Skocz do zawartości
IGNORED

Wielkopolski Test ABX

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

• Użytkownicy+

sittek, ja chętnie taki kontrakt podpiszę, bo zapewne niedługo zapoluję na samego przywódcę, oraz świtę przyboczną ;-) Wielki Biznesie Audio - czekam, bo jak nie, to będę likwidował trójwymiarową religię tylko dla przyjemności...;-)))

Robert

Ps. Sittek, a może nagrodą się podzielimy, we dwójkę naprzeciw całemu Audiofilskiemu złu będzie raźniej :-)

czarnypsiak, 6 Paź 2009, 22:27

>Z testu, któremu poddał się Piopio wynika tylko, jeszcze raz powtórzę (nudne to już jest), że w

>określonych warunkach nie usłyszał różnicy. I tyle.

Wszyscy pisza tylko o tym opisanym tescie i niektorzy, ze z testu wynika tylko to co napisal kolega, ktorego przecytowalem powyzej. Absolutnie nie wynika tylko tyle, ze Piopio nie uslyszal.

Po pierwsze: Bylo nas trzech, a po drugie:

Wpisow jest juz tak wiele, ze zapewne wiekszosc kolegow wypowiada sie nie czytajac watku od poczatku. A ja juz dwukrotnie pisalem, ze dokladnie takie same testy z roznymi klockami przeprowadzalem (najczesciej w obecnosci wielu osluchanych sluchaczy z bezposrednim ich udzialem" na dlugo zanim Pawel na temat ABX i identycznego grania elektroniki pisal tu na forum i wnioski byly takie same. A ze nikt z uczestnikow nie chcial do tej pory nic na temat wielu odsluchow u mnie napisac, to juz nie moja wina. Ja mialem zamiar jeszcze dlugo testowac elektronike zanim cos napisze, bo caly czas szukam w nadzieji, ze dzieki niej moze zagrac jeszcze lepiej, ale jak dotychczas nic z tych rzeczy.

Nikt ani razu sie nie wypowiedzial wskazujac, ze takich testow bylo u mnie juz wiele. Wymienilem rowniez 6 cd-ikow, ktore porownywalem i 11 wzmakow, ktore takim testom byly poddane.

Jeszcze raz podkreslam, ze wszystkie te cd-iki i wzmaki graly we wszystkich aspektach nie do odroznienia przeze mnie i przez sluchaczy goszczacych u mnie. A wiec nie wyciagajcie koledzy wnioskow, ze tylko Piopio nie uslyszal i tyle - nic blednego..., nikt nie uslyszal i nikt nie bylby w stanie w jawnych testach. A wiec chyba wynika wiecej niz "tylko tyle"

• Użytkownicy+

Lutek, dla mnie wynika że na twoich kolumnach i ew. przełączniku gra tak samo (jeżeli rzeczywiście),. Próbowałeś tych testów na innych kolumnach ??? (mogą byc też skuteczne)

Robert

XYZPawel, 6 Paź 2009, 20:56>>

>poziom ogólny ustawia się tak, żeby pasował słuchającemu, to on decyduje>>>

Tak,tak:"wszystko dla komfortu słuchającego",to już wiemy.

Mnie natomiast chodzi o czystą "wnikliwość badacza",czy test przeprowadzony z udziałem dwóch wzmacniaczy,o podobnych parametrach mocy i zbliżonej wydajności prądowej,na wielu zakresach głośności (od najcichszej do tej akceptowalnej jeszcze przez testera) był kiedykolwiek przeprowadzany?

Nie interesuje mnie raczej zagadnienie czy wzmacniacze mogą się od siebie różnić brzmieniowo,nurtuje mnie natomiast pytanie:dlaczego tester nie jest w stanie odróżnić od siebie dwóch urządzeń.Zupełnie nie zadowalają mnie wykrzyczane odpowiedzi w stylu:"BO NIE MA RÓŻNIC!".

