Skocz do zawartości
IGNORED

Wielkopolski Test ABX

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

konradskala, 6 Paź 2009, 09:24

>XYZPawel, 6 Paź 2009, 09:11

>

>>Amplituner, to też wzmacniacz, zapewne niewiele się różniący od Twojego "wzmacniacza", jakbyś

>>zobaczył schemat elektryczny, to byś się zdziwił.

>Też byś się zdziwił gdybyś przyjrzał się ówczesnym amplitunerom kina domowego bo i nich mówię.

w audio są ich testy pomiarowe, nuuuuda :)

Gość

(Konto usunięte)

Fabianek, 6 Paź 2009, 09:26

>50Hz to bardzo zły pomysł. Rozumiem, że tanie mierniki dla tej częstotliwości są najdokładniejsze,

>ale tutaj na wynik pomiarów może mieć wpływ niepowtarzalność parametrów kolumny. Impedancja kolumn,

>dla tej częstotliwości może się nieco różnić od siebie, a tym samym obciążenia lewego i prawego

>kanału wzmacniacza, może być nieco inne.

>Ciągle się upieracie, przy pomiarach napięcia, na zaciskach kolumn. Nie wiem jak to Wam wytłumaczyć,

>ale to nie jest najdokładniejszy sposób. Jeżeli test ma być wiarygodny, to albo trzeba to pomierzyć

>dobrze, albo ocenić na ucho.

pisałem, że dla tych samych kolumn, różnice impedancji między lewą a prawą nie powiny sprawiać problemów. Lepiej 1kHz, ale jak nie ma takiego miernika...

Przeczytałem wątek i jestem w szoku, sam chętnie bym się o tym naocznie przekonał. Może warto pójść dalej i zacząć robić testy tanich ampli stereo z wzmakami za około 5-6k zł. :P Kolumny dwie pary, jakieś efektywne(Triangle, Focale, Starsze Tannoye) kontra kolumny mniej efektywne zakres 84-86dB(mogą być chociażby moje Missiony z tańszej półki-do 3k zł.). Może jeszcze warto zrobić test mini sprzętów kontra te duże sporo droższe. Też byłbym zainteresowany. Oczywiście warto teraz dobrać rozsądne pomieszzczenie(takie do 20m2 to max. by mniejsze kolumny nie popadły w chrząkanie). ;)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Przeczytałem wątek i jestem w szoku, sam chętnie bym się o tym naocznie przekonał. Może warto pójść dalej i zacząć robić testy tanich ampli stereo z wzmakami za około 5-6k zł. :P Kolumny dwie pary, jakieś efektywne(Triangle, Focale, Starsze Tannoye) kontra kolumny mniej efektywne zakres 84-86dB(mogą być chociażby moje Missiony z tańszej półki-do 3k zł.). Może jeszcze warto zrobić test mini sprzętów kontra te duże sporo droższe. Też byłbym zainteresowany. Oczywiście warto teraz dobrać rozsądne pomieszzczenie(takie do 20m2 to max. by mniejsze kolumny nie popadły w chrząkanie). ;)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

>pisałem, że dla tych samych kolumn, różnice impedancji między lewą a prawą nie powiny sprawiać

>problemów. Lepiej 1kHz, ale jak nie ma takiego miernika..

A balans ?

Tak z ciekawości policz ile procent to jest 0,3dB :D. To może ludziom, kwestia pomiarów się rozjaśni. Jak ja podam, to uznają, że moje obliczenia są tendencyjne :D.

Tak z ciekawości, to skąd wytrzasnąłeś te 0,3dB, mam zupełnie inne dane.

Póki co wątek przerodził się w kalkę innych wątkówi XYZ, wpisy innych uczestników "testu" niczego konkretnego nie wniosły. Dziwię się tak doswiadczonemu a u d i o f i l o w i jakim jest XYZ (wbrew temu co chce tu wcisnąć), że chce mu się jeszcze pisać słuszne uwagi pomieszane z dyrdymałami co zreszta czyni owe słuszne dla niektórych mocno naciągane, humorystyczne i niczego nie dowodzące.

