Skocz do zawartości
IGNORED

Wielkopolski Test ABX

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

w każdym razie dzięki eksperymentowi wszyscy audiofile wiedzą jakich kolumn unikać bo wszystko gra z nimi tak samo - Tannoy Red Monitor 12X! :-))

może by zrobić "społeczną" listę takich niebezpiecznych kolumn?

->Lutek !

Wyobraź sobie, że jesteśmy na polowaniu ... A tu pojawia się XYZPaweł i wszystkich myśliwych przekonuje, że polowanie na zwięrzęta jest niehumanitarne, nieetyczne itd

Częśc myśliwych daje się przekonać i przyłącza się do Pawła. Póki szepczą w swoich grupach, są tolerowani bo nie przeszkadzają innym. Ale w końcu próbują ewangelizacji na innych zatwardziałych łowcach ... dochodzi do ostrych spięć ... prawie, że padają strzały w mordę ;-)

W końcu gospodarz polowania nie wytrzymuje i odstrzela szkodnia by nie psuł mu interesów ;-)

Bez przywódcy grupa "humanitarnych" się rozsypuje i biznes kręci się dalej po staremu.

Teraz rozumiesz ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

divaldi, 19 Paź 2009, 18:22

>Kiedyś poznałem stroiciela , osobę niedowidzącą , mającą bardzo dobre rozeznanie w muzyce. Od słowa

>do słowa i przeszliśmy z dowcipnymi pzrypadkami jednego zawodu na drugi aż doszlismy do Jego.

>Okazało się że wielokrotnie rozpoznawał instrumenty - które wcześniej naprawiał i stroił- u innych

>nowych właścicieli. Najciekawsze było to , że nowi nabywcy nie znali wczesniejszych użytkowników,

>gdyz zakupy były dokonywane poprzez komis. Niekiedy wystarczyło tylko jedno uderzenie w klawiaturę.

>Takich przykładów można mnożyć.

Eeee tam, nie wierzę. Preawdopodobnie w tym mieście był jeden ezgzemplarz skrzypiec, jeden fortepian i jeden kontrabas. ;) Poza tym, czy przed strojeniem wyrównano poziomy? Oczywiście nie! Jakby wyrównano okazałoby się że w teście ABX nie można odróżnić skrzypiec od fortepianu.

>Gdyby było inaczej, to cała seria urządzeń profesjonalnych i studyjnych nie miałaby żadnego sensu.

>Nikt by nie kupił na estradę wzmacniacza mocy- np. Labb Grupen za 17.000 netto , tylko Chiński

>odpowiednik mocowy za 1500 zł brutto. Taki wybór ekonomiczny to dokonują zawodowi bywalcy wiejskich

>wesel . Niestety.

divaldi robię sobie jaja ale prawda jest taka że te dyskusje które od wielu miesięcy przewalają się przez forum z gruntu pozbawiowne są sensu. Akurat dla mnie cena o ile mnie na taką czy inną półkę stać ogrywa marginalną rolę. To nie cena decyduje że coś kupuję, ale to co sobą dany przedmiot prezentuje. Nigdy w życiu nie wydałbym na wzmacniacz 5 kzł jeśli różnic by nie słyszał. Testy ABX, sprawdzanie przebiegów elektrycznych na oscyloskopie, wyrównywanie poziomów... w moim pojęciu jest to taki sam zajob jak wszelkiej maści audio voodoo.

W końcu... skoro wszystkie wzmacniacze grają prawie identycznie, no to ludziska (w tym PawelXYZ) srzedajcie te Wasze graty, kupcie sobie np. zaestaw CA Azur 640A/640C + najlepsze kolumny na jakie Was stać i cieszcie się optymalnym rozwiązaniem. Po co przepłacać? ;)

Re: Mrok, 20 Paź 2009, 11:03

>srzedajcie te Wasze graty, kupcie sobie np. zaestaw CA Azur 640A/640C + najlepsze kolumny na jakie

>Was stać

a to akurat WCALE nie takie głupie rozwiązanie NA DOBRY POCZĄTEK! wcale nie takie głupie :-)

Płacz po XYZ jest przedwczesny. Nie wiem na ile czasu tym razem dostał bana ale jestem pewniem że do Was wróci i dalej będzie pocieszał że nie Wy jedni nie słyszycie różnicy.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

graaf, 20 Paź 2009, 11:05

>Re: Mrok, 20 Paź 2009, 11:03

>>srzedajcie te Wasze graty, kupcie sobie np. zaestaw CA Azur 640A/640C + najlepsze kolumny na jakie

>

>>Was stać

>

>a to akurat WCALE nie takie głupie rozwiązanie NA DOBRY POCZĄTEK! wcale nie takie głupie :-)

Ja mam jeszcze lepsze. ;) Czekam aż jakiś świeżo nawrócony właściciel Gryphona Tabu sprzeda mi go w cenie sprzętu bużdżetowego np. w/w CA. Ostatecznie jak wszystkie wzmacniacze grają podobnie to najwyższy czas wyrównać ceny. W razie konkretnej propozycji kupię nowy CA z gwarancją i się wymienimy. No to jest jakiś chętny? ;)

mlb, 20 Paź 2009, 10:17

>Lista zgłoszeń do moderacji ostatnio zapełniała się skargami na jego poczynania w innych wątkach

>gdzie obowiązuje go zakaz. Skoro prośby nie skutkowały, nie ma innej metody jak ban.

