Skocz do zawartości
IGNORED

REGION-FREE dla Denona 2200

eskwadrat

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktos z szanownych forumowiczów ma firmware update dla DVD Denona model 2200 z Region-Free ?

W sieci ostatnio jest dostępny (w kazdym razie do niedawna był) firmware na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ale okazało się z komentarzy, że po wgraniu go, przestaje działać PAL - progressive :-(

Wiec te źródło odpada.

Prosze o pomoc. Pzdr

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/5835-region-free-dla-denona-2200/
  • 1 miesiąc później...

* MÓJ DENON-2200 JEST WRESZCIE REGION-FREE *

Plotki o tym że firmware dostępne do niedawna pod podanym na wstepie linku "blokuje PAL progressive" okazały się całkowicie nieprawdziwe.

W ostatni weekend zdecydowałem się nie dać zarobić serwisowi denona (bagatela 400zł) i samodzielnie wypaliłem krążek z kodem upgrade do Region free.

Po załadowaniu mój denon 2200 bez problemu:

- czyta płyty z R1 oraz z R2 (innych nie próbowałem bo nie mam) i oczywiście te oznaczone R0

- generuje jak poprzednio sygnał "PROGRESYWNY" zarówno dla NTSC jak i dla PAL

- jak poprzednio odtwarza bez żadnych problemów płyty: SACD (stereo i multichannel)

- czyta bez problemu DVD-Audio te niepełne (96kHz/24bit) jak i te pełne (192kHz)

- czytaj bez porblemu płyty CD-Audio ale z nagranymi tylko ściezkami DTS lub Dolby Digital

- no i oczywiście standardowo: CD Audio, CD-R/RW, DVD+R, DVD+RW (te ostatnie tylko dobrej jakości)

Wszystko jest zatem w najlepszym porządeczku. Zainteresowanym polecam. Po co płacić za minutę roboty.

Aha, obecnie po zmianie firmware mój denon w trybie wyświetlania danych o oprogramowaniu , pokazuje:

DRV 030728

B/E 6500H

Panel D018-f

Pozdrawiam

P.S. Jeśli nie znajdziesz pełnego firmware pod podanym linkiem mogę przesłać na maila. Ostatnio podany link zwraca jakiś obcięty plik, który nie daje sie rozpakować (jest uszkodzony) nie wiem dlaczego. Ale ja mam wersję sprzed 2 m-cy i ta jest dobra.

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc później...

Eskwadrat,

Mogłbyś mi przesłać firmware na adres [email protected]

Z góry dziękuję

KL

T+A DAC 8 DSD via Silencable Wizzard XLR do KRELL s550k a ten via Velum LS-G do Audio Physic Cardeas Plus

Wielkie dzięki.

A propos, czy masz może problemy z odtwarzaniem płyt cd zabezpieczonych przed nagrywaniem?

Czy twój firmware jest do europejskich wersji odtwarzaczy?

Pzodr

KL

T+A DAC 8 DSD via Silencable Wizzard XLR do KRELL s550k a ten via Velum LS-G do Audio Physic Cardeas Plus

> A propos, czy masz może problemy z odtwarzaniem płyt cd zabezpieczonych przed nagrywaniem?

Absolutnie nie. O ile kojarzę mam kilka tytułów, sprawdzę w domu i sam znać które to jesli chcesz.

> Czy twój firmware jest do europejskich wersji odtwarzaczy?

Raczej tak skoro wyjście RGB Scart działa poprawnie. Na niektórych forach np. amerykańscy użytkownicy pisali o jakiś problemach po wgraniu tego softu do swoich 2200-tek. Chodziło z reguły o problemy ze skalowaniem obrazu. U mnie ich nie ma. Pzdr

• 4 tygodnie później...

Jeżeli ktoś jest zainteresowany to mogę hostować firmwary do odtwarzaczy itp. na swojej stronie (www.kobialko.com) wystarczy podesłać firmware z opisem do jakiego odtwarzacza + szczegóły i będzie dostępny dla wszystkich.

pliki proszę wysyłać na:

[email protected]

eskwadrat,

Ja się starałem - ale bezowocnie. Wgrałem plik, ktory mi przesłałeś (płyta cd-r, sfinalizwoana, ale właśnie sobie przypominam, że nagrywanie było prędkością x12) i nic. Denon widział plik, ale traktował, go jako plik z danymi i próbował odegrać/wyświetlić. :(((( Anyway, raz jeszcze dzięki za pomoc .

