Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  110 członków

Lector Klub
IGNORED

Klub Lector

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mam tak.

Wymieniłem iec na fi-09ncf. Tu musiałem zamówić plexi na wymiar na aledrogo i wyciąć odpowiedni otwór, ponieważ nie chciałem uszkadzać oryginalnej plexi. Mam przy tym możliwość powrotu do pierwowzoru. Jest OK - wszystko się udało znakomicie. Schuko też wymieniłem na ncf ale tylko 4szt. Tak mi pasuje - podpinam różne kable i te w edisonie też mi służą. Fajna zabawa, ale wygrzewanie rodu ncf trwa z miesiąc niestety... to słychać.

Oryginalne schuko odkręcasz od wewnątrz - tam są nakrętki na śrubach. Prosta sprawa po zdjęciu obudowy - kable jednak trzymają obie obudowy /górną z dolną/ ale wystarczy miejsca na ręce i wymianę gniazd.

Jakie efekty? Takie jakie daje wymiana jednego rodzaju wtyków czy gniazd na inne z innego metalu. Bardzo słyszalne efekty.

14 minut temu, PatiJ napisał:

Jakie efekty? Takie jakie daje wymiana jednego rodzaju wtyków czy gniazd na inne z innego metalu. Bardzo słyszalne efekty.

No to w sobote bede wymienial 😁. Myslalem ze schuko odkrecasz od zewnatrz🤔

Czyli trzeba rozkrecic obudowe? HE, zakladalem szybka podmianke a tu widze ze bedzie wesolo. 

Ja na razie zamowilem Furutech FI-33 (R) NCF - rodowane na IEC oraz dwa zlote i jeden rodowany ncf na Schuko. Docelowo chce wymienic 6 gniazd  w dwoch turach. Dwa zostawie oryginalne. 

Tez jestem ciekaw czy zmiany beda na tyle istotne i sensowne. Zobaczymy. 

Zostawie sobie 2 zlote, bo na zamknietym forum sa jednak opinie zeby zostawic sobie goldy co by nie bylo czasami za duzo srebra i rodu w systemie. 

Nie sprawdzilem rozstawu otworow u IEC furutecha, najwyzej bede nawiercal w obudowie

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

No i udało się dzięki pomocy kolegi @PatiJ zmienić gniazda w listwie.  Ciężko tą listwę się rozkręca. 

Wstawiłem gniazda furutecha schuko, dwa złote, cztery rodowane ncf i gniazdo iec ncf oczywiście też furutecha. Dwa zostały oryginalne. 

Muszę przy okazji wam napisać, że oryginalne schuko są z bardzo słabych plastików. Zanim wogole je zacząłem rozkręcać, zauważyłem że one są popękane w okolicach śrub skręcających.

A tak wogóle, mam nadzieję, że ta cała zabawa przyniesie pozytywny sonicznie skutek.

Kolega zapewniał że warto 😉

Screenshot_20250115_182339.jpg

Screenshot_20250115_182426.jpg

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

• 3 tygodnie później...
W dniu 15.01.2025 o 18:25, Mikelas76 napisał:

No i udało się dzięki pomocy kolegi @PatiJ zmienić gniazda w listwie.  Ciężko tą listwę się rozkręca. 

Wstawiłem gniazda furutecha schuko, dwa złote, cztery rodowane ncf i gniazdo iec ncf oczywiście też furutecha. Dwa zostały oryginalne. 

Muszę przy okazji wam napisać, że oryginalne schuko są z bardzo słabych plastików. Zanim wogole je zacząłem rozkręcać, zauważyłem że one są popękane w okolicach śrub skręcających.

A tak wogóle, mam nadzieję, że ta cała zabawa przyniesie pozytywny sonicznie skutek.

Kolega zapewniał że warto 😉

Screenshot_20250115_182339.jpg

Screenshot_20250115_182426.jpg

I jak tam wpływ na dźwięk ? Trochę czasu minęło to już pewnie wysłuchałeś. 

