Skocz do zawartości
IGNORED

Wielkopolski Test ABX

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy

XYZ, litości, ty chyba o jakichś monitorkach piszesz. Jeśli u mnie w tej chwili stoją "audiofilskie" Matrixy, które mają początek na 20Hz przy spadku o 2 dB...

asterix1, 6 Paź 2009, 11:49

>Ps Moj kolega zrobil test sprzetowy ze swoja zona przepinajac kable nordosta i real cabla a potem

>spisal jakie Ona ma zdanie na temat dzwieku sie wydobywajacego z poszczegolnych kabelkow .Roznice

>byly i to na tanim sprzecie .......

Nic dziwnego, jak się przełączy ten sam sprzęt to za drugim razem można usłyszeć już co innego czy więcej szczegółów. Ja przełączałem sobie kiedyś squeezeboxa przez jego analog a potem przez zewnętrzny DAC i to nie byle jaki bo dCS. Po pierwszym przełączniu na dCS no oczywiście usłyszałem więcej szczegółów konkretnie w szuraniach miotełkami po bębnach bo to sobie analizowałem, ale jak wróciłem do SB to okazało się że też słyszę na nim te szczegóły tak samo dobrze jak na dCS.

Sztuka by była jakby ta żona kumpla po określeniu jak grają ten nordost i real cable, przy kolejnym podejściach bez patrzenia na kabel rozpoznawała co tam jest wpięte, a podejrzewam, że tu byłaby kupa :-O

Gość

(Konto usunięte)

Redaktor, 6 Paź 2009, 12:32

>XYZ, litości, ty chyba o jakichś monitorkach piszesz. Jeśli u mnie w tej chwili stoją

>"audiofilskie" Matrixy, które mają początek na 20Hz przy spadku o 2 dB...

pisałem większość...

a matrixy mają chyba aktywną korekcję tego basu ?

Piopio, 6 Paź 2009, 12:30

>Po tym teście mogę ewentualnie stwierdzić, że na wysokoefektywnych kolumnach róznice w brzmieniu

>wzmacniaczy jeśli są to są tak małe, że trudno rozróżnialne. Czyli kolumny narzucają swój charakter.

Czyli jeszcze bardziej uściślając można powiedzieć że to kolumny ''otwierają'' lub duszą jakość danego wzmaka ponieważ jeżeli przy porównaniu na tych samych kolumnach jeden wzmak posiada oderwanie dźwięku od kolumn czyli tzw powietrze a na drugim emitowana przestrzeń jest wyraźnie ograniczona do lewo prawo ,to oznacza że to jego ograniczenie wynika z jego zaburzeń sygnału spowodowanych niedopasowaniem (niewydolność prądowa) do tych konkretnych kolum .

• Redaktorzy

"pisałem większość... a matrixy mają chyba aktywną korekcję tego basu ?"

Nie-e, to są staromodne pasywne monitorzyska. Zreszta nie moje tylko kolegi, a ja wykorzystuję je w oczekiwaniu na Reference Monitory z Avconu (projekt lulu), już gotowe, tylko zwrotnice nie zapakowane do skrzynek. Tam będę miał tylko 25 cm bas, ale też zestrojony porządnie.

i te stare szafy na megafonowych glosnikach zza tej kanapy maja grac? juz wiem dlaczego nie ma w tym watku naczelnega audiofila polski elberotha... pewnie padl gdzies ze smiechu :) razem ze swoja jedyna plyta CD ;)

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Redaktor, 6 Paź 2009, 11:33

>"słynny już test oprócz tego, że uderza w różnej maści forumowe biznesiki i układziki"

>

>To chyba przesada? Czyżby ktoś tu był dystrubutorem drogiego sprzętu? Kto?

"Kto?" he he, a to dobre ;)

Poza tym nie tylko drogiego, ale wszelakiego.

Setki wątków o starych gratach, różnych tjuningach, czarodziejskich kabelkach, magicznych stolikach, podkładkach, sieciówkach i innych tam takich... wystarczy uważnie prześledzić kto się w nich udziela (jakoś tak się dziwnie składa, że przeważnie są to ciągle te same grupy wsparcia i wzajemnej adoracji) a od razu widać jak na dłoni kto z kim trzyma i czyja rączka czyją myje.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

to napisz o swoich obawach i podejrzeniach. ja np. się nie domyśliłem i chętnie się dowiem, kto mnie próbuje naciągać na forumie na kupno gratów. demaskuj układ a la Ziobro!