W dalszym ciągu oczekuję odpowiedzi na moje wcześniejsze pytania na które nie dostałem wyczerpującej odpowiedzi poza informacją, iż głośniki Lutka są wybitne. Co w nich takiego wybitnego skoro nie róznicują nagrań i urządzeń doń podpiętych, a jedyną ich zaletą jest staż, marka i umiejętność zaczarowania słuchacza tak aby nie rozróznił nic oprócz smaku kawy i trunków.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Gość

(Konto usunięte)

Fabianek, 6 Paź 2009, 10:16

>>pisałem, że dla tych samych kolumn, różnice impedancji między lewą a prawą nie powiny sprawiać

>>problemów. Lepiej 1kHz, ale jak nie ma takiego miernika..

>

>A balans ?

też pisałem: wszystkie kanały.

>Tak z ciekawości, to skąd wytrzasnąłeś te 0,3dB, mam zupełnie inne dane.

http://www.provide.net/~djcarlst/abx_lvl.htm

XYZPawel, 6 Paź 2009, 10:40

>

>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To dotyczy szumu różowego. Niestety wg. moich informacji rozrzut jest potwornie duży, zależy od testowanego osobnika, warunków i sposobu pomiaru. W każdym razie niektórzy są w stanie usłyszeć różnice znacznie mniejsze.

Wracając do pomiaru, nie policzyłeś, to Ci powiem, 0,3dB to jest 3,4%. Ciężko będzie zmierzyć tanim miernikiem cyfrowym, z większą dokładnością napięcie wyjściowe ze wzmacniacza. Wiem, mierniki mają mniejszą odchyłkę wskazań, ale na błąd pomiaru mają też inne czynniki wpływ.

Ukryta Zawartość

Wij, 6 Paź 2009, 02:26

>Technics dwanaście lat temu ... Aj jaki to był sprzęt. Dzisiaj jet dziadowski. Co się stało? Pytam

>o różnice w barwie oczywiście, bo to przecież Antyk. Dzisiaj na topie jest XYZ i Parantulla. Z całym

>szacunkiem - ktoś stwierdził o co chodzi temu ostatniemu?

O co? W skrócie dokładnie o to, o co chodziło autorowi poniższego (z "konkurencyjnego" wątku):

piotrekguc

6 Paź 2009, 10:07

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 629 / 116 / 2

"Panowie od ostatniego testu (XYZPawel) zrobili świetną antyreklamę sprzedawcą i różnego rodzaju naganiaczom. Tym samym wywołali reakcje wcześniej wspomnianych. Teraz masa wpisów i wątków - "Tonący brzytwy się chwyta". Za żadne skarby nie dadzą uwierzyć przeciętnemu Kowalskiemu, że jest naciągany.

Skrajne opinie forumowiczów należy odrzucić, jak noty sportowe. I wyłania się prawda. Choć nie jest do końca prawdą gdyż NAGANIACZY jest ogromna przewaga. Sprawa jest tu bardzo prosta, wręcz banalna. Taki jegomość walczy o przetrwanie na rynku, pieniądze...itd. Wymyśli, podważy, obśmieje każdy argument, to poniekąd ich praca. Najlepszym ich łupem padają niedoświadczeni, początkujący. Chcąc zdobyć trochę elementarnej wiedzy ze świata audio, czytają wpisy tego forum. I co tu znajdują - OBIEKTYWIZM - g...o prawda. Bablanina sprzedawców i naganiaczy.

Dobrze, że raz na jakiś czas pojawia się taki wątek, wpis z domowych testów, to jak jasny promień światła po burzy.

DOŚWIADCZENIA I WIEDZĘ ZDOBYWAJCIE SAMI.

RÓBCIE TESTY W DOMU !"

Od siebie tylko dodam, że słynny już test oprócz tego, że uderza w różnej maści forumowe biznesiki i układziki, to na dodatek podważa wiarygodność dotychczasowych guru tego forum oraz daje sporo do myślenia ich wyznawcom, dlatego wcale mnie nie dziwią tego typu reakcje na wyniki testu, ani nagły zapał do przeprowadzania własnych OBIEKTYWNYCH z czym jak dotąd były same problemy i wszyscy złotousi unikali ich jak ognia... aż tu raptem w każdym większym mieście zaraz powstanie Obwodowa Komisja ds Ślepych Testów, w których sasiądą najwybitniejsi i oczywisćie obiektywni audiofile...

