Skocz do zawartości
IGNORED

Sterownik ALPS-selektor do lampowca by JarekC

Rekomendowane odpowiedzi

1. ManieX 1szt.

2. Robszym 1szt. Ladder attenuator zamiast potka do już zakupionego sterownika.

3. Art6900 1 X komplet(Ladder attenuator, sterownik, przełącznik wejść)

4. Lutynskig 1 X komplet(Ladder attenuator, sterownik, przełącznik wejść)

5. marekzawa Ladder attenuator (24 kroki zestaw)

>dino

Na razie zakładam,że płytkę z układem/układami PGA zainteresowani mają lub zrobią we własnym zakresie.

Na sterowniku poza usunięciem BA6418, nie będzie zmian.

PGA wymaga trzech napięć +5V część cyfrowa (ze sterownika) +-5V (+-12) część analogowa tutaj potrzebny jest nowy zasilacz. Więc najlepszym rozwiązaniem byłaby PCB zasilacza + jeden lub więcej PGA. Płytka nie powinna być skomplikowana, PGA ma dość przyjemny układ wyprowadzeń.

Może jest ktoś chętny do projektu, nawet wstępnego który mógłbym doszlifować.

Sam nie pociągnę wszystkiego.

Pozdrawiam

JarekC

Czy w jakimś przewidywalnym czasie jesteś w stanie Jarku przerobić program (pod tranzystor) wg. mojego wcześniejszego posta? Domyślam się, że to kwestia definicji/przypisania PKx... więc nie powinno zabrać szczególnie dużo czasu...

>szopler

Cóż nie jestem złota rybką ale czasami spełniam życzenia :-)))

Prześlij mi na PW twój e-mail to wyślę upgrade firmware.

Przygotowałem taką wersję o jakiej pisałeś ale musisz ją przetestować.

Nie powinno być błędów ale mam za mało czasu na pełne testy, a zmian w kodzie jednak jest trochę.

Zmieniły się nazwy niektórych parametrów, najlepiej przeczytać opisy w trybie konfiguracji przez port RS232.

Jest to wersja 2.05 i bazuje na 2.04.

Po wgraniu wersji 2.05 wszystkie parametry zostaną ustawione na standardowe wartości.

Nie upubliczniam tej wersji do czasu przetestowania przez szoplera.

Pozdrawiam

JarekC

Witam,

Powoli kończę wersję dla PGA, na początek najprostsza wersja z jednym PGA.

Możliwe że do końca weekendu będzie gotowa.

Ale przed pełną publikacją chciałbym ją gruntownie sprawdzić, dlatego szukam osoby chętnej do testowania tej wersji. Osoba musi posiadać sterownik i PGA.

Pozdrawiam

JarekC

Lista osób zainteresowanych rozwiązaniem High End - "Ladder attenuator":

1. ManieX 1szt.

2. Robszym 1szt. Ladder attenuator zamiast potka do już zakupionego sterownika.

3. Art6900 1 X komplet(Ladder attenuator, sterownik, przełącznik wejść)

4. Lutynskig 1 X komplet(Ladder attenuator, sterownik, przełącznik wejść)

5. marekzawa Ladder attenuator (24 kroki zestaw)

6. pirx 1 X komplet(Ladder attenuator, sterownik, przełącznik wejść)

Jeszcze pytanie techniczno-merytoryczne do zainteresowanych PGA.

Mamy taka sytuację:

Wejście 1 - przyjmijmy że sygnał wejściowy to poziom referencyjny

Wejście 2 - sygnał +5dB waględem Wej.1, czyli ustalamy tłumienie -5dB

Wejście 3 - sygnał -5dB względem Wej.1, czyli ustalamy wzmocnienie +5dB

teraz aby otrzymać na wyjściu 0dB,dla

Wejścia 1 ustawiamy w PGA poziom 0dB, na wyświetlaczu 0dB

Wejścia 2 ustawiamy w PGA poziom -5db, na wyświetlaczu 0dB (bo tylko skompensowaliśmy wyższy poziom wej.)

Weiście 3 ustawiamy w PGA poziom +5db, an wyświetlaczu 0db (bo tylko skompensowaliśmy niższy poziom wej.)

