Skocz do zawartości
IGNORED

stare modele B&W - opinie?

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Ciekawią mnie Wasze opinie o starszych modelach - niegdyś topowych - B&W. Pojawiają się w atrakcyjnych cenach, a przeciez kiedyś to były marzenia (chociażby wysokie modele z "matrix'em"). Warto się nimi interesować? Trzeba elektrowni do napędzenia? Z czym dobrze grają? Jak grają? ;)

https://www.audiostereo.pl/topic/58400-stare-modele-bw-opinie/
  • Redaktorzy

B&W 801 Martix - rewelacja, jeśli komuś nie przeszkadza lekko złagodzona góra. Wspaniałe kolumny, niestety wciąż dosyć drogie, poza tym specyficzny design rodzi niekiedy emocje i zajmuje dużo miejsca.

poza cechami czysto dźwiękowymi przymierzając się do dwudziesto-trzydziestolatków warto by też sprawdzić serwisowalność staruszków :o)

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

Przez ponad dwa lata grały u mnie B&W 805 matrix.Dobry monitor,przeżył u mnie sporo wzmacniaczy.

Najmłodsze 805-ki będą miały w tej chwili już około 10-ciu lat.Jeśli Cię interesują podstawkowce to kilka słów mogę o nich napisać.

l'enfant sauvage

Mam u siebie kilkunastoletnie B&W DM 620. I szczerze mówiąc, poza problemami z wytłumieniem skrzynek i delikatnie za mało utwardzonym basem (za mało "waży", nie ma idealnego tempa), barwowo i w kwestii bogactwa na średnicy kolumienki ostro konkurują z posiadanymi przeze mnie od dłuższego czasu zestawami na VIFA M18WH i D25AG. Bowersy są... jakby nieco na skrajach pasma podbite, ale przez to grają dźwiękiem bardziej klarownym. Vocale po prostu poezja ;)

Pozdrawiam,

Lete

sam miałem 7NT, 804S, mam podstawkowe CDM1 SE, centralny HTM... ale nie wiem jak brzmienie tych głośników (niepowalające na kolana w sumie) ma się do brzmienia topowych starych B&W..

B&W DM302 Kolumny niby rewelacyjne, obsypywane nagrodami jak i ich nastepca B&W DM303.

Ale czy słusznie? Były to podstawowe modele. U mnie grały bardzo dawno temu. czy były rewelacyjne? Nie uważam. Choc na głowę te maluchy pobiły polskie altusy i space 86.

Jednakże nie w ilości basu - a w kulturze prezentowanego dźwięku. Nawet te najtańsze były dość drogie ale jaka była radocha.

Z kolei B&W DB 602 jak na swoją cenę i zachwyty były już dużo słabsze. Niby miały miec doskonały bas a nie miały. A reszta pasma. Taka przerysowana i nienaturalna.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.