????

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

>Podkreslę raz jeszcze:

>

>Nie słychac różnic na kolumnach Lutka czyli Tannoy SRM12X. Bas jest ograniczony.

>

>Na innych kolumnach może być inaczej. W każdym razie warto dobierając wzmak do swoich kolumn

>przetestować w podobny sposób rózne wzmacniacze na różnych poziomach głośności (oczywiście tym samym

>dla testowanych wzmaków).

>Po tym teście mogę ewentualnie stwierdzić, że na wysokoefektywnych kolumnach róznice w brzmieniu

>wzmacniaczy jeśli są to są tak małe, że trudno rozróżnialne. Czyli kolumny narzucają swój charakter.

Raczkiem,raczkiem...szkoda Kolego,bo to nie wstyd,że nie usłyszałeś.

P

W pupie (dxxx podlega moderacji ;-) mam wstyd !

Nie mogę jednak twierdzić autorytarnie, że wszystkie wzmacniacze grają tak samo tylko na podstawie jednego testu na specyficznych kolumnach. Staram się być obiektywny i póki nie przetestuję to nie uwierzę.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Gość

(Konto usunięte)

Piopio, 6 Paź 2009, 13:20

>W pupie (dxxx podlega moderacji ;-) mam wstyd !

>

>Nie mogę jednak twierdzić autorytarnie, że wszystkie wzmacniacze grają tak samo tylko na podstawie

>jednego testu na specyficznych kolumnach. Staram się być obiektywny i póki nie przetestuję to nie

>uwierzę.

one nie są takie specyficzne :)

to są dobre studyjne monitory.

Piopio, dziesiątki innych testów, robionych na zwykłych kolumnach, dowodzą jednak tego co ja piszę, ale jak komuś się chce robić ciągle testy... ;)

• Redaktorzy

Panowie, po prostu metodyka testowania hipotez wymusza takie, a nie inne wnioski. Jeśli przyjmie się, że większość urządzń gra różnie (taki jest pogląd powszechny), to wynik, że jedno akurat gra tak samo jak inne, nie przekreśla hipotezy, bowiem może mieścić się to w naturalnym zróżnicowaniu. Jeśli przyjmie się natomiast, ze wszystkie urządzenia grają tak samo, to jeden wynik odmienny kładzie hipotezę, zaś wynik pozytywny eksperymentu dokonanego na wybranej próbie nie rozstrzyga.

Prześledziwszy cały wątek doszedłem mianowicie do takich wniosków:

- jeśli pomiary są takie same a nie słyszysz różnicy to jesteś głuchy - bo ja słyszę

- jeśli uznaje się że nie jesteś głuchy a nie słyszysz różnicy to znaczy że nie zrobiłeś pomiarów lub metodologia jest do pupy - bo słuch zawodny jest (sic!).

IMHO jednak coś dowiedziono, mianowicie że różne klocki MOGĄ brzmieć tak samo (na słuch - bo nie słucha się miernikiem), niezależnie od nazwy i ceny.

To taki powiew racjonalizmu w audiofiliźmie.

Pozdrawiam

Gość

(Konto usunięte)

Redaktor, 6 Paź 2009, 14:02

>Tego akurat nie trzeba było dowodzić, to było oczywiste już wcześniej i nikt tego nie negował.

to jakaś nowość, nigdy czegoś takiego nie czytałem z klawiatury Redaktora :)

Ktos pytal wczesniej (nie mam czasu teraz szukac - kto - w gaszczu wpisow) o ten parametr kolumn

(dane ze specyfikacji kolumn):

Impedance nominal ( minimum )..............8 (6) ohms

Poniżej jest ciekawa dyskusja użytkownika DACa Beresforda który stwierdził że wniósł on poprawę przy podłączeniu go do swojego CD z Andrzejem Popowskim (pionier testów ABX w Polsce)

jancio

>> Z moich doświadczeń wynika, że taki Beresford tc-7510 (takiego mam, tyle

>> że już po firmowym upgrade) zapewni w połączeniu z budżetowym CD/dvd bez

>> porównania lepszy dźwięk w stereo, niż uzyskasz z CD z tej półki cenowej

>> (powiedzmy, do 2k).

