Skocz do zawartości
IGNORED

USHER REFERENCE 1.5 kontra AUDIO ANALOG

gutekbull

Rekomendowane odpowiedzi

Tą dynamikę głównie posiada końcówka Ushera + doskonały bas i to się nakłada. Kolumienki same też mają ładny basik. Ale to ciepłe brzmienie ? Ze mną na odsłuchu były jeszcze dwie osoby i miały podobne zdanie ?? Myślę ,że to sprawka AVMa.

Panowie ja nie mam prowizji od Ushera. Ale jeśli te kolumienki można dostać za 3000 z małym hakiem, a końcówkę za 7000 i też z hakiem. Dokładnie nie będę pisał (chyba że na maila), musicie się dowiedzieć sami :-) To dla mnie to rewelacja, a z ewentualną ostrością, którą też opisałem można powalczyć.

jozwa maryn - cieszę się ,że mamy podobne odczucia odsłuchowe , a znaczy to ,że mają powtarzalność w produkcji ( mam nadzieję ,ze nie słuchaliśmy tych samych egzemplarzy ) . To raczej świadczy dobrze o producencie. Ale mam pytanie ,czy istnieje możliwośc opędzenia tej ich nie muzykalności z niedrogim tranzystorem powiedzmy za 5 kzł? Czy coś takiego się zdarzyło na Twojej drodze odsłuchowej ?

gutekbull - nie przejmuj się ,że odebrałeś je jako ciepłe , tak je słyszałeś w porównaniu ze swoimi punktami odniesienia . Ot i wszystko.

Dodam jeszcze pewien tok myślenia w sprawie lekkiego ( czsasem ) zadudnienia basu. Zapomniałem dodać ,że za nimi (x- 718 ) stały inne Ushery ( wolnostojące 80 kg żywej wagi ) , ale stojące dosyć blisko tych odsłuchiwanych. I co z tego , niejeden się zapyta ? Ano to ,że Usher X-718 ma bassreflex z tyłu i być może taka konfiguracja spowodowała kłopoty basowe. Gutekbull nie odniosłeś takiego wrażenia w związku z basem , także myślę , iż to moze być przyczyną pewnych kłopotów basowych tych kolumn.

Byłem ich ciekawy bo ktoś mi je polecił , że są ponoć lepsze od B&W 805, ale mówiąc delikatnie troszkę przesadził. Ja słuchałem ich tylko ok.30min bo głównym celem były Triangle Celius 202 + końcówka Ushera. Kłopotów z basem nie zauważyłem wszystko było ok. zwróć uwagę w jakich warunkach słuchałem( duży pokój, wysokie ok.3.5m stropy)

Dochodzę do wniosku, że po odsłuchu trzeba 2-3 dni poczekać wtedy jest się bardziej obiektywnym-emocje opadają i pozostaje naga prawda. Ale Triangle Celius 202 z Usherem Referenc 1.5 zagrały tak, że znajomy kupił tego ostatniego i jeszcze nie może ochłonąć. I o zgrozo za przedwzmacniacz robi u niego amplituner do kina Sony, a on jest zachwycony, ale myślę, że też ochłonie :-)

Powiedzmy , że ja już ochłonąłem. Końcówkę w pewnym momencie porównywaliśmy do niedawno jeszcze topowego Coplanda(w tej samej cenie) to Duńczyk wypadł śmiesznie, albo żenująco jak kto woli.Troszkę klocków słyszałem ,ale nic w podobnej cenie co by tak grało.Mówię ,że już ochłonąłem i widzę jego wady, ale to dla tego ,ze go porównuje do MACa. Mój znajomy dzień prędzej odsłuchał Musical 308 i nowego Krella 400 i zdecydowanie wybrał końcówkę Ushera.

gutekbull

No, teraz to ochłonołeś już na pewno po zakupie. Czy nadal jesteś zadowolony z zakupu? I najważniejsze pytanie za 10 000 k$ , czy kupiłbys drugi raz tę końcówkę ?

• 1 miesiąc później...

=>Pawiowy. Witam, pracuje na statku dopiero teraz mogę odpisać. Ja nie kupiłem tej końcówki Ushera Referenc 1.5 tylko mój dobry znajomy. Nadal uważam ,że przy cenie ok. 7500 to rewelacja-chyba najlepsze co można dostać na rynku za tę kasę, ale jest i haczyk - potrzebny przedwzmacniacz.

