Skocz do zawartości
IGNORED

ROTEL RCD 02 vs DENON DCD 1560

soundchaser

Rekomendowane odpowiedzi

Denona posiadasz. resztę toru masz m.in. z Rotela.

RCD-02 jest odtwarzaczem jasnym i szczegółowym z dobrym i szybkim basem . W pewnych konfiguracjach możesz mieć jednak za ostro na górze. Według mnie zależy to najbardziej od rodzaju kolumn.

Ja porównywałem RCD-02 i RCD-06 i ostatecznie wybrałem jednak uzywany RCD-971. Był dla mnie przyjemniejszy w odsłuchu od nowszych modeli.

Mówi się że rotele stworzone są do rocka. Według mnie lepiej ( przyjemniej) spisują się w spokojniejszych i mniej zelektryfikowanych aranżacjach.

Twojego Denona niestety nie słyszałem jednakże może Ci to pomoże w podjęciu decyzji...

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

• Użytkownicy+

Myślę że dobrym rozwiązaniem dla ciebie będzie zewnętrzny DAC. Słuchałem kilku modeli denona , a miałem rotela. Tego ostatniego sprzedałem, jak usłyszałem że dac + tanie dvd bije rotela na głowę.

CD rotela ma nie tyle dużo góry co jej słabą rozdzielczośc (ziarnistośc).

palton, 27 Sie 2009, 01:15

oczywiście masz na myśli nowa serię RCD 02 i 06 rotela, gdyż w modelu RCD-971 nic takiego nie zaobserwowałam ( zausłyszałem). Toroid i reszta perełek w tym płachaku robi pewnie swoje.

ziarnistość góry to domena nowych roteli głównie za sprawą ich "świetnych" PCM1732.

Tanie dvd + zewn dac może i pobije "te" rotele ale o to akurat nie trudno.

Denony (szczególnie po dobrej modyfikacji) z dobrymi napędami i dobrymi dac są daleko idącym postępem w kulturze brzmienia w odniesieniu do współczesnej kichy, kultura pracy napędu, zdolność odczytu i żywotność to już w ogóle nie ma co porównywać do ledwo zipiących od nowości KSS213.

Ale jak to mówią: "każdy dziad swoje chwali"

PS.

nie mam żadnego denona ani w domu, ani na sprzedaż.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

palton, 27 Sie 2009, 01:15

>Myślę że dobrym rozwiązaniem dla ciebie będzie zewnętrzny DAC

nie przeceniałbym zmiany jakości dźwieku w przypadku tanich DAC. Na forum jest wiele wypowiedzi osób które się lekko zawiodły. Były to DAC w cenie do 2000 złotych. Zmiany w jakości dźwięku były niewielkie i to w obie strony.

Racja. Np. po wpięciu do Rotela RCD-06 dac'a Musical Fidelity X-DAC "wyszedł" mi zupełnie inny dźwięk. W moim skromnym przekonaniu o klasę wyżej. Eksperyment jest ojcem postępu :)

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Violet, 27 Sie 2009, 22:18

jednakże jak pamiętam pisałeś też o odchudzonym basie? to była zaleta czy wada tego połączenia? dźwięk był bardziej jasny i przestrzenny ( braku przestrzennosci i stereofonii rotelom nie mozna zarzucić). Czy nie była to wada lub pójście nie w tym kierunku?

Zauważyłem też nie były to rewelacyjne zmiany.

sittek, 27 Sie 2009, 22:58

>jednakże jak pamiętam pisałeś też o odchudzonym basie? to była zaleta czy wada tego połączenia?<

Tu coś o tym napisałem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dla mnie to jednak duża zaleta. Wolę większą przestrzeń i lepszą separację, niż za dużo basu, choć jak piszę powyżej, w żadnym wypadku go nie brakuje, lecz jest on innej jakości. Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Violet, 27 Sie 2009, 22:18

>Racja. Np. po wpięciu do Rotela RCD-06 dac'a Musical Fidelity X-DAC "wyszedł" mi zupełnie inny

>dźwięk. W moim skromnym przekonaniu o klasę wyżej. Eksperyment jest ojcem postępu :)

Jak pisałem, o poprawę w stosunku do tych roteli na zewnętrznym dac akurat nietrudno.

BTW

Wielu ludzi inwestuje w DAC i podpina je (czasem nawet dobre) pod byle DVD, mnie to osobiście dziwi.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.