Nie sposób też nie pominąć Twojej mocno ekspansywnej i nachalnej "promocji" swoich przekonań,taki styl nie jest w stanie zainicjować rzeczowych rozmów na temat zjawiska nierozróżnialności urządzeń audio.Przyciąga zazwyczaj znerwicowane jednostki(sądząc po wpisach),które na dodatek nie zamierzają się kalać jakąkolwiek konstruktywną myślą,wystarczy,że mają przewodnika w stadzie.

Także ortodoksyjność z jaką budujesz tu swoje poglądy budzi coraz więcej wątpliwości co do Twoich intencji,a zobacz,temat testów ABX jest na prawdę ciekawy,gdybyś użył innego sposobu argumentacji,robił to wszystko bardziej z klasą,temat zaintrygowałby pewnie wielu w zupełnie inny sposób.A tak to co masz z tego?Poklask jednych i naklejkę trola od drugich.Taki miał być koniec Twojej misji?

Chciałbyś to zmienić,zrobić to wszystko od nowa ale inaczej?

l'enfant sauvage

palton, 6 Paź 2009, 23:11

>>>Próbowałeś tych testów na innych kolumnach ???>>>

no i po wszystkim. Teraz PawełXYZ napisze o swoich jak one sie tam nazywały??......:)

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

• Użytkownicy+

sittek, Pawła kolumny są aktywne, więc najwyżej można na nich testowac CD iii ...................... ........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................kable.

I znow musze sprostowac bledna wypowiedz, mowiaca co bylo porownywane i ze test nie rozstrzyga o niczym

Redaktor, 6 Paź 2009, 18:24

>Tak więc ten test, jakkolwiek

>dający do myślenia, nie rozstrzyga o niczym ponad to, co bezpośrednio osiągnięto: że trzech kolegów

>słuchając MF i Accuphase na kolumnach Tannoy nie usłyszało pomiędzy nimi różnicy.

Nie tylko słuchając MF i Accuphase, ale takze porownujac Rotela z Accu i malenkiego NVA z Accu.

A NVA ma w zasilaczu trafko o mocy az 100 VA !!!

Jesli taki slabeusz gra identycznie jak Accu czy MF to co mozna powiedziec ?

Nasunal mi sie tez taki wniosek, ze Arek_45 slusznie NVA od dawna zachwalal, bo ten malec wydaje sie

wybitnym wzmakiem.

"Redaktor

6 Paź 2009, 23:25

Panowie, nie to, żebym podjudzał, ale... Najlepszym sposobem na jeden test jest drugi test, więc nie ma co pisać, tylko trzeba słuchać, słuchać.Panowie, nie to, żebym podjudzał, ale... Najlepszym sposobem na jeden test jest drugi test, więc nie ma co pisać, tylko trzeba słuchać, słuchać."

>Redaktorze

Moj wpis z 6 Paź 2009, 23:06

Napisalem, ze takich testow odbylo sie u mnie duzo wiecej. Czy mozna wiec powiedziec, ze nie rozstrzygaja o niczym ?

Lutek, 6 Paź 2009, 23:32

>>>I znow musze sprostowac bledna wypowiedz>>

Lutek. I po co ci to było? :) teraz tylko prostujesz i prostujesz.

palton, 6 Paź 2009, 23:18

>sittek, Pawła kolumny są aktywne, więc najwyżej można na nich testowac CD iii

>......

>......kable.

a ciekawe czy na kolumnach pawla wszystko gra tak samo? serio mnie to ciekawi....

palton, 6 Paź 2009, 23:11

>Lutek, dla mnie wynika że na twoich kolumnach i ew. przełączniku gra tak samo (jeżeli

>rzeczywiście),. Próbowałeś tych testów na innych kolumnach ??? (mogą byc też skuteczne)

>Robert

Sluchajac po sobie dwoch wzmakow bez przelacznika, ale wczesniej przy jego pomocy wyrownujac poziomy dzwieku, rowniez nie da sie ocenic, czy ktorys pod jakims wzgledem gra inaczej.

