Skocz do zawartości
IGNORED

PCM56 SPDIF NOS DAC - Zamówienie zbiorowe

dst89

Rekomendowane odpowiedzi

Ja bym proponował zrobić dwie wersje zasilania umieścić je na płytce z możliwością ułamania. W porównaniu do ceny układów będą to sprawy groszowe.

@BB84 najlepsza separacja od komputera to podłączenie tego przez toslink.

prezydent jak tak przemyślałem sprawę to dobry pomysł

-->Jeden zasilacz na układach scalonych (niekoniecznie tak drogie jak zaproponowałem, każdy sobie wlutuje co będzie chciał)

-->Drugi analog TT mini, cyfra np shunty salasa

Kolejna okazja do zrobienia porównań zasilanie na scalakach VS dyskretne

Ależ po co się rozdrabniać ? zróbmy cyfre na scalakach i wsio, a analog na TT. Każdy wstawi scalak jaki mu podpasuje, czy to za 1,5 zł czy 50$, wystarczy odgiąć odpowiednio trzy nóżki. Ważne, że będzie jeszcze filtracja po nim. Mówiłem tylko o omijaniu scalaka w analogu, tu warto dać dyskretniak. Nie róbmy dziesięciu wersji zasilacza bo koszta znacznie wzrosną i trzymajmy się wersji all in one prócz analogu za PCMami.

Nieregulowane mają zazwyczaj środkowy pin jako masę - co daje dużo możliwości. Natomiast regulatory 1086 mają inne rozłożenie pinów - typowe dla stabów regulowanych. Wystarczy przewidzieć miejsce na dwa typy pinoutów i po sprawie.

jeszcze pytanie odnośnie zasilania daców - na schemacie jest wspólne dla Vl i Vs - nie powinno być niezależne ???

w manualu zdaje się wyczytałem, że zwykle stosuje się wspólne, ale jak rozdzielać cyfrę i analog to rozdzielać do końca.

Rambo, masz jakieś namiary na te stabilizatory texasa w Polsce?

Jak są tanie a dobre (na pewno są lepsze od lm29xx), w końcu są dedykowane do zasilania ghz układów w wifi, to można na tych regulowanych zrobić linie 5V (lini symetrycznych z regulacją, pozostałych ustawionych na stałe), 3,3V na tych nieregulowanych i po sprawie, bez kombinowania - jak się znajdzie tanie źródło to pewnie nikt nie zdecyduje się na 79xx, tak je obrzydziliście :)

Cały odrębny analog to już jak kto chce sobie zasili.

A jak ktoś będzie chciał dodatkową stabilizację to też chyba nie stoi nic na przeszkodzie aby zasilił daca stabilizowanym zasilaczem zamiast "gołym" trafem.

patrząc na schemat myślę, że przełączanie formatu danych z dira 16b / 24b mogło by być jakoś zdalnie a nie na zworach - kto będzie rozbierał daca i przełączał zwory aby odtworzyć na dacu strumień z DVD np dts24/96 lub LPCM 24b - jak już filtr udostępnia bez problemu 24/96 i będzie można wsadzić dowolny dac 24/96 w przejściówce to szkoda by było zmarnować te atuty brakiem możliwości łatwego przełączania danych wejściowych z dira 16b na 24b !

"Nieregulowane mają zazwyczaj środkowy pin jako masę - co daje dużo możliwości. Natomiast regulatory 1086 mają inne rozłożenie pinów - typowe dla stabów regulowanych. Wystarczy przewidzieć miejsce na dwa typy pinoutów i po sprawie."

Proponuję zastosowanie zwykłych stabów nieregulowanych w cyfrze, każdy dobierze coś dla siebie, czy to 7805 czy AD8005 itp. regulowane to dodatkowe elementy i kombinowanie ...

dst89, 15 Sty 2010, 13:41

>Przełącznik 16/24 bit ustawia się tylko raz w zależności od użytego filtra

>16b dla CXD1244S

>24b dla DF1704

pewne?, df ma możliwość ustawienia 16/20/24b input data format na pinach IW1, IW0 i I2S, czy w przypadku podłączenia strumienia 16b z transportu będzie to poprawnie działać z wybranym trybem 24b w dir?

i czy w takiej konfiguracji pinów DF-a IW1, IW0 i I2S będzie działać 20b i 24b (bez przełączania) bo wydaje mi się, że nie.

co do stabilizacji - jak nie regulowane 5v to odpadają te TI wspomniane przez Rambo bo na 5v są wyłącznie regulowane, nie wiem na ile istotna jest symetria napięć +/-5V, ale na regulowanych można ustawić idealną, na zwykłych zawsze jest jakiś rozrzut.