Tym sposobem uzyskamy zakresy regulacji dla:

Wejścia 1 - zakres -95,5dB do +31.5dB

Wejścia 2 - zakres -90.5db do +36.5dB

Wejścia 3 - zakres -100.5dB do +26.5dB

Czy takie rozwiązanie jest poprawne?

Pozdrawiam

JarekC

Jarku oczywiście że poprawne

wystarczy raz w trybie konfiguracji wejścia ustalić nazwę i poziom tłumienia/ wzmocnienia dla wejścia potem na wyświetlaczy podawać tylko głośność główną

ja widzę tą regulacje jako pokrętło GAIN w mikserze

Myślałeś nad moim pomysłem niby looudnes dla kanałów basowych?

Czyli płynnej zmiany wzmocnienia dla niskich poziomów głośności głownej.

Da się to jakoś prosto rozwiązać?

>JarekC

Jarek - co do zasady - nie wierzymy wewnętrznemu wzmocnieniu w PGA i na dokładkę zasadniczo cały czas tłumimy sygnał ze źródła, to po co kolejno tłumic i wzmacniać.

Czyli jakkolwiek ustawisz defaultowo to PGA NIE powinien pracować na wewnetrznym wzmocnieniu, to pewnie troche komplikuje mozliwe ustawienia, ale dobrzebybyło , aby taki format/sposób wyrównywania poziomów był mozliwy dla tych co tak chcą.

>>Waldi_06, 6 Mar 2010, 22:56

Nie wiem czy jarek zastosował w konfigu opcję ustawienia max poziomu

ale tak wstępnie zakładał wiec chyba tak.

Mnie też wzmocnienie PGA nie jest potrzebne

będę miał raczej 6 kanałów które trzeba będzię jednocześnie dużo stłumić

z poziomów wyjść DCX'a

ale założenia były aby sterownik był max uniwersalny i tak naprawdę nie wiadomo do czego

zostanie jeszcze kiedyś użyty więc mi ta opcja nie przeszkadza ustawię po prostu max na 0dB

i tyle

Chodziło mi o ustalenie czy przedstawiony przeze mnie sposób wyświetlania jest poprawny.

Jeżeli tak to teraz rodzi się następujący problem.

Ustawiamy parametr Volume_Max na 0dB i czy ma to oznaczać że:

1. Volume_max dotyczy ustawienia w PGA czyli wykorzystujemy tylko tłumienie PGA (zakres od -95.5dB do 0dB)

ale wtedy na wyświetlaczu uzyskamy

dla wejścia 1 max 0dB

dla wejścia 2 max 5dB

dla wejścia 3 max -5dB

2. Volume_Max dotyczy tego co wyświetlane czyli

dla wejścia 1 PGA pracuje w zakresie -95.5 do 0dB

dla wejścia 2 PGA pracuje w zakresie -95.5 do -5dB

dla wejścia 3 PGA pracuje w zakresie -95.5 do +5dB

Taj jak pisałem wcześniej, nie problemem jest kodowanie a wymyślanie jak ma działać.

>Sds12

Najlepiej jakbyś opisał szczegółowo swoją koncepcję. Ułatwiłoby mi to programowanie.

Chce przebrnąć przez początkowe problemy "koncepcyjne" związane z PGA. Później powinno pójść już łatwiej.

Pozdrawiam

JarekC

Z resztą spójrz w notę katalogową:

"The heart of the PGA2310 is a resistor network, an analog

switch array, and a high-performance bipolar op amp

stage. The switches are used to select taps in the resistor

network that, in turn, determine the gain of the amplifier

stage. Switch selections are programmed using a serial

control port. The serial port allows connection to a wide"

Z schematu blokowego wynika że sygnał i tak leci przez tego Opampa bez względu

na to czy tłumimy czy wzmacniamy akurat sygnał logika po prostu przełącza rezystory

na wejściu i jednocześnie pewnie rezystor odpowiedzialny za G

Mnie tam brzmienie tego scalaka dopowiada i czy będzie wzmacniał sygnał czy go tłumił

to przy zastosowaniu odpowiedniego zasilania nie da się usłyszeć różnicy.

