Skocz do zawartości
IGNORED

Forumowy odsłuch nowych ref. monitorów

Redaktor

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy

Ale jednak na średnicy nieco pełniej, moim skromnym zdaniem. I tu i tu średnica była, ale z 550 troszkę miękściejsza. Poza tym, mniej szczegółów w górze pasma i nieco mniej zdecydowany, konturowy bas. Ale to były dość subtelne róznice, nie waliły po uszach, i to i to brzmiało fajnie, żadne urządzenie nie było skreślone.

Redaktor.

Piszesz jak recenzent.Przecież tu możesz napisać,który był lepszy a który gorszy."Różnice dość subtelne","Żadne urządzenie nie było skreślone"-jakbym czytał HI-FI.Nawyk taki czy co?

A moooże?X...

• Redaktorzy

"Przecież tu możesz napisać,który był lepszy a który gorszy."Różnice dość subtelne"

Szalenie mi przykro, ale odwrotnie. Recenzent powinien napisać, które lepsze a które gorsze, przynajmniej jeśli robi test porównanwcy. Ja natomiast słuchałem dla swojej przyjemności i nie jestem w stanie powiedzieć, który lepszy, a który gorszy. Może jak tydzień posłucham, to zdecydują bardziej stanowczo. Na oko, w sumie, arytmetycznie, zapewne lepszy jest Jazz, ale podoba mi się większa miękkość brzmiejnia Accuphase i gdybym miał wybierać, co kupić, byłbym w kłopocie. Wyższa cena Accuphase mogłaby tu być jednym z czynników decydujących, jednak z drugiej strony, Accuphase jest precyzyjniej wykonane i bardziej uniwersalne technicznie. Co do Jazza, to zaplanowałem eksperymenty z lampami w przedwzmacniaczu, aby spróbować zmodyfikować jego brzmienie leciutko w stronę większego ciepła na śednicy.

Redaktor

Z tym recenzentem,chodzi o to,że każdy sprzęt jest znakomity(tylko kupować)nie ma złych,nie ma czytając recenzje.To powód dlaczego nie kupuje gazet o tematyce audio.Wybitna wina recenzentów.

Wracając do Jazza,to jakie występują w pre lampki?

masza-przestałem sie chwilowo zadawać z mulsem.Widzisz efekty?Jeden post wystarczył na dwóch.

• Redaktorzy

Ja oczywiście wyraziłem tylko swoje zdanie. Zresztą, znam wiele przeciwnych przykładów, zwłaszcza w Hifi i Muzyce, gdzie widuje się oceny "jedna gwiazdka na pięć". Co do lamp, to są JJ ecc83, które bardzo lubi producent Jazza, i do których sam też nie miałem dotąd zastzreżeń. Dzisiaj wpadnie do mnie hornet i pobawimy się z innymi lampami.

No to macie podobne wrazenia z odsluchu 550'tki jak ja. U mnie tez bylo zwiewnie, gladko i delikatnie, ale brakowalo basu i generalnie wypelnienia a systemy przeciez zupelnie inne.

modrzew47, 13 Gru 2009, 11:55

trudno jednoznacznie powiedzieć, który jest lepszy. Wsród kilku osób, zawsze znajdzie się grupa ludzi preferujących urządzenie nr1 jak i grupa zwolenników sprzetu nr2.

Ja np. jestem zwolennikiem barwy, wypełnienia i masy w przekazie i w tych aspektach Accu zadecydoawnie dominował. Za to Jazz grał delikatniej, zwiewniej, kontrolowanym basem co wpływało na lepszą zdolnosc do budowy sceny i lokalizacji źródeł - co, także bardzo lubię.

Byłem miło zaskoczony tym jak Accu zagrał w tym systemie. Znam to urządzenie i obawiałem się że zamuli. Nic takiego sie nie stało. Bas był trochę wiekszy i mniej zwarty, za to srednica była pieknie eksponowana, co wpływało na bardzo przyjemny odbiór wokali.

I z jednym i z drugim wzmacniaczem mógłbym zyć na co dzień. Mozna powiedzieć, ze pomimo ogromnych różnic oba grają świetnie.

Redaktor.

To u Horneta dostaniesz pewnie Simensa lub Telefunkena.To znacznie lepsze lampy od JJ.

Są jeszcze inne,to kwestia dobrania do całego systemu.Dziwie się,że jeszcze tego nie zrobiłeś.

Może masz więcej cierpliwości.

modrzew47, 13 Gru 2009, 14:05

Wiesz, trudno mi z tym dyskutować. To faktycznie piękne urządzenie.

Wybrałem Bonasusa porównujac go z kilkoma klockami w tym, także z Jazzem i Accu.

Miło jest móc wybrać sobie sprzet, z pełną świadomością czego się szuka.

