarówka zawsze zużyje prądu za kilka zł więcej ale czy stać mnie by oszczędzać na jakości światła? Chyba nie, nie stać mnie na takie dziadowskie oszczędności. Tak więc warto kupować i stosować zwykłe żarówki 100W albo 150W, bo do CFL nie każdy się przyzwyczai a i zaczną go w końcu denerowować. Lepiej kupić inne energooszczędne urządzenie, np monitor z podświetlaniem LED, zmywarkę, pralkę czy telewizor. Czy też zrobić cokolwiek innego pozwalającego zaoszczędzić pieniądze.

30-40 zł ?

kurcze takich to nigdy nie miałem.

miałem na myśli tańsze :) (ale też firmowe, kupowane w sklepie niewirtualnym)

choć muszę przyznać, nie wiem czemu, ale po kupnie monitora LCD LED (pobór ok 16W) oraz lodówki w klasie A++ rachunek prawie się nie zmienił...

Załóżmy, że stary monitor LCD bez LED żarł 50W więcej, pracował 12 h na dobę, kWh kosztuje 0,4 zł.

Daje to oszczędność 31*24*0,05*0,4, czyli niemal 15 zł na miesiąc...

a widzisz mój błąd- przejrzałem "księgi" i fakt, mniej kilowatogodzin (zasługa raczej lodówki bo poprzednia, Mińsk, miała ok 20 lat) jednak co jakiś czas jest podwyżka jednostki i w samej cenie prawie nie widać oszczędności :/

ech, urządzenia coraz oszczędniejsze a i tak płaci się tyle samo.

choć muszę przyznać, nie wiem czemu, ale po kupnie monitora LCD LED (pobór ok 16W) oraz lodówki w klasie A++ rachunek prawie się nie zmienił...

Być może porónywałeś za krótki lub niewłaściwy okres rozliczeniowy (pora roku ma znaczenie). Lodówkę należy rozmrażać, odpowiednio ustawić wzgl. ściany i ustawić nie za niską temperaturę. Zależy też czy jest prawie pełna czy prawie pusta. Większe różnice w zużyciu byłyby po zastapieniu monitora CRT takim podświetlanym LEDem.
<br />A 75W też dobrze idą, jeśli można wiedzieć? :-)<br />
<br /><br /><br />

Z dnia na dzień coraz lepiej ;) osramowskie idą jak burza! :)

Czemu świetlówki to zło ? Zbijcie w ciągnijcie dymek - nie realne? Dzieci potrafią wiele.

Ledy rządzą :D mam w pokoju 6 ledów co mają poniżej 4 W szt , jest przyjemnie i nie męczą wzroku

There is no dark side in the moon, really. As a matter of fact it's all dark

Mnie to się wydaje,ze chodzi o to czy Unia wie lepiej-niż ja sam-co dla mnie jest lepsze.Kojarzy mi sie to z minioną epoką w której Jaruzel i cała jego banda-też wiedziała lepiej...no,oni to wszystko wiedzieli lepiej.

Chrzanić zakazy i robić tak jak uważamy,co dla nas jest najlepsze.Bicie piany zostawić mądralom z Unii...niech biją.

• Moderatorzy

co do kosztów oświetlenia to u mnie jest tak:

1 etap: kiedyś w łazience miałem żarówkę zwykłą 80 w i dawała fajny kolor i odpowiednią jasność,

2 etap: żarówka energooszczędna 13 w, oszczędność energii ale wredny kolor światła,

Dyrektywa UE zakazująca produkcji i sprzedaży żarówek tradycyjnych o większych mocach......

remont łazienki i wymiana oświetlenia na zalcane przez UE.....

3 etap: 5 halogenów o mocy 50 w każdy ( łącznie 250 W !)

cała jazda z żarówkami to chyba efakt lobby Elektrowni i producentów nowoczesnych żarówek

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Niemiecki przedsiębiorca wpadł na pomysł ominięcia unijnego zakazu tradycyjnych żarówek o mocy ponad 60 W. Nazwał je po prostu minigrzejnikami, a nie źródłami światła.....

Ukryta Zawartość

C.D.N...

Ukryta Zawartość

Proponuję przeczytać post #425 na tej stronie... ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Proponuję przeczytać post #425 na tej stronie... ;)

Fakt nie cofałem się tak w głąb, myślałem że to nowy news.

Swoją drogą nieźli Ci tłumacze "gazetowi". "Rain forest" tłumaczy się nie jako las deszczowy tylko las tropikalny, taki idiom...

w kuchni mam zarowke, swieci juz 9lat, to samo w przedpokoju,

a lazience 2 energoszczedne 18W swietlowki - wymieniam 3x w roku - 40zl/para

...i interes sie kreci:)))

a po co w łazience energożarówka?

chyba, że spędzasz tam długie godziny ;)

innaczej nie ma wielkiego zysku na energii, dodatkowo szybko ją zabijesz od częstego włączania co zresztą zauważyłeś

Swoją drogą nieźli Ci tłumacze "gazetowi". "Rain forest" tłumaczy się nie jako las deszczowy tylko las tropikalny, taki idiom...

Dużo większym zagmatwaniem jest zdanie "We wrześniu Unia Europejska zabroniła sprzedaży żarówek emitujących więcej niż 60W. "

Klasyczne żarówki bowiem pobierają 60W ale nie emitują. Przynajmniej nie w postaci światła.

Ja wbrew modnym trendom marudzenia nie mam z tematem problem, klasycznej żarówki tej mocy w domu nie używam przynajmniej od jakichś 10-ciu lat.

W kwestiach zawodowych, gdzie jakość i ilość światła jest istotnym elementem dla pozyskania odpowiedniej jakości rezultatu, patrze na nowoczesne technologie świetlówkowe jako na zbawienie.

Nieporównywalnie większa powierzchnia emitująca światło, doskonale definiowana i stabilna temperatura barwowa i przyjazna temperatura robocza.

Zamiast 10kW zestawu lamp zajmujących przyczepę zabieram do bagażnika około 2kW sprzęt i uzyskuje nim dużo lepsze rezultaty. Może dla tego jestem bardziej otwarty na używanie czegoś podobnego w domu. O ile w zależności od prefabrykatu dziś można jeszcze narzekać na szybkość startu czy mniejszą żywotność przy bardzo czestym właczaniu i wyłączaniu, to do jakości światła markowych produktów nie można mieć zastrzeżeń, czego nie da sie pwoiedzieć o obecnych na rynku żarówkach LED. Ale każdemu to, co lubi.

bo zarowek 100W juz nie ma:)

ale są "mikrogrzejniki" albo żarówki "warsztatowe"

czekam na pojawienie się żarówek "kolekcjonerskich" ;) - jak z lampami NOS, NIB

>> IvanM, 24 październik 2010 - 17:20

Świetlówki w odróżnieniu od lamp z włóknem wolframowym mają wadę w postaci nieciągłego widma emitowanego światła - jeżeli nasz obiekt akurat najlepiej odbija światło o długości fali słabo obecnej w widmie świetlówki, będzie nienaturalnie ciemny, albo kolor ulegnie przekłamaniu. Tutaj zamiast temperatury barwowej liczy się tzw. CRI albo inne podobnie definiowane wielkości.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.