>>JarekC, 7 Mar 2010, 00:02

Chodzi o taki guziczek bardzo nie lubiany na tym forum

ale jednak często bardzo potrzebny pt: Loudness

Miało by to działać mniej więcej tak, mamy system 2 albo i więcej kanałowy

normalnie wszystkie kanały tłumione są współbieżnie od -95dB do 0dB

wszystko pięknie kiedy słuchamy całości przy średnim tłumieniu normalnie w dzień

często jednak lubię sobie posłuchać muzyki wieczorem lub nawet w nocy albo puścić

jakąś muzyczkę jako tło do spotkania towarzyskiego

problemem wtedy jest znaczne upośledzenie odtwarzania niskich tonów dlatego choćby że

18" estradowe sztywniaki potrzebują trochę więcej prądu by się ruszyć oraz z powodu, że

człowiek ma tak skonstruowany słuch że przy niskich poziomach znacznie gorzej słyszy skraje pasma

Jednym słowem miałby to być potencjometr z odczepem, normalnie montowany w komercyjnych

konstrukcjach do regulacji głośności, problem w tym że musiało by to być jakoś konfigurowalne

do jakiego poziomu ma działać oraz poziom tego podbicia np przy -80dB mamy +3dB dodatkowo na kanale bas ale dla - 40dB i więcej już tego podbicia nie ma następny problem czy to ma być liniowe podbicie czy według krzywej

Rozumie oczywiście że to ingerencja w nagrania i wogóle temat na krucjatę tutaj

wiec oczywiście musiała by istnieć także możliwość wyłączenia tego z pilota.

>>>JarekC,

"Chodziło mi o ustalenie czy przedstawiony przeze mnie sposób wyświetlania jest poprawny.

Jeżeli tak to teraz rodzi się następujący problem.

Ustawiamy parametr Volume_Max na 0dB i czy ma to oznaczać że: "

Może ja źle rozumie sens tej regulacji ale założyłem że jest to ustawialne

na początku podczas konfiguracji sterownika i potem nie można już z pilota zmienić tego

parametru dopiero z menu konfiguracji całości

Sądzę że Volume Max ustawione na 0dB powinno tyczyć się głośności głownej

pozwalając w jednym miejscu określić maksymalny poziom jaki da się ustawić na wyjściach

taki bezpiecznik nie dopuszczający do przesteru czy w wypadku użytkowania słabszych

kolumn ich zniszczeniu

Nawet jeśli jakiś z kanałów został ustawiony wcześniej na +5dB to czy ta informacja będzie wyświetlana podczas regulacji wzmocnienia całości?

>>Sds12

Wzmocnienia/tłumienia dla wejść ustawiane są raz w konfiguracji sterownika.

Ale są później uwzględniane przy wyświetlaniu informacji o aktualnej głośności.

Przykład:

Sygnał na wejściu 2 ma ustawione -5dB względem wejścia 1(referencyjnego) do PGA wpisana wartość np. -45dB . Na wyświetlaczu pojawi się -50dB bo fizycznie na wyjściu otrzymamy tłumienie -5dB + -45dB =-50dB. Gdybyśmy nie uwzględniali tego przesunięcia przy wyświetlaniu miałbyś następująca sytuację

że przy przełączaniu wejść np pomiędzy 1 a 2 (z założonymi przesunięciami) fizyczny poziom głośności na wyjściu byłby taki sam a na wyświetlaczu raz miałbyś -50dB a raz -45dB co byłoby mylące dla użytkownika. Przecież chodzi o to aby przy przełączaniu wejść utrzymywać taki sam fizyczny poziom na wyjściu a więc i na wyświetlaczu.

Pozdrawiam

JarekC

Jarku mam wrażenie że mówimy o dwóch różnych koncepcjach cały czas

Ty masz na myśli 3 kanały stereo z pośród których można w danej chwili regulować tylko jednym

przypisanym do niego wejścia selektora i z zastosowaniem odpowiedniej korekcji wzmocnienia

ustawionej w konfigu dla niego wejścia.