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.
Gość

(Konto usunięte)

Fabianek, 6 Paź 2009, 10:58

>XYZPawel, 6 Paź 2009, 10:40

>>

>>http://www.provide.net/~djcarlst/abx_lvl.htm

>

>To dotyczy szumu różowego. Niestety wg. moich informacji rozrzut jest potwornie duży, zależy od

>testowanego osobnika, warunków i sposobu pomiaru. W każdym razie niektórzy są w stanie usłyszeć

>różnice znacznie mniejsze.

słyszałem o 0,25 dB, mniej to już chyba nietoperz :)

>Wracając do pomiaru, nie policzyłeś, to Ci powiem, 0,3dB to jest 3,4%. Ciężko będzie zmierzyć tanim

>miernikiem cyfrowym, z większą dokładnością napięcie wyjściowe ze wzmacniacza. Wiem, mierniki mają

>mniejszą odchyłkę wskazań, ale na błąd pomiaru mają też inne czynniki wpływ.

nie chodzi o ogólną dokładność (czyli, czy to jest faktycznie 5 czy 5,1 volta), ale o relatywną. Tu już będzie znacznie lepiej z tanimi miernikami, 5V będzie raz za razem, nie zmierzy raz 4,8V a raz 5V tego samego napięcia.

Gość

(Konto usunięte)

parantulla, 6 Paź 2009, 11:05

>złotousi unikali ich jak ognia... aż tu raptem w każdym większym mieście zaraz powstanie Obwodowa

>Komisja ds Ślepych Testów, w których sasiądą najwybitniejsi i oczywisćie obiektywni audiofile...

Chyba Komisja ds zwalczania Ślepych Testów, bo teraz się okazuje, że to one są be, nie moje linki.

Jeśli metoda mówi choremu, że jest chory to znaczy, że zła jest metoda :)

Fajnie się patrzy na wysiłki chłopaków w celu stworzenia "OBIEKTYWNEGO" testu :) Szkoda tylko, że najbardziej obiektywny i sensowny jest test ABX... ;)

Zdjęcia

Ukryta Zawartość

post-11639-100004031 1254821392_thumb.jpg

post-11639-100004032 1254821392_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Zdjęcia

Ukryta Zawartość

post-11639-100004028 1254821431_thumb.jpg

post-11639-100004029 1254821431_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Zdjęcia

Ukryta Zawartość

post-11639-100004025 1254821465_thumb.jpg

post-11639-100004026 1254821465_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

rochu, 6 Paź 2009, 06:25

>Lutek,

>twierdzisz zatem, że nie da się w teście odróżnić lampowca od tranzystora?

>Jesteś bardziej radykalny od Twojego Guru.

>Sam XYZ aż tak daleko nie zapuszczał się w swoich fantazjach

Prosze, czytaj ze zrozumieniem. Czy z mojego wpisu:

" Czas mijal i mijal a wzmaki jak od tego momentu staly sie nierozroznialne (tranzystor i lampa !!!), tak i takimi pozostaly."

wynika, ze twierdze, iz nie da się w teście odróżnić lampowca od tranzystora?

Przeciez jasno wynika tylko to, ze wtedy u mnie nie byly rozroznialne - i to przez trzech sluchaczy.

Napisalem rowniez, ze

" Zapomnialem tylko wymienic jeszcze mocno przebudowanego Music Angela na lampach 845 i mojego Cayin-a A88T, z ktorego bas byl lepiej zebrany, z mniejszymi tendencjami do dudnienia w stosunku do Rotela, co slyszalem dosc wyraznie bez przelacznika "

Nie ulega zatem watpliwosci, ze mocno przebudowany lampowy Music Angel i Sun Audio SV2A3 u mnie - z moimi kolumnami - graja identycznie jak tranzystor..., rowniez nie do rozroznienia. Rowniez trzy hybrydy i Sun Audio - klon zbudowany przez lancastera.

W tym miejscu uznanie dla niego, ze klon gral ani odrobine gorzej od oryginalu, a nawet w zakresie basu slychac bylo nieco lepszy jego impuls jak z oryginalu..., no ale on zbudowal oddzielny, zewnetrzny zasilacz do niego, wiec pewnie nie dziwota z tym basem.

