Skocz do zawartości
IGNORED

Trevor Pinnock vs Ivor Bolton

Gość papageno

Rekomendowane odpowiedzi

Gość papageno

(Konto usunięte)

Wszedłem w posiadanie interpretacji Bacha dokonanych przez obu tych Panów - słucham, myślę i nic nie mogę sensownego powiedzieć. A to z powodu nikłej wiedzy o interpretacjach klawesynowej muzyki barokowej. Czy moglibyście mnie oświecić w tym aspekcie?

https://www.audiostereo.pl/topic/57827-trevor-pinnock-vs-ivor-bolton/

Trevor Pinnock to klawesynista i założyciel zespołu grającego na instrumentach z epoki The English Concert. W latach 80 była to czołową grupą garjącą barok i klasycyzm. Do dzis koncery klawesynowe Bacha należą do bardzo udanych interpretacji pomimo upływu ćwierć wieku. W ogóle The English Concert miał dobrych muzyków a Pinnock potrwafił wyciągnąć z nich więcej niż było to możliwe.

Samą muzykę klawsynową okresu baroku nie znam ale zachęcam do sięgnięcia koncertów w jego interpretacji. Dziś czekam na koncerty fortepianowe Bacha na współczesnym fortepianie ale z orkiestrą grającą na historycznych instrumentach. Ciekawe kiedy to nastąpi?

Przepraszam, ze troche obok tematu ale wspólnym mianownikiem jest Trevor Pinnock którego bardzo sobie cenię.

Gość papageno

(Konto usunięte)

Sięgnę z pewnością. Ale wypowiedz się, proszę, w kwestii PinnockBolton, które granie jest - Twoim zdaniem - bardziej bachowskie? Bo w moim przekonaniu ten "pojedynek" wygrywa...Harnoncourt.

Z tej trójki wybrałbym Pinnocka. Harnoncourt to jak dla mnie specyficzna postać. Przeogromna wiedza ale interpretaje często udziwnione. Podoba mi się, że grając ze współczenymi orkiestrami zaszczepia stylowy pierwaiastek ale o krok dalej poszedł Norrington. On kosekwetnie dyryguje jakby miał nadal przed sobą London Classical Players choć ma orkiestry symfoniczne np. ze Stuttgartu.

zn21, 5 Wrz 2009, 18:23

">Z tej trójki wybrałbym Pinnocka. Harnoncourt to jak dla mnie specyficzna postać. Przeogromna wiedza>ale interpretaje często udziwnione."

Mam sporo nagrań Bacha, ale kantaty pod dyrekcją Harnoncourta cały czas pozostają dla mnie wzorcem. Zestrojenie głosów z tekstem kantat jest jak dla mnie tym, o co w moim mniemaniu chodzi. Kiedy zacząłem analizować teologiczne znaczenie tekstu kantat (nie jest to poezja najwyższego lotu :)) w zestawieniu z muzyką Harnoncourt brzmiał dla mnie najbardziej przekonywująco. Oczywiście nie wiem i wiedzieć nie będę, jak rzecz tę widział J.S. Bach, ale mam wrażenie że temu dyrygentowi udało się najlepiej dotrzeć do sensu twórczości sakralnej kompozytora.

kantaty Bacha bardzo ciekawie Japończycy ngrywają. Muszę przyznać, że robią ogromne wrażenie. Mnie bardziej odpowiadają od Gardinera, Koopmana czy Herreweghe. Suzuki z Kooyem i Bach Collegium Japan zrobią coś fantastycznego. Nie wiem czy słuchałej je? Jeżeli nie to bardzo zachęcam!!!

Mam te nagranie kantat ale pojedyńcza obsada nie odpowiadami za bardzo. Wole jak jest o dwa instrumenty wiejcej niż o jeden mniej. Także chór w pojedyńczej obsadzie to nie dla mie. Musi być kameralny jak u Suzukiego czy Herreweghe. Jak lubisz pojednyńczą obsadę to sięgnij do nagrań: Cantus Cölln kierowanego przez Junghänel. Krytyka muzyczna chwali jego płyty. Do tego nagrane w Harmonia Mundi gwarantuję dobrą jakość techniczną.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.