Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Classe Audio

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 26.04.2023 o 16:18, baksiu napisał:

😉 Ktoś próbował omegi, albo omegi omicron?

I jak , masz już jakieś informację na temat tych klocków? Szukam pre Omega i też bym z chęcią dowiedział się jak to gra i czy zegra się z Classe CAM350. Daj znać jak coś będziesz wiedział. 

Pozdrawiam Mariusz 

niestety nie, mnie interesują jedynie końcówki omega, ale były dostępne w kanadzie i logistyka była skomplikowana, we wrześniu planuję oddać cam-350 do regulacji prądów i przy okazji sprawdzę stan niektórych kondów.  Pre miałem CP-65 i raczej w omedze wiele dalej nie poszli, Theta Generation VIIImk3 gra na podobnym poziomie, a przy okazji ma świetny dac, więc nie widziałem sensu zostawiać CP-65 w systemie

• 4 tygodnie później...

cena na bogato 🙂 Jeszcze mnie tak nie poniosło, taniej by było sobie kupić bilety do Kanady i przy okazji pozwiedzać ze 2 tygodnie, nadać sobie te monosy kurierem, zaoszczędzone $ starczyłyby jeszcze na drugi podobny wyjazd... a wersja 110V jest do przestawienia na zworkach zdaje się... a nawet gdyby trzeba było przewinąć trafo, to nawet na złotym drucie wyszłoby taniej 😜

10 godzin temu, wit-told napisał:

pisałem jeno o wyglądzie, bo cena faktycznie jak za zboże z.....

wyglądają fajnie, ale chyba nie dla wyglądu chcemy je kupować ;P. Jak kiedyś kupię, to podzielę się opinią nt wrażeń

• 2 miesiące później...
1 godzinę temu, Mario1976 napisał:

Witam wszystkich. Mam takie pytanie. Po co są dwa gniazda głośnikowe w Classe Cam350? 

Pozdrawiam.

Screenshot_2023-12-10-08-25-09-30_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg

Pewnie do bi-wiringu, ja mam pojedyncze mosiężne gniazda, więc ty pewnie masz nowszą wersję...

W dniu 10.12.2023 o 08:29, Mario1976 napisał:

Po co są dwa gniazda głośnikowe w Classe Cam350? 

Tylko i wyłącznie do bi-wire, no i te miedziane na dedykowany kluczyk własnej produkcji Classe są o wiele lepsze jeśli chodzi o jakość połączenia (o ile oczywiście nie preferujemy wygodnych końcówek bananowych, ale tu widzę i tak widełki).

Edytowane przez mol01
3 godziny temu, mol01 napisał:

Tylko i wyłącznie do bi-wire, no i te miedziane na dedykowany kluczyk własnej produkcji Classe są o wiele lepsze jeśli chodzi o jakość połączenia (o ile oczywiście nie preferujemy wygodnych końcówek bananowych, ale tu widzę i tak widełki).

Można spawać 😋

• 4 tygodnie później...

Witam Panów i Panie, możecie proszę zerknąć na opłacalność zestawu? Otóż zainteresowałem się Classe i patrzę na pierwsza z brzegu ofertę i szczerze jest ich niewiele: 

https://www.olx.pl/d/oferta/classe-koncowka-mocy-przedwzmacniacz-z-pilotem-CID99-IDUDPCi.html

Budżet skromny + - 6000

Zerkając na hifishark mysle ze zestaw jest sporo przeszacowany, mylę się? 

2 godziny temu, MistrzuSony napisał:

Witam Panów i Panie, możecie proszę zerknąć na opłacalność zestawu? Otóż zainteresowałem się Classe i patrzę na pierwsza z brzegu ofertę i szczerze jest ich niewiele: 

https://www.olx.pl/d/oferta/classe-koncowka-mocy-przedwzmacniacz-z-pilotem-CID99-IDUDPCi.html

Budżet skromny + - 6000

Zerkając na hifishark mysle ze zestaw jest sporo przeszacowany, mylę się? 

Preamp dobry, miałem cp-65 i cp-60 i obydwa coś w sobie miały, cp-55 byłby złotym strzałem, ale na końcówkę by ci niewiele zostało. Może i ta z zestawu jest coś warta i na jakiś czas będziesz mógł z nią wytrzymać?

