Skocz do zawartości
IGNORED

PCM56 SPDIF NOS DAC - Zamówienie zbiorowe

dst89

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie zamówiłem PCM56 w www.aprovi.com.pl za 32,92 PLN więc się wypisuję z listy.

DIR9001

1. Cudak10 1szt

2. Scout 1szt

3. BB84 1szt

4. Dominicanos 1szt

5. Enterprice 1szt

6. dst89 2szt

7. ManieX 1szt

8. prezydent 1 sztuka

9. Nick30 4szt

10. kolmen 1 szt

11. kiku1 1 szt

12. pawelb 1 szt

13. marosik 1szt

14. woytek 1 szt.

PCM56

1. Prezydent 2 sztuki

DF1704

1. Prezydent 1 sztuka

2. Dominicanos 1 sztuka

3. BB84 1 sztuka

4. kiku1 1 sztuka

5. toza72 1 sztuka

6. pawelb 1 sztuka

ManieX, 14 Sty 2010, 01:17

>Właśnie zamówiłem PCM56 w www.aprovi.com.pl

spytaj sie czy sa pewni ze sprzedaja orginaly, kiedys budowalem kilka dac`ow dla znajomych z tymi pcm56 ktore mialem z wylutu, i mialem obawe ze mi ich zabraknie wiec postanowilem poszukac, po tym jak zadalem kilka pytan o cene i dostepnosc przez 2-3 miesaice dostawalem maile ze jak tylko wezme to nawet cene obniza mi do 2 euro/szt a wszystkie maile pochodzily z Chin. a z tego co wiem te uklady nie sa juz produkowane wiec jedynie mozna dorwac jeszcze jakies zapomniane stock`i gdzies na magazynach, lub uzyc kostek z wylutow ze starszych cd`kow gdzie na pewno siedza orginaly.

dst89, 13 Sty 2010, 23:07

>Podstawowa wersja zasilacza wygląda tak jak na rysunku poniżej.

>W sekcji analogowej można umieścić cieszące się dobrą opinią TT mini by bodo_z

>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>Zasilanie cyfry osobiście zostawiłbym bez zmian - ewentualnie można wrzucić tam Shunt Salasa

>

Ukryta Zawartość

>Niestety ten zasilacz nie jest tani w wykonaniu a dla 3,3V należałoby zrobić pewne modyfikacje i

>wykonać jakiś prototyp.

proponował bym zamiast lm2940/lm2990 zastosować 2 x zwykły L7805 np ST - wg. datasheeta generuje trzykrotnie mniejsze szumy w stosunku do ww. ldo nationala, dwa na napięcie plusowe dlatego, że rozbieżność napięć powinna być mniejsza - 7805/7905 potrafią mieć rozbieżność nawet 0,3V na wyjściu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pawelb a co myślisz o zmniejszaniu szumów filtrami RC w zasilaniu? wg mnie dobra sprawa - ja do swojego preampa wrzuciłem 10R, 100uF i jest lekka poprawa brzmienia (preamp na OPA134 i LM317/337)

jestem za, wrzuciłem juz chyba w tym wątku link do innego z pomiarami i efekt był powalający, jest kwestia doboru R (i C) i bez pomiarów to trzeba mieć jakieś praktyczne obeznanie w temacie a ja go przyznam bez bicia nie mam wielkiego więc z tym R bym nie przesadzał :), tez podobnie zmodyfikowałem preampa (56R) ale nie mam go w stanie używalności a poza tym reszta klocków nie pozwala mi teraz sprawdzić efektu:)

w ogóle to bym proponował do tego zasilania dorobić jeszcze po jednym stopniu na zwykłych 78xx - koszt żaden w porównaniu do pozostałych części (parę 78xx + parę byle jakich elektrolitów - 5zł :) a niektórzy twierdzą, że nie ma lepszego sposobu na eliminację brumu + ten filtr RC na końcu i powinno być super czysto na wyjściu :)

w ogóle to wydaje mi się, że stosowanie ldo nie ma większego sensu gdy nie ma konieczności uzyskania napięcia tylko trochę niższego od tego które mamy do dyspozycji w danym układzie - tu można zrobić układ na zwykłych stab. a pod to dobrać trafo o odpowiednim napięciu :)

Czy istnieje mozliwosc zrobienia ukladu przelaczania wejscia na jakies kostce typu 74HC244? Jak juz robic wszystko elektroniczne to moze i to? Poziomy tez sa niskie i jakbysmy mieli 3 wejscia cyfrowe to mamy naprawde juz spore mozliwosci.