Nie probowalem tych testow na innych kolumnach, bo interesuje mnie lepsza elektronika do moich kolumn, co jest zrozumiale. lepsza - czytaj: wnaszaca jakas poprawe chocby w jednym aspekcie dzwieku, ale na tyle istotna, aby sluchanie muzyki bylo jeszcze przyjemniejsze. To nie byly i nie sa testy dla testow..., aby cos wykazac czy udawadniac. Chcac znalezc lepsza elektronike musze sluchac i testowac. A wyniki jakie sa..., widac..., a raczej slychac.

"Napisalem, ze takich testow odbylo sie u mnie duzo wiecej. Czy mozna wiec powiedziec, ze nie

>rozstrzygaja o niczym ?"

Nie rozstrzygają, co najwyżej dają do myślenia...

A jesli napiszę Ci, że jakieś dwa miesiące temu porównywaliśmy z dwoma kolegami trzy cedeki: Xindaka, Lectora i Denona i jednak różnice były słyszalne to jest to dla Ciebie jakaś przesłanka do jakichś wniosków?

• Użytkownicy+

Lutek,To nie byly i nie sa testy dla testow..., aby cos wykazac czy udawadniac. Chcac znalezc lepsza elektronike musze sluchac i testowac. A wyniki jakie sa..., widac..., a raczej slychac.

Wierzę ci, Jednak dwie sprawy :

1. Dla lepszego rozeznania w temacie wzmacniaczy, CD itd. nie zaszkodziłoby ci ustalic, czy tylko na twoich kolumnach wszystko brzmi podobnie.

2. Z pewnością 100% dla Pawła były to : "testy dla testow..., aby cos wykazac czy udawadniac."

3. Teraz to nawet z ciekawości warto ci zrobic "testy dla testow..., aby cos wykazac czy udawadniac."

Robert

Gość

(Konto usunięte)

palton, 6 Paź 2009, 22:25

>Pwle, jeśli chodzi o barwne opisy brzmienia np. kolumn, to niby jak ktoś ma opisac ich cechy ?

pomierzyć, a opisy czyichś wrażeń to czysta poezja, była i będzie.

Gość

(Konto usunięte)

czarnypsiak, 6 Paź 2009, 22:27

>Natomiast podczas dyskusji/wymiany poglądów/pyskówki zwolennicy poglądu, że wszystko gra tak samo

>(znów uproszczenie, ale dla jasności) z tego jednego wydarzenia tworzą mit na miarę obalenia teorii

>kopernikańskiej.

też mnie to dziwi, ja się opieram na WIELU dostępnych testach, ten jeden to był tylko kolejny kamyczek do ogródka, jego wyjątkowość polega tylko na tym, że był pierwszy test CD i wzmaków zrobiony w Polsce.

• Użytkownicy+

Pawle, gazeta to nie podręcznik do fizyki, zresztą co z resztą mojego pytania :

" Skoro gustujesz w kobietach, to może opisz ich głos, lub wygląd, charakter, lub co chcesz. Jak się coś lubi, pasjonuje, kocha, to nie widzę nic złego w takich opisach. A niby jakie powinny byc recenzje ? "

Może coś pod ten styl : Moja żona ma ...cm wzrostu, ...cm w pasie, jej nos tworzy trójkąt równoramienny, o kącie 45 stopni itd... Wiele jest w tym namiętności, a hobby to właśnie namiętnośc, tym bardziej że nasza dotyczy słuchania MUZYKI, a więc sztuki.

palton, 6 Paź 2009, 23:52

>Lutek,To nie byly i nie sa testy dla testow..., aby cos wykazac czy udawadniac. Chcac znalezc

>lepsza elektronike musze sluchac i testowac. A wyniki jakie sa..., widac..., a raczej slychac.

>Wierzę ci, Jednak dwie sprawy :

>1. Dla lepszego rozeznania w temacie wzmacniaczy, CD itd. nie zaszkodziłoby ci ustalic, czy tylko na

>twoich kolumnach wszystko brzmi podobnie.

