Skocz do zawartości
IGNORED

MONITORY STUDYJNE VS KOLUMNY PODSTAWKOWE

soundchaser

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę nie mylić kolumn aktywnych z monitorami bliskiego pola ! To dwie różne rzeczy !

Akurat prezentowane Focale są zarówno aktywne jak i monitorami bliskiego pola, które zostały zaprojektowane tak żeby miejsce odsłuchowe znajdowało się bardzo blisko kolumn. Jeśli muzyka ma być tylko tłem - nie ma problemu, ale jeśli kolumny mają słuzyć do "poważnego" słuchania muzyki, trzeba wziąc pod uwagę, że muszą być odpowiednio ustawione względem miejsca odsłuchowego (siedzi się praktycznie nosem w kolumnach ...).

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Piopio, 3 Wrz 2009, 09:35

>To są monitory bliskiego pola. Trzeba o tym pamiętać. Optymalne miejsce odsłuchowe powinno

>znajdować się zupełnie w innym miejscu niż przy normalnych kolumnach.

Przy Hi-Fi też lepiej słuchać w bliskim polu bo mniejszy wpływ na to co słyszymy ma pomieszczenie ... jednak Hi-Fi gorzej się do tego nadają (są mniej punktowe, zwrotnice są nieoptymalnie zestrojone w HiFi. Lepszą punktowość źródła można uzyskać kiedy oś akustyczna jest prostopadle pomiędzy HF a LF ... w Hi-Fi jest na wysokości HF i raczej pod kątem)

Jeśli dystans 3 metry uważa Pan za "nos przy kolumnach" ... to ja nie mam pytań:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

strona 7 na górze.

ps. zalecany dystans dla tego modelu to 1-3 metry ... co oznacza że można go trochę nagiąć ... np. do 3,5 m

Ukryta Zawartość

ps. te kolumny to jedne z najładniejszych "pro"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kyle

Czytałem ale nigdy nawet styczności z tym nie miałem więc jakby......... chciałbym czytać więcej potwierdzeń, opinii pozytywnych, to jest coś zupełnie nowego dla mnie........

Z tego co >soundchaser napisał to jest to TO czego szukam, przeszkadza mi ściśnięty i wymuszony dźwięk, o zasadzie kotary nie wspominając.

Już się rozglądałem gdzie są sklepy niedaleko mnie i już upatrzyłem, do końca roku na pewno posłucham jeśli nie kupię czegoś.

Cd i sam pre to ciekawa minimalistyczna sprawa, po co pokój zawalony piecami.

Nie sądzę, żeby Focale 1007Be dały gorszy dźwięk niż te aktywne monitorki.

Skoro kolega narzeka na "ściśnięty i wymuszony dźwięk, o kotarze nie wspominając" to znak, że kolega nie słuchał porządnych droższych kolumn ...

Oczywiście te porządne kolumny trzeba zestawić z porządnym wzmacniaczem. Co ekonomicznie wychodzi drożej niż aktywne monitory ale zapewnia lepszy dźwięk. Proszę nie niedoceniać wzmacniacza ...

Nawet najlepsze kolumny z kiepskim wzmacniaczem nie zagrają ...

Aktywne monitory bliskiego pola to profesjonalne narzędzie do studia nagraniowego. Tam jest ich miejsce ... Czy można jechać ciężarówką na wakacje ? Można ! Ale czy to wygodne ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Słuchałem Be i to jest to czego szukam, właśnie sprawdziłem stronę focala i zrobili Be 2, model 1008.

Ma nieco większy berylek i crossover frequency z 2 000Hz na 2 200Hz.

Powyżej pewnego pułapu jakościowego nie jest możliwe uzyskanie tak wysokiej jakości dźwięku przy zwrotnicy pasywnej jak przy zwrotnicy aktywnej. I proszę znowu nie porównywać audio do samochodów bo to się ma do siebie jak kijek do wiatraka. ... B&W 80x nigdy nie osiągnie poziomu topowych nautilusów (aktywna, czterodrożna zwrotnica).

