Skocz do zawartości
IGNORED

Su-7300K+Diamond 9.1-spalony kanal

fid

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Posiadam od roku wzmacniacz Technica SU-7300K dzis przyszly do mnie nowe Wharfedale Diamondy 9.1 . Najpierw troche glupio wlaczylem wzmacniacz na 10% a po okolo 2 minutach na 50%. W efekcie spalil sie bezpiecznik do lewego kanału. Na szczescie po wymianie wszystko bylo ok. Jednak pogralem okolo godziny i wlaczylem na 30 procent i dodalem troche basu cala sytuacja sie powtorzyla. I stad moje pytanie czy wynika to z tego ze gdy mam nowe glosniki, to powinienem dac im sie zagrzac, czy moze z czegos innego?Dla wiadomosci diamondy maja 6A a wzmak od 4-16A. Z góry dziekuje za pomoc.

https://www.audiostereo.pl/topic/57735-su-7300kdiamond-91-spalony-kanal/

Sytuacja wygląda jak by diamondy miały bardzo ciężki przebieg impedancji ... ale nie mają ! Sprawdź czy nie robi się gdzieś przy połączeniach jakieś zwarcie bo to o czym piszesz jest co najmniej dziwne.

Dokładnie, Twój Piecyk powinien spokojnie sobie z nimi poradzić, tak jak przedmówca sprawdź podłączenie, zobacz czy gdzieś się kable nie stykają itd.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Technics to 40 W przy 8 omach.

Małe Wharfedale 86 dB skurtezności, impedancja nominalna - 6 ohm, sugerowana moc wzmacniacza -

20-100 W. Czyżby za trudne?

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Bez przesady..Mój budżetowy Denon DRA-102 ma oficjalnie 2*35 przy 4omach. Kolumny Mission E52 są oficjalnie 8omowe skuteczność mają 86dB i mają sugerowaną moc 50-100W, wcześniej były Triangle gdzie były 4omowe, skuteczność 90dB i miały zalecaną moc 60-100W. Nie ma żadnych problemów. Dziwi mnie taka reakcja na te kolumny. No chyba że rzeczywiście ten Technics jest taki słaby.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Tak bywa...

Nowsze Technicsy słyną ze "słabości" prądowej. Wszak nie o same waty tu chodzi.

Modele vintage - nie wiem?

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

W takim razie mam jescze jedno pytanie: zmienilem kanaly glosnikow ten co byl z lewej przenioslem na prawa i na odwrot. Przy 40% znowu spalil sie kanal ale wciaz z tym samym glosnikiem czyli tym ktory wczesniej byl na lewej. Czemu tak sie dzieje?Gdy gra juz jeden kanal moge zglasniac ile chce i nic sie nie dzieje;/

Zmień jeszcze raz kanały i jak ta sama kolumna będzie wyłączać wzmacniacz i "trzeszczeć" ...chyba masz "szczęście" - bo są na gwarancji!

Oczywiście!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.