Skocz do zawartości
IGNORED

Sterownik ALPS-selektor do lampowca by JarekC

Rekomendowane odpowiedzi

Trzeba jednak pamiętać że 24 kroki to aż 48 przekaźników bistabilnych czyli koszt około 48*6zł=288zł, więc nie jest to tania sprawa.

Trzeba też wymyślić jak je ułożyć na PCB aby ścieżka sygnałowa nie miała kilkudziesięciu cm.

Może ktoś spróbuje zrobić jakiś szkic. Końcową płytkę mogę zaprojektować ale sam nie dam rady zrealizować wszystkich pomysłów z powodu braku wolnego czasu.

Alternatywą może być przełącznik obrotowy + silnik krokowy. Przełączniki ELMY 24 pozycyjne 2 sekcje to około 200zł.

Pozdrawiam

JjarekC

O takie właśnie uwagi chodzi. 24 punkty regulacji z pewnością wystarczy, tylko czy uda się uzyskać wystarczające zagęszczenie przekaźników by droga sygnału nie była zbyt długa. Ja w pierwszej chwili też wpisałem 24, ale Maniex zaproponował 12, sprawa wymaga krótkie dyskusji. Chyba trzeba zrobić próbę na żywym organizmie. Tak czy inaczej jest to kompromis pomiędzy dźwiękiem a funkcjonalnością.

Głosujmy więc bo może to być dla wielu rozwiązanie na kilka lat.

ManieX napisał.

można by pomyśleć nad budową modułową np. 1 moduł (1 PCB) 12 kroków głośności czyli na jednej stronie PCB 6 przekaźników a to już są kompaktowe wymiary, jeżeli ktoś zechce 24 stopnie regulacji to dołącza drugie PCB i zaznacza odpowiednią opcję w sterowniku w PVC

JarekC też napisał.

Co do wersji "Ladder attenuator" to kombinuję czy przekaźniki umieścić na płytce czy może spróbować zrobić konstrukcje przestrzenną z przekaźnikami umieszczonymi po obwodzie koła, coś podobnego w konstrukcji do attenatorów opartych o przełączniki obrotowe.

Jak ktoś będzie chciał 12 ma 12 jak 24 to 24 itd. im więcej modułów tym dalej od Hi-End-u

i chyba więcej w tej sprawie pisać nie trzeba.

Nie przesadzajcie z długością ścieżki dzwiękowej. Połączenia źródło/pre i pre/koncówka są wiele dłuższe i jakoś Wam nie przeszkadzają.

Witam,

Zakończyłem prace nad wersją z zegarkiem RTC. Do sterownika można podłączyć zarówno PCF8583 jak i PCF8563. Schematy podłączeń na załączonym rysunku. Układ podpinany jest do złącza I2C na sterowniku (złącze J5). Na płytce głównej sterownika należy zamontować rezystory R10 i R11 = 4.7kOhm

Czas w formacie GG:MM wyświetlany jest gdy sterownik znajduje się w trybie Stand-By.

Poziom jasności regulowany jest parametrem DC w konfiguracji sterownika.

Aby ustawić bieżący czas należy nacisnąć na pilocie klawisz CLOCK (kod klawisza parametr CL ustawiany w konfiguracji sterownika). Następuje wtedy załączenie pełnej jasności wyświetlacza i zaczynają migać godziny. Zmieniamy je klawiszami SEL+ i SEL- a zatwierdzamy klawiszem POWER, po zatwierdzeniu godzin zaczynają migać minuty, ustawiamy je analogicznie jak godziny. Po zatwierdzeniu sterownik powraca do wyświetlania czasu z jasnością ustaloną parametrem DC.

UWAGA: tryb ustawiania jest aktywny tylko gdy sterownik jest w w trybie Stand-By.

W czasie gdy sterownik jest załączony możemy podejrzeć czas poprzez naciśnięcie na pilocie klawisza CLOCK. Czas zostanie wyświetlony przez 3 sekundy. W przypadku gdy korzystamy z mini pilota do funkcja podglądu zegara jest podpięta pod mini-menu.

Przy załączaniu sterownika do zasilania, mogą być zgłaszane dwa błędy:

BA.ERR - Battery Error oznacza słabą baterię podtrzymującą pracę RTC (tylko dla PCF8563)

TA.ERR - Time Error oznacza błąd czasu, automatycznie zostanie ustawiony czas 12:00 (błąd ten może pojawić się przy pierwszym podłączeniu)

Ze względu na niewielką ilość elementów układ można wykonać w formie "pająka". Układ PCF8563 występuje tylko w wersji SMD a PCF8583 jest dostępny zarówno w wersji SMD jak i przewlekanej.

