Skocz do zawartości
IGNORED

Zakłócenia przy przesuwaniu kursora...

marcinw899

Rekomendowane odpowiedzi

>cop do biosu- mam płytę MSI micro - bios Phoenix award- niestety tam nie ma takiej opcji :/ (a nic

>innego co podobnie brzmi)

Poszukaj może coś z EMI

Ja bym stawiał na cewki od fazy na mobo. Miałem taki efekt (DFI Infinity NF UltraII-M2) że piszczały jak ruszałem myszką, czy na głośniki to przechodziło to nie pamiętam.

• 2 miesiące później...

To wina karty muzycznej. Osobiście sie przekonałem . Wymiana karty z SB Live (albo cos w tym stylu cena ok 80zł) na SB ZS GOLD (stara dobra karta ) i po problemie. Cisza z głośników. A wszystko na badziewnej płycie Asroka

Ha, widzę że SB nie uporał się z problemem, który miałem już w latach 90 z kartą SB Live. Pomoc techniczna crative zasugerowała wtedy konflikt z płytą główną.

U mnie tak było na integrze, kupiłem X-Fi i nic nie piszczy.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

• 3 lata później...

Mam to samo na zintegrowanej karcie marki HIGH DEFINITION AUDIO DEVICE, ale tylko na lepszych słuchawkach studyjnych, po podłączeniu do karty Asusa Xonar problem nie występuje, ani na głośnikach ani na słuchawkach.

• 2 lata później...

Jeśli to nie jest wina kabla wewnątrz PC łączącego CD-ROM z kartą muzyczną (spróbuj go odłączyć bo tworzy on dodatkową pętle masy po której do sygnału audio dodają się sygnały z prądów szyn zasilacza).

Czasem wyciszyć w mixerze karty muzycznej.

Po za tym oczywiście że to wina po stronie zasilania, jednak nie tylko samego zasilacza.

Zakłócenia na wyjściu audio w stronę wzmacniacza czy słuchawek biorą się z zasilania wzmacniacza końcowego w karcie muzycznej.

Scalaczek wzmacniacza jest zasilany z układu zasilania i stabilizacji napięcia na karcie muzycznej lub bezpośrednio ze slotu PCI na płycie głównej.

Płyta główna posiada również swoje stabilizatorki napięcia a niektóre karty są zasilane bezpośrednio z zasilacza.

Na sukces poprawnych parametrów zasilania tego biednego wzmacniacza ma wpływ tyle punktów.

1. NOWY zasilacz lub z wymienionymi kondensatorami na NOWE

2. NOWA płyta główna lub z wymienionymi kondensatorami na NOWE

3. NOWA płyta karta muzyczna lub z wymienionymi kondensatorami na NOWE

Jeśli karta muzyczna jest zintegrowana to 3 punkt odpada.

To że kondensator nie jest wypukły nie znaczy że jest wyeksploatowany.

I niech nikt nie pisze bzdur że ta filrma jest lepsza niż inna bo teraz każdy sprzęt to chińczyk a po za tym w przetwornicach impulsowych żywotność sprzętu to max 10 lat i nie ma znaczenia skąd pochodzi.(FEEL,MEGABAJT, czy najdroższe wkońcu i tak stracą poprawne parametry filtracji napięcia jedne wcześniej drugie później)

Dodatkowo ten czas skraca eksploatacja w wyższych temperaturach (głównie zasilacz) a przyczyną grzania się PC jest kurz.

Więc rada jest taka

Odkurzanie PC co rok.

Wymiana kondensatorów i wentylatora w zasilaczu co 5 lat na nowe.

Jeśli słyszysz pracę "bebechów" PC-ta to dodatkowo wymiana kondensatorów na płycie głównej.

Żabko się zdarza że trzeba wymienić kondensatory w karcie muzycznej.

Innych cudów nie ma.

Pozdrawiam.

Witaj na forum.

U mnie np pojawiają się zakłócenia w torze audio, po podłączeniu 10 metrowym kablem HDMI projektora z PC.

Już się z tym pogodziłem.

Słychać wtedy również ruchy myszką w tyg zakłóceniu

korzystam z DAC na usb.

Podłączenie izolacji na ADUM4160 nic nie zmienia.

Pomaga tylko odłączenie kabla HDMI od PC i jest grobowa cisza

• 8 miesięcy później...

Mam podobny problem, podłączając końcówkę mocy 6 kanałów. Tylko częściowo pomogło podłączenie komputera do listwy bez uziemienia. Interkonektów nie winię, bo z innym źródłem niż komputer problemów nie było. Spread spectrum nie pomogło. Podłączając słuchawki do dowolnego wyjścia w komputerze jest o dziwo idealnie czysty dźwięk i czarne tło. Może jest jakiś problem gdzieś z cewkami, bo przy otwartej obudowie piski są lekko słyszalne nawet bez wzmocnienia.

