Skocz do zawartości
IGNORED

Rotel RA-930AX MK II czy Denon PMA-560? Pomocy

Roberto85

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Was. Już kilka dni siedzę na tym forum i powiem Wam ze zdecydowałem się kupić jeden z tych 2 wzmacniaczy. Obecnie mam kino domowe ale stwierdziłem, że jeśli słucham głównie w stereo to czas tego kina się pozbyć. Kolumny moje to Tannoy f3, słucham muzyki naprawdę różnej (lubię vocal) pokój ma ok 18m2. Pieniądze jakie chce wydać na te cudo to ok 450 zł. Proszę was o opinie czy ten Rotel, Denon w połączeniu z Tannoyami to dobry wybór? Jeśli macie coś lepszego do (600zł) proszę o link.

Oczywiście że Rotel. Bez dwóch zdań.

Ten model gra bardzo dynamicznie, muzykalnie i piekną stereofonią a co ciekawe to jak na Rotela gra łagodnie. Nowsze, dużo droższe modele z serii 97x w porównaniu z tym modelem są o wiele ostrzejsze i mniej wpadają w ucho. Przy swoich 30W na kanał ten wzmacniaczyk spokojnie może obsłużyć większe pomieszczenia bez szkody dla dźwieku. Jedyny minus. nie ma pilota.

jak najbardziej polecam.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Patrzałem na allegro i ten Rotel jest trochę droższy ale faktycznie warto dołożyć te 150zł i cieszyć się dźwiękiem niż kópic coś tańszego i później wiecznie wymieniać. Dzięki za opinie. Pozdrawiam

Jak zobaczyłem na allegro są RA-930AXMkII, RA-931 i RA935BX. Ten ostatni jest mocniejszy i bardziej "audifilski" gdyż nie ma regulacji tonów. Generalnie jest to dobra i sprawdzona seria więc nie spiesz się z zakupem i wybierz dla siebie najlepszą opcję.

Dowiedz się czy nie trzeszczą potencjometry i czy kanały graja równo.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

sittek, 14 Paź 2009, 13:32

>Jak zobaczyłem na allegro są RA-930AXMkII, RA-931 i RA935BX. Ten ostatni jest mocniejszy i bardziej

>"audifilski" gdyż nie ma regulacji tonów...

Miałem swego czasu RA-935BX i muszę stwierdzić, że był to bardzo przyzwoity wzmacniacz w swojej cenie. Trzeba go tylko mądrze spasować z resztą toru. Z tannoyami serii M i temu podobnymi zagra dobrze (z F nie słyszałem). Gorzej jest gdy zestawimy go z analitycznymi i jasno brzmiącymi głosnikami - może być wtedy sucho, ostro i na dłuższą metę męcząco.

• 11 miesięcy później...

Witam, reanimuję temat.

Obecnie w swoim systemie posiadam dwa wzmacniacze, Rotela RA-930AX i Denona PMA-560, lecz niestety jest to o jeden wzmacniacz za dużo:-)

W skrócie: Denon to moc której brakuje Rotelowi, Rotel w zamian oferuje (wg mnie) bardziej subtelny dźwięk (chociaż phono Denona dla mnie brzmi zdecydowanie lepiej).

W związku z tym mam dylemat którego "dziadka" zostawić w domku, a którego zaoferować ludziom w korzystnej cenie:)

Liczę na konkretne argumenty za lub przeciw tym wzmakom - niech polemika służy przyszłym ich posiadaczom (niekoniecznie ode mnie).

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Witam, reanimuję temat.

Obecnie w swoim systemie posiadam dwa wzmacniacze, Rotela RA-930AX i Denona PMA-560, lecz niestety jest to o jeden wzmacniacz za dużo:-)

W skrócie: Denon to moc której brakuje Rotelowi, Rotel w zamian oferuje (wg mnie) bardziej subtelny dźwięk (chociaż phono Denona dla mnie brzmi zdecydowanie lepiej).

W związku z tym mam dylemat którego "dziadka" zostawić w domku, a którego zaoferować ludziom w korzystnej cenie:)

Liczę na konkretne argumenty za lub przeciw tym wzmakom - niech polemika służy przyszłym ich posiadaczom (niekoniecznie ode mnie).

Zostaw ten bez, którego nie możesz się obejść-który lepiej zgrywa się z całością i trafia w twój gust.

?

No właśnie, ale oba grają na remis, co nie znaczy, że tak samo:-)

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Miałem kiedyś Rotela RA-931 i według mnie to bardzo dobry wzmak, bardzo dynamiczny, detaliczny. Nie wiem jak grają Tannoye, jeśli ostro to może być za ostro, jeśli raczej ciepło to Rotel będzie w sam raz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.