Skocz do zawartości
IGNORED

Dokąd zmierza światowy producent kolumn

modrzew47

Rekomendowane odpowiedzi

• Użytkownicy+

Harpia, wszyscy zrozumieli o co ci chodzi ( nie tylko Corny). Jednak takie wnioski są baaardzo przesadzone :

"chodzi o faktyczne konsekwencje absolutnego prymatu szpanu sprzęt ma przede wszystkim wywoływać cmokanie gości (i pasować żonie do firanek) a dźwięk jest kwestią drugorzędną (tzn. jak przywalą w telewizorze z bazooki, to włosy mają falować od podmuchu, ale to wszystko)".

Już wcześniej pisałem że producenci nie zrezygnują z jakości dźwięku, bo wtedy stracą prestiż, oraz nas (audiofili) kupujących i słyszących (chociaż pisałeś że inni też świetnie słyszą, a tu nagle że tylko podmuchy z bazooki).

Skąd to zblazowanie (?)i brak wiary a raczej przekonania, że nie idzie to w parze?

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

HarpiaAcoustics, 15 Wrz 2009, 23:23

>zawi

>Aktualna jakość dźwięku SF jednak jest dość powszechnie krytykowana.

I jakość wykonania też, przynajmniej w odniesieniu do tego co było kiedyś.

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

xniwax, 15 Wrz 2009, 23:43

>Do Harpii - jakosc dźwieku vs estetyka.

Nie kontra!!!

Dla audiofila nie może jednak estetyka brać góry ponad jakość dźwięku.

Spełnienie obu warunków jest bardzo trudne.

Ze znanych mi (moim zdaniem) dobrych kolumn wszystkie są ładne inaczej.

• Użytkownicy+

Sądzę że tak jak samochody i wiele innych rzeczy, komoda,wzmacniacz,butelka whisky itd, coś może byc ładne i spełniac swoje zadanie. Inna sprawa czy kolumny Harpii się komuś podobają czy nie. Na pewno jedno jest pewne, przy tej samej dźwiękowej jakości 2-par kolumn, wybiorę ładniejsze.

Harpia no tak brzmienie przede wszystkim ale co szkodzi połączenie wszystkich składowych (jakość wykonania+estetyka). Połączenie tego w jedno pod nazwą kolumna to dla mnie wirtuozerja o którym już pisałem.

palton,

po co piszesz w czasie przyszłym (tudzież w trybie przypuszczającym)?

fakt (teraźniejszość) jest taka, że producenci jednak rezygnują z jakości dźwięku (na rzecz wyglądu m.in.)

a o prestiż dba dział marketingowy

zwyczajnie 90% audiofili jest nimi tylko z nazwy

z różnych powodów nie słyszeli oni nigdy naprawdę dobrego dźwięku

mają pewne wyobrażenia, pewne przyzwyczajenia, pewne autorytety

i nimi (a nie własnymi uszami) się kierują

zresztą uwaga Harpii jest tu bardzo na miejscu

większość argumentów na rzecz wyglądu podanych w tej dyskusji bym zrozumiał, gdyby prezentowały je wasze żony

ale nie wy, miłośnicy realistycznego dźwięku!

wygląd jest bardzo ważny

ale nie ważniejszy

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

palton

Ale ja piszę o najwyższej jakości dźwięku.

Tam łamanie praw fizyki jest nie do oszukania.

Sztuczne upiększenie kolumny jest słyszalne.

Nie ma mowy aby głośnik basowy z boku ( bo tak jest ślicznie i kolumna smukła) wybronił się przed szeroką na 26 cm "paskudą". ( oczywiście można projekt skopać w innych miejscach bardziej ale mówimy o dobrym)

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

zawi

Chcesz się zmierzyć z wyzwaniem?

Narysuj np. Harpia Dobermann i pokaż rysunki na forum.

(Układ głośników i pojemność komór nie do ruszenia)

Uwarunkowań jest jeszcze sporo innych ale niech będą tylko podane wyżej.