Mi i pewnie jeszcze kilku userom takie rozwiązanie nie jest do niczego potrzebne

przynajmniej w tym projekcie nad którym w tej chwili pracuję

Wygląda to tak, że mamy cyfrowe źródło podłączone do

procesora DSP będący cyfrową zwrotnicą, korektorem charakterystyki i 6x DAC

z tego pudełka wychodzi dopiero 6 kanałów analogowych

z których należy wysterować 6 końcówek mocy i 6 różnych głosników

bez żadnych elementów RLC pomiędzy nimi ani zbędnych tu kabli głosnikowych

DCX bo o nim tu mowa jest jednak urządzeniem wprost z estrady a tam regulacja góśności

odbywa się na stole mix i jest ustawiana raz podczas konfiguracji soundsystemu

aby go zaprząc do domowego systemu audio potrzeba jakiejś w miarę wygodnej regulacji

Volume pomiędzy DCX i wzmakami w najlepszym wykonaniu za pomocą pilota

Wtedy DCX pracuje z max sygnałem cyfrowym czytaj najlepiej bez mieszania w bity

Ale regulacja ta musi się odbywać dla sześciu kanałów jednocześnie z ewentualnym

wcześniejszym uwzględnieniem różnic w efektywności głośników i Ku wzmaków

(to ostatnie zadanie spokojnie można w DCX rozwiązać tylko odbywa się cyfrowo więc niezbyt elegancko). Koncepcja z PGA jest wręcz wymarzoną do takiego zastosowania żaden potencjometr

analogowy nie da tu rady choćby z powodów mechaniki takiego rozwiązania

również wszelkie drabinki były by co najmniej kłopotliwe w wykonaniu obsłudze

Równie dobrze taki sterownik może pracować w systemie wielokanałowego dźwięku 5.1

a opcje o których pisałem czyli regulacja osfetu między kanałami i loudness tylko zwiększają

atrakcyjność takiego sterownika...

Tylko o ile ja dobrze rozumuje zasadę sterowania tymi kościami

aby umożliwić regulację osfetu pomiędzy kanałami trzeba by umiejętnie

sterować sygnałami CS dla poszczególnych PGA

nota katalogowa podaje tylko schemat regulacji wielokanałowej równoległej

Więc nie wiem czy taki sposób jest w ogóle możliwy do zrealizowania

ale z drugiej strony dla zdolnego programisty nie wiele jest barier

W ogóle to Big respekt dla ciebie Jarku

Ja niestety poległem przy próbie oprogramowania w Bascomie czegoś takiego

jako zupełny nowicjusz w dziedzinie programowania

Witam,

Zamieszczam fotkę pokazująca sposób montażu płytki zegarka RTC na płytce sterownika.

Pozdrawiam

JarekC

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Podziwiam Waszą wiedzę audio, elektro i obycie ze sprzętem. Zastanawiam się jednak, dlaczego lubicie kombinować jak ten koń pod górę? Zdążyłem zauważyć, że wielu ceni drabinkę rezystorową i ma takową zastosowaną w swoim sprzęcie. Dlaczego zamieniać to na wielką płytę z dziesiątkami przekaźników i niepotrzebnymi dodatkowymi "metrami" toru sygnału? A jeżeli zostać przy drabince z przełącznikiem obrotowym, to czemu od razu silnik krokowy? Może tak:

Mechanizm wykorzystuje podstawową wersję sterownika ponieważ pracuje na silniku DC. Zakładając, że na zwiększenie głośności z minimum na maksimum (300 st.) potrzeba 5 sekund wymagana prędkość obrotowa silnika to 10 obr/min. Nie trzeba samemu składać przekładni, wystarczy nabyć coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Niby silnik robi 40 obr/min, ale obniżając napięcie zasilania do 12V można teoretycznie zejść do 20 obr/min. Następna redukcja obrotów wystąpiłaby na przekładni pasowej. A dlaczego pasowa? Bo odpowiednio miękka (elastyczna) pozwala na skokową pracę selektora. Należy jednak tak ją dobrać, by umożliwić takie naciągnięcie, aby uniknąć poślizgu na kółkach. Jeśli zaś chodzi o moment obrotowy, to wspomniany wyżej silnik ma 20 Ncm, czyli - nie wiem czy słusznie rozumując - po obniżeniu napięcia zasilania o połowę - 10 Ncm. Z tego, co udało mi się doczytać przełączniki obrotowe mają od kilku do kilkudziesięciu mNm (miliniutonometr?) - 50 mN*m to 5 Ncm.

