Skocz do zawartości
IGNORED

Vintage - konserwacja głośn. kopułkowych

Desant

Rekomendowane odpowiedzi

Jak dbacie o ok. trzydziestoletnie głośniki wysoko i średniotonowe tego typu?

Patrząc na głośniki w swoich kolumnach przychodzą mi do głowy takie "zagadnienia":

- wgniecenia i ślady po nich. O ile samo wgniecenie usunąć jest zwykle nietrudno, to często pozostaje po nim ślad, a prostowana membrana nie ma już wcześniejszej sztywności(zdjęcie 1 - Grundig Aktiv Box 30) Udało się to jakoś komuś naprawic? i Czy ma to wg was wpływ na dźwięk?

- obklejone kurzem membrany. W jednych głośnikach membrany pozostają czyste i błyszczące (zdj.2 - Braun L8080) a w innych lepka membrana łapie kurz i paprochy. U mnie w Dualach 730 ta sama membrana od sredniotonowego od góry cała w kurzu, od dołu czysta - mniej więcej widać to na foto 3. Da się to jakoś sensownie wyczyscic?

- nasączenie kopułki. Trochę zgaduję, że wspomniana lepkość, jak i sztywność wynikają z nasączenia kopułki specjalnym fluidem. W jednym komplecie Grundiga wysokotonowce są sztywne i błyszczą, w drugim - są zmatowiałe i miękkie (ten sam model głośnika) Czy ktoś się orientuje czy takie nasączenie można odtworzyć z dobrym skutkiem?

Zapraszam do wymiany doświadczeń oraz podawania linków/ literatury do poczytania.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-7167-100006213 1252692309_thumb.jpg

post-7167-100006214 1252692309_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I jeszcze porównanie wspomnianych wysokotonowców Grundiga

Ukryta Zawartość

post-7167-100006211 1252692448_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wątpliwe. nie wiem jak to jest z regułey - może miałem szczęście. Nawet jesli w moich Kef'ach jest degradacja w stosunku do nowego oryginału, to i tak w moim odczuciu jeżeli kolumny znikają z pokoju i potrafią odtworzyć precyzyjną przestrzeń zarówno głęboka, jak i szeroką to chyba wszystko z nimi jest w porządku. No ale mają 25 lat więc nie wiem czy to już vintage.

fakamada, nie porównywałem bezpośrednio, ale nie przypuszczam żebym wychwycił różnice w dźwięku. Drażni mnie po prostu ich wygląd i świadomosc że były kiedyś inne :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.