Skocz do zawartości
IGNORED

Łożysko talerza -propozycja...

andrzej analogowy

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak pisałem wcześniej 10 sztuk jest w trakcie .....Ponieważ pierwotnie była mowa o 20 sztukach nie wykluczam następnego zamówienia.Mam jednak propozycję,ponieważ w życiu jest tak,że to co mnie zadowala,nie musi odpowiadać innym kolegom, lista może być uzupełniana, ale następne łożyska zrobimy wtedy,gdy uzyskamy pozytywne opinie od pierwszej dziesiątki.Miło mi ,że mogę pomóc.Andrzej..

1. tomant 1 szt.

2. jacekw 1 szt.

3. krysias 1 szt.

4. titan 1 szt.

5. cir 1 szt.

6. mad_z 1 szt

7. mabor55 1 szt

8. yogi 1 szt

9. Matthew 1 szt

10. crossover64 1szt

11. Waldi_06 1szt /przeczytałem powyższe/

1. tomant 1 szt.

2. jacekw 1 szt.

3. krysias 1 szt.

4. titan 1 szt.

5. cir 1 szt.

6. mad_z 1 szt

7. mabor55 1 szt

8. yogi 1 szt

9. Matthew 1 szt

10. crossover64 1szt

12. novy2 1 szt. / zamyka liste rezerwowych?/

Z moich informacji wynika,że produkcja zbliża się do końca.Proszę kolegów zapisanych na listę,o podanie adresu wysyłki.Informacje o cenie ostatecznej/Na pewno nie wzrośnie-raczej urwę choć kilka złotych tak dla porządku/ oraz o kosztach przesyłki podam w odwrotnych PW po otrzymaniu adresów.Wskażę tam również numer konta na który przelejecie pieniądze.Jeśli komuś po drodze przez Włocławek możliwy odbiór osobisty.Proszę to wyraźnie zaznaczyć w mailu.Planuję wysyłkę paczką priorytetową na początku przyszłego tygodnia.Andrzej P.S . nie mogłem sobie odmówić i załączam fotkę gramofonu właśnie zbudowanego z wykorzystaniem takiego łożyska.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Odebrałem 10 sztuk zamówionych łożysk.Jestem zadowolony z precyzji wykonania.Udało mi się utargować 5 zł na sztuce oraz wykonanie dodatkowej śruby regulacyjnej z gniazdem na kulkę-dla tych,którzy będą chcieli podnieść talerz o max 10 mm.Pozostałe elementy-to znaczy bolec oraz podkładka teflonowa oczywiście są.Jest też kulka na początek-stalowa dobrej jakości.Komplet wygląda jak na fotografii.Do każdego kolegi z listy wyślę teraz informację o numerze konta na które trzeba wpłacić 170 zł za łożysko plus 13 zł za paczkę 1-2kg priorytetową/Cennik Poczty Polskiej/czyli łącznie 183złote.Po otrzymaniu pieniędzy oraz informacji o adresie wysyłkowym-dotyczy tych kolegów ,którzy jeszcze nie przysłali-wyślę przesyłkę niezwłocznie i będę oczekiwał informacji o otrzymaniu.Na wpłatę czekam do piątku przyszłego tygodnia.Jeżeli nie będzie-informuję kolegów z listy rezerwowej.Biorąc pod uwagę prośby tych co nie byli zdecydowani,lub się spóźnili zamówiłem jeszcze 4 sztuki na wszelki wypadek-czas realizacji ok 2 tygodnie..Na tym na razie poprzestanę.UWAGA:Aby wszystko działało jak trzeba łożysko wymaga dotarcia.Napiszę w przyszłym tygodniu co i jak zrobić,żeby być zadowolonym!Opiszę też krok po kroku jak zrobić przyzwoicie działający napęd za kilkadziesiąt złotych,oraz pokażę kilka propozycji wykonania podstawy..Dziękuję na razie.A

Ukryta Zawartość

post-12382-100003748 1255103511_thumb.jpg

post-12382-100003749 1255103511_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1. tomant 1 szt.

2. jacekw 1 szt.

3. krysias 1 szt.

4. titan 1 szt.

5. cir 1 szt.

