Skocz do zawartości
IGNORED

PCM56 SPDIF NOS DAC - Zamówienie zbiorowe

dst89

Rekomendowane odpowiedzi

BB84, 14 Lut 2010, 22:46

>pawelb

>

>Chyba szybciej zamienić stoliczek/CXD niż 6 zwór ? poza tym takie rozwiązanie zajmuje mniej miejsca,

>a ścieżki się skracają. Masz możliwość porównania opcji os/nos z pominięciem wad przekaźników/zwór,

>więc dalsza dyskusja na ten temat nie ma sensu.

a nonos / df też będzie można skoro ma być wlutowany na pcb ?

prezydent, 14 Lut 2010, 23:27

>Wolałbym żeby to nie była opcja "jak chcesz to sobie zrób", ale "wszystko w pakiecie"

>proponuje żeby df był również na podstawce.

to se zrób :)))

To była moja taka cicha propozycja...

Kolega napisał że jak ktoś będzie chciał OS/NOS przy zastosowaniu DF to niech sobie robi sam podstawkę. No nie ma problemu, ale nie z tą kością. Proponuje sobie przypomnieć jaki ona ma rozstaw nóżek, poprawne wytrawienie takiej płytki w domowych warunkach graniczy z cudem.

Wiadomo, każda propozycja powinna być rozpatrzona, możecie ją albo odrzucić albo przyjąć.

Ja i tak będę zamawiać :)

Proponuję jednak niezależnie od tego że DF można wlutować na płytkę-zrobić do niego stoliczek. Ja tam wolałbym takie rozwiązanie choćby po to żeby móc sobie porównać różne filtry.. A jak ktoś nie będzie chcial, to sobie tego DF wlutuje na p,łytkę, i już.

prezydent, 15 Lut 2010, 10:15

>To była moja taka cicha propozycja...

>Kolega napisał że jak ktoś będzie chciał OS/NOS przy zastosowaniu DF to niech sobie robi sam

>podstawkę. No nie ma problemu, ale nie z tą kością. Proponuje sobie przypomnieć jaki ona ma rozstaw

>nóżek, poprawne wytrawienie takiej płytki w domowych warunkach graniczy z cudem.

>Wiadomo, każda propozycja powinna być rozpatrzona, możecie ją albo odrzucić albo przyjąć.

>Ja i tak będę zamawiać :)

Nie no, ja pisałem w kontekście tego "ciągnięcia" przez każdego w swoją stronę a negowania już wydawało by się ustalonych i uwzględnionych na schemacie rozwiązań.

Dla tego też bym chciał aby była zrobiona co najmniej ta płytka zwierająca(choć kosztowo i ze względu na sygnał nie jest to lepsze od zwor), jak to taki problem niby przełącznik os/nonos, choć jak patrzę na schemat daca na ad z sąsiedniego wątku to widzę dziesiątki przełączników do wszystkich możliwych opcji, kilku wersji generatora itp i nie ma tragedii.

McGyver - widzę że jak ktoś chce porównać os/nonos to jest dezaprobata i to nawet z powodu paru zwor a sam jak chcesz porównywać różne filtry to proponujesz robienie stoliczka, za czym też optuje ale raczej z innego powodu.

pawelb, 15 Lut 2010, 11:10

>McGyver - widzę że jak ktoś chce porównać os/nonos to jest dezaprobata i to nawet z powodu paru >zwor

E tam, jak ktoś chce porównywać to niech porównuje, jaka dezaprobata? Tylko po co mają być przelączniki/zwory/pierdoły na plytce głównej, skoro można wstawić stoliczek zwierający co trzeba? Powiem więcej, też siobie taki stoliczek zamówię, a co. Niech jest, majątku nie kosztuje.

>a sam jak chcesz porównywać różne filtry to proponujesz robienie stoliczka, za czym też optuje ale

>raczej z innego powodu.

Ano proponuję, co w tym złego? Dla tych co będą chcieli porownać DF vs. NOS to też jest dobre rozwiązanie.

skoro już na wszystko miały by być stoliczki, łącznie z df, nonos i pcm1704 to może lepiej dać sobie siana ze stoliczkami i ich dopasowywaniem do podstawek pod dace, filtry itp i porobić na wszystko karty z jakimiś typowymi gniazdami krawędziowymi, prościej można by wykorzystać ewentualne jakieś podwójne dace?

pawelb, 15 Lut 2010, 11:46

>skoro już na wszystko miały by być stoliczki, łącznie z df, nonos i pcm1704 to może lepiej dać

>sobie siana ze stoliczkami i ich dopasowywaniem do podstawek pod dace, filtry itp i porobić na

>wszystko karty z jakimiś typowymi gniazdami krawędziowymi, prościej można by wykorzystać ewentualne

>jakieś podwójne dace?

I to jest pomysł znakomity, coś w tym stylu robi CEC w swoich DACach. Popieram oburącz! Z tym, że nie pierdzielilbym się ze złączami krawędziowymi, tylko wykorzystałbym popularne i łatwe do kupienia w sklepie za rogiem listwy goldpinów i gniazda do nich, o takie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3550-100002179 1266232121_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

o tym właśnie pisałem, tyle że miałem na myśli bardziej montaż prostopadły jak w pc czyli goldpiny były by wtedy kontowe i dla większej sztywności i mniejszych gabarytów dwurzędowe

pisałem już o tym chyba nawet w tym wątku podając stare polskie wzmacniacze za przykład podobnych patentów pozwalających na miniaturyzację gabarytów:

Ukryta Zawartość

post-5259-100002173 1266238437_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

widze ze komputer budujemy a nie dac'a

ktos cos kiedys pisal na temat wstawiania wzmacniaczy operacyjnych w podstawki. podobno widac to na oscyloskopie. dodatkowe pojemnosci>?

Panowie dajcie sobie siana z dodatkowymi płytkami. Uparliście się na os/nos, więc bedą zwory. Będzie w smd miejsce na DFa i podstawka pod CXD. A przetworniki to PCM56 i w smd PCM1704. Nic więcej nie zmieniamy.

jestem za... a nawet i przeciw ;)

Mam prosbe co do stabow dla cyfry. niech bedzie tyle ile jest odbiornikow cyfrowych.

niech wokol kazdego bedzie troche miejsca na radiator (ja bede wstawial dyskretne na 3 pinach).

cyfra - odbiornik dir i filtr powinny byc zasilone z innego trafa.

cyfra dac'ow z innego.

analog dacow z innego. daje nam to razem jakies 5x8V trafko. w watku o pcm1704 jest jakies zamowienie. nie wiem czy mozna sie jeszcze dopisac. trafko ma kosztowac okolo 60zl a za taki pieniadz nie kupi sie dobrego trafka z 4 uzwojeniami.

Kolega dst89 zaproponował scalaki do cyfry + taki układ

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) do analogu mini TT.

marosik

Jakie masz propozycje na zasilanie ?

Ukryta Zawartość

Będzie możliwość wstawienie zewnętrznego kwarca? Niedawno w NOS USB 1543 wymieniłem na OMIG 5pp i poprawa jest duuża praktycznie w każdym aspekcie, a stosunek ceny (ok. 26zł) do rezultatów nie do pobicia.

prosty a sprawdzony uklad. ja wiem co bede mial. gdzies zamieszczalem schemat. teraz to musialbym go znow rozpisac. uklad na 2 tranach 3 rezkach i 3 zielonych ledach jako zrodlo odniesienia. stabilny napieciowo w zakresie niewielkiego poboru pradu. nie szumi :)

jak ktos ma schemat do cdx 810 to tam jest uzyty jako stab dla dac'ow.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.