Skocz do zawartości
IGNORED

Słuchawki, do elektronicznej, jakieś 500-600zł max

mindtools

Rekomendowane odpowiedzi

To tak w skrócie macie w tytule ;]

Mam fantastyczne słuchawki do muzyki instrumentalnej (Alessandro MS-1), ale nie sprawdzają się one do muzyki której linia basowa jeździ po najniższych częstotliwościach słyszalnych przez człowieka i co chwila jeszcze musi coś ostro depnąć ;)

Patrze pod kątem słuchania instrumentalnego hip-hopu, trip-hopu, IDM i tym podobnych. Nie muszą się być genialnie przy jazzie, klasyce, muzyce rockowej czy też biesiadzie.

Nie mam dobrych słuchawek przenośnych i zastanawiam się czy rozdzielić zakup słuchawek na takie do poruszania się po mieście (ep-630 np) i takie do rozłożenia się w fotelu i rozpływania się w muzyce, czy też usmażyć 2 kiełbasy na jednej patelni kupując nadające się i do tego i do tego. W autobusie nie zależy mi na hajendzie btw :)

Pod co podpinam?

Prodigy 7.1 HiFi (ma wzmacniacz słuchawkowy), Luxman L-230, oraz w mieście jakieś mp3 sony.

W tych rodzajach muzyki chciałbym odczuć

-mocny, niski, ale też nierozpaćkany bas,

-wole, żeby uszy nie krwawiły mi od kawałków szkła lecących z wysokich tonów

-raczej ciepła/ciemna sygnatura

Irytuje mnie niezmiernie to, że mimo, że mieszkam w jednym z większych ośrodków kultury/przemysłu w Polsce (3miasto), nie mogę nigdzie odnaleźć sklepu w którym mógłbym odsłuchać słuchawek które z recenzji mogłyby mi pasować.

A te słuchawki to:

Ultrasone HFI-780

Audio Technica ATH-M50

Klipsch Image S4

Macie jakieś porównanie między nimi? A może słyszeliście o jakiś innych idealnie podchodzących pod moje oczekiwania?

Wolałbym wydać 200-300zł niż 700 oczywiście

pzdr

Nie będzie oryginalnie, ale zobacz Creative Aurvana Live!

To dobre słuchawki, teraz za max 250 zł.

Są ciepłe, nie sypią zbytnio górą, są łatwe do napędzenia, są bardzo wygodne przy długim słuchaniu.

Bardzo nisko schodzą.

Ich wadą są małe muszle na uszy, jeżeli masz duże małżowiny, to może nie być za dobrze, trzeba przymierzyć i sprawdzić.

potwierdzam creativy naprawde bdb w tej cenie! a z takich i na wyjscie i do fotela, to moze Beyerdynamic DT-231

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

w ostatecznosci Panasoniki 260 nadaja sie i do domu i jako tako na miasto ..to duze słuchawki nauszne wpółzamkniete..maja niby bass reflexy ja je zakleiłem od srodka to mało słychac z zewnątrz..chyba że masz kupę szmalu to znacznie lepsze Sennheisery HD380..ale czy z tym na ulicę bo ja wiem ja tam nie mam zadnych oporów..sygantura ciemna dobry bas..ale cena Panasoniki do100zł senki 300zł..

Może warto wypróbować JTS HP 535,kiedyś zildjian bardzo pozytywnie się o nich wyrażał.

To typowo studyjne słuchawy za śmieszną kasę /ok.130pln/.

Firma tajwańska,więc powinno być ok.

Dobre opinie z taniochy zbierają również Superluxy Hd 660.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Posłuchaj słuchawek Fostex T-7. Może przypadną Ci one do gustu. W Sopocie znajduje się centrala polskiego dystrybutora. Będziesz miał tam blisko :)

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Naprawdę świetnie w muzyce elektronicznej sprawdzają się sennheisery HD650. Mają one dokładnie taką charakterystykę - "ciepła/ciemna sygnatura" która wpasowuje się takie klimaty...

Ja używam ich do tego typu muzy, popu, oraz do utworów wokalno - instrumentalnych w muzyce klasycznej natomiast do całej reszty używam Beyernynamiców.