>2. Z pewnością 100% dla Pawła były to : "testy dla testow..., aby cos wykazac czy udawadniac."

>3. Teraz to nawet z ciekawości warto ci zrobic "testy dla testow..., aby cos wykazac czy

>udawadniac."

>Robert

Przed Tannoyami mialem Credo - duze 3 drozne na Scan Speakach. Mialem wowczas lampowca Cayin A88T i takiego samego Rotela. Nie mialem jeszcze wowczas przelacznika, ale slyszalem roznice na basie. Z Cayina byl troche lepszej jakosci, bo byl bardziej zebrany, mniejsze tendencje do dudnienia. Z kolei kiedy jeden z kolegow przywiozl olbrzymia hybryde DIY, to dynamika basu wzrosla bardzo wyraznie. Byl akuray u mnie Grzegorz - wlasciciel Studio16Hz. Obaj - zaraz po pierwszych dzwiekach z hybrydy - niemal jednoczesnie zareagowalismy, zauwazajac jaki swietny bas. No ale to dotyczylo basu, choc Grzegorz wowczas twierdzil, ze z Cayina barwy sa lepsze. Nie testowalem wowczas zadnych innych wzmakow z Credo. No ale na tych kolumnach nie mozna testowac wzmakow slabiutkich mocowo-pradowo i porownywac z olbrzymami - z wysokiej polki. Aby wiec przekonac sie czy wzmaki diametralnie inne roznia sie w jakis aspektach brzmienia, najbezpieczniej uzyc kolumn wysokoefektywnych, latwych, szczegolowych, rozdzielczych, tak, aby dynamika i jakosc basu nie budzila zastrzezen z obu wzmakow. Ale co do uzytych kolumn, to widze ze koledzy generalnie sie zgadzaja.

Gość

(Konto usunięte)

czarnypsiak, 6 Paź 2009, 23:50

>A jesli napiszę Ci, że jakieś dwa miesiące temu porównywaliśmy z dwoma kolegami trzy cedeki:

>Xindaka, Lectora i Denona i jednak różnice były słyszalne to jest to dla Ciebie jakaś przesłanka do

>jakichś wniosków?

dla mnie tak: nie wyrównaliście poziomów.

Lutek wyraźnie też pisał, że PRZED wyrównaniem poziomów wszyscy słyszeli róznicę.

Gość

(Konto usunięte)

palton, 7 Paź 2009, 00:14

>równoramienny, o kącie 45 stopni itd... Wiele jest w tym namiętności, a hobby to właśnie namiętnośc,

>tym bardziej że nasza dotyczy słuchania MUZYKI, a więc sztuki.

Wasza luźno dotyczy muzyki, głównie sprzętu :)

Lutek, 6 Paź 2009, 23:41

Lutek weź już chłopie daj se spokój, bo o czym i z kim chcesz tu jeszcze gadać?

Gorzej niż dzieci z zespołem Downa, można gadać i gadać, sto razy pisać to samo i tłumaczyć,

a ci dalej swoje bla bla bla... A najfajniejsze jest to, że większość w dupie była i gówno widziała, poza może wystawą w sklepie czy na jakimś audioszole, ale i tak każdy musi swoje bezsensowne trzy grosze wrzucić oraz żonę koniecznie i teściową najlepiej.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.
  • Użytkownicy+

">Lutek weź już chłopie daj se spokój, bo o czym i z kim chcesz tu jeszcze gadać?

>Gorzej niż dzieci z zespołem Downa, można gadać i gadać, sto razy pisać to samo i tłumaczyć,

>a ci dalej swoje bla bla bla... A najfajniejsze jest to, że większość w dupie była i gówno widziała,

>poza może wystawą w sklepie czy na jakimś audioszole, ale i tak każdy musi swoje bezsensowne trzy

>grosze wrzucić oraz żonę koniecznie i teściową najlepiej."