• 5 miesięcy później...

Classe omega stereo? Warto to kupić? Ktos mial do czynienia? W razie problemow gdzie w Polsce serwisowac?

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

W dniu 5.07.2024 o 21:49, electro napisał:

Classe omega stereo? Warto to kupić? Ktos mial do czynienia? W razie problemow gdzie w Polsce serwisowac?

jak zwykle zależy za ile i w jakim stanie, generalnie warty sprawdzenia sprzęt, z moich monoblokami CAM-350 raczej startu nie ma, choć nie porównywałem. Ja bym chętnie kupił omegi, ale nowsze, te monobloki, tylko nie za cenę 50kzł 🙂

Serwisuje się to zwyczajnie, żadnych tam komplikacji czy nietypowych rozwiązań nie ma, u mnie jak do tej pory padały tylko przekaźniki Panasonica, nic poważnego, tania, prosta naprawa w serwisie gsm, tranzystory, czy kondensatory wymieni każdy serwis hi-fi, choć u mnie nie trzeba... na razie 🙂

Uważaj na oszustów, trafiłem już 2x na ewidentnych naciągaczy ogłaszających się na czeskich stronach, jak przychodził temat odbioru osobistego, to nagle właściciel mieszka na południu Węgier, albo we Włoszech na wyspie... tak że tego, no!

W dniu 8.07.2024 o 18:31, baksiu napisał:

jak zwykle zależy za ile i w jakim stanie, generalnie warty sprawdzenia sprzęt, z moich monoblokami CAM-350 raczej startu nie ma, choć nie porównywałem. Ja bym chętnie kupił omegi, ale nowsze, te monobloki, tylko nie za cenę 50kzł 🙂

Serwisuje się to zwyczajnie, żadnych tam komplikacji czy nietypowych rozwiązań nie ma, u mnie jak do tej pory padały tylko przekaźniki Panasonica, nic poważnego, tania, prosta naprawa w serwisie gsm, tranzystory, czy kondensatory wymieni każdy serwis hi-fi, choć u mnie nie trzeba... na razie 🙂

Uważaj na oszustów, trafiłem już 2x na ewidentnych naciągaczy ogłaszających się na czeskich stronach, jak przychodził temat odbioru osobistego, to nagle właściciel mieszka na południu Węgier, albo we Włoszech na wyspie... tak że tego, no!

Omega stereo, omega monobloki i te cam-350 to wszystko okolo 2000 roku testowane w sterephilu więc wiek podobny? Jak z Twoimi monoblokami startu nie ma, jak firma sama stawia je niżej niż serię omega? Po samej wadze ta koncowka stereo ma 110 kilo bez opakowania, a cam-350 34 kilo sztuka, a firma pisze, ze z technologii w omedze powstala nizsza seria cam? Coś tutaj sie nie klei.

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

W dniu 13.07.2024 o 19:21, electro napisał:

Omega stereo, omega monobloki i te cam-350 to wszystko okolo 2000 roku testowane w sterephilu więc wiek podobny? Jak z Twoimi monoblokami startu nie ma, jak firma sama stawia je niżej niż serię omega? Po samej wadze ta koncowka stereo ma 110 kilo bez opakowania, a cam-350 34 kilo sztuka, a firma pisze, ze z technologii w omedze powstala nizsza seria cam? Coś tutaj sie nie klei.

Cam mono są nowsze, spójrz na design, nie do końca są tańszą wersją omega, mają dużo bardziej purystyczną topografię, na pewno mają mniejsze transformatory, stąd ich niższa waga, inna sprawa, że pojedynczy toroid w ekranowanej obudowie ma bardziej komfortowe warunki pracy i mniejszy przesłuch między kanałami. Ludzie na zagranicznych forach często rozkminiają co z tych sprzętów wybrać i często wybierają monobloki, jako nowocześniejsze i bardzo udane brzmieniowo. Chwilę później do produkcji weszła omega, właśnie monoblokowa. Sądząc po opiniach ta stereo dupy nie urywa, znam osobiście Ryśka, który był nią zawiedziony, a moje monosy mu się podobały/aktualnie gra na Halcro/. Omega stereo to wg mnie szybko zarzucona przez Classe koncepcja flagowca.

