Skocz do zawartości
IGNORED

PCM56 SPDIF NOS DAC - Zamówienie zbiorowe

dst89

Rekomendowane odpowiedzi

ostatnio wykorzystalem wejscie symetryczne odbiornika linii o ktorym juz pisalem (chyba 178) i jestem bardzo zadowolony. Efekt super. Kondek w torze cyfry jednak nie sluzy mojemu dzwiekowi. :)

co do zakladu to plytki waldiego sa bardzo profesjonalnie wykonane :)

chetnie bym sobie zrobil takiego pcm1704 K w wersji podstawowej bez zadnych bajerow (czyli na plytce jak w tym watku )

Schemat w eagle'u skrobnąłem w 90%, wystarczy porozmieszczać części i poprowadzić ścieżki, tego wolę się jednak nie podejmować w obawie, iż coś skaszanie (prowadzenie masy itp.). Poza tym nie posiadam aktualnego schematu, na którym widoczna jest opcja zastosowania PCM1704. Jeśli kolega dst89 wrzuci aktualny schemat mogę coś podziałać, jednak z pomocą bardziej doświadczonych kolegów.

Porownanie uwazam za bezsensowne. to jak porownywac czarna plyte ze srebrna.

56 gra przepieknym cieplem i barwa. 1704 zaskakuje iloscia detali punktualnoscia i dokladnoscia...

nie moge sie zebrac za dokonczenie 1704 ze wzgledu na to co daje mi pcm56p K :)

bardzo wazne jest prowadzenie masy. polecam zapytac specjaliste - w tej kwestii powinien pomoc (J. Jablonski).

Ja mam 1 pkt masy (przy wyjsciu z dac'a) ktory laczy 2 wieksze pkt masy (cyfra i analog). Zasilacze cyfry i analogu ida bezposrednio do swoich pkt masy. cyfra do cyfry a analog do analogu. Masy zasilaczy nie ida do odpowiadajacych im/zasilanych przez nie ukladow tylko do wspolnego pkt. z tego pkt idzie masa dopiero do odbiornikow.

masa z trafek idzie grubymi kablami.

nic nie brumi mimo braku obudowy i pajeczyny wielkosci 20x20x10cm. mam 2 trafka dla cyfry i jedno dla analogu czyli lacznie 2x 2x12V (jedno dla odbiornika a drugie dla czesci cyfrowej pcm'ow) i 2x12V (dla analogu)

kable analogu cyfry i trafek przebiegaja obok siebie/ krzyzuja sie nie wplywajac na dzwiek...

jedynym problemem jest wlaczanie zarowki lub swietlowki. slychac wtedy cykniecie w glosnikach.

Ps pcm1704 k mialem pozyczony - przez jakis czas.

jesli ktos z w-wy chcialby posluchac tego wynalazku na pcm56 to zapraszam. (oczywiscie ze swoimi plytami)

No i pięknie :) dodam jedynie, że osobiście wywaliłbym opcję os/nos ze względu na cztery dodatkowe przekaźniki w cyfrze, komplikację całości, możliwe zakłócenia i znaczne wydłużenie ścieżek. Każdy zaopatrzył się w odpowiadający mu filtr i bezsensownym wydaje się przełącznik, z którego i tak nikt nie skorzysta, no, może raz :) pozostańmy przy DF/CXD, COAX/TOSLINK i opcji 16/18/20/24 bit z możliwością zastosowania szerokiej palety kości. Tu pojawia się pytanie o optymalne rozwiązanie - czy zrobić uniwersalną podstawkę i stosować przejściówki dla każdego DACa, czy zrobić podstawkę np. pod PCM56 i w smd pod PCM1704. Wadą jest trudność w bezpośrednim porównaniu obu kości, choć rozwiązanie to wydaje się optymalne. Nie wiem jak sytuacja wygląda z innymi kościami.

Właściwie jedno wejście w zupełności wystarczy. Porządny coax i tyle. Kto będzie chciał dorobi sobie we własnym zakresie tyle wejść ile będzie potrzebował. Jeśli chodzi o uniwersalność postawiłbym głównie na przetworniki, resztę uprościłbym do niezbędnego minimum. Czy koledzy zdecydowali się na ostateczną formę zasilaczy ?

drobna rada co do przejsciowek dla filtrow. lepiej dac wieksza podstawke jak cxd i w nia wpinac mniejsze przejsciowki. ja mam dip16 i mam problem z wkladaniem...

cxd1244.

nikomu nie zycze takiego problemu... ;)

Chcecie wywalić opticala (tylko coaxial), wywalić nonos/os czyli pozbyc sie zainteresowanych dacem nonos (z opcją ewentualnego filtra) a to była jedyna opcja wyróżniająca ten dac sposród dziesiątek innych, widzę fajny projekt zwija się powoli do zwykłego daca jakich są dziesiątki na różnych forach i za chwilę się okaże że zostanie 2-3 chętnych...

Temat mle się już dość długo i miałem wrażenie, że się wyklarowała jakaś tam wizja a tu nagle zmienia się ustalone już wydawało by się założenia.

