Skocz do zawartości
IGNORED

Pierwszy CD-ek rok 1983 Technics sl-p8

majek

Rekomendowane odpowiedzi

...no właśnie mam to przepiękne cudo jednak problem jest z laserem pewnie z uwagi na upływ czasu nie czyta płyty , stąd mam pytanie do forumowiczów jaki potrzebny jest do niego laser i gdzie mógłbym go kupić. Proszę o pomoc

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/58705-pierwszy-cd-ek-rok-1983-technics-sl-p8/

Prawie 30 lat ne do wiary...w ciągu ostatnich kilku lat duzo nowsze DVD kopniakami(autentycznie) wywalałem do kosza na utylizację...jak ludzkość nisko upadła taki shit dzis produkujemy...

Z tymi lasrami to watpię aby cos sie dało jeszcze ududlać..a umyć spirytem i rozebrać soczewek sie nie da?? te pierwsze modele miały taką możliwość.

Panowie dziękuję Wam za podpowiedzi,

sprawa jednak wygląda tak że cd-ek był w serwisie i gość go przeczyścił i mi powiedział że jak będę miał nowy laser to mi go zamontuje i że jest to super sprzęcik i długo jeszcze pohula, czytałem opinie że gra przepięknie i że ma czyste analogowe brzmienie zbliżone charakterystyką do vinyla'

A czy może ktoś ma takiego cd-ka jeżeli tak to napiszcie co o nim myślicie .

Tak więc dalej szukam lasera , pomóżcie plis...

1983 to może jeszcze maszyna NOS (bez oversamplingu) :-)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Tak to jest NOS na 16 bitach technicsa i gra ciepłym analogowym dzwiękiem . Przy szczesciu i trafieniu dobrego daca potrafi zadziwić i zawstydzić wszystkie młodsze konstrukcje Technicsa włacznie z tymi wypasionymi typu 990 itp. Jego największym problemem jest transport który nie jest zbyt mocny i wiekszosc 90% jakie się kupi napewno będzie problem. Laser jest niedostępny a reanimacja upierdliwa. Dość czuły jest na porysowane płyty nawet oryginały ale taki jego urok .Jeszcze nie znalazłem stabilnego rozwiazania w czasie tego problemu , ale pewnie cos wymyśle konstruktywnego zeby ratować takie zapomniane cacka .

Beyma

serdecznie Ci dziękuję za link do firmy która sprzedaje te lasery, w nazwie handlowej podane jest nawet SL-P8 nawet nie wiesz jak bardzo się ucieszyłem , wysłalem zapytanie o cenę myślę ze mi mina nie zrzednie i nie będzie to taka cena jak podałeś

GREGAUDIO, skąd masz tą cenę 531?

Cene mam od nich tyle podają w detalu moze są jakieś widełki pomiedzy hurtem a detalem , ale nie spodziewaj sie kwoty duzo niższej nawet jak dadzą upust, bo róznice są małe. Manewru cenowego wielkiego nie ma .Mam wgląd w ceny bez pytania . Mam ten otwrzacz i wiele innych jak poczytasz moje wpisy to dowiesz się jakie.

najlepiej do nich zadzwonić. firma ta korzysta z serwisu keniga w niemczech i być może dlatego mają dostęp do tych laserów. w każdym bądź razie co dziennie są w niemczech w magazynie partnera.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Rzeczywiście za sugestią Rambo zadzwoniłem do nich i rzeczywiście cena jaka podał Gregaudio została potwierdzona, jak się dowiedziałem jest ona dlatego taka wysoka ponieważ ten laser musiałby być specjalnie dla mnie w Japonii wyprodukowany :-) magazyny w Niemczech już nie mają tych laserów :-( jedynie są jeszcze na stanie magazynowym w Australii. no i mam dylemat czy warto ładować taką kasę nie znając efektów po zamontowaniu ,pytałem o jakieś zamienniki ale również nie mają, zastanawiam się jescze czy nie poszukać może coś na aukcjach? może jakiś używany ale sprawny , co o tym rozwiązaniu myślicie?

Za tą cenę chyba nie warto kupować.

Ja model SL-P1000 wylicytowałem za nieco ponad 100 Euro. Stan idealny i sądzę, że dźwiękowo trochę lepszy od tego SL-P8.

Ukryta Zawartość

Nowy laser do SL-P1000 kosztował mnie 150 PLN, choć nadal gram na starym.

Nie kupuj też SL-P10 bo często ulega usterkom.

Jak już bardzo ci zależy na tym SL-P8 to czekaj na jakąś aukcję w przyzwoitej cenie (ten drugi posłuży za dawcę).

Marek

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.