Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony - porady serwisowe.

Gość G.Mark

Rekomendowane odpowiedzi

Te czujniki są już czyste. Czyściłem je dokładnie już kiedyś.Obserwowałem tą diodę poprzez obiektyw aparatu cyfrowego.

Oczywiście widać wówczas światełko na wyświetlaczu LCD aparatu. Tyle że jest ono dość słabe. Wymienić się niestety nie da. Wszystko się topi nawet przy sekundowym dotknięciu grotem lutownicy. Teraz jest tak jak kiedyś czyli musi to zależeć od przeźroczystości taśmy rozbiegowej. Są taśmy na których ten system zawsze zadziała. A są takie na których nigdy nie działa.

Ale to w ogóle nie istotne bo nie zależy mi na idealnym działaniu tego systemu. Natomiast chciał bym jeszcze coś zrobić żeby przewijanie działało lepiej.....

Kasjel u mnie bez kasety rolki nie ruszają się. Jest tak jak być powinno. Skoro rolki u Ciebie się obracają, to czy zmienia się wartość licznika taśmy? U mnie kręcenie palcami i prawej, i lewej daje zmianę na liczniku. Skoro u Ciebie same się kręcą powinien licznik wskazywać zmiany. Jeśli nie, to będzie można zastanowić się dlaczego. Pomyślę nad tym tematem i może coś uda się znaleźć. Pozdrawiam.

stereo-hifi com

U mnie delikatnie się obracają w przeciwnych kierunkach. Oczywiście licznik na to reaguje. Czasem obraca się tylko jedna z szpulek a czasem żadna. Jeśli nie kręci się żadna to nagle ożywają po chwilowym naciśnięciu czujnika obecności kasety. To jak gdyby w niczym nie przeszkadza bo po włożeniu kasety wszystko stoi w miejscu, ale domyślałem się że tak przecież nie powinno być. Coś czuję że gdyby udało się znaleźć przyczynę tego obracania się szpulek i ją zlikwidować, to i przewijanie zadziałało by prawidłowo.

Na ten moment mam pustkę w głowie, ale pomyślę nad tym tematem. Proponuję jeszcze sprawdzić napięcie 5V, którym zasilany jest procesor. Ono musi być stabilne i jak najbardziej zbliżone do nominalnej wartości. Ja u siebie wymieniłem stabilizator w zasilaczu, ponieważ miałem zaniżoną wartość, która w dodatku "falowała'. Tak sobie przypominam, że szpulki same mi się kręciły, gdy miałem padnięty procesor główny i po kolei wymieniałem układy. Po zmianie któregoś same się powoli obracały, ale gdy wymieniłem następny układ to miałem przewijanie non stop i "dyskotekę". Dopiero wymiana procesora doprowadziła wszystko do ładu. Jak pisałem, pomyślę nad Twoją sprawą i odezwę się na Forum. Pozdrawiam.

stereo-hifi com

Ten moment podejrzanie się przedłuża !!! Uważaj bo jak Ci tak zostanie ;)

Oby nie :) Pozdrawiam serdecznie sk-victor. Ciężka sprawa z tym Revoxem Kasjela..... Może wspólnymi siłami znajdziemy rozwiązanie problemu.

stereo-hifi com

Mam do sprawdzenia jeszcze tranzystory Q1 oraz Q3. G Mark je wskazał a ja jeszcze nie sprawdziłem.

Teraz to już nie jest ciężka sprawa. Magnetofon pięknie odtwarza i nagrywa. Ustawiłem wysokość oraz nachylenie głowicy no i jej skos. Teraz nie niszczy mi nawet najdelikatniejszych taśm na początku. Nie ma efektu "pływania" taśmy na głowicy. Obserwując w przeźroczystej kasecie odwijaną taśmę z szpulki widzę że naciąg jest dobry ponieważ taśma nie faluje i jest ładnie naprężona. Pozostaje mi naprawa przewijania. Ono działa bardzo ładnie tylko często słabnie podczas przewijania w tył i niekiedy w przód taśm C 90 lub ciężej pracujących C60. Czasem przewinie taśmę bez problemu i wówczas ładnie odwija rozbiegówkę. Albo zatrzyma się zaraz gdy taśma rozbiegowa się zacznie.

Oby nie :) Pozdrawiam serdecznie sk-victor. Ciężka sprawa z tym Revoxem Kasjela..... Może wspólnymi siłami znajdziemy rozwiązanie problemu.

