Skocz do zawartości
IGNORED

Dopasowanie głośników

Royber

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Na czym polega dopasowanie głośników w parach kolumn. Czy tylko na doborze efektywności czy czegoś jeszcze? Audio Physic deklaruje sparowanie kolumn z 0.5 dB dokładnością. Czy może mi ktoś wytłumaczyć to zagadnienie. Pozdr.

https://www.audiostereo.pl/topic/5836-dopasowanie-g%C5%82o%C5%9Bnik%C3%B3w/

To znaczy, że różnice pomiędzy charakterystykami częstotliwościowymi jednej i drugiej kolumny nie przekraczają podanej wartości. Ciekawe czy w całym pasmie czy tylko w jakimś zakresie, np. 200 Hz - 10 kHz?

Hej - koledzy forumowicze chyba są dalej zajęci obrzucaniem się nawzajem g... w wątklu o wygrzewaniu kabli, a reszta w reakcji na to dyskutuje problem moderowania forum i wybanowywania 'oszołomów' :)

Dopasowywanie głosników question - otóż ja w to nie wierzę w składalniach działających na skalę przemysłową. Technicznie jestem noga, nie znam się, ale nie bardzo chce mi się wierzyć by firma uciągneła ekonomicznie koszt pana badającego z audiofilskim wytrzeszczem w oczach czy każda parka jest OK. Nie mówię, że w małych manufakturkach , ale ja sądzę osobiście że to taki sam marketingowy 'numer' jak niekończące się modyfikacje i przeróbki 'boskiego kena ishiwaty'. bo chyba nie ma już naiwnych sądzących że gośc rzeczywiście dłubie nocami w tych seryjnych marantzach, niedosypia i tylko myśli co by tu jeszcze w nich poprawić ;-)

Nie dość tego - firma Rotel, której uzywałem wzmaka RA-972 też pisała w instrukcji o uważnym i dokładnym doborze komponentów, posiadacze tych sprzętów mogą zaświadczyć o podonych wpisach w manualu... Tymczasem - co się okazało podczas uważnych odsłuchów domowych -> wzmak za 3.5 tyś (a z interkonektem za 4 tys) miał totalnie nierówny potencjometr Alpsa, nie tylko że startował nierówno, co się zdarza, ale nierówny był do ustawienia na godz. mnie wiecej 11!!! Co przy tak mocnym wzmaku jak RA-972 w ogole uniemozliwialo jego jakiekolwiek uzytkowanie. Scena stereofoniczna w tej sytuacji i pzrestrzeń - zero gwiazdek!!! Na dodatek okazało się,

że nie ma tzw. norm na złą pracę owego Alpsa więc po wydaniu paru K zł. musiałem się godzinami wykłócać

i udowadniać w serwisie AK, ze tak byc nie moze, zanim w koncu wymienili tego wzmaka na następny pracujący równo egzemplarz (co trzeba uczciwie przyznac - zrobili to w końcu - i chwalę za to)

Well, jedym słowem takie zjawiska jak -> parowanie , wybieranie komponentów i 'ken ishiwata se ki mark II' są w mojej lamerskiej opinii niestety wydarzeniami wyłącznie marketingowymi, przynajmniej w przytłaczającej ilości firm :(

>Akira

zdziwisz sie ale wcale nie... A wybanowac trzebaby Fadeovera bo to największy osołom jakiego spotkałem - nie wyjasnił niczego za to g... rzuca na lewo i prawo.

>>>Royber

Głośniki powinny być parowane w całym paśmie ich czestotliwości. Tak powinno być, bo parowanie np. tylko dla jakiejś konkretnej częstotliwści nie miałoby sensu. Przykładem są Morele sprzedawae przez QBA - one już są sprowadzane u producenta i sprzedawane w parach. Z drugiej strony jesli głosniki nie sa parowane to wcale nie znaczy że ich charakterystyki częstotliwości nie zmieszczą się w korytarzu o podobnej szerokości jak tych sparowanych.

Pamiętam taki artykuł z MHF o zapewnieniach producentów kolumn o parowaniu z dokładnościa do 0,5db. Kiedy recenzenci w pismach audio powszechnie zaczęli stosować systemy pomiarowe okazało się że wszystkie nawet tanie konstrukcje mieszczą się w granicach tolerancji...

>Akira

Dużym firmom może być właśnie łatwiej, bo zamawiając spore partie komponentów mogą je selekcjonować na grupy.

Potencjometru nie da się sparowac bo jest jeden i kupuje się gotowy w całości od dostawcy. Odpowiedzialność za kontrolę jakości gotowych komponentów zrzuca się na dostawcę, co zmniejsza koszty , ale zwiększa ryzyko wpadki gdy ten dostarczy badziewie.

>avw

Bo dobrą powtarzalność parametrów można uzyskać tak samo dla wyrobu drogiego i taniego. Na tym właśnie polega jakość.

A redaktorzy dostają produkt do testów od dystrybutora, a nie kupują losowo wybrany ze sklepu.

>Zbig

sugerujesz że dystrybutorzy przygotowują specjalne pary do testów?

Nawet by to nie było dziwne - ale pamiętam głosniki Zingali które miały wadę fabryczną czy konsrtukcyjna nawet bo do tyczyła obu kolumn. Odwróconoa faza głośnika i tak ze było to słychać. Takie pojawiły się w teście.

AVW:

Ja to sugeruję także. A tak powążnie - to codzienna praktyka, pisały o tym nawet takie tuzy jak sam imć Van Den Hul - patrz wywiad w gdańskim magazynie HIFI zamieszczony nawet na ich netowej stronie. Nie tylko że egzmp. testowe są lepsze, ale zdarza się że egzmpl. przysyłane na wymagające rynki są zupełnie inne brzmieniowo i jakościowo niz te z serii na np. Europę Wschodnią. to chyba też sam imć w wywiadzie owym VdH zauwazył...

>avw

Niczego nie sugeruję, ale life is life.

EuroNCAP samochody do testów kupuje u losowo wybranego dealera udając zwykłego klienta.

Poza tym dystrybutorzy różni są. Jedni bardziej drudzy mniej leniwi. Niektórzy bardziej znają się na handlu niż na sprzęcie, więc pewnie niekoniecznie potrafią sami ocenić zgodność fazy.

A czy wymiana w Scan Speaku 9700 samej membrany nie spowoduje zmiany jej parametrów? Mielę ten temat bo chyba będę musiał wymienić membranę lub cały głośnik. Apropo znacie jakieś firmy które załatwiłyby mój problem?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.