Skocz do zawartości
IGNORED

Tonsil Ton 200 i brak basu :(

Tonsil Scherzo 350

Rekomendowane odpowiedzi

rafal735r, 5 Lis 2009, 12:27

>A jak ty te tonsile do domu wniosles jak one 200 Ton waza? :D

Rafałku żebyśmy nie zaczęli szydzić na czym Ty jeszcze tak niedawno słuchałeś...

"Osobiście niestety przez długi okres słuchałem muzyki na Altusach. Kupione w czasash kiedy tego forum nie było. Smutne - ten zmarnowany czas już nie jest do odzyskania..."

Otóż to. Sam padłem ofiarą Altusów 300 i przez 5 lat byłem nieświadomym niewolnikiem ich "dobrego" dźwięku, żyjąc w ułudzie, dopóki nie posłuchałem czegoś lepszego.

>Otóż to. Sam padłem ofiarą Altusów 300 i przez 5 lat byłem nieświadomym niewolnikiem ich "dobrego"

>dźwięku, żyjąc w ułudzie, dopóki nie posłuchałem czegoś lepszego.

Ale tak jest ze wszystkim. Roznica jest taka ze zyjemny w mniej lub bardziej "dobrym" dzwieku.

?👈

Nie ma sensu wydawać choćby jednej złotówki by z modyfikować marne kolumny kiedy za niewiele więcej można mieć coś co gra ... może jeszcze przez małe "g" ale o niebo lepiej od tego czegoś ...

Pytania jakie kable do Altusów itp podłączonych do wzmacniacza za 100 zł to jakś paranoja!

Inna sprawa to trzeba zadać sobie pytanie czego oczekujemy i tego szukać, posłuchać (!) i kupić .... jeżeli tylko baaaasss was kręci ... nic nie poradzę, gusta nie podlegają dyskusji ... trzeba kupić baterię subwooferów i napawać się drżeniem szyb ...

Ale pamiętajcie, że jak dojdziecie do 16 Hz - to odczujecie bóle narządów wewnętrznych przy 7 Hz fala dźwiękowa wejdzie w interferencje z falami mózgowymi alfa ;)

Witaj;] Ja radziłbym Ci sprzedać te kolumny i zacząć normlanie słuchać muzyki;]

Zacznijmy od tego - jaki masz wzmacniacz? - Po Twoim opisie niewiele można się dowiedzieć... .

Jakie powinno być brzmienie Twojego zestawu? Myślę, że przydałby Ci się eq do całości w celu korekty barwy tonu, napewno powinieneś pomyśleć o wydajnej prądowo końcówce mocy - nie chodzi tylko o MOC! Pamiętej ze głośność w dużej mierze zależy również od samego głośnika.

Co do kolumn odpuść sobie "grające szafki" Tonsila bo to porażka w prawie każdym aspekcie brzmienia.

może coś takiego ? ;)

180 dB zchodzi do 15 Hz tylko, że potrzebuje 1 Mega Watt by zastarować ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tony 200 sa super!!! robie wlasnie dzis imprezkę i sprawuja sie wysmienicie.Ten bas i efektywnosc!!! Kumple mi zazdroszczą.CZujemy sie jak na dyskotece,i o to chodzi

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Tonsil Ton 200 to badziew na wiejskie dyskoteki. W domu sie tego sluchac nie da chyba ze ktos jest gluchy jak pien. Ponizej kilka znamiennych cytatow:

"Zestawy głośnikowe TON 200 są przeznaczone do sal średniej wielkości, pubów, mniejszych dyskotek, świetnie się spiszą także np w ogródku."

"Kolumny brzmią tak, jak przystało na zestawy estradowe. Bas szybki i wysoki, z dużą dynamiką i kontrolą.

Średnie tony nieco wycofane, odgrywające czysty i soczysty wokal, i różne instrumenty muzyczne. Przy większych mocach dają o sobie znać."

Tutaj wiele niescislosci. Bas szybki i wysoki - zgoda (vide problemy zalozyciela watku) Dynamika? Gdzie? O kontroli mozna zapomniec. Przy wycofanej srednicy nie ma czystego wokalu. Na srednicy operuje tez wiekszosc instrumentow. Czyli mamy zaledwie bum bum bez schodzenia nisko i mocne jezdzace po uszach cyk cyk.

"ZgB 200-8-559 nie nadają się do odsłuchu w domu"

porlick, trolem jestes ty.Pozatym wczorajsze ostatnie 3 wpisy pisalem po procentach :) Kazdy ma odmienne zdanie, tony są wrecz stworzone na imprezy co pokazaly wczoraj u mnie w domu.Temat uwazam za ZAKOŃCZONY.

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Wydaje mi się, że wielu pisze i nie wie o czym. Te kolumny nie grają jak altusy ! Ocena samego producenta jest bardzo trafna ale był to świadomy zamysł - takie były czasy i moda na dźwięk. Polacy to sfrustrowany naród i trza było jakoś odreagować. Tony 200 nie mają żadnego odpowiednika dźwiękowego wśród znanych nam prl-owskich konstrukcji. Wbrew pozorom te 4-0ohmowe basowce są całkiem przyzwoite, średniotonówka również trochę zabiegów i naprawdę to zaczyna grać. - zdziwiłby się nie jeden ! Te kolumny po zmiananch i to wcale nie gruntownych potrafią grać bardzo szybko i dość nisko - kontrola basu jest na dobrym jak nie bardzo dobrym poziomie. Przez dość specyficzną konstrukcję potzrebują wokół siebie sporo miejsca. Wadą zapewne jest gówniana zwrotnica i tuby ale i z tym da się zrobić porządek. Największą wadę jest jednak wygląd i gabaryty - wcale nie idące z osiągami w kwestii mocy i głośności ...

Nie trawię tanich wiejskich dyskotek, tym bardziej w domu. :/ Żenada.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Zbyt dużo gadania..generalnie dotyczy aspektów muzycznych, zestawień sprzętowych, towarzyskich i socjologicznych.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Słyszałem je w knajpie kiedyś

1/ to są 2 dużej mocy basy i potrzebują z 30 wat żeby się ruszyć- system "zero albo trzęsienie ziemi" :)

2/ pokój musi mieć z 30 metrów kw.

3/ jak już się uparłeś na stare tonsile to kup sobie tonsil perfect 150- dobry bas, obok mazurka chyba jedyne w miarę udane, bolero mi nie leżały, tango200 nie słyszałem

Jak można dostrzec piękno niedoskonałym spojrzeniem?

Miałem Perfect 150 - bas rzeczywiście dobry i... nic poza tym, dobrego oczywiście. Średnie i wysokie tylko dostateczne - nie chodzi o równowagę, bo była w miarę, ale jakieś takie bałaganiarskie.

Tonsil Scherzo 350, 7 Lis 2009, 07:10

Kazdy ma odmienne zdanie, tony są wrecz stworzone na imprezy co pokazaly wczoraj u mnie w domu.>>

No tak. I znowu temat powstały niewiadomo po co. bez sensu

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

ciekawe czy jak autor tego wątku będzie chciał zrobić sobie budyń i nie będzie wiedział czy czekoladowy czy waniliowy to też sobie założy podobny temat?

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Bo od tego jest forum, jak mi kolumny źle grają to się pytam dlaczego, może wystarczy coś w pokoju przesunąć albo zrobić małe przemeblowanie/upgrade kolumn albo wzmacniacza.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.