Komputer będzie mi potrzebny jako zwrotnica. Jedyne czego nie sprawdziłem, to jakiś DAC zewnętrzny, ale to będzie trochę porażka...

ja sie tego pozbylem ucinajac mase od minijacka. Okazuje sie ze np. takie Behringery B3031A uzywaja masy z zasilania, a ta dostarczana jackiem tylko wywoluje jakies szmery od karty graficznej. W sumie to troche bardziej zlozone - B3031A maja bardzo silne wzmocnienie i uzywalem pasywnego regulatora glosnosci do monitorow tylko okazuje sie ze mial on wplyw tylko na linie sygnalowe pozostawiajac mase bez zmian wiec szumy z masy byly wzmacniane zawsze na 100% mimo ze glosnosc mialem mocno obnizona. Dlatego uciecie masy w koncu spowodowalo ucichniecie zaklocen bo jedyna linia z zakluceniami czyli linia sygnalowa byla poprawnie regulowana przez potencjometr.

Zauwazylem ogolnie problem jezeli jest kilka "dojsc" masy do sprzetu np. jak dotykam mase VGA do wtyczki w laptopie itd. to jest nagle buczenie i inne syfy. Sugerowalbym podlaczyc wszystkie sprzety mozliwie do jednej listwy zeby mialy ta sama mase i sprobowac poucinac punkty mogace powodowac zapetlenia mas, kable nie sa az tak drogie zeby nie mozna bylo poeksperymentowac nawet gdyby mialo nie zadzialac. Moze sie uda. Ja bylem niemalo zaskoczony gdy Behry graly bez masy w jacku.

Podpiąłem wzmacniacz i kompa do jednej listwy bez uziemienia, i jest dalsza poprawa. Można z trochę większym spokojem pokombinować co dalej.

Gdybym mógł dać potencjometr analogowy, to pewnie nic bym dalej nie robił. Ale nie da się sciszyć równomiernie 6 kanałów, więc potka nie może być.

Kolega lapsio moze miec racje. Jesli spinasz wzmacniacz z kompem dwoma czy trzema przewodami zadbaj o to aby tylko w jednym przewodzie ekran byl z obu stron podpiety do masy.

Jako zwrotnicy uzywaz wtyczki foobara?

Podłączenie izolacji na ADUM4160 nic nie zmienia.

Pomaga tylko odłączenie kabla HDMI od PC i jest grobowa cisza

coś to grubymi nićmi szyte....

BTW: gówniane kable leżące blisko prądowych powodują taki sam efekt.

Bez uziemienia mogą nie zadziałać zabezpieczenia w zasilaczach, więc próbuję wyjść z tej sytuacji.

Sprawdzone jeszcze:

- odłączenie masy sygnałowej, wycisza dany kanał całkiem

- trafko sygnałowe izolujące o przekładni 1:1, nie wniosło żadnej słyszalnej zmiany.

Co jeszcze zostało...

- może są lepsze i gorsze płyty główne? Ale nie mam już ochoty inwestować w ten komputer.

- wzmacniacz ma dużą rezystancję wejściową, 70 kilo, można spróbować ją zmniejszyć radykalnie. W każdej parze kanałów o inną wartość...

Odcięcie uziemienia na wzmacniaczu albo na żródle sygnału, albo separator galwaniczny na przewodzie sygnałowym analogowym.

We wzmacniaczu z wtyczką bez bolca ochronnego powinno być połaczenie masy płyty z masą obudowy przez jakiś rezystor czy coś podobnego.

U mnie tak jak napisałem, transformator separujący nic nie dał. Tak jak modyfikacje wejścia wzmacniacza. Ostateczna konfiguracja która działa:

- komputer może być wpięty z uziemieniem

- wzmacniacz absolutnie bez uziemienia

- interkonekty podwieszone w powietrzu, bo nie mogą być w pobliżu kabli zasilających z wysokim napięciem.

Ostateczny system marzeń to nie jest... na tymczasem jest całkiem nieźle.

Okazuje się że w większości przypadków jest :-)

słabe złącze masy we wtyczce jack :-)

U mnie się okazało, że wtyczka jacka ma masę połączoną z dwóch metalowych części spasowanych ze sobą za luźno i raz trzeszczało ciszej raz głośniej. Po wymianie wtyczki jack z jednolitym połączeniem masy trzeszczenie w głośnikach i odgłosy pracy komputera ustąpiły.

• 1 miesiąc później...

Witam

Pewnie odgrzeje kotleta ale co tam. Może komuś to zaoszczędzi nerwów i dodatkowych wydatków.

U mnie na trzaski, szumy i słyszalne w głośnikach ruchy myszki, scroolowanie stron w przegladarce itp itd pomogło:

przełożenie wtyczki zasilającej zestaw 2.1 z listwy do której był wpięty pc do innego kontaktu w ścianie.

I po petli... cisza jak makiem zasiał.

Mój setup to laptop + dac usb audiotrak + zestaw Triangle

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.