Skocz do zawartości
IGNORED

MONITORY STUDYJNE VS KOLUMNY PODSTAWKOWE

soundchaser

Rekomendowane odpowiedzi

Od firm ''nie prestiżowych'' np Pioneer ,Amerykański EAD z pioneera wykorzystywał wszystko tj mechanika ,elektronika ,wyświetlacz,pilot ze zmienionym logo inna była tylko obudowa .

• Redaktorzy

"Jednak cały postęp segmentu budżetowego ( np kiedyś szeroka oferta wzmaków pioneera prawie corocznie odnawiana i zawsze coś tam unowocześniana ) został (zabity !) zahamowany ponieważ na największych i najbogatszych rynkach typu USA i RFN ludzie w większości woleli dokładać do tzw prestiżowych modeli"

Nic podobnego. Ludzi prestiżowe modele mieli przeciwnie, w dupie, albo na tyle blisko dupy, że ich produkcja przestałą się opłacać. To właśnie dziś wygrzebuje się na ebay stare prestiżowe modele wymienionych przez ciebie firm i łka nad nimi. "Postęp segmentu budżetowego" w rzeczywistości został wchłonięty przez tani kinodomowy multichannel oraz przez mikrowieże. "Szeroka oferta wzmaków Pioneera", którą uważasz za kwiat budżetu, została w pewnym momencie uznana przez rynek za zbyt drogą i zbyt archaiczną ("przestarzała" stereofonia). To jest źródło sytuacji, w której tkwimy i z której powoli się wydobywamy, nie zaś wydumane "prestiżowe modele". Prestiżowe modele schroniły się w superniszę, z której dopiero od paru lat zaczęły wyłazić.

A odnośnie monitorów w salonie (na podstawkach) (a nie bliskie pole przy biurku-> zastosowanie montażowe ) to dla oddania min przyzwoitości basów profesjonaliści zalecają dla pełnej kontroli basów (pełna ocena brzmienia mixu) min 8'' / 12'' .

Poniżej fotki monitorów w salonie :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Faktycznie, typowy lans a'la audiostereo

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Właśnie wróciłem z salonu Music Center w Łodzi i jestem po odsłuchu monitorów studyjnych Yamaha HS80.

Brzmienie - rewelacja! Należy wziąć poprawkę na to iż były podłączone do jakiegoś didżejowego CD i zbyt blisko ściany przez co niesamowicie głęboki bas czasem trochę dudnił, ale ogólne wrażenie wypadło lepiej niż oczekiwałem. Miałem ze sobą kilka swoich płyt, z dobrze osłuchanymi kawałkami do testów. Niestety nie miałem możliwości porównania z innymi monitorami, takimi jak np. KRK Rokit RP8G2.

Chciałbym też posłuchać jak grają osławione Adamy A7, ale umówiłem się ze sprzedawcą na odsłuch u siebie w domu z moim preampem i CD Rotela. Jeśli wszystko będzie OK to chyba skończy się mój problem z jakością dźwięku. Dodam jeszcze, że dzień wcześniej byłem w salonie Hi-FI i słuchałem jak grają Dynaudio Audieence 52 podłączone do jakiegoś wzmaka NAD na 5000 zł i CD Harmon Kardon i powiem Wam uczciwie, że Yamaha gra lepiej. Pozdrawiam wszystkich. :)

...aha i jeszcze jedno. To są niby monitory bliskiego pola, ale spokojnie można ich słuchać z większej odległości (np. 3 metry) nic nie tracąc na brzmieniu. Wszystko czego mi wcześniej brakowało jest: przejrzystość, szczegółowość, świetna stereofonia i zaskakująco mocny bas.

moomen, 2 Wrz 2009, 14:11

>Tak więc wracając do tematu chciałbym zobaczyć charakterystykę fazową filtru aktywnego:).

Ukryta Zawartość

butterworth , strona szósta, czerwona linia

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W tych Yamaha są tylko wejścia symetryczne więc potrzebna będzie odpowiednia przejściówka ... no chyba że masz pre amp symetryczny - byłoby najlepiej - zerowa (praktycznie) wrażliwość na zakłócenia zewn.

soundchaser, nie daj sobie robić wody z mózgu. To co pisze Kyle to zwykła bzdura, nie będziesz miał żadnego problemu z podpięciem wyjścia niesymetrycznego do wejścia symetrycznego. Nie musisz zmieniać "klocków", wystarczą tylko odpowiednie wtyczki. Sprzedawca na pewno dokładnie to Tobie wytłumaczy.

ps. gratuluję fajnego zakupu.

Trochę sensu poproszę.

Jeśli są złącza XLR lub TRS to jest duża szansa że ma wyjścia symetryczne. Zwykłe chinch ( RCA ) są niesymetryczne. KRK Rokit mają wejścia symetryczne TRS i niesymetryczne RCA. Ale jeśli przypasuje Ci ta Yamaha w domu to można spróbować przejściówek.

soundchaser, 2 Wrz 2009, 18:31

>Gość w salonie miał dwa przewody jack-chinch więc nie rozumiem problemu.