• 4 miesiące później...

Witam wszystkich klubowiczów 
Jakiś czas temu zmieniłem Hegla p20/h20 na zestaw Classe w którym jest przedwzmacniacz CP-800, niestety w pierwszej wersji dac. Wyczytałem, że można upepsxyc do wersji drugiej. Ma ktoś z was doświadczenie w tym temacie i gdzie można nabyć ulepszenie? 

ff016f98-57bb-467e-85bb-44a6cac69b97.jpeg

W dniu 22.11.2024 o 15:45, Neolitic napisał:

Ma ktoś z was doświadczenie w tym temacie i gdzie można nabyć ulepszenie? 

Zapewne trzeba by podpytać/zamówić u dystrybutora lub bezpośrednio u producenta, a jak się sam boisz montować, to ja mogę Ci to zrobić. A mogę wiedzieć czemu Ci zależy na DAC-u w wersji drugiej?

Edytowane przez mol01

Chciałbym ulepszyć to co mam, bez dokupowania dodatkowego zewnętrznego dac. W tej wersji i tak działa całkiem poprawie, ale fajnie byłoby wycisnąć z pre wszystko co można. 

W dniu 22.11.2024 o 15:45, Neolitic napisał:

Witam wszystkich klubowiczów 
Jakiś czas temu zmieniłem Hegla p20/h20 na zestaw Classe w którym jest przedwzmacniacz CP-800, niestety w pierwszej wersji dac. Wyczytałem, że można upepsxyc do wersji drugiej. Ma ktoś z was doświadczenie w tym temacie i gdzie można nabyć ulepszenie? 

ff016f98-57bb-467e-85bb-44a6cac69b97.jpeg

fajne sprzęciory, te końcówki to CA-M400? Zastanawiałem się nad nimi zamiast  moich CAM-350, ale nie słuchałem, w podobnej cenie chodzi chińska CA-M600 i zastanawiam się, czy ktoś je porównywał? Nie wiem czy coś zmieniać, czy cierpliwie czekać na docelowe Classe Omega mono.

17 godzin temu, mol01 napisał:

Hmm, ale słyszałeś gdzieś tą drugą wersję DAC-a, czy opierasz swoje przekonanie o wyższości nowszej wersji wyłącznie na danych na papierze?

Nie było niestety bezpośredniego porównania i o to raczej będzie bardzo ciężko. Jedynie mogę się opierać na opinii znajomego, który słuchał tego pre w wersji mk2. Do producenta napisałem z zapytaniem o upgrade, ale niestety już nie mają takich ulepszeń na stanie. 
Chyba faktycznie zostanie mi zewnętrzny dac lub ktoś kto podejmie się ulepszenia, a to podobno strasznie ciężka sprawa. 

Edytowane przez Neolitic

Spójrz na ostatni post tutaj odnoszący się do kłopotów z wersją v.2: 

https://forum.audiogon.com/discussions/any-owners-of-the-classe-cp-800-here

Ogólnie, zapewne sam upgrade polegał na zmianie chipów układu konwencji USB>I2S i/lub odbiornika cyfrowego i/lub kości przetworników D/A i pewnie dał bym radę zrobić ten upgrade bez pomocy producenta, opierając na danych obydwu wersji w internecie, no ale decyzja należy do Ciebie, czy jest to warte zachodu i podejmujesz ryzyko w/w przygód z nie idealną pracą po takim upgradzie?

Edytowane przez mol01

A tak w ogóle, ja osobiście wolałbym kupić CP-700 ze znacznie lepszą budową sekcji analogowej i zasilania (dual mono z zewnętrznym zasilaczem liniowym w CP-700, kontra układ wyglądający niczym procesor wielokanałowy przerobiony na stereo z zasilaczem impulsowym w CP-800) i dokupić do niego dobry DAC (w tym miejscu pocam Wadię i Thetę).

Edytowane przez mol01

Z tego co widzę cena CP-700 jest dość zaporowa (36 tys na eBay), w takich pieniądzach kolega Meitnera 3 kupił. 
Widzę, że ewentualnie zostaje przeróbka tego co mam lub dokupienie lepszego daca. W tym momencie mam podłączonego starszego maca mini na którym jest roon i jest podłączony USB do pre. 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.