Skocz do zawartości
IGNORED

Karta USB PCM2704 - Zbiorowe Zamówienie

maxdila

Rekomendowane odpowiedzi

Nie śledziłem dokładnie tematu o tenorze, ale tak mi się wydaje, że to idealne rozwiązanie jak ktoś koniecznie chce się podpiąć pod usb. Do tenora DAC na powiedzmy PCM1798 i mamy USB-DAC nie wiele droższy a chyba o wiele lepszy od PCM2704. Ci, którzy chcą wydać nieco więcej kasy zamiast 1798 mogą wstawić 1794. Są pin zgodne, tylko elementy RLC wypada dać nieco inne. Chyba jednak nie warto, poza odstępem SN grają podobnie, a 1798 ma SNR dużo ponad przeciętną.

Jest trzecia alternatywa, dla tych co mają komputer z wyjściem S/PDIF. Tu projektów jest właściwie do wyboru do koloru.

Karta na PCM2704 ma bardzo okrojony tor analogowy, czego przy PM179X się nie da zrobić tak łatwo i tanio. Jest taki projekt Tomka J., dystrybuowany przez AVT, dość prosty, więc pewnie 200zł nie przekroczy. Panowie, jest pewna granica przyzwoitości, którą należy przestrzegać projektując tego tylu urządzenia i nie da się zrobić takiego kombajnu do 50zł, bo zazwyczaj sama PCB kosztuje niewiele mniej, do tego układy, zasilanie. Składając tą kartę z wątku + jakiś DAC można mieć ciekawe kombo. Tenor to chyba trochę drożej wyjdzie.

Mam jeszcze coś takiego, co się nazywa Hi-Fi Tiny DAC. Kosztowało chyba z 200zł i ma USB, coax i optical. Dodatkowo może być zasilane USB/zewnętrznie i posiada wzmacniacz słuchawkowy. Obsada to DIR9001, WM8740, PCM2902, OPA2353, TPA152A.

Poza tym przenieśmy te dyskusję do innego wątku. Nie ma co śmiecić Jakubowi.

Za 50zl pewnie PCM179x się nie złoży, za 100 chyba całkiem spokojnie. PCM1798 kosztuje tyle co 2704. Nie trzeba w to pchać opampów za setki złotych. Starczy zalecany NE5534 i coś co szumi mniej jak TL07x i już jest dobrze. Coś takiego gra u mnie już jakiś czas na płytce z żelazka i pomijając, że PCM mam z sampli nie wiem czy mnie to więcej niż 30zł kosztowało. (oczywiście bez zasilania). Jakbym wkomponawał w to jeszcze Tenora, który jak czytałem wyszedł po 16zł, plus tę garść elementów dyskretnych kosztowałoby to może ze 30zł więcej.

Czasem sam się dziwię jak tania jest elektronika :)

czy ktoś może mi powiedzieć jak zamówić pcb do tego grub daca? ew na jakim jest on układzie/

Układ Wolfson WM8524

Kit kosztuje 35$

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

DAC ten nie posiada kondensatorów wyjściowych! ogólnie jest to klasa wyżej od tytułowego DAC'a.

Ukryta Zawartość

wychodzi gdzieś ze 160zł z wysyłką do Polski, ciekawe jaki to ma dzwięk,widzę tam pcm2706 ale chyba tylko jako transport cyfrowy do tego wolfsona,ten wolfson kusi mnie aby zakupić tego daca,bardzo lubię analogowy dzwięk wolfsonów.

raczej 120zł

GrubDAC idealnie pasuje do obudowy Hammonda 1455C802

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam

Ma ktoś może na zbyciu PCB do pcm2704?, posiadam 2 sztuki tego dac i z chęcią bym sobie złożył kartę dźwiękowa na tym scalaku.

Mam jeszcze jedna sztuke, info na e-maila

• 4 tygodnie później...

ogladałem dziś ten TX totx173

i jego wyprowadzenia miaja się nijak do otworów w PCB

czy to tak ma być ?

czy te otwory w PCB zostały przygotowane pod inne gniazdo ?

DZIĘKI

Tak można np. kątowe do druku, zdjęcie jest na tej stronie wątku. :)

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

• 4 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Witajcie po mojej dluzszej nieobecnosci, niestety nie mialem dostepu do sieci itp. a telefony dzialaly jak chcialy, gdyby co to posiadam jeszcze 2 szt PCB z tego jedna juz jest zarezerwowana ( jesli sie zwolni to dam znac )

Pozdrawiam Jakub

A tak spytam jeszcze, czy można zamiast układu PCM2704 wlutować PCM2702 bez zmiany elementów na płytce i bez dodawania osobnego zasilania? ;>

Nie da rady.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.