6. mad_z 1 szt

7. mabor55 1 szt

8. yogi 1 szt

9. Matthew 1 szt

10. crossover64 1szt

12. novy2 1 szt. / zamyka liste rezerwowych?/

13. benpe 1 szt

Ponieważ pierwsze przesyłki poszły do adresatów-oczywiście proszę o potwierdzenie odbioru-kilka uwag co do docierania!UWAGA:Łożyska są jedynie zakonserwowane nie nasmarowane!!!!!Po otrzymaniu przesyłki bardzo proszę o dokładne umycie w benzynie ekstrakcyjnej i nasmarowanie powierzchni wałka i tulei olejem dość wodnistym,żeby nie utrudniał specjalnie procesu docierania się tych powierzchni.Stosując podkładkę teflonową lub załączoną śrubkę z gniazdem przylepiamy kulkę do wałka smarem-np,litowym .Teraz dopiero można przystąpić do założenia talerza napędzanego paskiem i puścić to wszystko z dowolnymi obrotami na ok 2 godziny.Po tej operacji myjemy wszystko i zaczynamy od początku.Sygnałem,że proces się zakończył jest znacząca redukcja szumu-słyszalna w końcu dopiero przy użyciu stetoskopu/oczywiście jak ktoś musi w ten sposób ..../Generalnie po 2-3 takich cyklach można dać sobie spokój i przyjąć że mamy to czego chcieliśmy.Z mojego doświadczenia wynika,że po ok 10 godzinach pracy,nic już się nie zmienia UWAGA:Stosując śrubę regulacyjną mamy szeroką możliwość regulacji wysokości talerza,czego nie ma przy teflonie.Docieramy układ ze śrubą zakontrowaną w pozycji,w której będzie pracował.Podniesienie lub opuszczenie talerza po dotarciu może,choć nie musi skutkować koniecznością powtórzenia operacji.Jak zauważyłem -2-3 komplety były już przygotowane-czytaj dotarte wstępnie,czyli koledzy do których trafią mają ułatwione zadanie.UWAGA 2:Bolce aluminiowe powinny wchodzić do końca stalowego elementu.Jeżeli komuś trafi się taki co ma lekki problem proszę nie wciskać na siłę,leciutkie przetarcie papierem 600-1000 wystarczy,żeby wszystko było O.K.UWAGA3:Najpierw sprawdźcie głębokość dziury,bo tego akurat nie zrobiłem!!!!!!

Zostały dwa niezapłacone do wczoraj łożyska oraz 4 zamówione dla kolegów z listy rezerwowej i na wszelki wypadek... .Kolegów , którzy zamówili a jeszcze nie zapłacili,lub zapłacili a ja nie mam jeszcze potwierdzenia proszę o kontakt do niedzieli.W obecnej sytuacji kolejne 4 łożyska trafią do mnie i uszczuplą mój budżet rodzinny-cokolwiek napięty.Nie przewiduję dla nich zastosowania,bo na razie nie mam zamówień na nowe konstrukcje...Proszę o zrozumienie mojej sytuacji....Kolegów,którzy dostali już paczki i przesłali mi opinie na PW proszę o dwa słowa dla całej społeczności forum.Będzie to zamknięcie tematu i informacja,czy warto było się w to bawić..

andrzej bardzo dziekuje

solidne łozysko spasowane bardzo dokładnie,wymaga tylko dotarcia,

nosnosc tej konstrukcji to chyba 50 kg :)

prosze o obiecana kontynuacje tematu w zakresie dalszej budowy gramofonu/silniki, plinty/

ze swojej strony obiecuje pociagnac temat talerza /pleksa gr 40 mm srednica 330 mm /kiedy wreszcie uda mi sie ustalic koszty , wykonastwo i oczywiscie zobacze jakiej to bedzie jakosci wszystko z cenami i adresami opisze na forum

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Andrzeju, w takim razie publicznie dziękuję za łożysko i potwierdzam, że jest wykonane bardzo solidnie i porządnie. Dzisiaj zaczynam wielkie docieranie ;).

Jak nie znajdziesz nabywcy to jestem gotów poratować Twój budżet poprzez zakup kolejnej sztuki. Jednak nie będę pchał się przed innych (może potrzebujących).