U siebie wykorzystałem płytkę z innego projektu (fotka) ale mam ich tylko 2 sztuki.

Wersje z zegarkiem bazują na wersji 2.11 (wersja z licznikami czasu pracy lamp):

Wersja 2.20 - dla PCF8583

Wersja 2.21 - dla PCF8563

Wsady dostępne na:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dla przypomnienia aktualne wersje:

2.04 - wersja podstawowa, usunięte wszystkie zgłoszone błędy

2.11 - wersja z obsługą liczników czasu pracy lamp, oraz wysłużone zakresy czasów zał. i wył.

2.20 - wersja z zegarkiem (PCF8583)

2.21 - wersja z zegarkiem (PCF8563)

Pozdrawiam

JarekC

post-3707-100001042 1267269070_thumb.jpg

post-3707-100001043 1267269070_thumb.jpg

post-3707-100001044 1267269070_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeszcze uwagi dotyczące wersji z RTC:

1. w przypadki aktualizacji z wersji 2.0x zalecane najpierw wgranie wersji 2.11 a następnie 2.20 lub 2.21.

2. W konfiguracji sterownika należy ustawić parametry CL i DC.

3. Wersje 2.20 i 2.21 wymagają podłączenia PCFów, w przypadku ich braku lub złego podłączenia sterownik nie wystartuje.

Pozdrawiam

JarekC

Witam,

Wreszcie wystartowałem z wersją na PGA.

Propozycja nowych parametrów związanych z PGA

VolMax - górne ograniczenie głośności

VolMaxStart - ograniczenie głośności po załączeniu sterownika

VolMute - poziom głośności dla trybu MUTE

IN1Att - względne tłumienie/wzmocnienie dla wejścia 1

IN2Att - względne tłumienie/wzmocnienie dla wejścia 2

IN3Att - względne tłumienie/wzmocnienie dla wejścia 3

IN4Att - względne tłumienie/wzmocnienie dla wejścia 4

PGANr - ilość układów PGA (1-3)

PGA2Att - względne tłumienie/wzmocnienie dla kanałów tylnych (PGA2)

PGA3LAtt - względne tłumienie/wzmocnienie dla centralnego(PGA3 L)

PGA3RAtt - względne tłumienie/wzmocnienie dla suba(PGA3 R)

PGA1Bal - balans dla dla kanałów przednich PGA1

PGA2Bal - balans dla dla kanałów tylnych PGA2

I mam parę pytań do zainteresowanych:

1. czy macie jeszcze jakieś pomysły

2. co sądzicie o opcji płynnego podgłaśniania do zadanego poziomu po włączeniu sterownika

3. co wyświetlać w normalnym trybie nazwę wejścia czy poziom głośności (na razie wersja z jednym wyświetlaczem)

4. jak wyświetlać głośność mamy do dyspozycji 6 znaków a pełne wyświetlenie np -38.6dB zajmuje 7 znaków. Czy pomijać znak, czy zamiast dB wyświetlać samo d, czy w ogóle pominąć dB. Próbowałem upchnąć dB na jednym wyświetlaczu ale jest to nieczytelne. Może jakieś inne propozycje.

Czekam na odzew.

JarekC

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

> JarekC 28 Lut 2010, 11:53

2. co sądzicie o opcji płynnego podgłaśniania do zadanego poziomu po włączeniu sterownika

Jestem za.

3. co wyświetlać w normalnym trybie nazwę wejścia czy poziom głośności (na razie wersja z jednym wyświetlaczem)

W normalnym trybie nazwę wejścia, głośność tylko w momencie regulacji no i może kilka sekund po

regulacji.

4. jak wyświetlać głośność mamy do dyspozycji 6 znaków a pełne wyświetlenie np -38.6dB zajmuje 7 znaków. Czy pomijać znak, czy zamiast dB wyświetlać samo d, czy w ogóle pominąć dB. Próbowałem upchnąć dB na jednym wyświetlaczu ale jest to nieczytelne. Może jakieś inne propozycje.

Jeżeli głośność będzie widoczna tylko w momencie regulacji to jest mi to obojętne, może być bez

B lub dB.

