Skocz do zawartości
IGNORED

AWX series by STX

dolphin123

Rekomendowane odpowiedzi

To jego gadanie to raczej sprawy PR i zwrócenie uwagi. Mnie chodziło o opinię ( jasne, że to tylko teoria ) o kolumnie ze zwrotnicą 6/12 dB zarówno w projekcie Steve Stuffa, jak i o Lecontoure'a na kolejnych stronach za Crozelem. Obie wykorzystują podobny głośnik na górze i rozmiar dołu. Ciekaw jestem, czy robiłeś lub mierzyłęś podobne "wynalazki", które ani Zobla, ani innych udoskonaleń nie mają. Co z "baffle -step". Mogę się jednak domyślać, że kolumna mobilo -160 przed jakimś rezystorem szeregowym albo L- padem chyba się nie uchroniła? Z kolei dołączona charakterystyka do Nemesis wykazuje tylko wpływ braku nachylenia zwrotnicy od strony woofera; pozostał tam garb z tego TIWa właśnie na 3 kHz. Jak te konstrukcje mają się do podejścia profesjonalisty - konstruktora zwrotnic. Czy aż taki minimalizm jest do przyjęcia, robiąc założenie, że to może naprawdę świetnie grać? Czy raczej nie ma takiej możliwości i to nie zagra?

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

>>>Ciekaw jestem, czy robiłeś lub mierzyłęś podobne "wynalazki", które ani Zobla, ani innych udoskonaleń nie mają.

No mierzyłem, ale nie robiłem - nie potrafię się zgodzić na taki pik przy 3 kilo i to w dodatku jest rezonans głośnika basowego, więc zniekształcona jest nie tylko charakterystyka SPL.

>>>Czy aż taki minimalizm jest do przyjęcia, robiąc założenie, że to może naprawdę świetnie grać?

Na to pytanie nie ma odpowiedzi, bo jak wiesz, liczy się dużo różnych zmiennych, w tym "cechy osobnicze" odbiorcy. "Technicznie poprawny" minimalizm jest możliwy, o ile spełni się pewne warunki. Ja bym woofera z tym pikiem na pewno nie użył. Da się zrobić kompensację baffle step i filtrację dolnoprzepustową jedną cewką, jeśli głośnik ma do tego "predyspozycje", że tak powiem. Sporo lat temu były tak skonstruowane Avance Signature (te pierwsze monitory), w których był użyty zmodyfikowany węglowy Scan-Speak. Przenosił płasko do jakichś 2kHz, a potem SPL opadał łagodnie i bez zębów na charakterystyce. Przynajmniej tak to kiedyś zmierzyli w "Audio". I najwyraźniej to działało. Do pary była kopułka Scan-Speaka, w tamtych czasach jeden z wytrzymalszych głośników wysokotonowych. Głośniki pierścieniowe, tak Vifa, jak i Scan-Speak, mają duże zniekształcenia na dolnym kawałku przetwarzanego pasma, parę osób to mierzyło, bodajże m.in. Zaph. Z tego powodu, nie powinno się (teoretycznie) stosować z nimi niskich podziałów (4k jest ok) oraz łagodnego filtrowania. Ja tego osobiście nie sprawdzałem, powtarzam tylko po innych. Z drugiej strony patrząc, wstęgi też mają duże zniekształcenia, a jak już wiele razy pisałem, wolę je od innych tweeterów (może to "cecha osobnicza"). Generalnie dochodzimy do tego, co zawsze: zależy komu ma się podobać, czego słucha, jaką ma elektronikę, pokój, rozmiar ucha, kolor oczu i numer buta.

Gdybym miał zrobić coś minimalistycznego, to musiałbym w pewien sposób "zaprzeczyć" minimalizmowi, bo byłby to układ trójdrożny (choć i minimalistyczny 2-way nie jest minimalistyczny, bo są FR ;-)). Gdyby wziąć woofer, którego charakterystyka jest płaska i bez niespodzianek do wysokich częstotliwości (na szybko http://stx.pl/wm-stx-5-1-160-8-f-a-fc-x.html), kopułkę średniotonową, która może pracować od ok. 700-1000 Hz (może Morel?) i jakiś tweeter i powkładać je wszystkie w osobne obudowy (żeby było można nimi suwać w przód i w tył, zmieniając relacje czasowe), to powinno się udać wstrzelić z pierwszym podziałem w baffle step i zgrać fazę przez połączenie działania zwrotnicy i "mechanicznej" zmiany opóźnienia. Tak samo pewnie dałoby się zrobić z tweeterem względem średniotonowego. Jakby dobrze poszło, to zwrotnica miałaby w sumie 7 elementów: cewkę dla woofera, 2 cewki, kondensator i rezystor dla średniotonowego (raczej nie da się tego zrobić z filtrem 1. rzędu od dołu) oraz kondensator i rezystor dla tweetera.

Zainteresowanym minimalizmem polecam artykuły i opracowania ś.p. Johna Dunlavy'ego - niezwykła postać w świecie audio.

No i podejrzałem akurat coś takiego - Duntech DSM-15. Ciekawa sprawa, choćby ze względu na głośniki ( jakby pożeniony SS i Dynaudio) i "wysadzony" kawałek frontu zamiast pochylania ścianki. Jest też i komplet pomiarów :http://www.avhub.com.au/images/stories/pdf/Duntech%20DSM-15_Lo-Res.pdf?129022178607900000

I znów tylko dwie drogi :-( , jakby ktoś robił na złość:-) Ale cena jednak trochę wysoka, bo 12 000$ i to nie na naszym rynku.