>cir

Możesz coś więcej o talerzu? Ja także ruszam właśnie ten temat. Interesuje mnie efekt mrożone szkło lub czarny połysk. Wysokość min 25mm. Średnica 330mm jak najbardziej mi odpowiada, choć 300 też byłoby dobre.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jesli chodzi o wybor pleksy to max grubosc 40 mm

przy tych małopopularnych nikt nie chce nawet rozmawiac o dodatkowych efektach wizualnych bo tej tafli nikt przez 10 lat nie kupi

tak wiec tylko bezbarwna

materiał na 3 talerze plus naddatki niezbedne do obrobki -do 500 zł

ciecie wodne przy najlepszych parametrach cięcia 600 zł

przewidywany koszt talerza 330 mm sr 40 mm grubosc 366 zł

mozna zejsc z kosztami obrobki ale przy tej grubosci materiału gorsza jakosc oznacza rowniez rozjechanie wymiarów /odchylenie od pionu/

przy max -wymiar trzyma do 0,1 mm

problemem jest otwor centralny talerza ,duzo zalezy od kruchosc pleksy

jesli bedzie krucha to po wodzie moze byc odprysk przy otworze bo pierwsze uderzenie wody idzie na wyrob gotowy a nie na odpad

gdyby był kruchy wtedy beda wiercic, srednica do ustalenia

koszt obrobki jednego talerza w zaleznosci od jakosci jest od 50 zł do 200 zł

3 talerze w jednym cyklu wymusza niejako kupowanie tafli z metra /wymary tafli ok 2 m na 1 m/

srednice 330 wziałem bo andrzej analogowy gdzies taka podawał

moze byc mniejsza ale to andrzej tu rzadzi :)

Dla poprawy smarowania, ia zatem i "lekkosci " obrotów dodałbym spiralny rowek lewoskretny na wymuszony ruch oleju do gory łozyska.A'la pojedynczy gwint w lufie.:)

'

Co do średnicy,to najlepiej dobrać ciut mniejszą od płyty.Wtedy łatwo ją zdjąć.Przy większych średnicach konieczne jest zastosowanie maty,która pozwala na dobre uchwycenie płyty,bez konieczności łamania sobie paznokci...330MM miałem bo komponowało się z metalowymi.Nie proponuję więc niczego co utrudnia życie.Zostańmy przy średnicy winyla czyli 12cali minus ok.5 mm na pewny chwyt.Dla uproszczenia 300mm.

Ja również potwierdzam wysoką dokładność wykonania łożyska i jestem bardzo wdzięczny panu Andrzejowi za podjęcie się trudu zorganizowania wykonania łożysk. Ja próbowałem sam zamówić łożysko i albo koszt wykonania był astronomiczny, albo brak chęci podjęcia się takiej dłubaniny.

Przymierzam sie również do zrobienia talerza z akrylu. Dowiadywałem się w jednej firmie obrabiająca plexi i cena za zrobienia na ploterze talerza o średnicy 30 cm wyniósłby 130 zł (plexi 20 mm, grubsze tylko przy zakupie całej dużej płyty). Chyba zaryzykuję i zmówię u nich i zobaczę co to będzie warte.

Jeszcze uwaga do cięcia wodnego. Nie wiem czy wówczas obrabiana powierzchnia nie będzie bardzo nieregularna, tak jak przy cięciu laserowym. Zamawiałem obróbkę plexi kilkakrotnie i cięcie na ploterze daje równą powierzchnię cięcia, wystarczy tylko pasta polerską doprowadzić do połysku, a po laserze powierzchnia wygląda fatalnie, trzeba wygładzać papierem ściernym.

Panie Andrzeju, ja również przygarnę jeszcze jedno łożysko, jak nie będzie chętnych.

Marek

na ciecie wodne 40 mm wysłała mnie własnie firma ktora przemysłowo robi to klasycznymi narzedziami skrawajacymi

powierzchnia po cieciu jest gładka , lekko szorstka

podobno jesli chcemy szklista trzeba to najprosciej potraktowac opalarka tyle ze przy tej srednicy nie wiem czy wyjdzie równo

pare lat temu widziałem jak robiono to ręcznie trac wełniana szmata

Ukryta Zawartość

te zabawki leza w ich biurze wiec to nie lipa

jakosc tej obróbki robi wrazenie

płacimy niejako za czas pracy maszyny wiec im wolniejsza obrobka tym lepsza jakosc i cena niestety

stad jesli ktos po wodzie sprzedaje krawedzie ze struclami jak to widziałem juz na tym forum to zwyczajnie kupił najtansze ciecie

Ukryta Zawartość

sorry, to powyżej miało iść na pw... a tu to co poniżej:

>cir

Czyli 366pln to koszt, do którego trzeba dodać jeszcze koszt obróbki??