Pozdr

KL

Krzychu L:

Zrobiles ten sam blad ktory i ja popelnilem za pierwszym razem, a mianowicie nagralem plik jako "plik" a nalezalo stworzyc obraz plyty na bazie pliku *.bin, ktory przeslalem. Nie pamietam czy przesylalem ci dodatkowo plik

CUE. Jesli nie, to nalezy stworzyc nowy plik, np. "D2200.CUE", wpisać do niego nastepującą zawartość:

FILE "C:" BINARY

TRACK 01 MODE2/2352

INDEX 01 00:00:00

a następnie upewnić się że plik *.BIN znajduje sie w katalogu C:

Jeśli ktos ma plik .BIN w innym miejscu powinien wyedytowac plik .CUE i pomiedzy cydzyslowami wpisac sciezke dostapu do pliku .BIN (w przykladzie jest "C:"). To wszystko. Wystarczy tylko potem uruchamiając np. Nero wczytac plik .CUE i wypalić płytkę. Na pewno zadziała. Pzdr

Eskwadrat,

No ..., kolejny już raz dziękuję. Pobawię się wieczorem, a rano dam znać o wynikach.

Pozdr

KL

PS Rozumiem, że wszystkie funkcje (dvd-audio, sacd, sacd-mc, pal progressive, możliwość 'tweak'owania' obrazu przez wyjście component) u ciebie działają po odblokowaniu kodu regionalnego.

Krzych L napisał >

> PS Rozumiem, że wszystkie funkcje (dvd-audio, sacd, sacd-mc, pal progressive,

> możliwość 'tweak'owania' obrazu przez wyjście component) u ciebie działają

> po odblokowaniu kodu regionalnego.

dvd-audio: TAK

SACD: TAK

PAL progreesive: TAK

ale

- co to jest tweakowanie obrazu ?

- co masz na myśli mówiąc o sacd-mc ?

eskwadrat,

Czy mozliwe jest odblokowanie Pioneera A47 (obecnie rejon 1) ? Widze, ze masz z tym pewne doswiadczenie, takze jesli moglbys sluzyc pomocna reka bylbym szalenie zobowiazany. Nastepnie, coprawda zadawalem juz tutaj to pytanie w innym watku, ale zapytam sie ponownie. mam plazme Hitachi, ale jest to jedynie monitor i szukam tunera PAL do podlaczenia do kablowki. Czy miales doswiadczenie z Avermedia box 9? Moze jest cos innego co nie wymagaloby zakupu VCR?

Eskwadrat,

Chodziło mi o nastawy obrazu (kontrast, jaskrawość, gamma, itp).

Raz jeszcze wielkie dzięki - idę do domu zobaczymy czy się da to zrobić.

Jazz:),

Nie chcę odbierać palmy zawodowstwa eskwadratowi, ale... Oto wpis na forum www.dvdrhelp.com na temat Pioneera dv47ai (rozumiem o ten chodziło)

"Pioneer DV-47Ai 7 user hacks Add hack May 02, 2004 Click here for DVD Compatibility

Region code hack posted by Gordon McGregor, April 30 2003:

The same hack as "Region code hack posted by Zaphod at October 30 2002: for 454" IS WORKING FOR 47Ai!!!

Just pay attention, that your Palm OS device will change the code - don't worry about it. Need to send the command like 10-20 times from the distance not less then 1 m (I was moving Palm around the player while sending commands) and it works! Hack is great - zone is not 0, it is like zone of the last played DVD!

Thanks again Zaphod for the GREAT hack!"

KL

Z radością potwierdzam, że podejrzewam, że jestem już posiadaczem denona dvd 2200 region free (nie mam płyt z innych regionów, więc głowy nie daję, ale procedura wczytania płytki z hackiem do firmware nastąpiła jak należy i po wgraniu hacka skasowały się nastawy indywidualne - myślę więc, że mam odtwarzacz region free) Wszystkie funkcje działają.

Dla uszczegółowienia informacji eskwadrata powiem, że treść pliku *.cue powinna być następująca (jeśli plik regionfree.bin jest w katalogu c:):

FILE "C:regionfree.bin" BINARY

TRACK 01 MODE2/2352

Plik *.cue powinien być stworzony w systemie kodowania ansi za pomocą notatnika windows.

Dzięki, pozdawiam i służe plikiem z firmware wszystkim zainteresowanym.

kl

errata do erraty

FILE "C:[w tym miejscu ma być ukośnik prawy- którego nie wiedzieć czemu nie wyświetla strona lukara]regionfree.bin" BINARY

TRACK 01 MODE2/2352

FILE "C:regionfree.bin" BINARY

TRACK 01 MODE2/2352

Krzych L >

Jeśli program sie wgrał i skasowały ci się nastawy tzn. ze wszystko jest ok.

Na marginesie:

Czy mógłbyś sprawdzić czy działa Ci gniazdo EURO ? Np. w trybie RGB ?

Daj znać. Dzięki. Pzdr

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.