Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw stereo do 30m2 z monitorami, prośba o pomoc

ancza

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie drodzy forumowicze,

już od dłuższego czasu śledzę forum i dzięki lekturze licznych postów, z zupełnie zielonej w temacie doboru komponentów, stałam się lekko zaznajomioną:) Planuję skompletować pierwszy zestaw audio, który jednak po części będzie mógł być wykorzystywany również w kinie domowym. Wiem, że taka konfiguracja dalece odbiega od audiofilskich standardów, jednak ani moje wymagania ani fundusze nie są tak wysokie…

Czytając forum dowiedziałam się, że w przypadku łączenia stereo z KD najlepszym zestawieniem będzie:

wzmacniacz stereo (z podpiętymi kolumnami frontowymi i CD), który zostanie podłączony do amplitunera posiadającego wejście pre amp (do amplitunera podłączę pozostałe kolumny i DVD). Dzięki temu przy słuchaniu muzyki, amplituner, którego komponenty pozostawiają wiele do życzenia w tej materii, nie będzie nawet włączany.

Niestety, z racji tego, że nie mam żadnego doświadczenia w tworzeniu zestawów audio, nie znam (nawet z nazwy) zbyt wielu producentów, a im więcej czytam, tym więcej mam wątpliwości, chciałabym Was prosić o pomoc w doborze poszczególnych elementów. Wiem, że najważniejsze są odsłuchy i to, co mi się podoba, jednak z tego co wyczytałam niektóre wzmacniacze gryzą się z pewnymi typami kolumn, nie chciałabym więc odrzucić wzmaka czy kolumn tylko dlatego, że zatańczyły ze złymi partnerami :)

Moje gusta muzyczne nie ograniczają się do jednego gatunku, przykładowi wykonawcy to Bjork, Dead Can Dance, Thievery Corporation, Gotan Project, Smolik, Gaba Kulka, Tomasz Stańko, Strachy Na Lachy, Myslovitz… w muzyce lubię elementy elektroniki, zależy mi na ładnych wokalach, na dobrze kontrolowanym basie, nie kłującej w uszy górze, generalnie by się miło słuchało ;) W moim obecnym, hipermarketowym zestawie, muzyka zlewa się w jedną bezkształtną masę, bas dudni, trudno wyodrębnić poszczególne instrumenty i mam już tego dosyć…

Pokój ze sprzętem ma prawie 30m2, obrazek ze schematem poniżej. Kolumny będą stały na szafce RTV dość blisko siebie ok.120cm, a za nimi znajduje się ścianka.

Zależy mi na kolumnach podstawkowych, czy poradzą sobie na takiej powierzchni?

Budżet jaki na monitory mogę przeznaczyć to 2000zł. Mogą być używane.

Jeśli chodzi o wzmacniacz, to tutaj w grę wchodzi tylko sprzęt używany, może nawet być 20 letni:)

Czy któryś z tych modeli będzie odpowiedni do muzyki, której słucham i do tego metrażu?

Rotel RA-01

Rotel RA-820 BX3

Rotel RA-840

Cambridge Audio A500 RC

Cambridge Audio AZUR 640A

NAD C320BEE

Jeśli tak, to z jakimi kolumnami i jakim CD powinnam ich przesłuchać? Jeśli nie, to może coś innego w tym przedziale cenowym?

Będę wdzięczna za wszelką pomoc z Waszej strony.

Pozdrawiam,

Ania

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Właśnie właśnie interesuje mnie podobny temat czyli wykorzystanie kolumn frontowych do stereo i kd poprzez podłączenie wzmaka stereo z amplitunerem przez pre amp

Pytania:

1.Jak to chodzi (w sensie praktycznym i dzwiękowym)

2.Czy lepiej jednak przenieść stereo do innego pokoju (tego bez tv)

>Właśnie właśnie interesuje mnie podobny temat czyli wykorzystanie kolumn frontowych do stereo i kd

U mnie funkcjonuje takie rozwiązanie i nie narzekam. KD używam średnio raz na 2 tygodnie, wówczas włączam amplituner, przełączam wzmacniacz na inne wejście, głośność wzmacniacza ustawiam na określonym poziomie i działa dobrze. Przydaje się wzmacniacz w którym źródła można przełączać z pilota, ale nie jest to niezbędne.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Do 30m2 z monitorów zagrają chyba tylko większe Dynaudio i Triangle z serii Genese. Jednak to sporo ponad budżet.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Dobór kolumn to jedna z najtrudniejszych rzeczy bo wymiana ich sprawia zazwyczaj najwięcej kłopotu.