ART LOUDSPEAKERS DECO10 + LECTOR AUDIO (CDP707+ZOE+2xVM200M+EDISON230) + ROSE RS250 + SAP RELAXA + TIGLON +  PURIST AUDIO DESIGN +  OYAIDE

Godzinę temu, sebgla napisał:

jak tam wpływ na dźwięk ? Trochę czasu minęło to już pewnie wysłuchałeś

Zmienia sie. I to potrwa troche z tego co czytam.

Zreszta mam w scianie podwojne gniazdo furu rodowane ncf i wiem jak dlugo sie to uklada.

W dniu 5.02.2025 o 15:44, sebgla napisał:

jak tam wpływ na dźwięk ? Trochę czasu minęło to już pewnie wysłuchałeś

15-ego lutego bedzie miesiac na nowych gniazdkach w listwie Lectora. 

Panowie juz teraz jest lepiej niz na oryginalach. Pierwsze dwa tygodnie bardzo mnie niepokoily, balem sie ze wtopilem kase. Ale teraz juz wiem ze to byl strzal w 10-tke. A jeszcze nie skonczylo sie to ukladac. Te diabelne ncfy wymagaja naprawde wielu godzin wygrzewania czy jak to chcecie nazywac. 

Jest lepiej w kazdym aspekcie. 

Streamer cały czas się zastanawiam lumin czy auralic a tu proszę i Lector chce coś uszczknąć na tym poletku. Jak to cenowo wychodzi? Jakieś parametry? No i gdzie można o tym poczytać i kupić w Polsce?

Dobry wieczór,

potrzebuję pomocy zanim oddam do serwisu,  no właśnie tylko co ?

Od listopada użytkuję zestaw ZOE + Z100. wszystko było super, aż zaczęły pojawiać się szumy i trzaski w kolumnach. Poczytałem forum i dobrałem się do tych przełączników przy lampach w ZOE. Pozmieniałem pozycję, w kolumnach szum ucichł.
On jest ale taki jak zwykle po „wsadzeniu ucha” w kolumnę. Pograło parę dni i znowu samoistnie następuje gwałtowny wzrost zakłóceń, bardzo silnych szumów z „trzaskami’.
No to wyłączam sprzęt po chwili włączam i dalej szumi i skrzeczy. No to znowu walka z przełącznikami. Pomaga na dzień dwa i znowu to samo.

Z tej desperacji, podpinałem listwę z filtrami - nic nie dało, odesłałem daca do naprawy, już wiem, że to nie to. 
Pisałem do Pani Joanny, sugestie są takie, że może to diody sterujące lampami.

Lampy JJ, ponieważ to sprzęt z 2-3 ręki to niewiem jaki mają przebieg. A może lampy się kończą, tylko czemu dzień dwa gra dobrze i nagle po godzinie dwóch zaczyna szumieć.

Może macie jakieś pomysły/sugestie co może się dziać.

Jest jeszcze opcja zakupu nowej pary JJ, tylko czy lampy mogą aż tak się zachowywać?

Wymiana lamp w ZOE nic nie dała. Podpięty do innej końcówki mocy trzeszczy i szumi, czyli uszkodzenie ZOE. No cóż nic nie jest niezniszczalne.

Po naprawie a to potrwa bo kolejki do fachowca, dam znać co padło. Może się kiedyś komuś ta wiedza przyda. 

Gdyby ktoś szukał sprzedaję swój wzmacniacz Lector ZXT 70. Kupiony w polskiej dystrybucji. Cały fabryczny komplet ( karton, pilot, kabel zasilający ). Ogłoszenie już jest w dziale ogłoszeń. Pozdrawiam serdecznie.

• 3 tygodnie później...

Mam proste pytanie do szanownego koleżeństwa. Czy może ktoś mi opisać co zyskujemy na wymianie wzmacniacza ZXT-70 na ZOE i VM 200. Dodam że odsłuch odbywa się w niewielkim pomieszczeniu około 12m2 i na monitorach. Ponieważ w Internecie są dosyć rozbieżne opinie min że różnica w dźwięku nie uzasadnia takiej wymiany.  