Niestety cena tych słuchawek wyraźnie przekracza założony budżet, natomiast jeśli uda się znaleźć te senki w dobrej cenie używane to zdecydowanie polecam, bo do elektroniki raczej nic lepszego nie będzie...

może ktoś ma te superluxy HD660 i mógłby co nieco skrobnąć na ich temat, wyglądają jak Bayerdynamiki, jeśli chociaż w połowie grają jak DT770 to może warto się nimi zainteresować?

znalazłem ich stronkę na której mają również inne modele słuchawek, czy również macie jakieś skojarzenia z inną znaną firmą słuchawkową?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki wszystkim

Te Aurvany (które z początku chciałem odrzucić za to, że zostały wyprodukowane przez taką firmę jaką zostały wyprodukowane ;) ) wydają się ciekawą opcją i pewnie będę miał możliwość przesłuchać je w MM czy gdzieś.

Beyerdynamic DT-231 poddaję rozważeniu, też będę miał okazję ich odsłuchać.

Nie mam kupy szmalu, jestem studentem, ale wierzę w wyposażanie się w dobry sprzęt na długi czas, Sennheisery HD380 też postaram się sprawdzić.

Technicsy RP F30 - tych nigdzie nie widzę.

JTS HP 535 - nie jestem osobą która poza dźwiękiem świata nie widzi, a w przypadku tych widzę jeszcze design którego po prostu nie mogę przełknąć.

Superluxy Hd 660 - może nie były by takie złe (te a'la akg zbierają wporzo opinie), ale dziwnie bym się czuł nosząc na głowie odpowiednik adidosa :)

Fostex T-7 - o tych znalazłem niewiele opinii, w kwestii wyglądu też mi nie pasują trochę

sennheisery HD650 - myślę, że nie mając co jeść nie będzie mnie cieszył ich dźwięk, za drogie jednak.

Posumowując obecne za i przeciw zastanawiam się nad tymi:

Beyerdynamic DT 231 (~~185PLN!!!)

Creative Aurvana Live! (~~220PLN)

Sennheiser HD 380 PRO (~~320PLN)

Klipsch Image S4 (~~340PLN)

Audio Technica ATH-M50 (~~600PLN)

Ultrasone HFI-780 (~~700PLN)

pzdr

No kochani moi, ktoś z Was musiał słyszeć co najmniej 2 pary ze słuchawek wyżej wymienionych.

Pomóżcie mi nie wydać źle studenckiej kasy :)

CAL! to akurat byłby niezły wybór. Znacznie poniżej górnej granicy budżetu... dlatego na Twoim miejcu powaznie wziąłbym je pod uwagę. Zostaje Ci pare setek, więc do tego dodaj wymianę kabelka (oryginalny jest......) i szafa winna zagrać. Jeszcze ładnych pare zł zostanie.

• 1 miesiąc później...

Ukryta Zawartość

czy te sony xb700 są warte swojej ceny?

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Proponuję posłuchać w miarę możliwości Philipsa 890,895,8900,9000.

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

"Doświadczenie jest ostatecznym kryterium prawdy".

właśnie ,właśnie a pro po philipsów SHP890 lub nowsze 8900.zebrały bardzo pochlebne recenzje.Osobiście nie słuchałem,może ktoś podpowie jak komponują się a/v yamaha DSP757 sp.

Seria XB Sony zbiera raczej pochlebne recenzje.

Słuchałem chwilę XB500, przyjemne, ale bardzo silny nacisk położono na bas który jest ładny, ale dla mnie ciut za dużo. Miałem też wrażenie delikatnego przesterowania w stopie, ale tylko w 1 utworze który słuchałem na niehajendowej mp3ce.

Wybitnie wygodne po założeniu, choć z wyglądu obstawiam, że w ciepłe dni mogą tworzyć nieprzyjemny mikroklimat po paru godzinach.

Ponoć XB700 są bardziej wyważone.

• 5 miesięcy później...

Mam te słuchawki i napiszę ci dlaczego to je powinieneś i nie powinieneś kupić...

Tak ! :

- cena

- wygoda (przy słuchaniu do max 1h i w zimnym otoczeniu(w cieplejszym niż 18 się spocisz))

- jakość dźwięku ( świetna w porównaniu do ceny )

- twoje preferencje , czyli podbity bas, czysta góra itd. ...

- wygląd ( są ładne )

Nie ! :

- jak spadną ci na ziemię i troszkę się wygną to po nich ... (tak mi się stało i po kilku miesiącach miałem tylko dwie muszle ... osobno ... (tutaj polecam gogle do podtrzymywania :) ))

- trzeba !!! wymienić kabel, oryginalny jest słaby, ale to inny wątek.

Czy je wybierzesz to twoja decyzja, lecz ja, osobiście je polecam...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.