Skocz do zawartości
IGNORED

jedna kolumna gra ciszej?

dida83

Rekomendowane odpowiedzi

pomocy.bo coś mnie trafi..

niema chyba nic gorszego jak już sobie wszystko ładnie podłączymy i gra fajnie..po chwili słyszymy że jeden kanał gra inaczej...

mam wzmacniacz toshiba/aurex/plus cd sony do tego podpięte tonsile rapsodia 200.mam je od niedawna od jakiegoś czasu zauważyłem że jeden kanał gra inaczej/ciszej/więc zacząłem kombinować zamieniać kolumny prawa na lewą przekładać czyncze w cd,zamieniać kable...i zawsze ta lewa kolumna gra ciszej.jakieś 30 procent.wydaje mi sie że wysokotonówka gra ciszej ale nie dam sobie głowy urwać,bo z drugiej strony słysze za całość gra ciszej.pomoćy czy to głośnik czy coś padło w zwrotnicy..jak do tego dojsć jak to naprawić

https://www.audiostereo.pl/topic/59276-jedna-kolumna-gra-ciszej/

Nie wyrównuje się jak dasz trochę głośniej ?

U mnie we wzmacniaczu Linn-a tak jest podobnie, jedna kolumna zaczyna grać jako pierwsza wystarczy dać głośniej i grają równo,bynajmniej to denerwuje przy cichym słuchaniu.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

gdybym nie spróbował wszystkiego to bym nie pisał...tak przestawiałem kolumny nawet zmieniłem pomieszczenie!i to samo.na pewno gra jedna kolumna ciszej!tylko pytanie brzmi czy jest coś nie tak ze zwrotnicą,czy wysokotonówka jest słabsza i robi wrażenie cichszego kanału?

u mnie było podobnie, przyczyny są trzy:

- akustyka ja już wyżej wspomniano (coś za mocno pochłania lub odbija)

- modyfikacje kolum wewnątrz i złe lutowanie, bądź żle zlutowane kable połączeniowe, sygnałowe oraz też zasilające.

- najczęściej: złe uziemienie w zasilaniu (masa) nie chodzi o sprzęt lecz o doprowadzenie kable do gniazda odsłuchowego, jak ktos grzebał to źle grzebał widać... lub ź le zroione kable zasilające własnej roboty

Gość czubsi

(Konto usunięte)

tam jest GDWK 10/80/7 - jedna z poslkich wysokotonówek - zwykły efekt zapieczenia cewki lub częsciowego jej spalenia ... Jeśli umiesz go rozłożyć to zrób to i pokręć parę razy frontem w magnesie uważając by nie ukręcić nabiegunników a jak nie to kup drugi. To "normalne" w głosnikach polskiej produkcji - właśnie dlatego nazywamy je gównowartymi ...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.