Skocz do zawartości
IGNORED

Klocki warte zainteresowania

arczi87

Rekomendowane odpowiedzi

Moje pytanie dotyczy DAC'a. Lektura na tym forum odnośnie tych że urządzeń jest dość uboga(mówiąc delikatnie). Większość rozbija się o kwoty 500 zł i pochodzą z Hong Kongu. Zauważyłem, że nigdy nie wiadomo czego można się spodziewać, choć sam przymierzałem się do zakupu takiego urządzenia (trafionym zakupem uważam mój wzmacniacz). Dostałem kilka propozycji, ale nic jakoś nie przykuło mojej uwagi a jak już przykuło to okazywało się za drogie (patrz. MHDT Havana DAC). No i szukam DAC'a nowego lub używanego maksymalnie do 2000 zł. NOS DAC odpada ze względu na to że preferuje średnice podczas prezentacji(chyba że jest inaczej). Mi osobiści zależy na równowadze całego pasma. Interesuje mnie połączenie szczegółowości, powietrza i muzykalności. Puki co zostaje tylko wzmacniacz z moich klocków wiec nie ma się nimi co kierować (z resztą nie ma czym :]). Puki co mój gust muzyczny jest dość szeroki więc chciałbym by urządzenie było dość uniwersalne.

Nie ukrywam że miło by było jeśli ewentualne typy miały taka formę:

"PRODUCENT, MODEL, STAN (nowy/używany), KWOTA (oczywiście przybliżona)".

Miejmy nadzieję że ten temat przysłuży się mi i ewentualnym kupującym którzy są mniej obeznani w tym że temacie.

Pozdrawiam no i z góry dziękuję.

https://www.audiostereo.pl/topic/57799-klocki-warte-zainteresowania/

"DAC-klocki warte zainteresowania".Tak skonstruowany temat wątku byłby w przyszłości łatwiejszy do namierzenia przez wyszukiwarkę.Bo o to Ci przecież chyba chodziło aby usystematyzować i skupić w jednym miejscu informacje na temat przetworników D/A?Myślę,że ściągnął by także większe zainteresowanie potencjalnych piszących,a z takim ogólnikowym nagłówkiem może łatwo zginąć w czeluściach forum.

Taka mała sugestia na początek.Ale pomysł interesujący.

l'enfant sauvage

Jak zwykle skończyło się na tym samym. Bo to ortografia nie taka, bo to tytuł nie taki... Wad wątku multum ale rzeczowych wpisów zero. Czy naprawdę tak trudno podzielić się wiedzą? Czy to za bardzo narusza krąg wzajemnej adoracji? Czy też sprawi że zmaleje poczucie wyjątkowości wśród audiofilii? Bo przecież najlepiej czuć się kimś. Ale nie dlatego że ktoś wykaże się wiedzą, tylko udowodni że ktoś inny jej nie posiada...

dobre heheh niestety nie mogę ci pomóc nie słuchałem nigdy jeszcze dac za 2000 zł

"...Wolność albo jest pełna albo jej w ogóle nie ma, bez wolności nie ma rozumu, nie ma sprawiedliwości, nie ma dobrobytu, nie ma człowieczeństwa..."Michał Bakunin

arczi87, 31 Sie 2009, 22:19

po jednym dniu chcesz mieć setki wpisów? no co Ty.

poza tym jesli chcesz poprawy to najpierw wywal te grające pudła a potem zabieraj sie za DAC.

za 2000 złotych naprawdę można cieszyć uszy.

ps. ememka to fajny i sympatyczny gość. chciał śmiesznie a ty mu nóz w plecy, nieładnie

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

arczi87@ jak się zastanowisz to napisz coś ode siebie jakie masz propozycje co do głosników.

moze byc w tabelce....nazwa, cena i co chcesz.

Może jest osobą sympatyczną ale poprosiłem o rzeczowe wpisy a jak zwykle nikt nic nie napisał. Fakt faktem może zbytnio się uniosłem. A co do moich grających pudeł to grają bo muszą docelowo planuje odgrody. Miałem okazje słuchać kilku kolumn i bezpośrednio porównać. Do momentu jak nie słyszałem odgród to pozostałe kolumny wydawały się warte dużych pieniędzy. Teraz wiem że to był błąd i docelowo mają być odgrody. A żeby móc coś porównywać muszę mieć dobre źródło wiec przymierzam się do DAC'a. A cena nie wygórowana w porównaniu do możliwości jakie dają Saby i dograny basowy głośnik.

arczi87, 1 Wrz 2009, 15:00

Co do DAC. Uważam, że zbyt mocno przeceniasz źródło w swoim zestawie.

