Skocz do zawartości
IGNORED

Co dla studenta za ok. 2.000 zł ?

Gość Kacper

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Kacper

(Konto usunięte)

Witam!

Jestem studentem, wynajmuję _małą_ kawalerkę i chciałbym kupić sobie jakiś mały, ale dobrze grający system (mini).

Może mi ktoś doradzić (pomóc) co wybrać w cenie ok. 2.000 zł?

Nie siedzę głęboko w temacie jak bywalcy tej grupy, a nie chciałbym kupić czegoś kiepskiego co będzie grało ala (Made by hipermarket).

Mam naprawdę mały pokój i pasowałoby coś jakgdyby Yamacha Pianocraft E300, ale może jakieś małe Onkyo, Denon??

Ktoś może mi coś rozsądnego zaproponować??

Dziękuję z góry za wszelką pomoc.

Pozdrawiam,

Kacper

https://www.audiostereo.pl/topic/584-co-dla-studenta-za-ok-2000-z%C5%82/
Gość Kacper

(Konto usunięte)

No tak - tylko chciałbym wiedzieć np. z czym mogę go ewentualnie porównać, bo wiadomo że np. z JVC - Pianocraft będzie brzmiał lepiej ;-P

A na forum spotkałem opinie, że ta Yamacha nie należy do najlepszych, więc może jednak jakaś alternatywa?

Możesz go ewentualnie porównać z Denonem, ale wg. mnie Yamaha jest lepsza. Gdzie wyczytałeś negatywne opinie na temat Pianocrafta????-przecież w tej cenie to rewelacja!~-naturalny, wyrównany dźwięk, jedwabiste, szczegółowe soprany, niemęczące i jedynie pewne niedostatki niskiego basu, dość głośno pracujący CD w starszych modelach i to tyle-reszta to sama przyjemność!

Gość Kacper

(Konto usunięte)

Krytyczną opinię znalazłem w wątku:

http://groups.google.pl/groups?hl=pl&lr=&ie=UTF-8&oe=UTF-8&threadm=al81tq%24kcu%241%40zeus.polsl.gliwice.pl&rnum=16&prev=/groups%3Fq%3Dpianocraft%26start%3D10%26hl%3Dpl%26lr%3D%26ie%3DUTF-8%26oe%3DUTF-8%26selm%3Dal81tq%2524kcu%25241%2540zeus.polsl.gliwice.pl%26rnum%3D16

"Na początek napiszę tylko ,że słuchałem wiele razy Pianocrafta,nawet go

ulepszałem . Brzmienie obu zestawów Yamahy za te pieniądze jest totalnie do

dupy . Szczerze mówiąc brzmienie jest puste,bas "kartonowy",wysoki tony

zapiaszczone,niepełne,słychać i widać kiepskie(bardzo kiepskie,wręcz

kompromitujące)elementy zwrotnicy.Po prostu zestaw dla ludzi lekko

głuchawych lub czytaj upośledzonych słuchowo . Co do reszty zestawu czyli

wzmacniacza,CD i tunera to standart.Wzmacniacz od miniwieży,CD i tuner to

samo . Jedyny plus zestawu do ładny wygląd."

Stąd moje wątpliwości.

A właściwie, poza mocą i rozmiarami (obudową), to między Pianocraft'em E300 i E400 są jakieś różnice?

I czy w tych modelach CD chodzi tak samo głośno jak w starszym MCR-200?

gość który to napisał musi być naprawdę głuchy- zapiaszczone tony wysokie w Pianocravcie-chyba go naprawdę pogieło, a pusty to musi chyba być on sam- jeśli mi nie wierzysz-poczytaj recenzje w "Audio-video", What Hi-fi", "Hi-fi choice" itd.

Cd w nowych modelach jest cichy. Nowy Pianocraft prosto z pudełka może początkowo grać zbyt jasno(o piasku nie ma mowy!), ale po tygodniu będzie zrównoważony i przyjemny i kropka. Słuchałem Pianocrafta kilkanaście razy przed zakupem-to mój drugi sprzęt w sypialni i zawsze jego dźwięk mi się podobał- wymieniłem tylko kabelki bgłośnikowe na Eagle Alpha 2,5 mm i jest cacy !!!! mam MCR E-150(obecnie 300), chcesz więcej mocy kup 200(400)-brzmienie b. podobne.

Gość Kacper

(Konto usunięte)

Ja właśnie słyszałem pozytywne opinie o Pianocrafcie, ale tekst tego gościa mnie właśnie zaniepokoił. Nie śledzę raczej na bierząco pism dla audiofili i dlatego postanowiłem na forum spytać, gdzie można spotkać usera tego co się zamierza kupić i dowiedzieć o sprzecie z pierwszej ręki (big thx zyzio).

Na razie skłaniam się ku E300 (nie potrzebuję wielkich mocy) - a jak będzie własne M, to może się właśnie w sypialni postawi ;-P

A jak różnica po zmianie standardowych kabli na Eagle Alpha? Warto było?

