Skocz do zawartości
IGNORED

CD Arcam Alpha One Modyfikacje

cudak10

Rekomendowane odpowiedzi

Wymieniam kondensatory "sygnałowe" w ca azur 540r ze zwykłych elektrolitów samxnon na bipolarne nichicony ES 10uF/25V bocznikowane 4,7uF/63V wima mks2. Ciekawy jestem rezultatów, ale jeszcze czekam na resztę kondziorów do złożenia całości.

Jak tam i tak wstawiasz spore foliowce to te bipolary możesz już sobie całkiem darować. 4,7uF wystarczy aż nadto. A jeszcze lepiej by było dać tam MKP. Pewnie już z 2uF całkiem obleci.

Witajcie.

Tak się podpytywałem o kondy na wyjściu bo ostatnio podczas modernizacji wzmacniacza

postanowiłem wymienić kondy w sygnale.Miałem wcześniej zamienione elektrolity TAEPO na

mkp SCR i był zachowany charakter brzmienia A3 z lekką poprawą przestrzeni i detalu.

Postanowiłem zamienic na sławne BG N, bo miałem nadzieję na jeszcze lepszą j/w muzę... ico?

Na począdku było nie najlepiej, ale myślałem ,że jak się wygrzeją to będzie miód.

Upłynęło już kilka miesięcy i niestety nic się nie poprawiło.

Jest w tej muzyce jakiś chaos i wzmacniacz stracił poprzedni charakter.Niestety muszę to

wrócić,a to nie jest prosta robota.Jeszcze wcześniej w cd też wymienilem kondy końcowe na BG N,

też była różnica podobna,ale do zniesienia. Dopiero po wymianie we wzmacniaczu stwierdzam,że mimo

wymiany w dwóch różnych brzmieniowo urządzeniach kondensatory te powodują podobne zmiany w muzyce bardziej słyszalne we wzmacniaczu o takim brzmieniu jak MUSICAL.

I dla tego jestem też za kondami MKP w ścieżce sygnału.

pzdr.

zgadzam się z tą opinią BG N może są i najlepsze z elektrolitów ale całkiem neutralne nie są, MKP będą lepszym wyborem oprócz wady że są sporo a najlepiej to w ogóle usunąć kondensatory z toru. Wystarczy DC-servo aktywne lub nawet ustawienie zera na wyjściu elementami biernymi.

W trakcie usuwania konta.

Ja też jestem przeciwnikiem BG N n wyjściu jak dla mnie wprowadzają do dzwięku nienaturalny Chaos z elektrolitów n wyjściu to tylko Nichicon Muse bipolar jak dla mnie najlepsze elektrolity na wyjściu, po muse nastepne to Elna Cerafine.

• 4 tygodnie później...

Mam problem z tym Arcamem, wymieniłem wszystkie kondy, dzisiaj wymieniłem laser oraz silnik z prowadnicy lasera a CD nadal przerywa nawet na nowych płytach. Co może być przyczyną??

Znalazłem winowajce przerywania, jest nim kółko zębate napędzające laser.

Jeżeli ktoś takie posiada to jestem chętny, info na priv

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-15435-100008801 1259867981_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cd już po wymianie kondensatorów

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przestał mi działać pilot w tym Arcamie, tzn pilot chyba działa bo sprawdzałem w kamerze i sygnał wysyła. Na odbiorniku podczerwieni sbx1610-52 jest napięcie, czy jest możliwość sprawdzenia tego odbiornika lub ewentualnie czy można wymienić na SBX-1610-02. Czym one się różnią??

• 2 tygodnie później...
  • 2 miesiące później...

mae, 21 Lut 2010, 18:16

>Silnik sprawdziłem - jest ok

Napięcie na silnik dochodzi??

Jeżeli tak to może być wina lasera, jeżeli laser w ogóle nie widzi płyty to może nie kręcić.

Mam całkiem nowy oryginalny laser, nawet nie wkładany do CD. Jak co to tanio oddam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.