Mimo to, nie mogę powiedziec, że jest najlepszy. Po prostu, w większym stopniu odpowiada mojemu gustowi.

whitesnake.

Nie powiedziałem,że jest najlepszy.Absolutnie nie.Są lepsze i takie słuchałem,tylko lepsze też zależy dla kogo.Dla mnie z lampowych wzmacniaczy na razie nr1.jest Jadis Ja-80 .

modrzew47, 13 Gru 2009, 14:25

>whitesnake.

>Nie powiedziałem,że jest najlepszy.Absolutnie nie.Są lepsze i takie słuchałem,tylko lepsze też

>zależy dla kogo.Dla mnie z lampowych wzmacniaczy na razie nr1.jest Jadis Ja-80 .

No i koniec rankingu - to chyba nie jest własciwe miejsce :).

po za tym, dopiero bysmy mogli zacząć dyskusję - z Jadisem kompletnie nie mogłem się dogadać.

Na oko - podobne "monitory" :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

w moim przekonaniu w b. dużej membranie niskotonowca nie chodzi tylko o niskie tony ale rownież o ich charakter którego z mniejszej sie nie uzyska. Przykładem jest Everest JBL. Parametry na piśmie określają niskie tony na ~40Hz a jak jest tam membrana 40cm ? prawdopodobnie Scan Speak z tego uzyskałby infradzwięki, tylko po co ?

z Lebenem, powiadasz? myślę, że to byłoby przeżycie, po którym spokojnie można umierać.

Leben jest totalny sam w sobie, a w połączeniu z tymi monitorami sądzę, że zostałaby osiągnięta równowaga na poziomie Yin-yang.

mysioperz, 16 Gru 2009, 04:22

Dobrze byloby to przecwiczyc :).

Z tego co pamietam to L300 ma tylko 12W z El'ki.

Ciekawe czy dalby rade, bo moim zdaniem gra znacznie ciekawiej od 600'tki.

Witam,

wydaje się bardziej zasadne było by zastosowanie końcówki stereo CS 660P

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub 2 jako monobloki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) + pre RS -28CX lub nowego pre RS-100/ 100U

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pozdrawiam

Robert W.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

whitesnake, 16 Gru 2009, 08:42

>Z tego co pamietam to L300 ma tylko 12W z El'ki.

>Ciekawe czy dalby rade, bo moim zdaniem gra znacznie ciekawiej od 600'tki.

wiedzmin1973, 16 Gru 2009, 12:43

>Witam,

>wydaje się bardziej zasadne było by zastosowanie końcówki stereo CS 660P

Panowie, po pierwsze nie było mowy o którym modelu Lebena mowa...

whitesnake,

możliwe, że masz i rację, ale niestety miałam do czynienia tylko z 600'tką, więc nie mam porównania,ale wygaje mi się,że 600'tka grałoby całkiem dobrze. Przypominam ci o kapryśności tych monitorów i tak naprawdę tylko testy empiryczne mogą dać nam jasną odpowiedź. Niestety(a może stety)jak juz mówiłam i pisałam, z tymi monitorami nigdy nic nie wiadowo, więc tylko sprawdenie jak jest naprawdę może pokazać, który z lebenów będzie lapszy. Ty naprawdę miałeś szczęście z tym bonasusem, że tak doskonale zgrał się z tymi mnitorami.

wiedzmin1973,

powiem ci szczerze, że ze wspomnianym powyżej bonasusem grało pięknie, więc wydaje mi się że avalony generalnie kochaja lampy, ale pewna bedę dopiero wtedy gdy powtórzę odsłuch na innym niż wsomniany juz lampowiec wzmakiem.

z tymi monitorami naprawdę nigdy nic nie wiadomo...to daje nieskończoną liczbę możliwości i doznań, jak dla mnie bomba-wiecznie trwający eksperyment;)

owszem one lubią lampy i takie było moje założenie przy ich projektowaniu. Teraz wypróbowałem końcówkę CR Developments Remus na KT90, 2x50W i było kapitalnie. Dzwięk rozdielczy i nasycony jednoczesniej, bas schodzący do podziemia :) średnica plastyczna i przestrzenna, bardzo gładka a jednoczesnie szczegółowa, nie narzucająca się, góra pasma. Kapitalna końcówka mocy.

Wczoraj dotarły do mnie monitory (i tu podziękowanie dla Przemka - AVCON - za dowiezienie tychże do Gdańska). Zamontowane, ustawione. Teraz ze dwa tygodnie poplumkają i wtedy jakiś sensowny odłuch recenzyjny. Póki co rzeczywiście z E550 fabryka fajerwerków to nie jest, ale jak posłuchałem sobie późnym wieczorem Leonarda Cohena to było naprawdę ciekawie... pstryknę i dolepię fotki jutro ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.