Odnosnie drogich PCM, nie lepiej kupić jakiegoś CD z tymi PCM na pokłdzie.

Ja kupiłem CDP-970 z uszkodzonym laserem 2xPCM58 i CXD1244 za 50 zeta z wysyłką.

Co do nowych PCM-56 to nie miałbym 100% pewności że to są oryginały. Przecież one są od dawna nie produkowane i pewnie chiniole gdzieś je robią w garażu:)

Wejście najlepiej zrobić na 74HC125 wtedy można jako trzecie wejście zrobić USB (czwartego wejścia nie ma sensu robić bo po co to komu), problem w tym, że na tym układzie to ja nie umiem zaprojektować selektora, ale może ktoś chętny się znajdzie

cudak10, 14 Sty 2010, 15:03

tyle ze pcm58 nie jest zamiennikiem pcm56 ani 61. takie samo wyprowadzenie nozek maja 56 i 61 tyle ze 61 jest 18bitowcem i jesli mu nie zmienimy strumienia danych na 18bitowy to 16 bitowy tez przetworzy lecz nie wykorzystamy pelni jego mozliwosci, natomiast 58 jest inna.

co do chinoli to kilka postow wyzej opisalem jak sprawa wyglada z orginalami:)

Trzeba wprowadzić opcję 16,18,20 i 24 bit w tym projekcie (dla DFa), aby zastosować różne kości na przejściówkach. PCM58 ma chyba 18 bit, więc na przejściówkach wejdzie. Podstawowa kość to PCM56 w tym projekcie.

Czy w kwestii napięć +3.3V dla DIRa stabilizacja typu shunt na 2 czerwonych LEDach o prądzie do 50mA połączonych szeregowo (lub 2+2 równolegle) zasilanych przez rezystor powiedzmy 180ohm/1W z napięcia +12V by się tu sprawdziła?

Szkoda że jednak nie będzie PCM58:(

Ma ktoś może schemat tego Daca ??

Może ktoś już robił zakupy w tym sklepie??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

BB84, 14 Sty 2010, 15:12

>Panowie tylko nie stabilizacja na zwykłych scalonych stabilizatorach typu 7805. Toż to profanacja

>całego układu.

a są jakieś rzeczowe przeciwskazania...poza złym samopoczuciem po zastosowaniu zwykłych stabilizatorów + filtra RC ? Tu nie o voodoo chodzi a o parametry prądu :)

przecież takie stosuje się w 99% urządzeń.

poza tym można jeszcze zrobić alternatywne zasilanie (skoro nie będzie zintegrowane z pcb daca) - takie na linearach, elementach dyskretnych i samych black gate w filtrze jeżeli ktoś uważa, że dobrze = drogo, skomplikowanie i na wydumanych elementach.

Zwykłe scalone stabilizatory to syf i tyle (w analogu). Drogie staby też nie mają sensu. Jak już robić to coś na tranzystorach z możliwością precyzyjnej regulacji. Takie mini TT dla PCMów powinno być dobre, dla cyfry nie wiem. Możliwe, że dla cyfry wystarczy scalak z odpowiednią filtracją, lecz czy na pewno ?

Może cyfre zrobić na trochę lepszych stabach (niskoszumowych) niż wspomniane 7805 i do tego dopiero filtr ?

A z tego co wiem zasilanie ma być integralną częścią PCB, więc zastanówmy się nad tym trochę dłużej i wybierzmy coś dobrego, w miarę taniego (nie 20$ za staba) i nie zakrawajacego o wspomniane voodoo.

A nad opcją coax/toslink/usb bym się poważnie zastanowił, tym bardziej, że PCM2706 można zasilić z portu usb i wymaka tylko kilku części wokół siebie. Odpowiedniego przełącznika można poszukać, choćby na jakimś scalaku. Nie wiem tylko jak wygląda sytuacja z separacją od komputera przy spdif.

odnośnie tej stabilizacji to może skoro macie jakiś uraz do 78xx to te tpsy TI o których Rambo wspominał - szumią nieco mniej od 78xx tyle, że nie wiem gdzie to można dostać w polandzie (w mouserze są po ~pół ojro za szt., są 3,3V i regulowane do 5,5V

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.