Co do coax/toslink - zostają. Wywalona zostanie tylko opcja nos - całość będzie prostsza, skrócą się ścieżki, odpadną przekaźniki itp., ogólnie powinno być lepiej. A wyróżniać ten DAC bedzie możliwość zastosowania różnych przetworników monolitycznych 16/18/20/24b, głównie PCM56 i PCM1704. Czekamy na schemat kolegi dst89 i ruszamy z kopyta.

BB84, 14 Lut 2010, 17:02

>Co do coax/toslink - zostają. Wywalona zostanie tylko opcja nos - całość będzie prostsza, skrócą

>się ścieżki, odpadną przekaźniki itp., ogólnie powinno być lepiej. A wyróżniać ten DAC bedzie

>możliwość zastosowania różnych przetworników monolitycznych 16/18/20/24b, głównie PCM56 i PCM1704.

>Czekamy na schemat kolegi dst89 i ruszamy z kopyta.

a co to za komplikacja jak już schemat jest z przekaźnikami, nawet zwykłe zworki to już coś więcej niż brak opcji i "skazanie" na filtr tych co może by chcieli nonos

Teoretycznie na zworach można to zrobić prosto i optymalnie. Nadal stoimy jednak z kwestią zasilania i PCM1704. Do zasilania analogu PCMów trafi pewnie mini TT, chyba, że inny układ dyskretny, a cyfra na stabach scalonych + ewentualny filtr. Prosiłbym o konkretne propozycje (schematy).

McGyver, 14 Lut 2010, 18:40

>Jakie skazanie? Skoro filtr jest na stoliczku, to zawsze można zrobić stoliczek bez filtra,

>zwierający tylko co trzeba, i masz swojego NOSa.

chyba się zgodzisz z tym, że nawet te głupie zworki to lepsze niż stoliczek zawierający...nic

Propozycja McGyvera jest optymalna. Większość osób posiada filtr i będzie go stosować. Ci, którzy nie chcą, połączą sobie odpowiednie piny podstawki CXD na pająka lub wykonają we własnym zakresie odpowiedni stoliczek.

A i owszem, ja tam nie lubię non-os. Dla mnie rozwiązanie typu stoliczek zawierający nic jest do bani rozwiązaniem, wolę na tym stoliczku mieć dobry filtr cyfrowy. Ale DOBRY. Bo jak ma być coś pokroju Philipsa SAA7220, to faktycznie lepiej żeby tego nie było wcale. Jestem zdania że stąd właśnie wzięła się idea non-oversampling - z gównianej jakości owych philipsowskich SAA. Niestety pomysł na pominięcie gównianego SAA7220 zaczęto bez zrozumienia małpować.

BB84, 14 Lut 2010, 20:11

>Propozycja McGyvera jest optymalna. Większość osób posiada filtr i będzie go stosować. Ci, którzy

>nie chcą, połączą sobie odpowiednie piny podstawki CXD na pająka lub wykonają we własnym zakresie

>odpowiedni stoliczek.

nie wiem skąd ta pewność, że większość ma filtr - jakis sondaż był robiony czy jak ?

a z optymalnością to nie ma wiele wspólnego - moim zdaniem to zworki były by jaki już optymalne, łączenie na pajaka to raczej ekstremalne rozwiązania

pawelb, 14 Lut 2010, 22:14

>nie wiem skąd ta pewność, że większość ma filtr - jakis sondaż był robiony czy jak ?

>a z optymalnością to nie ma wiele wspólnego - moim zdaniem to zworki były by jaki już optymalne,

>łączenie na pajaka to raczej ekstremalne rozwiązania

łomatko, ZROBIĆ OPCJONALNY STOLICZEK Z POZWIERANYM TYM CO TRZEBA, i po sprawie, po co się nacd tym tak rozwodzić?

PCM56 SPDIF NOS DAC - Zamówienie zbiorowe, tyle w temacie. :)

ja byłem np. ciekaw bezpośredniego szybkiego porównania (najlepiej za naciśnięciem jednego przycisku) w identycznych warunkach na identycznych komponentach) wariantów os/nonos, wad i zalet obu rozwiązań, widzę, że wyłącznie ja.

nonos -> uniwersalny -> os - to jest rozwodzenie się nad tematem jak w pysk strzelił :)

Właśnie. Nonos -> uniwersalny -> os, tak się to potoczyło nieprzypadkowo. Widać większość optuje jednak za wersją z filtrem cyfrowym. Zdaje się że moda na non-os w końcu odchodzi w cień. IMHO słusznie.

pawelb

Chyba szybciej zamienić stoliczek/CXD niż 6 zwór ? poza tym takie rozwiązanie zajmuje mniej miejsca, a ścieżki się skracają. Masz możliwość porównania opcji os/nos z pominięciem wad przekaźników/zwór, więc dalsza dyskusja na ten temat nie ma sensu.

Otóż właśnie, ja też uważam że słusznie ale jednak organoleptyczne stwierdzenie tego faktu było by przyjemniejsze od czysto teoretycznego.

Czy większość tego też nie wiem, Ty na pewno a reszta jakaś niezdecydowana, raz tak raz inaczej - mało kto się w ogóle odzywa, nie wiadomo, czy są w ogóle jeszcze jacyś chętni. Zapotrzebowanie na filtry też było nikłe, raptem parę sztuk znalazło nabywców, no chyba, że ludziska na wylutach bazują.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.