Jest rozwiązanie!!!

Wspólnymi siłami kupmy mu drugiego. Bo zasługuje na to.

Nie sądzę abym zasługiwał na to, ale jak mówi stare powiedzenie "Nie chodzi o to by złapać króliczka, lecz by gonić go".

Tak więc pełna satysfakcja będzie wówczas gdy naprawię mojego własnego Revoxa. Sam tego nie dokonam ale wszystko idzie w dobrym kierunku. Z resztą to już końcówka, ostatnie prace.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

stawiam na "niestabilnego " procka

Może nie tyle niestabilność, ale wystawianie przez kontroler sygnałów na jego wyjściach, niezgodnych z tym co powinien podać na wyjścia po włączeniu danej funkcji przesuwu taśmy. Albo podawanie sygnału na wyjścia bez włączenia danej funkcji.

Sprawdź wartość napięć na tych wyjściach kontrolera

post-3254-0-54324800-1460041390_thumb.jpg

gdy talerzyki się obracają bez kasety. Powinny być określone czyli albo zero, albo jedynka logiczna czyli ok. +5V względem masy.

Później sprawdzenie napięć na wyjściach tych układów w strukturze IC9

post-3254-0-22471900-1460041473_thumb.jpg

Powinny być takie same jak napięcia wyjść kontrolera, które są połączone z wejściami IC9.

GM

Pomiary napięć na kontrolerze względem masy wykazały:

nóżka 8 - 0,05V

9 - 0,05V

10 - 0,05V

11 - 4,4V

12 - 0,05V

13 - 0,05V

14 - 0,05V

15 - 4,5V

19 - 0,08 V

IC9

4 - 0,06V

6 - 0,05V

10 - 0,1V

11 - 0,05V

12 - 0,06V

15 - 0,5V

Zwiększyłem napięcie na R27 do 140mV by zwiększyć nieco naciąg taśmy. Zauważyłem że im wyższe napięcie na R27 tym z większą mocą kręci się również lewa szpulka w prawo gdy w kieszeni nie ma kasety. Prawa szpulka w tej sytuacji też lubi się nieco pokręcić w lewo ale moc jest tak znikoma że czasem po zatrzymaniu jej palcem nie ma siły sama wpaść w obroty. Dopiero rozruszanie jej palcem powoduje że zaczyna się obracać. Lewą szpulkę też mogłem zatrzymać palcem ale po zwiększeniu napięcia na R27 już tak nie jest.

G Mark - myślę że powinienem sprawdzić tranzystor na tej maleńkiej płytce pod rezystorem nastawnym R5 którym ustawia się napięcie na R27. Co ty na to ? Jest sens ?

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Kontroler = IC9

8 - 0,05V = 10 - 0,1V - trochę za duże napięcie na 10 IC9

9 - 0,05V = 12 - 0,06V OK

10 - 0,05V = 15 - 0,5V - zdecydowanie zbyt duże, o rząd wielkości, napięcie na wyjściu 15 IC9.

12 - 0,05V = 6 - 0,05V OK

13 - 0,05V = 4 - 0,06V OK

14 - 0,05V = brak pomiaru na nóżce 2 IC9

Pomiar na 11 - 0,05V IC9 jest nieistotny, bo to jest to samo napięcie co na nóżce 9 kontrolera.

Napięcie na R27 ma być zgodne z instrukcją serwisową.

Sprawdzanie tranzystora pod rezystorem R5 nie ma sensu, bo regulacja działa właściwie.

Zainstaluj nowy IC9 czyli CD4050.

GM

G Mark - nie masz już żadnych pomysłów ? Nie chcę bez sensu dokonywać pomiarów półprzewodników które nie mają związku z objawami które jeszcze występują. Przypomnę że chodzi o zatrzymujące się przewijanie w zasadzie w obu kierunkach. No i o te delikatne obracanie się szpulek gdy w kieszeni nie ma kasety. Dodam że obecnie magnetofon odtwarza i nagrywa znakomicie.

Wiem że jestem upierdliwy i zawracam ci głowę ale może jeszcze coś da się zrobić ?

Zauważyłem że dosyć mocno nagrzewa się rezystor R78. Nic się nie topi i nie dymi ale jest gorący. Czy to normalne ?