A jeśli mówimy o klasie sprzętu 1-2-6 tys. PLN to i tak rozwiązanie aktywne daje lepsze rezultaty niż pasywne.

Znam to uczucie ... na szczęście jestem już na tym etapie, że mało gdzie usłyszę znacząco lepszy dźwięk niż u mnie w domu ;-)

Słuchałem Focali 1027Be + krell 400xi i krell CD280 - było nieźle ale to nie mój dźwięk. Momentami było za ostro - sybilanty były podkreślone przez co wokale irytowały. Ale za to było potężnie, analitycznie. Co kto lubi.

"...Aktywne monitory bliskiego pola to profesjonalne narzędzie do studia nagraniowego. Tam jest ich miejsce ... Czy można jechać ciężarówką na wakacje ? Można ! Ale czy to wygodne ?"

Piopio - też tak myślałem i moi znajomi wmawiali mi, że monitory studyjne nie nadają się do słuchania muzyki, dopóki sam nie usłyszałem jak one grają.

Spodziewałem się jakiegoś "innego" dźwięku w sensie aż tak szczegółowego, surowego że wręcz męczącego.

Jednak (przynajmniej Yamaha HS80M) grają one całkiem normalnie, tylko po prostu lepiej niż kolumny pasywne z tej samej klasy cenowej.

Gość

(Konto usunięte)

Piopio, 3 Wrz 2009, 11:13

>Aktywne monitory bliskiego pola to profesjonalne narzędzie do studia nagraniowego. Tam jest ich

>miejsce ... Czy można jechać ciężarówką na wakacje ? Można ! Ale czy to wygodne ?

jasne :)

Ojcze Pio-pio, odpowiesz mi w końcu na pytanie co takiego Grande Focale mają lepszego od najlepszych Geneleców, że kosztują 5 razy więcej ?!? Przy prymitywnej zwrotnicy aktywnej ?!?

Przecież tak dużo wiesz, piszesz z taką pewnością i znawstwem, że NA PEWNO znasz odpowiedź :)))

Dotyk mistrza ?

Geniusz stwórcy ??

Audiofilskie powietrze ???

Nie mówię, że kolumny studyjne nie nadają się do słuchania muzyki. Ale stworzono je do analizowania muzyki ... jeśli ktoś lubi analityczny dźwięk i dosć dużą ilością góry to będzie to świetny wybór. W stosunku do innych kolumn faktycznie może wydawać się, że zdjęto koc. Wszystko brzmi rześko, energetycznie. Ale na dłuższą metę taki dźwięk potrafi zamęczyć.

-> soundchaser - przesłuchaj sobie jeszcze raz te Yamahy zwracając uwagę na wokale i bas. Jeśli wszystko jest wg ciebie ok to znaczy że złapałeś na chwilę króliczka ... Tylko pogratulować !

-> XYZPawel

To proste - są produktem luksusowym. Poniekąd dziełem sztuki. Cena nie odzwierciedla rzeczywistej wartości. Jeśli Cię stać na Grand Foclae to jesteś wyjątkowy. Na tym to polega ...

Piopio, 3 Wrz 2009, 12:23

>-> XYZPawel

>

>To proste - są produktem luksusowym. Poniekąd dziełem sztuki. Cena nie odzwierciedla rzeczywistej

>wartości. Jeśli Cię stać na Grand Foclae to jesteś wyjątkowy. Na tym to polega ...

Ja bym chciał aby poza pięknym wyglądem jeszcze jakoś neutralnie i dokładnie grały. Tak więc piszesz że sprzęt luksusowy ... ale dla mnie nie do końca. .... aby nie powiedzieć kupa w błyszczącym sreberku ...

Piopio, 3 Wrz 2009, 12:19

>Ale na dłuższą metę taki dźwięk potrafi zamęczyć.