Myślę, że odpowiednio dobrane elementy umożliwią sprawną zmianę położenia przełącznika i nie dopuszczą do zatrzymania go w "międzypozycjach". Pozostaje jeszcze tylko kwestia obsługi ręcznej - nie wiem jak to się zachowa.

post-20077-100009094 1269175846_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jarku czy zostały jakieś pcb z zamówienia. Chciałbym układ sterowania Alpsem z silniczkiem poprzez pilota IR. Nie koniecznie zależy mi na selektorze, ani wyświetlaczu. Proszę o odpowiedź.

Czy problemem jest zrobienie uniwersalnej wersji programowej gdzie przy zalaczeniu ukladu, zalacz sie tylko jeden przekaznik dla koncowki mocy a reszta sterowana jest z menu? Wiele osob nie korzysta z lampowca i wersja ktora obecnie mam C potrafi draznic;) A najbardziej przekaznik glosnikow, ktory po dlugim czasie sie zalacza a w lampowcach jak wiemy bez obciazenia trafo wyjsciowe dostaje po dupie.

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Dwie sprawy.

W wersji dla tranzystorowców przekaźniki od załączania lamp można byłoby wykorzystać do obsługi zasilania akumulatorowego. Liczniki mogłyby wtedy zliczać czas pracy akumulatora (całkowity i między ładowaniami). Gdyby kontroler miał wolny pin, można byłoby rozszerzyć sterownik o kontrolę ładowania akumulatora.

Druga sprawa to taki mały błąd, że gdy przy przechodzeniu w tryb standby trzyma się przycisk regulacji głośności (w górę lub w dół, testowałem tylko pilotem), po zakończeniu procesu usypiania zostają na wyświetlaczu losowo podświetlone punkty. Niby mało prawdopodobna sytuacja, ale jednak może się zdarzyć, że w trakcie wyłączania będziemy jeszcze przyciszać.

Witam,

Znalazłem wolną chwilę na DIY, więc odpowiedzi na zgłoszone tematy.

>dolphin123

Jeżeli nie używasz przekaźników od anodowego i głośników to najlepiej:

- odłącz je fizycznie aby niepotrzebnie nie pobierały prądu

- ustaw sobie czasy T1,T2,T0F(wersja 2.0x) lub T1,T2,T3,T4 (wersja 2.1x) na 0,

dzięki temu nie będziesz miał opóźnienia ani komunikatów z odliczaniem

>kudzu

Zgłoszony błąd został zlokalizowany, występuje w wersjach 2.10, 2.11.

Na stronie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) dostępna poprawiona wersja 2.12.

>

Udało mi się popchnąć do przodu wersję z PGA.

Mam nadzieję, że w przyszłym tygodniu ukaże się pierwsza wersja.

Pozdrawiam

JarekC

Ukryta Zawartość

Tak jak piszesz Jarku z ustawieniem czasu na 0 bedzie ok, tylko ze nie mam mozliwosci wtedy sterowania tymi przekaznikami, a chcialbym aby znalazly sie one w menu tak jak ten jeden dodatkowy

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

>Do JarkaC

Wracając do PGA, czy udało się osiągnąć sterowanie kilkoma kostkami jednocześnie

z uwzględnieniem offsetu pomiędzy poszczególnymi kanałami?

Czy prototyp jest ćwiczony na tej uniwersalnej płytce, która była na poprzedniej stronie?

chodzi o to że mam już pcb wstawionymi optoizolatory 6N137 sterowanie będzie działać?

Oczywiście mogę je pominąć ale dodatkowe rozdzielenie mas cyfrowych chyba nie zaszkodzi.

• Pokaż nowe odpowiedzi