2e08e7f5430b0ca20b80f92d37725bda.jpg

Spotkał się ktoś ze szczypcami do zdejmowania takich małych segerow? Odległość między podcięciami w które mają wejść końcówki szczypiec to ok 1 do 1,5mm. Dałem radę dwoma śrubokrętami ale to było karkolomne. Ośka na której jest pierścień osadzony jest plastikowa, mechanizm Nakamichi 582. Z góry dzięki za podpowiedzi.

Pzdr

Nic nie mogę napisać na podstawie kropki.

GM

Mam problem z dodaniem pliku w formacie JPEG.

Nic nie mogę napisać na podstawie kropki.

GM

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Mam problem z dodaniem pliku w formacie JPEG.

R78 to rezystor ograniczający prąd płynący przed diodę Zenera D8 3,9V.

Wykonaj pomiar napięcia na R78 i diodzie D8.

Wartość napięcia na R78 podnieś do kwadratu i podziel przez rezystancję R78.

Podaj wyniki pomiarów i obliczeń.

Zamontowałeś może nowy układ scalony IC10 RC4558?

GM

Napięcie na R78 podczas odtwarzania i po nagrzaniu się tego rezystora wynosi 18,2V

Napięcie na diodzie Zenera D8 wynosi 4,2V

Rezystor R78 ma 1k. Jeśli przyjąć że mam podzielić napięcie na R78 podniesione do kwadratu przez 1000 Ohm to wychodzi 0,33124

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Napięcie na R78 podczas odtwarzania i po nagrzaniu się tego rezystora wynosi 18,2V

Napięcie na diodzie Zenera D8 wynosi 4,2V

Rezystor R78 ma 1k. Jeśli przyjąć że mam podzielić napięcie na R78 podniesione do kwadratu przez 1000 Ohm to wychodzi 0,33124

Według danych z instrukcji serwisowej, dioda Zenera D8 powinna stabilizować napięcie z tolerancją 5%. Jeśli obecnie na tej diodzie napięcie wynosi 4,2V, to w stosunku do napięcia nominalnego, to odchyłka wynosi ok. 7,3%.

Napięcie na tej diodzie powinno zawierać się w granicach 3,7 - 4,09V.

Niby niezbyt duża różnica w stosunku do obecnego 4,2V ale...

Moc tracona w R78 nie przekracza jego mocy dopuszczalnej 0,5W.

Nowa dioda D8 powinna mieć moc co najmniej 0,5W.

GM

Kupiłem diody Zenera 3,9V 1,3W. Ciekawe czy po jej wymianie będzie jakaś poprawa jeśli chodzi o to przewijanie.

Zmierzyłem jeszcze raz napięcie na D8 i wynosi ono dokładnie 4,24V.

A druga sprawa to skąd u diabła bierze się napięcie na silnikach "Rell motor" powodujące ich minimalnie lekką pracę gdy nie ma kasety w kieszeni ? Ciekawe czy dało by się to jakoś stwierdzić ?

UHER -UCT370RC odtwarza ładnie. Pytanie odnośnie nagrywania.

Gdy nagrywam na normal to wystarczy ustawić pokretło Record Level na 3 i przełączając source/tape mam ten sam poziom.

Natomiast na chromie i metalu nagrywa się znacznie ciszej . Aby osiągnąć właściwy poziom nagrania muszę pokrętło Record Level podkręcić na 7 . Co może być przyczyną. Dam radę to skorygować czy serwis.

UHER -UCT370RC odtwarza ładnie. Pytanie odnośnie nagrywania.

Gdy nagrywam na normal to wystarczy ustawić pokretło Record Level na 3 i przełączając source/tape mam ten sam poziom.

Natomiast na chromie i metalu nagrywa się znacznie ciszej . Aby osiągnąć właściwy poziom nagrania muszę pokrętło Record Level podkręcić na 7 . Co może być przyczyną. Dam radę to skorygować czy serwis.

Czasem decki posiadają osobną regulację "Rec.Level" dla wszystkich obsługiwanych przez ten magnetofon typów taśm. Jeśli nie masz serwisówki to sprawdź bo może są opisane na płycie głównej.

Na płycie Uhera są pary rezystorów nastawnych

PB CAL

REC CAL

METER CAL

BIAS NORMAL

oraz dwa pojedyńcze

CrO2

METAL

Ukryta Zawartość

post-25555-0-64005600-1460481722_thumb.jpg

post-25555-0-53180900-1460481733_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.