Dobranoc

Robert

....od jakiegoś momentu zacząłem śledzić przygotowania do tego testu na sąsiednim wątku,nie wyobrażałem sobie że PawełXYZ może zainteresowac niedowiarków, aż pewnego dnia udało się.Czytam i czytam ....Licze na to,że nowy obiektywny test organizowany przez zdezorientowanych uszatków dojdzie do skutku.A co będzie jak uszatki zasiądą ,pomierzą,wydają 100 osądów i wyjdzie im ,że coś nie halo z tym sprzetem?Brzmi podobnie?Co wtedy inni napisza w tym sąsiednim wątku?Zjadą ich: uszatki na uszatków -bedzie ciekawie.Nasi audiofile z forum chcieli coś spróbować zrobić dla ogółu-spróbowali.Rozśmieszają mnie te osądy wszystkowiedzących.Dlatego niech zorganizują nowy test dla potwierdzenia słuszności tezy Pawła.Jak na razie to połowa wypisujących te bzdury kojarzy mi się z królikiem Buggsem wydymanym na osła i zrobionym w wałka.Popieram tezę że elektronika to 30% kable 10% wartosci sprzetu i kolumny 70%.

>Lutek weź już chłopie daj se spokój, bo o czym i z kim chcesz tu jeszcze gadać?

>Gorzej niż dzieci z zespołem Downa, można gadać i gadać, sto razy pisać to samo i tłumaczyć,

>a ci dalej swoje bla bla bla... A najfajniejsze jest to, że większość w dupie była i gówno widziała

Taaa, oprócz Ciebie i podobnie myślących na forum są sami idioci.

Niech i tak będzie.

Jeszcze nikt z atakujacych nie zadał pytania:czy w tych odtwarzaczach znajdowały się:

w pierwszym orginalna płyta cd?

w drugim palona na szybciora cd-rka?

czy miały taki sam poziom wyjsciowy?

Nikonman, 7 Paź 2009, 00:57

>Jeszcze nikt z atakujacych nie zadał pytania:czy w tych odtwarzaczach znajdowały się...

To może ja zadam nieco inne, a mianowicie nie co było w odtwarzaczach, tylko gdzie byli ci wszyscy najgłośniej krzyczący, kiedy XYZ kompletował obsadę testu, co? Nagle wszystkim mowę na tydzień odjęło czy paranormalne zdolności słyszenia niesłyszalnego może? To już nawet nie jest dziecinada, tylko po prostu błazenada i może nie wszyscy na tym forum to idioci (jak kolega dwa posty wyżej sugeruje) ale na pewno znakomitej większości złotouchych tak się właśnie wydaje, że dowolna bzdura wyssana z palca, sto razy powtórzona w końcu ciałem się stanie. Tak się właśnie narodziły tutaj pseudo autorytety, a cała reszta bezmyślnie im przyklaskuje, zamiast chwilę się zastanowić czy zebrać dupę w troki i samemu sprawdzić jak to wszystko się ma do rzeczywistości.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

jeszce raz.Brak róznic wymaga specjalnych testów i zaswiadczeń zdrowotnych.Pieprzenie o drastycznych zmianach w systemie moze ogłoscic kazdy idiota w dowolnym czasie.Czy w tym zestawie ...jest jakas różnica???uszatki..

Ok., w takim razie dla każdego piszącego opinię o muzyce zalecam wklejenie certyfikatu ukończenia szkoły muzycznej. Każdemu recenzującemu książkę wklejenie świadectwa ukończenia szkoły średniej, z najważniejszą oceną z j. polskiego (tylko powyżej 4 się liczy). Opisującemu namalowany przez artystę malarza obraz, wklejenie zaświadczenia zaliczenia na studiach przedmiotu ze znajomości sztuki i jeszcze oczywiście zaświadczenia od okulisty... Spore macie wymagania co do tych testów ;P

I love the sound of crashing guitars

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.