Skocz do zawartości
IGNORED

CDeki DENONA które warto kupic.

rafal735r

Rekomendowane odpowiedzi

Niedawno kupilem taniutko DCD-980, ktory mnie bardzo milo zaskoczyl. Zainspirowalem sie troche i prawie codziennie grzebie po allegro i szukam jakis ciekawych modeli, ale cos biednie z tym u nas. Co jest lepszego od 980 i warto by to bylo kupic? Powiedzmy w cenie 200-300zl. Tak patrzylem po allegro to widze ze duzo jest DCD-1015. Warte to jest wogole zachodu? Niedawno stal od 299zl DCD-1460. I chyba na tym sie konczy lista jakichkolwiek ciekawych Cdekow? Chyba ze sie myle?

?👈

https://www.audiostereo.pl/topic/58587-cdeki-denona-kt%C3%B3re-warto-kupic/

I jeszcze tak dodam od siebie ze denerwoje mnie wielkosc wysokich modeli. To istne kloce. Czy zawsze tak jest w przypadku Denona? Bo nie ukrywam ze nieco szpetnie by sie prezentowal stojac na wzmacniaczu czy ampie.

?👈

tak nawiasem mówiąc chłopie ile możesz "mielić" o tym Denonie? może starczy już

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

zapomniałeś o DCD 1290 a jest chyba troszkę lepszy od wymienionych, ale może niech się ktoś inny wypowie bo ja z racji tego że jeden taki mam do sprzedania nie będę obiekywny:)

pozdrawiam.

DCD1290:

+ tani, dostępny(!) laser

+ świetna baza to tuningu

+ nawet można zaintubować

+ tani (~400zł na ebay.de - wersja oryginalna bez przeróbek)

Reszta tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

Jak rozumiem, kolega Jarex chciał jedynie zwrócić uwagę, że tu rozmawiamy o urządzeniach hi-fi. Chyba nie oczekujesz, że ktoś Ci poradzi czym różni się model za 200 zł od tego za 220? Rozumiem, że można zadawać każde pytanie, ale uprasza się o szacunek dla forumowiczów :-)

Kupiłem niedawno takiego DCD-1015 za 250zł z przesyłką, za tą kasę warto, drożej raczej nie, oczywiście musi wpasować się w system. Mam porównanie do CDka Akai CD-57 (można kupić jeszcze taniej), dla mnie to taka sama klasa. Denon ma mocniejszy bas i lepsze barwy, jednak muli troszkę. Akai jest precyzyjniejszy, ma bardzo szczegółową, wyeksponowaną średnicę którą ciekawie kreuje przestrzeń, jest jednak bardziej suchy, ma mniejszy za to twardszy, bardziej punktowy bas.

Cały czas głowię się którego zostawić ;) Na ostrych i suchych płytach lepiej gra Denon, a audiofilskich i gęstych Akai ;) W roli transportu dla DACa, a po to kupiłem te CDki, chyba lepiej sprawdzi się Denon. Ma wygaszany wyświetlacz i pilot uniwersalny działa, w przeciwieństwie do Akaia :]

I love the sound of crashing guitars

Na ebay.de są trzy DCD1290, dwa z nich w bcm póki co po 1 i 2,5 ojro, trzeci za 95ojro. Jak nie chcesz, lub nie możesz mogę ja któregoś zalicytować i wystawić na allegro za 799zł ;)

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

DCD-1290 poza tym ze ma trochę lepsze części to ten sam poziom. Oczywiście, nie jest zły, ale jeśli chcesz wyraźnie lepiej to tylko modele na PCM1702 i PCM 1704.

Do tych wsyztkich modeli polecm obowiązkowo wstawić master clock (nawet najprostszy), bo to co tam teraz jest woła o pomstę do nieba! Po takim zabiegu klasa dźwięku wskoczy na poziom urządzeń za 2-3kzł. Do tego ew. modyfikacja stopnia analogowego (ceramiki zamieńić należy na foliowe, mogą być mniejsze wartości, raz bypassy) a uzyskany efekt przejdzie oczekiwania. Poźniej już jak wspomniałem w/w modele i podobny zabieg. Niestety ale kwarc podpięty pod układ cyfrowy LSI CXD2500 generujący masę zakłóceń [32kB RAM na pokładzie!] to jest skandal i rozwałka zarówno po stronie wyścia analogowego jak i SPDIF.

Podpepnę się do tematu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - ten jest coś wart ? Moim zdaniem za 100 ojro okazja.

Czy między modelami 1560 i 2560 jest duża różnica ?

Ukryta Zawartość

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Ja tak troszke z innego punktu widzenia.W materii stereo przerobilem dosc dokladnie 1500AE 2000AE.Mam wrazenie ze o ile tansze modele Denona zachowuja niezla proporcje ceny do jakosci brzmienia,to im wyzej tym gorzej.Podsumowalbym to tak - Denon lepiej wyglada niz gra.Mnie osobiscie duze kloce tej firmy z ich klasycznym wygladem i solidnoscia twierdzy bardzo sie podobaja.Niestety Denon tym najwyrazniej nadrabia a wymienione przeze mnie modele kosztuja sporo za duzo zwlaszcza 2000AE.Uwazam ze gdyby ten ostatni model kosztowal po 2Kzl od klocka to bylaby rewelacja.Warto wiec chyba poszukac modeli tanszych uzywanych po 200 -300zl bo w tym przedziale moze byc duze zaskoczenie na plus.