Andrzej Popowski

> Cały ten biznes jest oparty na założeniu, że klient nie potrafi zrobić

> poprawnego porównania :-)

> Prosty trik producenta DAC, to zwiększenie napięcia wyjściowego

> powyżej standardowych 2V. Jeżeli różnica poziomów jest mała, to nie

> będzie postrzegana jako różnica głośności tylko właśnie jako lepsze

> brzmienie.

jancio

>Jestem pewny że nie to jest

>przyczyną, ale, mniejsza o przekonania. Pomiar nie kłamie, zobaczymy.

Po przeprowadzonym prawdopodobnym pomiarze i zrównaniu poziomów a następnie nausznym porównaniu jancio nagle gdzieś przepadł ;) .

Poniżej bezpośredni link do tej dyskusji :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Piopio, po przeczytaniu tej całej historii miałem identyczne przypuszczenia, cieszę się że teraz to potwierdzasz. Kilka miesięcy temu słuchałem bardzo podobnych Tannoyów i to co mnie w nich uderzyło to mocno narzucający się własny charakter oraz brak mikrodynamiki. Podłączyliśmy do nich dobry wmacniacz a one w tym zestawieniu zagrały prawie identycznie jak z innym lampowym wzmakiem, czyli nijako. Jeszcze pamiętam mieliśmy na ten temat dyskusję z kolegą czy w przypadku takich kolumn da się uzyskać znaczniejszą poprawę dźwięku i wnioski nie były zachęcające.

Jestem niemal pewien że gdyby test był przeprowadzony z szybszymi i bardziej transparentnymi kolumnami (np. jakieś dobre monitory z BR), wyniki nie byłyby tak kontrowersyjne.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Panowie od ABX i to mają być warunki... śmiech na sali.Dziwi mnie ,ze nawet Redaktor ze sporym doświadczeniem się nie wypowiada,i to poszło w Polskę .Jezu normalnie łkam,jedna landara przy oknie(REZONANS SZYBY) zasłonieta kanapą, druga przy szafie.Takie głośniki potrzebują przestrzeni wokół siebie...na estradę z tym a nie na miarodajne testy.

?

A gdy by btak hipotetycznie w sedno trafił fox. gdyby tak zamiast głosników z tamtej epoki zapodac np dynaudioa focus 140 chociażby... czy tez nie było by róznicy.

Jak nie będzie to ide sadzić kwiatki, zmieniam branze na ogrodnictwo. Bedę testował marchewki te z uprawy przemysłowej i handcrafted wyrosnięte na świnskiej gnojowicy.

Lutek, no mowilem stare szafy, jeszcze brakuje tylko lwa i czarownicy ;) chociaz nie.. czarownica byla ;)

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Roztrząsajac widłami gnój po polu bedę myslał o dwóch rzeczach:

1. reformie rolnictwa za kadencji A. Leppera

2. Miarodajnych AbX zrobinych jak te reformy

p.s Jako niezbędnik potrzebuje gumofilcy i beretu z czerwona antenką.

a z czerwona zeby było mnie widać jak już będe zanurzony w gównie po uszy, bo jak na razie to mi dopiero pod brode podcieka.

Tak coś mi się zdaje że w najbliższym czasie będą się na różnych forach pojawiać różnorakie krytyczne opinie o brzmieniu łatwych do wysterowania kolumn i słuchawek ,bo jeszcze by się mogło za bardzo rozpowszechnić takie porównywanie na którym nie byłyby już tak wyraźnie faworyzowane te wydajniejsze konstrukcje .

Fox zanim dostane bana to wez no chłopie zostaw te bzdury i przyjedz do mnie... serio chce cie "wytargac" za łeb za te lampizacje, Cir juz bedzie jako pierwszy cynik wiec rozczarujesz mnie jak ty nie przyjedziesz

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.