Z góry dziękuję na merytoryczne odpowiedzi 

Pozdrawiam

Andrzej

10 godzin temu, Andrzej Szulczewski napisał:

Mam proste pytanie do szanownego koleżeństwa. Czy może ktoś mi opisać co zyskujemy na wymianie wzmacniacza ZXT-70 na ZOE i VM 200. Dodam że odsłuch odbywa się w niewielkim pomieszczeniu około 12m2 i na monitorach. Ponieważ w Internecie są dosyć rozbieżne opinie min że różnica w dźwięku nie uzasadnia takiej wymiany.  

Pozdrawiam

Andrzej

Andrzej

Ja taką zmianę zrobiłem ze trzy lata temu. Prześledź moje wpisy w tym klubie sprzed okolo 3 lat. Przy takiej zmianie zyskujemy bardzo dużo. Naprawdę. 

ART LOUDSPEAKERS DECO10 + LECTOR AUDIO (CDP707+ZOE+2xVM200M+EDISON230) + ROSE RS250 + SAP RELAXA + TIGLON +  PURIST AUDIO DESIGN +  OYAIDE

W dniu 26.03.2025 o 10:17, Andrzej Szulczewski napisał:

Dodam że odsłuch odbywa się w niewielkim pomieszczeniu około 12m2 i na monitorach

Roznica jest napewno. Pytanie jak to uslyszysz w 12 m2? Nie wykorzystasz raczej pelnych mozliwosci takiego ukladu.

W dniu 26.03.2025 o 10:17, Andrzej Szulczewski napisał:

Pozdrawiam

Andrzej

Miałem ZXT 70 oraz ZOE+VM200. Różnica jest duża. Jak miałbym porównać w kilku słowach to ZXT70 jest jak na swoją moc wydajny ale w porównaniu do VM200 czuć, że musi jakby prężyć muskuły i w większości gra jakby to napisać.... czuć że musi się wytężyć....a VM 200 wszystko podaje z większą kulturą, bas jest lepiej kontrolowany, średnica ciut cieplejsza i góra bardziej kulturalna. Jakby porównać dwoma słowami to ZXT70 jest efektowny, a VM 200 efektywny. ZXT70 jest w tej cenie wybitnym wzmacniaczem i jest to taki mały wariat, który zadziwi swoją wydajnością nie jedno mocniejsze urządzenie. Ale VM 200 to już czuć i moc ale nie taką brutalną co pokazuje za każdym razem muskuły ale także czuć, że jak potrząśnie to potrząśnie. Moim subiektywnym zdaniem odczujesz różnicę bo nawet przy normalnej głośności u mnie było słychać różnicę... Moim zdaniem ( oczywiście subiektywnym ) wielkość pomieszczenia ma duży wpływ przy wyborze kolumn...przy wzmacniaczu pewnie też ale już o wiele mniej...poza tym 12m. to nie jest aż taka mała klitka:-) 

5 godzin temu, Andrzej Szulczewski napisał:

Ja zadałem to pytanie ponieważ nie słuchałem ZOE ZXT tak słuchałem i miałem i stwierdzam że ZXT to doskonały wzmacniacz nie tylko w mojej opinii. 

Jeśli byłeś zadowolony z ZXT70 to z ZOE+VM200 możesz być tylko bardziej. Nie ma innej możliwości 🙂 

Świat muzyczny wrócił na swoje miejsce. ZOE naprawiony.

problemem były elementy w zasilaczu odpowiadające za napięcie anodowe lamp.

Objawy były identyczne jak z tzw. „kończeniem się lamp” - trzaski, szumy, itp. i co ciekawe czasami po włączeniu usterka nie dawała żadnych objawów.

Teraz jest pięknie, muzyka płynie i nawet kwietniowy chłód jest mniej dokuczliwy.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.