Może spodobają się wszystkim:)

>Nie ma mowy aby głośnik basowy z boku ( bo tak jest ślicznie i kolumna smukła) wybronił się przed

>szeroką na 26 cm "paskudą".

Harpia- a co na to kolega z Krakowa :)Nie dość że głośnik z boku to jeszcze z car audio.I się obronił :)

• Użytkownicy+

corny, koledzy mi właśnie udowadniają że kształt obudowy nie ma wpływu na dźwięk :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

paltom

papier jest cierpliwy

słuch mniej...

albo inaczej

38 cm głośnika (niech będzie 30 cm) nie wstawisz do każdej obudowy bez zwijania membrany w rulonik

Harpia a niby po co miałbym to robić.To Twoja profesja i Ty powinieneś się mierzyć z takimi wyzwaniami. Skoro jak mniemam uważasz że lepiej nie można to nic na siłę.Bo jak się mówi:wyżej dupy nie podskoczysz. Osobiście wzorniczo te kolumny nie podobają się ale jakość brzmienia być może to rekompensuje.Może kiedyś będzie mi dane posłuchać Twoich kolumn-kto wie

I jeszcze jedno za bardzo personalnie przyjmujesz uwagi.Powiem Ci szczerze że jako poważny producent który ma ustaloną ścieżkę rozwoju sowjej firmy nawet bym nie wdawał się w tak durne pyskówki na forum.

• Użytkownicy+

corny, napisałem że ktoś (koledzy) mi chce udowodnic że kształt nie ma znaczenia, ja sądzę że kształt ma znaczenie.

Harpia, napisali mi że tylko na papierze, ale nie da się tego usłyszec.

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

zawi

>>>Harpia a niby po co miałbym to robić.To Twoja profesja i Ty powinieneś się mierzyć z takimi wyzwaniami. Skoro jak mniemam uważasz że lepiej nie można to nic na siłę.Bo jak się mówi:wyżej dupy nie podskoczysz. Osobiście wzorniczo te kolumny nie podobają się ale jakość brzmienia być może to rekompensuje.Może kiedyś będzie mi dane posłuchać Twoich kolumn-kto wie

• Użytkownicy+

Można by narożniki zaokrąglic, dac na dole wieniec w innym kolorze (np. czarny) no i wysoko tonowy wypuścic nad obudowę (to tak na szybko). Pewnie koszt trochę by wzrósł, a dla niektórych ładniejsze są teraz. Ja nie lubię narożników (z uwagi na dzieci też lepiej jak ich nie ma).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Takie coś jest ładne i chyba może spełniać założenia-

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Użytkownicy+

Te zdecydowanie ładniejsze :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Frank,

Po co od razu rzucać takie kategoryczne osądy. Rozumiem że mówimy wyłącznie o estetycznej, wizualnej stronie projektu. Mnie osobiście sie taki projekt bardzo podoba, zakładam ponadto że kształt bryły podyktowany jest chęcią uzyskania założonego charakteru brzmienia. Ogólnie szacunek.

Nie należy zapominac że nie to jest ładne co "ładne" ale co się komu podoba :-)

Wzornictwo jakie prezentuja kolumny Harpia moze sie podobac. Wbrew pozorom jest bardzo klasyczne mimo proby wygladania "inaczej". Osobiscie uwazam, ze lepiej by sie prezenowaly pomalowane farba w jednolitym kolorze. No, ale to juz moj gust.

• Redaktorzy

Widziałem zdjęcia właśnie w jednolitych lakierach. Rzecz gustu oczywiście, ale jak widać, można. Mnie też podoba się wzornictwo wysokich modeli tej firmy.

Jak ja bym był producentem kolumn a nie były by ładne(powiedzmy)to co bym głosił?

Ano,że kolumny są dla audiofila a on nie może sugerować się wyglądem,tylko dźwiękiem.

Wzornictwo dla znawcy(audiofila)dźwięku nie może i nie powinno mieć znaczenia.

Ładne to może gosposia wybierać firanki.I takie tam srutu tu tu.

Z czym takie gadanie się wam kojarzy?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.