Ruznice w basie jednak byly na tyle niewielkie, iz sadze, ze przelaczajac wzmaki recznie (zbyt dlugi czas), czy tez sluchajac w slepym tescie, nie daloby sie w tym aspekcie (basu) ich odroznic - roznice w basie bylo slychac dzieki szybkiemu przelaczaniu przelacznikiem.

Z mojego wpisu podsumowujacego rowniez nie wynika, ze twierdze - jak piszesz - iz ..."nie da się w teście odróżnić lampowca od tranzystora.

" Czy wszystkie wzmaki beda graly identycznie z moimi kolumnami ? Choc wszystkich nie sluchalem, to po tych doswiadczeniach sadze, ze przynajmniej te do 20 - 30kzl tak. A czy z jeszcze wyzszej polki cenowej ? Tego nie wiem jesli nie przetestuje takowych. Mysle, ze aby sie dowiedziec, trzeba by uzyc do testow juz tych od kilkudziesieciu kzl w gore."

Przeciez napisalem, ze "sadze". To podsumowanie wprawdzie bardziej dotyczy tranzystorowcow, ale czy po doswiadczeniach rowniez z trzema lampowcami i trzema hybrydami nie moge wysnuc wniosku i napisac, ze w stosunku do takowych rowniez sadze, ze z moimi kolumnami i pewnie z innymi latwymi do napedzenia, inne lampowce pewnie zagraja rowniez nierozroznialnie i to na dodatek identycznie jak wszystkie testowane tranzystorowce, wymienione przeze mnie.

Piszesz rowniez:

" Jesteś bardziej radykalny od Twojego Guru.

Sam XYZ aż tak daleko nie zapuszczał się w swoich fantazjach "

Po pierwsze: Pawel nie jest moim zadnym Guru, bo dokladnie takie same testy z roznymi klockami przeprowadzalem (najczesciej w obecnosci wielu osluchanych sluchaczy z bezposrednim ich udzialem" na dlugo zanim on na temat ABX i identycznego grania elektroniki pisal tu na forum i wnioski byly takie same. A ze nikt z uczestnikow nie chcial do tej pory nic na temat wielu odsluchow u mnie napisac, to juz nie moja wina. Ja mialem zamiar jeszcze dlugo testowac elektronike zanim cos napisze, bo caly czas szukam w nadzieji, ze dzieki niej moze zagrac jeszcze lepiej, ale jak dotychczas nic z tych rzeczy.

Poza tym to nie sa fantazje, lecz fakty nie do podwazenia zadnego ze sluchaczy - rowniez Ciebie.

Pomysl zatem zanim cos napiszesz, bo byc moze akurat kiedys sie zdarzy, ze zechcesz nausznie posluchac u mnie roznych klockow i co wowczas napiszesz ?

• Redaktorzy

"słynny już test oprócz tego, że uderza w różnej maści forumowe biznesiki i układziki"

To chyba przesada? Czyżby ktoś tu był dystrubutorem drogiego sprzętu? Kto?

• Redaktorzy

A tak ogólnie, to ja jestem bardzo zadowolony, ze XYZ z gołosłownych zapoewnień przeszedł do czynów. Teraz Paweł nie powinien podważać zasadności dokonywania testów przez innych, inni zaś nie powinni najeżdżać na Pawła za to że zrobił, czego od niego żądano. Nespa? Życzę wszystkim owocnego słuchania i dużo zabawy przy tym.

Gość

(Konto usunięte)

Redaktor, 6 Paź 2009, 11:35

>A tak ogólnie, to ja jestem bardzo zadowolony, ze XYZ z gołosłownych zapoewnień przeszedł do

>czynów. Teraz Paweł nie powinien podważać zasadności dokonywania testów przez innych,

a czy ja gdzieś podważam ? Wręcz przeciwnie, zawsze zachęcałem do własnych testów.

Testy oczywiście powinny być sensowne, bo bezsensownych audiofilskich jest pełno w każdej gazecie i na forum.