A ktoś już tuningował modele z serii AE? O ile cz. analogowa wyglada OK (jak z filtrami teraz nie wiem) to stale nie ma master clocka z prawdziwego zdarzenia, tylko ten mega-hiper-budżetowy oscylator, dopiero w najwyższych modelach DCDx10AE jest to zrobione. To jest przegięcie!

tylko ten mega-hiper-budżetowy

>oscylator, dopiero w najwyższych modelach DCDx10AE jest to zrobione. To jest przegięcie!

swiete slowa! - samo sedno problemow Cd-ekow denona z seri AE

>DCD-1290 poza tym ze ma trochę lepsze części to ten sam poziom. Oczywiście, nie jest zły, ale jeśli

>chcesz wyraźnie lepiej to tylko modele na PCM1702 i PCM 1704.

Mialem DCD-755AR na tych PCM i gral slabo w porownaniu do DCD-980, dlatego go opchnolem.

?👈

Dodaję CHR-F103 Cena/możliwości best buy :)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

rafal735r, 14 Paź 2009, 06:41

>>DCD-1290 poza tym ze ma trochę lepsze części to ten sam poziom. Oczywiście, nie jest zły, ale

>jeśli

>>chcesz wyraźnie lepiej to tylko modele na PCM1702 i PCM 1704.

>

>Mialem DCD-755AR na tych PCM i gral slabo w porownaniu do DCD-980, dlatego go opchnolem.

Bo dcd-755AR to mocno budżetowy cedek. PCM1702 to naprawdę udane przetworniki ze sporym potencjałem wykorzystywane często w dużo droższych playerach. Ja mam DCD-1450AR też na tych przetwornikach i po małych przeróbkach Piotrka608 cedek gra naprawdę bardzo przyzwoicie.

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Odnośnie CD-ków 1500 AE i 2000 AE było już dużo tyle, że ich zdecydowani obrońcy (czytaj szczęśliwi na siłę właściciele) nie chcą tego przyjąć do wiadomości. Osobiście sądzę, że to zwykła ignorancja ze strony Denona. W dzisiejszym komercyjnym świecie wszechobecnego buractwa bardziej jest w cenie opakowanie niż wnętrze no i dobrze - nie żal mi niemyślących i niesłuchających, którzy dają temu pożywkę ...

czubsi, 14 Paź 2009, 12:44

>Odnośnie CD-ków 1500 AE i 2000 AE było już dużo tyle, że ich zdecydowani obrońcy (czytaj szczęśliwi

>na siłę właściciele) nie chcą tego przyjąć do wiadomości. Osobiście sądzę, że to zwykła ignorancja

>ze strony Denona. W dzisiejszym komercyjnym świecie wszechobecnego buractwa bardziej jest w cenie

>opakowanie niż wnętrze no i dobrze - nie żal mi niemyślących i niesłuchających, którzy dają temu

>pożywkę ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czubsi, czy to wnętrze jest zrobione źle, budżetowa seria z HDD(który można podmienić tanim kosztem na dysk 100GB).

Link:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Dawid M

Przez ten cały czas jak żyję wyciągałem proste wnioski, że jak coś jest słabe to o tym należy mówić. Miałem także słabe i nieciekawe klocki i dziś ich już nie mam - żaden to wstyd. Irytuje mnie to, że ktoś kto ma nie da sobie nic powiedzieć. Ja mam u siebie obecnie 11 CD z czego tylko 3 uważam za ciekawe i nie jest tajemnicą, że dzień, w którym Kenwood DP-8020 dostanie "po dupie" już niebawem nadejdzie ale fakt faktem bronił sie bardzo bardzo długo ... Nie znaczy to, że uznam go za denny bo tak nie jest. Natomiast CD Denona z serii AE grają dennie i tyle a w kontekście kasy to jest wręcz śmiech na sali. Co mam na myśli to wiedzą koledzy co starli się u mnie pod strzechą z faktami ...

Jasne że trzeba mówić o rzeczach złych, tylko jeśli chodzi o serię AE Denona to żeby wyciągać wnioski trzeba by ją posłuchać w co najmniej 2 różnych wariantach. Jeśli w obu brzmienie nie pasuję to znaczy że jest coś na rzeczy. Ja dałem środek serii CHR-103. Źródło w cenie serii AE, które wg. mnie ma lepszy środek + w dodatku HDD + radio internetowe + baza gracenote. Czego chcieć więcej od budżetowego źródła. :)

A ile ten "rodzynek" jest warty:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

?👈

to drugi model od góry z '89 roku, nie słyszałem, ale zapowiada się ciekawie:)

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.