• 2 tygodnie później...

gutekbull,

za 7500 można nabyć z drugiej ręki MF 308, ale to z tego co mówisz to gorszy wybór.

Zastanawiam się więc (hipotetycznie) co by wyszło z połączenia MF A3 (jako przedwzmacniacza) z wzm. mocy Usher 1,5. MOże połączenie ciepła i plastyczności MF`a z wykopem i dynamiką uszera, (której brak MF`owi).

Patrząc na twoje wcześniejsze opinie mogłoby powstać coś co zagra dużo lepiej niż MF 308, a kosztuje w zasadzie mniej niż nowy MF 308 (przy założeniu, że A3 jest z rynku wtórnego, a Uszer za te 7500).

Hmmm.

Na preamp spróbuj AVM Evolution V4(nowy ok.10 000zł) słuchałem tego zestawienia ,bardzo mi się podobało. AVM niejako oszlifował końcówkę Ushera,nabrała większej kultury. Dziś widziałem tego AVM V4 na Niemieckim Ebeyu za ok.400 euro - niedrogo, AVM robi jeszcze 2 tańsze preampy. Primare 30.1 (nie wszystkie egzemplarze-nie te starsze) ma wyjście na końcówkę - to by było niezłe sterowanie, można dostać używanego za ok.3000zł - wiem bo sprzedałem. O Usherze mam bardzo dobre zdanie, bliski znajomy ma i naprawdę wart jest każdej złotówki ( do 20 000zł może konkurować z każdym klockiem nawet z moim MACIEM 6850AC ), tylko chyba Usher troszkę cenę podniósł. Wiem bo dopiero co kupiłem kolumny Ushera.

moje dywagacje biorą sięz tąd, że już mam MF A3, kóry ównieżma wyjście pre out umożliwiające podłącznie innego wzm. mocy.

Jako źrólo gra u mnie Arcam ALpha 8SE. Na razie szukam kolumn do tego zestawu (m.in. będę chciał posłuchać Celius`ów 202). Cały czas też sobie hipotetycznie rozważam, co można by zrobić później (po zakupie kolumn), żeby jeszcze coś wyciągnąć z systemu, a nie zmieniać jeszcze wzmaka (ze względów kosztowych) . Myślałem o dołożeniu taniej końcówki mocy z drugiej ręki (np: MF`a A3 lub A3.2). Nastęnym krokiem (po odłożeniu jakiejś sumki) mogła by być wymiana wzmaka na sprzęt z wyższej półki. Natomiast twoje opinie o Uscher 1.5 spowodowały, że się zastanawiam co by z tego wyszło - w świetle podanych cen - ponieważ kwotowo wydaję tyle ile np: kosztuje MF 308 (używany), a wg twojej opinii jaościowo ląduje się jeszcze wyżej. Chyba, że te klocki się pogryzą. Ot takie teoretyczne rozważania.

Po pierwsze A3 + Triangle Celius 202 to praktycznie synergia - możesz brać w ciemno, doskonale znam ten zestaw. Mój znajomy ,który miał taki zestaw chciał lepiej - bo przecież zawsze można, i kupił Coplanda 402 i było moim zdaniem gorzej, teraz ma Ushera Referenc 1.5-gra z Celiusami i jest bardzo ok. Przed zakupem słuchał nowego Krella 400 i M.F 308 i A.A. Maestro (19600zł.) i Usher wygrał pod czym się też podpisałem.

• 2 tygodnie później...

Ja mam MACA 6850 i do niego podłączałem Arcama FMJ23T (ten bodajże najwyższy model) bardzo dobre zestawienie, Arcam ten jest dość chłodny ,metaliczny w brzmieniu i z ciepłym MACiem było ok. Ale tych kolumn nie znam jeśli są chłodne lub grają dźwiękiem neutralnym to powinno być ok.

• 2 lata później...

Prosiłbym o pomoc w dobraniu pre do Ushera 1.5 interesuje mnie sprzęt z drugiej ręki . Do wyboru w tej chwili jest :

1. Gryphon TABU PRE One

2. AVM Evolution V4

obydwa są w podobnych cenach ok 4k.

Może jakieś inne propozycje np. lampowe ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.