>Moderatorzy nie czytają wszystkich wątków - po to jest mechanizm zgłaszania do moderacji żeby

>zwrócić ich uwagę na niewłaściwe wpisy.

co k...a za sposób dyskusji ??? czy poglądy pawła kogoś obrażają, czy jedynie godzą w wiarę kultywowaną na forum i psują rzeczywiście komuś interesy ??? czy na forum ma obowiązywać zamordyzm i chora cenzura ??? co to znaczy niewłaściwe wpisy ??? z jakiej paki i w imię czego JEDNEJ JEDYNEJ OSOBIE na forum zakazujecie pisania w innych wątkach ???

wy jako moderatorzy powinniście dbać o niezależność tego forum, bo inaczej bez wolności wypowiedzi zatraci ono (o ile już nie zatraciło) jakikolwiek sens.

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

koledzy - dajcie spokój - XYZ już swoje zrobił a teraz jest niepotrzebny bo ja wróciłem

starszy, lepszy, znacznie inteligentniejszy XYZ - na o wiele WYŻSZYM POZIOMIE, nie wierzycie - skorzystacje z wyszukiwarki, są tam opinie forumowiczów na ten temat! ;-))

Piopio, 20 Paź 2009, 11:03

>->Lutek !

>Wyobraź sobie, że jesteśmy na polowaniu ... A tu pojawia się XYZPaweł i wszystkich myśliwych

>przekonuje, że polowanie na zwięrzęta jest niehumanitarne, nieetyczne itd

>Częśc myśliwych daje się przekonać i przyłącza się do Pawła. Póki szepczą w swoich grupach, są

>tolerowani bo nie przeszkadzają innym. Ale w końcu próbują ewangelizacji na innych zatwardziałych

>łowcach ... dochodzi do ostrych spięć ... prawie, że padają strzały w mordę ;-)

>W końcu gospodarz polowania nie wytrzymuje i odstrzela szkodnia by nie psuł mu interesów ;-)

>Bez przywódcy grupa "humanitarnych" się rozsypuje i biznes kręci się dalej po staremu.

>Teraz rozumiesz ?

Teraz rozumiem..., no ale..., czy gospodarz tak tylko z wlasnej inicjatywy odszczeliwuje szkodnika, czy tez "nie wytrzymuje" naciskow "zatwardzialych lowcow" i dlatego musi odstrzelic ?

Są jesze strzały zza węgła i rykoszety. O wnykach kłusowników nie wspominając. Ogólnie na polowaniach nie jest bezpiecznie.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Są jeszcze strzały zza węgła i rykoszety. O wnykach kłusowników nie wspominając. Ogólnie na

polowaniach nie jest bezpiecznie.

graaf

>jest niepotrzebny bo ja wróciłem

>starszy, lepszy, znacznie inteligentniejszy XYZ - na o wiele WYŻSZYM POZIOMIE

Super, a teraz pokaż klasę - odblokuj wszystkich :)))) :))))

Lutek,

Wierzysz w cuda? Ktoś mu musiał przy nagonce na nogę nadepnąć, wbrew jego woli szczelbę nakierować i jeszcze podstępnie za cyngiel pociągnąć;) Biedak do dziś pluje sobie w brodę;)

Oczywiście wiem jak się pisze strzelba...

Redaktor

Wiemy, wiemy. A co jeśli można spytać powodowało JW. Redaktorem że nagle ni z gruchy ni z pietruchy wstrzymał hodowlę tej hmm... powiedzmy niezbyt inteligentnej postaci? Czyżby tylko to, że raczył zabanować jego świątobliwość?

MROK

>w końcu... skoro wszystkie wzmacniacze grają prawie identycznie, no to ludziska (w tym PawelXYZ) srzedajcie te Wasze graty, kupcie sobie np. zaestaw CA Azur 640A/640C + najlepsze kolumny na jakie Was stać i cieszcie się optymalnym rozwiązaniem. Po co przepłacać? ;)

Masz racje,już dawno sprzedałem, po co przepłacać? Wybrałem sprzęt DIY,do którego przez bardzo długi czas nie byłem przekonany, kosztowało mnie to wszystko grosze.

Czy gra gorzej od wielu uznanych klocków? Nie. Co do kolumn pełna zgoda.

Co do cenzury Pawła , to jest ona żałosna.

mlb, 20 Paź 2009, 11:19

"...i dalej będzie pocieszał że nie Wy jedni nie słyszycie różnicy. "

A Ty..., slyszysz jakies istotne roznice w brzmieniu elektroniki na tyle, ze maja wyrazny - odczuwalny - wplyw na jakosc dzwieku, przyjemnosc sluchania itp ?

A moze Ty przyjmiesz zaproszenie na sobotnie odsluchy porownawcze. Przy okazji posluchasz dwoch par kolumienek. Jesli sie nie myle, to nie masz uprzedzen do paczek vintage, a z Twojego "o mnie" wnioskuje, ze dzwiek moze Ci sie spodobac..., no i przy okazji kolejne doswiadczenie.

Zostalo juz tylko kilka dni, a drugiej chetnej osoby nie ma.

Lutek, na odsłuchy zawsze jestem bardzo chętny i korzystam o ile czas pozwala. Sam trochę dłubię w sprzęcie więc staram się dość szczegółowo wsłuchiwać w różne aspekty dźwięku żeby wiedzieć kiedy się coś poprawia a kiedy pogarsza. Niestety najbliższy weekend mam zajęty, jadę na Mazury - a to przeciwny kierunek.

Lutek:

Proszę o rozjaśnienie: Paweł dostał bana na zakładanie nowych wątków? Czy to mozliwe, jeśli tak, to cenzura wróciła (to się nazywało ZAPIS NA...). Pozdrowienia dla Redaktora i Moderatorów.

mareskor, 21 Paź 2009, 20:18

>Lutek:

>Proszę o rozjaśnienie: Paweł dostał bana na zakładanie nowych wątków?

Nie, dostał bana za to, że miał czelność się odzywać w innych wątkach, których sam nie założył.

To taka nowa świecka tradycja tutaj jest ;)

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.