Wpływ DAC może byc subtelny lub nijaki. albo degradujący dźwiek, ponieważ nie zawsze spodoba sie Tobie to co innym.

Dlatego proponowałbym skupić sie jednak na głośnikach a wtedy pomysł z DAC może być juz tylko dodatkiem a nie celem strategicznym. Podpięcie DAC na Twoich głośnikach może byc niezauważalne.

ps.jesteś wielki! odblokowałeś ememkę.

Problem w tym że ja głównie muzyki słucham z komputera. Wszystko lossless ale SB Live to nic fajnego. Więc plan jest taki by rolę źródła pełnił DAC z komputerem.

no ale musisz na czy słuchać......te kolumny. fajne bo historyczne i kultowe. to wszystko.

tym DAC nie poprawisz sobie dźwięku tak jak sie spodziewasz.....

Tego mam świadomość. Ktoś kiedyś określił że kolumny te nadają się jako budki lęgowe dla ptaków. I ja się z nim jak najbardziej zgadzam. Lecz porównywałem kolumny które grały bdb u znajomego i u siebie. No i wyszło że ani Yamaha ani komputer nie są źródłem który powinien być w torze podczas wybierania kolumn. Bo grało to badziewnie strasznie. Więc myślę że w momencie gdy tor audio będzie znośny będę mógł przebierać w kolumnach. Bo obecnie wszystko gra nijak... No i uważam że bez sensu jest kupowanie kolumn pośrednich i troszeczkę w ciemno.

Ps. Jeśli mam być szczery to SB Live gra lepiej niż Yamaha CDX-496. Cd bardziej prezentuje średnice a skrajne pasma jakoś mu uciekają. Choć jego zaletą jest to że nie generuje takich szumów jak komputer...

MHDT Paradisea 3

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

niestety nos dac

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Niestety... oglądałem go kilkakrotnie. No i prawdopodobnie ma podobną prezentacje jak moje CD bo to podobno tendencja NOS'ów. Nie chciał bym żeby przez to uciekało cześć szczegółów. Chyba że się mylę to miło będzie jak ktoś powie że jest inaczej.

arczi87, 1 Wrz 2009, 16:19

widze, że masz bardzo sympatyczny wzmacniacz. Nie wiem jak gra bo go nie słyszałem,ale patrząc na jego parametry potrzebujesz do niego kolumienek o dużej efektywności. Twój Altus 75 charakteryzuje się "kopiącym", wysoko zestrojonym basem i "piskliwymi" górnymi częstotliwościami.

czy DAC coś tu poradzi? nie sądzę. Ostateczny głos w zestawie zawsze nalezy do głosników.

A asekuracyjne podejście z DACem przed wyborem kolumn to już naprawdę nie rozumiem.

Jeśli w "o mnie " jest aktualne. To radzę zmienić najpierw kolumny, potem żródło a na końcu myśleć o przetworniku. Może bowiem okazać się ,że wystarczy wtedy dac w wersji diy , który nie będzie kosztował 2000 zł. Zaoszczędzone pieniądze można przeznaczyć na inne elementy systemu. Ta ostatnia rada jest łatwa do udzielenia , gdyż jest banalna.

To może tak:

Docelowo ma być laptop coś w stylu eeePC (im taniej tym lepiej). Generalnie ma pełnić funkcje odtwarzacza który będzie sterowany za pomocą iPoda Touch przez wi-fi(szybki dostęp do muzyki widzimy okładki i inne bzdety). Do tego DAC na USB lub podłączony za pomocą jakiegoś konwertera z usb na coax/opto. Wzmacniacz zostaje taki jak w "o mnie" (najbardziej trafiony zakup). Kolumny puki co jestem za odgrodami. Zrobiły na mnie ogromne wrażenie. No i postanowiłem się do tego zabrać tak jak przedstawiłem to wcześniej. Że przemęczę się na tych kolumnach a wcześniej kupie DAC'a. Pytanie czy takie podejście jest słuszne.

Nie jest słuszne. Przecież nie wiesz jak zagrają odgrody. Jak kupisz teraz DACa który później kompletnie nie spasuje się ze wzmakiem i kolumnami to będziesz stratny na jego odsprzedaży. Źródło i kable powinno dopasowywać się na końcu.

I love the sound of crashing guitars

arczi87, 1 Wrz 2009, 17:25

oj uparłeś się i brniesz i brniesz.

i się męczysz.

zastanawiam się na czym Ci bardziej zależy, na dobrym dźwięku czy all in one??

konwerter z usb na coax/opto laptop, dac....mistrz komplikacji.

ale pewnie zrobisz jak już zamierzyłeś. współczuję.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.