Sugerowałbym na tym etapie zwrócenie na nie szczególnej uwagi - przy ograniczonym budżecie lepiej kupić lepsze kolumny i tańszy wzmacniacz - a ten drugi łatwiej będzie za jakiś czas wymienić. Masz nieregularne pomieszczenie o podobnej wielkości do mojego a kilka kolumn i monitorów u siebie słuchałem. Owszem - można próbować użyć monitorów, z tym że przy dość dynamicznej muzyce której słuchasz zacznie się poszukiwanie zaginionego basu, dalej problem dobrego dociążenia monitorów a co za tym idzie zastosowania bardzo stabilnych i stąd niezbyt tanich standów. Dlatego mimo wszystko kierowałbym uwagę w stronę podłogowych, paradoksalnie całość może wyjść taniej. 120 cm pomiędzy głośnikami to niewiele, sugerowałby rozsunięcie je na boki jeszcze po parę centymetrów (albo ustawienie obok wysepki).

Przykład znakomicie brzmiących monitorów starszej generacji które dałyby sobie radę w 30m2 masz tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) powinno je się udać kupić poniżej 1000zł, wówczas można bezpiecznie dobierać sprzęt do bardzo dobrze brzmiącego systemu - szczegóły w klubie grundigowców. Ale rozumiem że nie każdemu pasuje ich wygląd - zależy jak masz umeblowane mieszkanie i czy wpasowałyby się w resztę wyposażenia - a na dodatek ta para monitorów z aukcji wymagałaby drobnej konserwacji obudowy.

Ukryta Zawartość

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Dobór kolumn to jedna z najtrudniejszych rzeczy bo wymiana ich sprawia zazwyczaj najwięcej kłopotu.

Sugerowałbym na tym etapie zwrócenie na nie szczególnej uwagi - przy ograniczonym budżecie lepiej kupić lepsze kolumny i tańszy wzmacniacz - a ten drugi łatwiej będzie za jakiś czas wymienić. Masz nieregularne pomieszczenie o podobnej wielkości do mojego a kilka kolumn i monitorów u siebie słuchałem. Owszem - można próbować użyć monitorów, z tym że przy dość dynamicznej muzyce której słuchasz zacznie się poszukiwanie zaginionego basu, dalej problem dobrego dociążenia monitorów a co za tym idzie zastosowania bardzo stabilnych i stąd niezbyt tanich standów. Dlatego mimo wszystko kierowałbym uwagę w stronę podłogowych, paradoksalnie całość może wyjść taniej. 120 cm pomiędzy głośnikami to niewiele, sugerowałby rozsunięcie je na boki jeszcze po parę centymetrów (albo ustawienie obok wysepki).

Przykład znakomicie brzmiących monitorów starszej generacji które dałyby sobie radę w 30m2 masz tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - powinno je się udać kupić poniżej 1000zł, wówczas można bezpiecznie dobierać sprzęt do bardzo dobrze brzmiącego systemu - szczegóły w klubie grundigowców. Ale rozumiem że nie każdemu pasuje ich wygląd - zależy jak masz umeblowane mieszkanie i czy wpasowałyby się w resztę wyposażenia - a na dodatek ta para monitorów z aukcji wymagałaby drobnej konserwacji obudowy.

Ukryta Zawartość

Przez kilka miesięcy (podczas remontu i reorganizacji mieszkania) słuchałem na 30 m2 z głosników Usher S-520 i wzmacniacza dzielonego Rotel RC-03 + dwie RB-03. Zestaw ten spokojnie "napełniał" ten metraż dźwiękiem. Nie trzeba gigantycznych głośników, aby nasycić się muzyką w stopniu zadawalającym lub bardzo zadawalającym. Używałem także wzmacniacz Rotel RA-01 z Usher S-520 na 20m2 i było podobnie jak powyżej, choć Ushery lubią dużą moc wzmacniacza. Pozd. V.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Dziękuję za Wasze podpowiedzi.