Podoba mi się pomysł ze sterowaniem trzech PGA i możliwością sterowania poszczegulnych kanałów oddzielnie. Czy PGA będą na jednej płytce?

A może mój pomysł był OK. Pod wyświetlaczem diody sygnalizujące, które wejście. Na wyświetlaczu tylko podczas przełączania wejść a w sposób ciągły poziom głośności. Może jeszcze raz dołączę.

Jeszcze tylko spytam nieśmiało co z wersją High End. Może spróbujmy zrobić listę zainteresowanych.

Jeśli zbierze się spora grupa można będzie rozpocząć projekt.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Art6900

Już w aktualnej wersji sterownik ma wyjście na LEDy sygnalizujące wybór wejścia. (złącze J2)

Z premedytacja nie umieszczałem przycisków na płytce wyświetlacza, by każdy mógł zadecydować sam czy chce przyciski czy impulsatory. Osobiście preferuje impulsatory, a w wersji z PGA najbardziej podoba mi się konfiguracja przycisk Power+Impulsator od głośności+Impulsator od selektora.

>

Ponieważ kilka osób które kupiły wersję dla potencjometru a myślały o przesiadce na PGA to chce aby na razie płytki pozostały bez zmian.

Oczywiście może powstać nowa wersja "Hi-End" z nowym prockiem, ze integrowaną płytką wyświetlaczy LEDów i przycisków, nowym selektorem i "Ladder attenuator" ale to potrwa. Poza tym musiałoby zebrać się kilka osób a nie będzie to tania wersja. Mam tez pomysły na inne projekty np (USB ->I2S konwerter pracujący w trybie asynchronicznym) i nie bardzo chce mi się robić projekt tylko dla 1-2 osób. Poza tym po pół roku dłubania w tym samym projekcie już się trochę znudził.

Co do "Ladder attenuator" to zrobiłem wstępny projekt PCB i byłaby to konstrukcja modularna. Na każdej płytce byłoby 8 przekaźników i można by ją łączyć w "kanapkę". Np. dwie płytki 16 kroków, trzy płytki 24 kroki. Prijekt płytki przedstawię w tym tygodniu, musze dokończyc jeszcze część odpowiedzialną za sterowanie przekaźnikami bistabilnymi. Co do płytki selektora to zastanawiam się czy nie umieścić na niej złącz wejściowych chinch. Tylko jakie wybrać.

Pozdrawiam

JarekC

>Oczywiście może powstać nowa wersja "Hi-End" z nowym prockiem, ze integrowaną płytką wyświetlaczy

>LEDów i przycisków, nowym selektorem i "Ladder attenuator" ale to potrwa. Poza tym musiałoby zebrać

>się kilka osób a nie będzie to tania wersja.

Pisząc o wersji Hi-End miałem na myśli aktualny sterownik i "Ladder attenuator" a skoro piszesz:

>Co do "Ladder attenuator" to zrobiłem wstępny projekt PCB i byłaby to konstrukcja modularna. Na

>każdej płytce byłoby 8 przekaźników i można by ją łączyć w "kanapkę". Np. dwie płytki 16 kroków,

>trzy płytki 24 kroki. Prijekt płytki przedstawię w tym tygodniu, musze dokończyc jeszcze część

>odpowiedzialną za sterowanie przekaźnikami bistabilnymi.

to rozumiem, że wersja Ladder jest do zrobienia w niedługim czasie? Kanapka to świetny pomysł, nie mogę się doczekać:)

>Mam tez pomysły na inne projekty np (USB ->I2S

>konwerter pracujący w trybie asynchronicznym)

Mam nadzieję, że podzielisz się projektem na forum, chętnie wezmę 2 szt. takiego konwentera.

ManieX, 28 Lut 2010, 14:09

>Lista osób zainteresowanych rozwiązaniem High End - "Ladder attenuator":

>

1. ManieX 1szt.

2. Robszym 1szt. Ladder attenuator zamiast potka do już zakupionego sterownika.

JarekC

Czekamy na wersję Hi-End bo nie ma co zawracać sobie głowy PGA czy potencjometrem bo te rozwiązania znamy z bumboxów.

Jeśli ruszysz z tematem na pewno znajdą się chętni, i proponował bym w tym względzie nowy wątek żeby nie mieszało się kolegom o której wersji projektu piszemy.