"co do stabilizacji - jak nie regulowane 5v to odpadają te TI wspomniane przez Rambo bo na 5v są wyłącznie regulowane, nie wiem na ile istotna jest symetria napięć +/-5V, ale na regulowanych można ustawić idealną, na zwykłych zawsze jest jakiś rozrzut."

+/-5V to do PCMów czyż nie ? a tam lepiej wstawić coś dyskretnego typu TT.

mamy w tej chwili w df-ie ustawioną pozycję 1 z tab czyli 16b, nie powinna być poz. ostatnia aby była możliwość obsługi 24b dla źródła 24b?

jak to jest dla źródła 16b (CD) - może być w df ustawiona również poz. ostatnia (24b) czy powinna być ustawiona na 16b mimo, że dir ma ustawioną 24b ???

jakoś frapuje mnie ten problem, może mi to ktoś łopatologicznie wyjaśnić bo coś mi tu nie gra :))

Cześć,

co do konfiguracji filtrów,

dla DF'a musicie mieć możliwość wyboru długości słowa wyjściowego 16/18/20/24-bit,

a dla CXD 16/18-bit, - PCM61 jest 18-bit

DIR musi być ustawiony na [16-bit, MSB-first, right-justified] - aby działał CXD1244

i tak samo DF [input Data Formats: Standard], tu może być 16/24-bit,

czyli ustawienie DIR - FMT1 do DGND, a FMT0 do L lub H,

pomijam I2S gdyż nie wyprowadzacie sygnału po DIR na zewnątrz,

DIR - dodać switch'e/juper na PSCK0/1

dla CXD musi być 386*fs

dla DF może być 256*fs, 384*fs, 512*fs

lub prościej zostawcie wybór dla DF - 384*fs, 512*fs - PSCK1 do Vdd, a PSCK0 do L lub H

najmniejszy wg data [RECOVERED SYSTEM CLOCK (SCKO) JITTER] do 60kHz jest dla 512*fs

pozdrawiam,

Waldek.

waldez, 15 Sty 2010, 20:25

>Cześć,

>co do konfiguracji filtrów,

>dla DF'a musicie mieć możliwość wyboru długości słowa wyjściowego 16/18/20/24-bit,

>a dla CXD 16/18-bit, - PCM61 jest 18-bit

---to jest

>DIR musi być ustawiony na [16-bit, MSB-first, right-justified] - aby działał CXD1244

---jest taka możliwość

>i tak samo DF [input Data Formats: Standard], tu może być 16/24-bit,

ale czy dla źródła 16bit ma być 16b a dla 24 ma być 24 czy dla obu może być 24b - pytam o ustawienie input data format tzn. konfig. jak poniżej:

źródło 16b-> dir 16b-> cxd 16b -> ...

źródło 16b-> dir 24b-> df 16b -> ... - czy to jest poprawna konfiguracja ?

czy może musi być:

źródło 16b-> dir 16b-> df 16b -> ...

źródło 24b-> dir 24b-> df 24b -> ...

>czyli ustawienie DIR - FMT1 do DGND, a FMT0 do L lub H,

>pomijam I2S gdyż nie wyprowadzacie sygnału po DIR na zewnątrz,

>

---to też jest :)

>DIR - dodać switch'e/juper na PSCK0/1

>dla CXD musi być 384*fs

>dla DF może być 256*fs, 384*fs, 512*fs

>lub prościej zostawcie wybór dla DF - 384*fs, 512*fs - PSCK1 do Vdd, a PSCK0 do L lub H

>najmniejszy wg data [RECOVERED SYSTEM CLOCK (SCKO) JITTER] do 60kHz jest dla 512*fs

>

no i tego brak

>pozdrawiam,

>Waldek.

Troszkę offtop ale widzę właśnie dyskusję na interesujący mnie temat. Może ktoś przerabiał ten problem i będzie wiedział.

Czy poprawna będzie tak konfiguracja:

ADC 24bit --> Nadajnik SPDIF 24bit --kabel cyfrowy--> Odbiornik SPDIF 16 bit --> DAC 16 bit

powoli przymierzam się do zrobienia ADC i chciałbym żeby był w miarę uniwersalny. Czyli kilka częstotliwości próbkowania no i 24 i 16 bit, sam ADC będzie 24 bit i teraz nie wiem czy pomiędzy ADC a nadajnik SPDIF wstawiać sample rate converter czy wystarczy wysyłać zawsze sygnał 24 bit a ewentualny odbiornik 16 bitowy oleje te dodatkowe 8 bitów czy się wyłoży przy takim strumieniu.