Póki co padły propozycje

a) podłogówki:

-Tonsil Siesta + AZUR 640A v2

b)monitory:

-Grundig Box 1500a Professional - wygląd oczywiście nie jest tutaj najważniejszy, ale te faktycznie są mocno porysowane. Poza tym z odsłuchem mógłby być problem, dlatego wezmę je pod uwagę, ale lądują na końcu kolejki. A propos, czy w Warszawie lub okolicach znajdę kogoś, kto mógłby polakierować kolumny? Czy musi to być spec od kolumn czy wystarczy je zabezpieczyć i oddać lakiernikowi?

- Usher S-520 - Violet pisał, że zagrały w 30m2, ale w towarzystwie 3 klocków napędzających. Niestety nie mam miejsca na taki skład:) czy istnieje wzmacniacz, który by je rozruszał (w cenie nie przekraczającej wartości kolumn)?

- Paradigmy, ale który model? Ponoć są one przeznaczone do ciężkiej muzy, wymagającej dobrego basu. Mi wystarczy by bas był słyszalny, ale nie na pierwszym planie.

Może jeszcze ktoś byłby tak miły i podzielił się swoim doświadczeniem? Chciałabym się wybrać do salonu z jakimiś konkretami, by nie liczyć tylko na porady sprzedawców.

"- Usher S-520 - Violet pisał, że zagrały w 30m2, ale w towarzystwie 3 klocków napędzających. Niestety nie mam miejsca na taki skład:) czy istnieje wzmacniacz, który by je rozruszał (w cenie nie przekraczającej wartości kolumn)?"

Kup używane X-718/719 i do tego Audiolab A8000.

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

ancza, 20 Paź 2009, 17:38

>Może jeszcze ktoś byłby tak miły i podzielił się swoim doświadczeniem? Chciałabym się wybrać do salonu z jakimiś konkretami, by nie liczyć tylko na porady sprzedawców.<

Z tymi sprzedawcami to slaba sprawa. Nie tak dawno po wymianie opinii na tym Forum wybralem sie na salony celem posluchania klockow, ktore wedlug opisow mi sie spodobaly (dzwiek, wyglad). Ale w jednym salonie mieli tylko same glosniki, ktore chcialem posluchac, w drugim CD a w trzecim wzmacniacz. Zaden sprzedawca nie potrafil odpowiedziec na pytanie, jak by moja specyfikacja zagrala bo do kolumn poleca akurat inny CD i inny wzmacniacz. Bo ...np Epos zaleca Creeka jako zestaw synergiczny...

Co do podobnego tematu zajrzyj na:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A no właśnie! a już kobiety są na zupełnie spalonej pozycji, sprzedawcy myślą, że się zupełnie nie znamy;))) rozbawił mnie gość, który zaczął mi pokazywać sprzęty pod kątem walorów estetycznych hehe ... zresztą nawet niektórzy forumowicze uważają, jak wynika z wpisów, że ich żony uszu nie mają;)

W każdym razie ... ja się faktycznie słabo znam dlatego zadam banalne pytanie - jak pisałam w 1 poście chcę stworzyć system -> amplituner z wyjściem pre amp połączony ze wzmakiem. Pytanie brzmi czy mogę zrobić odwrotnie tj. wzmak, który ma wyjście pre amp połączyć z wejściem liniowym amplitunera? I wtedy sam wzmak do stereo, a wzmacniacz + amplituner do KD?

Pytanie brzmi czy mogę zrobić odwrotnie tj. wzmak, który ma wyjście pre amp połączyć z wejściem liniowym amplitunera? I wtedy sam wzmak do stereo, a wzmacniacz + amplituner do KD?

Takie podłączenie spowoduje niepoprawne odtwarzanie materiału ze ścieżki 5.1/7.1 , musi być pre-out do wejścia w wzmacniaczu. Odtwarzacz CD raczej powinno się podłączyć bezpośrednio do wzmacniacza, ale jak ktoś chce to może kombinować podłączając pod ampli.

Wcześniej zaproponowane rozwiązanie będzie działać prawidłowo:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.