Myślałem, że Dunlavy to bardziej teoretyk, a tu bardzo proszę - pełna realizacja w przelewaniu projektów na taśmę i rynek.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Niech mi ktoś poda rozsądną kontrpropozycję do 15-centymetrowego AWX-a, jakąkolwiek, byle rozsądną. Potrzebuję szerokiego pasma. Znalazłem to http://www.loudspeakershop.eu/pdf/15w-4424g00.pdf ale jest pod każdym względem (poza charakterystyką SPL) gorszy od AWXa.

Dłuższy czas pracuję z głośnikami serii AWX od STXa. Były monitory 2drożne z 18tką, 2,5drogi z 18tką, TLka z 18tką i teraz w końcu to o czym myślałem bardzo długo. Czyli niewielkie monitory mogące samodzielnie pracować plus wspomaganie na basie zasilane aktywnie w stereo.

Monitory dwudrożne:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

GDN-15-100-8-AWX%20GDWK-10-250-8-AWX.JPG

AWX_AWX.jpg

Aktywne doły:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Elektronika napędzająca system:

Sony TA-2000ESD

Lampowy EL84 w SE

Sony TA-N220

Zdjęcia:

_MG_0169.JPG

_MG_0161.JPG

_MG_0167.JPG

_MG_0160.JPG

_MG_0159.JPG

_MG_0158.JPG

Zapraszam do dyskusji.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Gratulacje ,też planuję zestaw 3-drożny do salonu, ale kiedy to nie wiem.Napisz na jakim metrażu odsłuchujesz i jakie wrażenia w porównaniu do w/w zestawów.Robiłeś jakieś testy 8" w obudowie br?

Pomieszczenie 25m^2. AWXa w BR nie aplikowałem. To jest właściwie system 2.2 i dopiero jak zbudowałem doły, to zdałem sobie sprawę ile jest tego zalet. Nie mam problemu z basem praktycznie w ogóle i regulacja poziomu dołów pod swoje preferencje to jest właśnie to co zawsze chciałem. Jest głęboko, mrocznie ale jak trzeba to zestaw się zatrzymuje i cisza. Nie spodziewałem się takiej kontroli i zróżnicowania w tym głośniku...

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

@dolphin123 możesz się wypowiedzieć na temat grania samych małych monitorów? Czy zagrają w pomieszczeniu ~10-11m? Jak z basem w porównaniu do MX-140?

Może ja też parę słów dorzucę. Mam takie monitorki (góra zamiast AWXa seas 27TBFC/G) o poj 7l close wspierane dołami na 8 calowych seasach. Same monitory wystarczą spokojnie do pomieszczenia 10-12m2. Bas twardy i punktowy, zupełnie inne granie niż 18AWX. No i wg mnie w zamkniętej brzmi lepiej. 15AWX moim zadaniem do 150zł za sztukę nie ma konkurencji :)

Grają na pewno potężniej niż mds. Miałem go w OZ w aucie, w br jako sub w domu. AWX ma lepszą stopę perkusji albo inaczej mówiąc bardziej ją eksponuje i zaznacza. Tyle, że MDSa słuchałem jednego a tu mam dwa i też nie do końca można to porównanie brać do siebie. U mnie zagościły AWXy, bo podoba mi się układ z membraną bierną.

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

dolphin123

Jakie dociążenie membrany biernej zastosowałeś i jak z wytłumieniem zrobiłeś ( czy w ogóle je dałeś)? Patrzyłeś może na tylną część membran w 8-mio calówkach? Chodzi mi o to czy są one powleczone substancją tłumiącą tak jak inne AWX-y?

I jeszcze jedno... gratuluję, naprawdę fajnie wyglądają. Lubię moduły.

Chwilowo nie mam dociążonej membrany i strojenie wypada na ok 40Hz wg producenta. Jeśli chodzi o wytłumienie to za dużo go nigdy nie daję, na tylnej ściance wystarczyło. Masa bitumicnza+filc z STXa:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

• 2 tygodnie później...

Orientujecie się może czy można gdzieś znaleźć projekt do tych kolumn?

Ukryta Zawartość

Chodzi mi dokładnie o taką konfigurację z tymi głośnikami i w TL, będę wdzięczny za info.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Łoooo ciup !

Orientujecie się może czy można gdzieś znaleźć projekt do tych kolumn?

Ukryta Zawartość

Chodzi mi dokładnie o taką konfigurację z tymi głośnikami i w TL, będę wdzięczny za info.

Pozdrawiam

Nie wiem czy ci coś by to dało bo kopii raczej nie zrobisz bo to raczej nie są dokładnie 15AWX

Ukryta Zawartość

Nie wiem czy ci coś by to dało bo kopii raczej nie zrobisz bo to raczej nie są dokładnie 15AWX

No zgoda, pewnie te drivery są modyfikowane, ale może ktoś robił taki monitor na "standardzie" i może się podzielić;)

niestety nie mogę niczego podobnego znaleźć...

Łoooo ciup !

Raczej projekt nie do dostania. Nie mniej wiem, że na diyaudio Luszti prawdopodobnie zrobi konstrukcję z 15AWX w TLce wraz z trzema ogólnie dostępnymi wysokotonówkami: AWX, T9950 i jakimś metalowym alu.

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

• 2 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.