Przy interfejsie szeregowy jest trochę prościej bo niby wiadomo że left justified i I2S powinny sobie poradzić z różną długością słowa natomiast dla right justified musi się zgadzać. Pytanie jak to się zachowa po SPDIFie.

Jeszcze raz przepraszam za offtop :)

gaballus

oj nie wiem czy sie dowiesz, ja od dłuższego czasu usiłuję dojść czy dac w tej konfiguracji obsłuży "sygnał" ze źródła 24b (24b/48, 24b/96) i dalej brak jednoznacznej odpowiedzi, pytanie nie jest bezpodstawne- w dacu Waldi_06 na pcm1704 (konfiguracja podobna - dir + df) df ma ustawione /H L H 24-Bit, I2S/, ten ma w tej chwili na schemacie / L L L 16-Bit, Standard, MSB-First, Right-Justified /...

"w dacu Waldi_06 na pcm1704 (konfiguracja podobna - dir + df) df ma ustawione /H L H 24-Bit, I2S/, ten ma w tej chwili na schemacie / L L L 16-Bit, Standard, MSB-First, Right-Justified /..."

Pewnie dlatego, że PCM56 jest 16-bitowcem, a PCM1704 24-bitowcem. Będzie opcja przełączania 16/18/20/24 dst89 o tym wspominał.

w którym miejscu wspomniał ?

nie chodzi mi o wyjście z df-a bo to już jest dawno na schemacie a o wejście do df-a ! a tam nie ma możliwości selekcji, są wszystkie piny do masy !

Cześć,

w DIR jak ustawisz na wyjściu 16-bit RJ, to taka długość słowa będzie niezależnie od tego co wchodzi,

może być problem w przypadku CXD, jeżeli na wejściu SAMPLING FREQUENCY będzie większy od 44,1 kHz,

ponieważ na wyjściu jest taka częstotliwość jak na wejściu.

Po obiedzie sprawdzę czy mój DAC pociągnie 48kHz, bo wg data od CXD fmax to 18,5 MHz.

Pozdrawiam,

Waldek.

dzięki ale wyjście dira wg. schematu daca z tego wątku można przestawiać 16 / 24b więc problem nie istnieje

tu nie chodzi również o sampling, bo to się dzieje automatycznie (generator dira pracuje zgodnie z sygnałem wejściowym i rzeczywiście bez resamplingu pewnie nie da rady), chodzi bardziej o obsługę formatu wejściowego 20b lub 24b/96 z df-em (on to łyka), to 96 oczywiście z dacem który obsługuje 96khz, w wariancie gdy df na wejściu ma ustawiony format 16b (jak na schemacie) !, nie wiem jak mam jeszcze inaczej zadać to pytanie aby było zrozumiałe ?

co do cxd -nie ma co kombinować - 16b na wejściu i 16b/18b na wyjściu 44,1 i nic wiecej się nie wyciśnie

pawelb schematu nie uaktualniałem ale był mój wpis 13 stycznia:

>Przeglądam schemat i widzę jeden błąd:

>piny konfiguracyjne IW0 IW1 są ustawione na 16 bit

>konfiguracja pinów powinna wyglądać następująco:

>IW1 - L

>IW0 - H

>I2S - H

>pin21 - L (w celu możliwości użycia DF1706)

nie bylo mnie pare dni/bylem na zjezdzie chirurgow

wlasnie nadrabiam zaleglosci. df'y powinny byc juz w przyszlym tyg. co daje wysylke okolo piatku. u was bedzie pewnie cos kolo wtorku srody.

tyle ze jak na razie mam kaske od 1 osoby>?

Ps. moze by tak zrobic zamowienie na PCM1702? sa calkiem popularne na rynku cd. Np. Accuphase je bardzo lubil. 16 sztuk dal w modelu dp75.

koszt:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jesli beda zainteresowani to moge zorganizowac zamowienie.

Ps. chcialem dodac ze to wersja K.

sluchalem u siebie wersji K i J (PCM56) i roznice sa spore. K pokazuje z latwoscia co dzieje sie na dalszym planie (detale) J tylko sygnalizuje.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.