Może jedak ktoś może poradzić nad alternatywą dla Pianocrafta????????

czesc

polaz po sklepach gdzie maja tez komis, ostatnio widzialem marantza 66KI + CD 63KI za 1200 zł, do tego mozesz kupic omegi 501 lub tanoy, wharfadele, albo tez jakies uzywane kolumny, mysle ze bedzie lepiej i przy odsluchu zmieniajac kolumny szybciej trafisz na swoj dzwiek,

pozdrawiam

możesz skorzystać też z alternatywy Marcina, jeśli nie chcesz jednak tracić czasu na szukanie okazji posłuchaj Pianocrafta-spodoba się to kup, nie to posłuchaj Denona F101-niestey droższego, lub chyba Denona Um 30 lub Ud 30, do którego można dobrać kolumny. Nie ukrywam jednak że Pianocraft to najszybsza droga do dobrego dźwięku za niewielkie pieniądze-ja kupiłem Mcr E-150 w Austrii za 300 Euro, czyli ok. 1,2 kzł-niech mi ktoś pokaże coś lepszego w tej cenie- przecież to kwota jaką trzeba wydać na paskudnego boom-boxa z kolorowymi światełkami!

Standardowe kable w Pianocrafcie są b. kiepskiej jakości, dlatego warto je wymienić-dźwięk zyskuje na przejrzystości i przestrzeni.

Gość Kacper

(Konto usunięte)

Przejdę się po sklepach - może będą mieć tego Denona D-F101 żeby posłuchać.

Faktycznie Pianocraft mnie przekonuje - ma miłe brzmienie i tą kuszącą cenę ;-)

Zaczynam szukać jakiegoś taniego importera :-)

Serdeczne dzięki za pomoc i wskazówki.

Gość TT

(Konto usunięte)

Witam, już niebawem będę mógł podzielić się wrażeniami z urzytkowania takiego zestawu: DENON (DRA295 + DCD 485) + WHARFEDALE DIAMNOND 8.2 całość za ok 2500zł - promocja dystrybutora (www.horn.pl) powinna być wszędzie tam gdzie mają DENONA. Kupuję trochę w ciemno po ogólnym zapoznaniu się (posłuchaniu) ze sprzętem DENONA i WHARFEDALE'a. Moim skromyma zdaniem stosunek cena/jakość - b. dobra, a jak to gra sprawdzę niebawem.

no uważaj bo to spore ryzyko, ja bym wziął calość do chaty za kaucją i odsłuchał na spokojnie w swoich warunkach - ze dwa dni starczą. Sklep powinien sie na to zgodzić. A różnica pomiędzy brzmieniem w sklepie i w domciu bywa ogromna.

Zrobisz jak chcesz, powiem tylko, że jak wybierałem sprzęt dla siebie, nie mogłem uwierzyć, że to samo może zabrzmieć w sklepie i w domu tak różnie. To nie są takie subtelności jak między odtwarzaczami czy kablami (tzn. subtelności dla mnie), to są różnice jak przy różnych kolumnach.

Jak masz nie za dużo mebli w pokoju, niektóre koluny dostaną bardzo ostrych wysokich, kłujących tonów - można pożałować potem.

Gość TT

(Konto usunięte)

Spokojnie. Wypożyczyć się prawie nie da, bo nie znam w mojej okolicy sklepu, żeby cała oferta stała na półce i czekała na klienta. Zazwyczaj stoi kilka klocków, a całą resztę trzeba zamawiać z zaliczką, bo sklep nie chce zostać z towarem - taka nasza rzeczywistość. Tak więc jedyna forma testowania jaką miałem to: salon w sklepie (b. dobry z resztą (niestety)), kolumny takie jak w zestawie bo akurat mieli i klocki DENONA ale oczko lepsze. No i wziąłem zestawik bo cene jeszcze wytargowałem i kabelki do kolum dostałem w prezencie. A w domu, coż mam nadzieję, że to salon odsłuchowy w sklepie jest tak dobry a nie, że klocki o tyle gorsze. Zerknijcie na mój wątek o ustawianiu kolum na półce. Trza jakoś wyjść z honorem z sutacji. Wierzę, że to tylko ta cholerna półka.

Gość merle

(Konto usunięte)

Wracajac do Yamahy - w tym przypadku nie istnieje wbrew pozorom alternatywa "wielka moc" - "mniejsza moc". Moce w obu przypadkach sa niewielkie. A na prace w malych mocach moga pozwolic sobie tylko naprawde wysokiej klasy klocki. Jezeli wybieramy cos taniego, opcja o nieco wiekszej mocy wyjsciowej zwieksza szanse, ze urzadzenia zagra z jaka taka swoboda. Co do Pianocrafta, wersja mniejsza jest pozniejsza, odchudzona opcja. Juz to samo sklania raczej do zainteresowania wiekszym modelem, o ile oczywiscie planujemy go sluchac.

Niby masz rację, tyle tylko że nawet Mcr E-150 ma 28 W w RMS- i to takie prawdziwe, nie oszukane, więc w zupełności wystarcza do małego pokoju, a różnice w jakości dźwięku między "małą" i "dużą" Yamahą Pianocraft są naprawdę niewielkie;"duża"ma minimalnie lepszy bas, pozostałe aspekty dxwięku są praktycznie identyczne.

Gość Kacper

(Konto usunięte)

Chodziłem, słuchałem, gnębiłem i kupiłem Yamacha Pianocraft E300 i jestem naprawdę zadowolony :-)

Teraz pozostaje jeszcze te standardowe kable zmienić - nie wyglądają za solidnie...

Dziękuję również za wszelkie pomocne uwagi.

Pozdrawiam