Czyli właśnie przejście z symetrycznego TRS na niesymetryczny chinch.

gagacek, 2 Wrz 2009, 18:33

>soundchaser, nie daj sobie robić wody z mózgu. To co pisze Kyle to zwykła bzdura, nie będziesz miał

>żadnego problemu z podpięciem wyjścia niesymetrycznego do wejścia symetrycznego. Nie musisz zmieniać

>"klocków", wystarczą tylko odpowiednie wtyczki. Sprzedawca na pewno dokładnie to Tobie wytłumaczy.

>ps. gratuluję fajnego zakupu.

Sam jesteś bzdura - LOL

W przypadku zakupu dostaję te przewody gratis.

Czyli to rozwiąże problem?

Sorry za infantylne pytania, ale ja jestem meloman, a nie inżynier dźwięku, czy elektronik. :)

Oczywiście że rozwiąże. Spytaj o wszystko sprzedawcę, na pewno dokładnie Tobie wytłumaczy jak to podłączyć i w czym tkwi "problem".

Trochę sensu poproszę.

soundchaser, 2 Wrz 2009, 18:45

>Cena tych monitorów jest ok. 2200, ale będę się jeszcze targował.

>Kupię je dopiero jak sprawdzę u siebie w domu i będę zadowolony.

... taa ... największy problem (u mnie) to akustyka. Nie jest nawet taki problem zrobić poprawnie akustyczny pokój ... ale żeby było ładnie, poprawnie i użytecznie (nie tylko do audio) I poprawnie - to już nie jest tak łatwo.

Kyle - jestem dobrej myśli, bo wiem jak to grało w salonie przy kiepskim ustawieniu.

Poprosiłem sprzedawcę, aby odsunął monitorki trochę od ściany i bas od razu przestał dudnić.

A w ogóle to dziękuję Ci bardzo, że zwróciłeś moją uwagę na temat aktywnych monitorów studyjnych jako alternatywa zwykłych kolumn. Teraz wystarczy sprzedać końcówkę mocy na 1000 zł i tak jakbym kupił monitory za tyle samo. :)

W związku z tym że przymierzam się do zakupu kolumn nowych elektra 1007Be, lub używane jmlab micro lub mini w zależności co trafie za jakiś czas mam pytanie, w co w tym momencie warto zainwestować wydać kasę?, bo w związku z tematem myślę też o focalach

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale nie słuchałem co oczywiście wykonać muszę.

FOCAL SOLO 6BE ACTIVE STUDIO MONITORS PAIR (NEW) - 1400gbp

Elektra w związku że oddam moje i rabat - 1900gbp nowe

Micro i mini różnie, ze standami koło 1000-1500 gbp używane.

Wolę kupić nowe, ale ostatecznie używane też mile widziane.

Zaznaczam że elektroniki nie zamierzam zmieniać no chyba że w przypadku kolumn aktywnych to wiadoma sprawa. Po zakupie kolumn bardziej postaram się skupić na akustyce.

Ukryta Zawartość

To są monitory bliskiego pola. Trzeba o tym pamiętać. Optymalne miejsce odsłuchowe powinno znajdować się zupełnie w innym miejscu niż przy normalnych kolumnach.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Kyle, 3 Wrz 2009, 08:34

>Skoro znasz dźwięk Focali i Ci "leży" to się ich trzymaj ... Ja bym wybrał aktywne oczywiście (te

>które linkowałeś).

Odsłuchy innych kolumn/firm służą głównie potwierdzeniu że ten dźwięk mi leży na Amen.

Piopio, 3 Wrz 2009, 09:35

>To są monitory bliskiego pola. Trzeba o tym pamiętać. Optymalne miejsce odsłuchowe powinno

>znajdować się zupełnie w innym miejscu niż przy normalnych kolumnach.

Czyli niema mowy żeby włączyć/rozkręcić muzykę i iść do kuchni coś robić, czy np: na rowerku stacjonarnym sobie słuchać?.

Czyli że 'dokładność' kolumn aktywnych polega na tym aby siedzieć w 'dokładnym' (idealnie dobranym) miejscu?

>Czyli że 'dokładność' kolumn aktywnych polega na tym aby siedzieć w 'dokładnym' (idealnie dobranym)

>miejscu?

Absolutnie nie ... czytaj :

soundchaser, 2 Wrz 2009, 18:06

>...aha i jeszcze jedno. To są niby monitory bliskiego pola, ale spokojnie można ich słuchać z

>większej odległości (np. 3 metry) nic nie tracąc na brzmieniu. Wszystko czego mi wcześniej brakowało

>jest: przejrzystość, szczegółowość, świetna stereofonia i zaskakująco mocny bas.

- I JA to potwierdzam (miałem do czynienia z KRK)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.