Może lepiej zamówić talerz klejony z kilku (2-3?) warstw ciętych na ten sam rozmiar? Wtedy szklenie/matowienie materiału będzie tez możliwe??

za klejenie nikt nie bierze odpowiedzialnosci -pytałem, problem to ewentualne slady po klejeniu czyli brak przejrzystosci nikt nie da 100% gwarancji

w sensie tłumienia wibracji nie mam pojecia jak działa klejonka

jeszcze raz napisze koszt na 3 talerze

materiał do 500-jesli sr 300 a nie 330 to troche mniej moze 480 zł

robota 600

cały koszt 1100 zł /3 = 366 zł sztuka w tej wiekszej srednicy

w mniejszej powiedzmy 360 zł

>jeszcze raz napisze koszt na 3 talerze

>materiał do 500-jesli sr 300 a nie 330 to troche mniej moze 480 zł

>robota 600

>

>cały koszt 1100 zł /3 = 366 zł sztuka w tej wiekszej srednicy

>w mniejszej powiedzmy 360 zł

A czy zrobią również podcięcie na zamocowanie talerza na łożysku?

cena jest brutto :)

tematu podciecia od dołu nie przerabialismy, moge o to zapytac

ja miałem zamiar dac na spod talerza plaster aluminium z wycentrowana oska

O silnikach prądu stałego które stosuję ,oraz o tanim i dobrym zasilaczu regulowanym i stabilizowanym do setnych części Volta pisałem trochę na zakładce stereo w temacie Motor supply,speedbox.....Jest tam też wspaniała inicjatywa dla miłośników silników na prąd zmienny.Jest wybór, polecam przeczytajcie!!!O podstawach z materiałów drewnianych i drewnopodobnych pisałem też gdzieś..???Ja stosuję kanapkowy układ składający się z kolejno klejonych warstw sklejki meblowej,MDF,miękkiej płyty pilśniowej,MDF i znów sklejka.Całość oklejona fornirem.Robiłem też podstawę z talerza aluminiowego do którego przytwierdzałem łożysko potem subtalerz z alu i na silikonowych samoprzylepnych odbojach z OBI talerz z pleksi.Są gdzieś fotki na forum.W dalszym ciągu uważam,że kombinacja drewna i metalu jest najlepsza.

Polecam na łożysku położyć subtalerz z metalu!!Stosowałem średnice od 20-26 cm.Dopiero na to talerzyk z pleksi.Jako przekładkę,np.korek,filc,lub co dla mnie najwygodniejsze odboje przeźroczyste kupowane w OBI.Mają różną wielkość i wysokość.Można dobrać tak,żeby uzyskać ładną harmonijną całość..A z tym to ja ciągle mam problem..

Jeszcze jedna uwaga.Na początku tematu jest pokazany talerz z podtoczeniem na łożysko-średnica 60 mm wysokość5.Zakładam,że wykonawca się spisze o ładnie to wszystko spasujecie.Jeśli jednak okazałoby się,że talerz bije w pionie,nałóżcie na talerz,lub,kołnierz łożyska kluseczkę z bezbarwnego silikonu w tubie i metodą lekkiego dociskania wycentrujcie.Miałem raz taki przypadek i udało się uzyskać ideał.Jeśli bije na boki-niestety pozostaje wtedy powiększanie otworów i ułożenie centrycznie.Ja wtedy zwracam towar do wyrobnika i żądam nowego-z poprawnie-centrycznie zrobionym otworem.Cały problem polega bowiem na tym,że to jest robota jednostkowa i nie opłaca się robić przyrządów do precyzyjnego ustawiania wszystkiego.Jeśli maszyny są stare i biją na boki to raz wyjdzie,raz nie.Coraz częściej jednak mamy do dyspozycji nowe warsztaty z maszynami o bardzo wysokiej precyzji.Załączam foto jednej z konstrukcji,żeby pokazać jeden z pomysłów oraz te osławione silikonowe odboje.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dla miłosników rzadkich oklein

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Docieranie łożyska trwa. W zasadzie już po ok 15 min. łożysko za***rdala chyba beż żadnych oporów.

Temat talerza proponowałbym kontynuować w wątku 30136:

Ukryta Zawartość

post-4633-100003114 1255723659_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fotografia dla kolegi marosik'a

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.