Chodz nie jestem zamozny i sluch moj nie nalezy do doskonalych i z niewielkim doswiadczeniem moje zdanie jest takowe : sa roznice miedzy sprzetem zarowno jak kolumny wzmacniacze i kable .Zaden XYZ tego mi nie wmowi..... i to nie zalezy ze drozszy sprzet jest lepszy ,ale sie rozni (czasem niewiele ).Pozdrawiam

Ps Moj kolega zrobil test sprzetowy ze swoja zona przepinajac kable nordosta i real cabla a potem spisal jakie Ona ma zdanie na temat dzwieku sie wydobywajacego z poszczegolnych kabelkow .Roznice byly i to na tanim sprzecie .......

>rochu

Pozdrow ode mnie kolegow: Wila Zubr-a, Gagacka, Koobal-a. Zawsze bardzo milo mi sie z tymi ludzmi rozmawialo przez telefon, choc oczywiscie nie znam osobiscie. A dodatkowo w rozmowie z Kobalem bylem zawsze troche zestresowany..., on powinien juz dawno pracowac w telewizji badz radio. Niesamowicie profesjonalna, ciepla barwa glosu, a przy tym plynnosc bez zadnych hmmmm... miedzy wypowiadanymi wyrazami no i dobor slow....

CAL!, 6 Paź 2009, 07:21

>Lutek, im dłużej się słucha tym bardziej słuch się męczy i różnice zacierają.

>Jeśli dodatkowo skupiamy się na testowaniu a nie słuchaniu muzyki ucieka jeszcze więcej jeszcze

>szybciej.

>Sprawdzałeś kiedyś jak gra sprzęt na tej zasadzie, ze słuchasz czegoś dluższy czas normalnie muzyki

>na roznych poziomach glośności, potem przepinasz na inny wzmak i albo sie podoba bardzej albo mniej

>? Cena urządzenia nie ma tu nic do rzeczy. Po jakimś czasie po prostu przepiać z powrotem i

>przekonac sie czy rzeczywiscie wzmaki grają tak samo.....bo sorry jesli test ma polegac na

>kilkugodzinnym zarzynaniu stopniowo uśredniajacego swoja prace słuchu dodatkowo podpartego presją

>testu(normalnie ludzie sluchaja muzyki zeby sie odpręzyc, zrelaksować, doładować....nie po to zeby

>testowac urzadzenia :))))

Oczywiscie. Zawsze na stanie mam dwa swoje wzmaki, a bywalo, ze trzy. No ale ten trzeci sie nie liczy, bo to byl ten sam drugi Rotel celowo kupiony do jeszcze innych testow.

Prawda jest, ze sama przyjemnosc sluchania bywa rozna w roznych dniach, porach i okolicznosciach, ale dokladnie takie same odczucia ma kazdy z nas sluchajac w roznych dniach, roznym czasie i po tzw wygrzaniu z tego samego systemu. Jednak, jesli jakis czas jeden wzmak jest nie uzywany, a w jakims dniu wyjatkowo przyjemnie slucha mi sie z drugiego, to po przepieciu na ten wczesniej odpoczywajacy, sluchanie jest identycznie przyjemne i nie stwierdzam roznic.

Gość

(Konto usunięte)

Redaktor, 6 Paź 2009, 12:02

>To teraz trzeba inne kolumny. Nie negując przyjemności słuchania, kolumny z zakresem 50Hz-20kHz

>przynajmniej od dołu nie są pełnozakresowe.

zdecydowana większość audiofilskich kolumn są gorsze w tym zakresie, ale one mają podbicie przy 80-100 Hz i ludziom się WYDAJE, że mają BAS, a mają kupę nie bas... ;) Te wszystkie małe monitory o "mocarnym" basie...

Lutka kolumny po prostu niczego nie udają i są płaskie w tym zakresie.

Podkreslę raz jeszcze:

Nie słychac różnic na kolumnach Lutka czyli Tannoy SRM12X. Bas jest ograniczony.

Na innych kolumnach może być inaczej. W każdym razie warto dobierając wzmak do swoich kolumn przetestować w podobny sposób rózne wzmacniacze na różnych poziomach głośności (oczywiście tym samym dla testowanych wzmaków).

Po tym teście mogę ewentualnie stwierdzić, że na wysokoefektywnych kolumnach róznice w brzmieniu wzmacniaczy jeśli są to są tak małe, że trudno rozróżnialne. Czyli kolumny narzucają swój charakter.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.