... a dźwięk wielu kolumn "niedokładnych" potrafi uśpić ;-P

Ale oczywiście większa ilość detali bardziej obciąża umysł ... tak jak TV kolorowa wzgl. czarnobiałej (też podobno czarno biała mniej męczy).

-> Kyle

Słuchałeś Focali serii Utopia ??? Wg Ciebie grają mało neutralnie i dokładnie ???

Piopio, 3 Wrz 2009, 12:42

>-> Kyle

>

>Słuchałeś Focali serii Utopia ??? Wg Ciebie grają mało neutralnie i dokładnie ???

A słuchałeś nieco tańszego sprzętu studyjnego i porównałeś do tych Focal ? Wiesz jak siada kontrola na zwrotnicy pasywnej?

Gość

(Konto usunięte)

Piopio, 3 Wrz 2009, 12:23

>-> XYZPawel

>

>To proste - są produktem luksusowym. Poniekąd dziełem sztuki. Cena nie odzwierciedla rzeczywistej

>wartości. Jeśli Cię stać na Grand Foclae to jesteś wyjątkowy. Na tym to polega ...

to na pewno, ale ja pytałem o DŹWIĘK, bo to jest istotne dla fanów dźwięku, nieprawdaż ?

snobów tu przecież nie ma ;)

I tak bez końca... Jedni udowadniają drugim wyższość Świąt Wielkiej Nocy nad Bożym Narodzeniem.

Jak zwykle:(

Podobne porównanie można zrobić np. z miłośnikami najlepszych słuchawek, które przecież wierniej i lepiej odtwarzają dźwięk niż niejeden ultra drogi system. Do tego dochodzi luksus w postaci braku dodatkowych sprzętów, zakłóceń otoczenia, czy rezonansów pomieszczenia. CUDO!

I co z tego? Jeden lubi/woli wsadzić łeb do pudła gitary, a drugi usiąść wygodnie kilka rzędów przed orkiestrą. Odczuwania muzyki i płynącej z niej przyjemności nie da się zaszufladkować.

Tymczasem, niektórzy na siłę udowadniają, że TAK JEST NAJLEPIEJ, a reszta rozwiązań jest ułomna i relatywnie gorsza.

A g... prawda. Jedni lubią rybki, drudzy pipki.

Przecież w tej całej zabawie liczy się: po pierwsze GUST, a po drugie - PRZYJEMNOŚĆ.

Daleko, dalego potem jest reszta...

Pozdr.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Gość

(Konto usunięte)

zukzukzuk, 3 Wrz 2009, 14:05

>A g... prawda. Jedni lubią rybki, drudzy pipki.

>Przecież w tej całej zabawie liczy się: po pierwsze GUST, a po drugie - PRZYJEMNOŚĆ.

>Daleko, dalego potem jest reszta...

można i tak, po co więc udzielać się na forum DYSKUSYJNYM ?!?

Less, 3 Wrz 2009, 14:20

>Macie na podorędziu linka do tych Genelców? Pooglądałbym sobie...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oprócz "dokładności" mamy jeszcze: równowagę tonalną, szybkość, barwę, muzykalność ...

Na ocenę kolumny składa się więc wiele aspektów jej brzmienia. Każdy z nas ma inne preferencje i nie sądzę, żeby "dokładność" grała tu główną rolę jako najbardziej pożądana cecha brzmienia.

No i właśnie w kwestii szybkości i równowagi tonalnej w Hi-Fi krucho w porównaniu do aktywnego PRO.

A barwę powinna mieć (dla mnie - taki gust) muzyka a nie kolumny. Im mniej zabarwiają kolumny tym lepiej (dla mnie - tak lubię).

Ale to właśnie aktywne Pro ma przesuniętą równowagę tonalną w górę... na takich kolumnach ma być wszystko słychać ... zresztą są stworzone do pracy w wysoce wytłumionych pomieszczeniach gdzie jest mało odbić...

Jeśli ktoś tak lubi, to jego sprawa. Trudno takie kolumny nazwac natomiast uniwersalnymi.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.