JarekC, 28 Lut 2010, 11:53

balans między kanałami chyba nie będzie konieczny

ale jak dla mnie może być jeśli zmieści się w pamięci

Za to parametr PGA3RAtt powinien być raczej zdublowany czyli L i R

dawało by to możliwość oddzielnej amplifikacji kanałów niskotonowych

w projekcie Open Blafe

Jeszcze jedna ciekawa funkcja była by przydatna

- cos na wzór regulowanego przez usera loudnes

chodzi o to aby można było stawić np + 6dB dla niskich tonów (2kanały) podczas

cichego nocnego słuchania jednak w miarę podkręcania głośności głównej

podbicie to sterownik automatycznie by zmniejszał aż np dla -40dB głosności

głównej co jest przykładowo poziomem normalnego słuchania

z tym że oba te parametry musiały by być konfigurowalne

Widzę po wpisach forumowiczów że pomysłów na sterowanie pre jest więcej niż dni w roku .może ustalmy co poważniejsze zmiany w stosunku do pierwszych założeń Jarka i dajmy mu zrobić wersję z PGA na którą byli przecież chętni od początku.Inaczej trzeba będzie zastosować inny cpu z większą ilością wyjść i o wiekszej pamięci żeby zadowolić wszystkich.nie jestem programistą ale zdaje się że im więcej wodotrysków tym większe ryzyko "wysypania się"sterownika.Jeśli Jarek uzna to za stosowne to zrobi sterownik z zapasem a później powstaną kolejne wersje programu i każdy wgra wersję dla niego najlepszą.

Co do wyświetlania pełnej info o tłumieniu proponuję jeśli to mozliwe cyfrę po przecinku zrobić mniejszą tak aby w lewym dolnym narożniku zmieścił się przecinek(kropka).Pozdrawiam .

Ja jestem zainteresowany możliwością sterowania PGA dla sygnału zbalansowanego od początku. Mam nadzieję, że będzie to kompatybilne ze sterownikiem i wyświetlaczem z wersji do ALPSA.

Miał być:

>ManieX, 28 Lut 2010, 14:09

>

>>Lista osób zainteresowanych rozwiązaniem High End - "Ladder attenuator":

>>

>1. ManieX 1szt.

>2. Robszym 1szt. Ladder attenuator zamiast potka do już zakupionego sterownika.

3. Art6900 1Xkomplet(Ladder attenuator, sterownik, przełącznik wejść)

>jacekx70

Zdefiniowałem nowe pomniejszone znaku dla cyfr 0 i 5 wyświetlanych po kropce i wygląda to bardzo dobrze.

Właśnie o tego typu pomysły i sugestie mi chodzi. Gratulacje za pomysł!

Pozdrawiam

JarekC

Tak na szybko dwie fotki, z proponowanym formatem wyświetlania.

Znaki po kropce pomniejszone, dB normalne lub pomniejszone.

Pozdrawiam

JarekC

Ukryta Zawartość

post-3707-100000783 1267482174_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Autorowi gratuluję pomysłu.Co prawda nie mam tego sterownika, ale zazdroszczę innym.Może tak jak poniżej,tak na szybko ;-)

Ukryta Zawartość

post-8561-100000780 1267485099_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lista osób zainteresowanych rozwiązaniem High End - "Ladder attenuator":

1. ManieX 1szt.

2. Robszym 1szt. Ladder attenuator zamiast potka do już zakupionego sterownika.

3. Art6900 1 X komplet(Ladder attenuator, sterownik, przełącznik wejść)

4. Lutynskig 1 X komplet(Ladder attenuator, sterownik, przełącznik wejść)

JarekC, 1 Mar 2010, 23:22

>Tak na szybko dwie fotki, z proponowanym formatem wyświetlania.

>Znaki po kropce pomniejszone, dB normalne lub pomniejszone.

>

>Pozdrawiam

>JarekC

JarekC

Proponuje zamiast plusa '+' wstawić minus '-' w rozdzielczości 3 punktów zamiast pięciu, i wtedy można przesunąć całość w lewo. Chodzi mi również o to że jak wskazanie będzie np. -22.2dB to na samym dole utworzy się linia ciągła bez wyraźnego przecinka i wszystko stanie się nieczytelne.

>Lutynskig

Ponieważ PGA2310/2311 ,ma zakres regulacji między -95.5dB do +31.5 dB więc będzie wyświetlany zarówno plus jak i minus. Nie występuje zlewanie się znaków ponieważ miedzy wyświetlaczami jest odstęp szerokości jednej kolumny.

Pozdrawiam

JarekC

• Pokaż nowe odpowiedzi