Skocz do zawartości
IGNORED

CD Naim 5i - współpraca ze studyjnymi monitorami aktywnymi

soundchaser

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam się jak ten odtwarzacz będzie grał z moimi monitorami aktywnymi Yamaha HS80M.

Obecnie posiadam CD Rotel 02 i z brzmienia jestem zadowolony, ale jest ono dosyć chłodne

i takie "laboratoryjne". Czy zastąpienie Rotela Naimem ociepli brzmienie?

Mam też nadzieję, że poprawie ulegnie scena i stereofonia.

Czy miał ktoś do czynienia z tym odtwarzaczem?

Proszę o opinie i porady. Nie mam możliwości odsłuchu, a muszę się szybko zdecydować,

bo cena jest dość atrakcyjna.

mialem Naima CD3.5

dzwiek byl nasycony, scena znakomita, pierwszoplanowa role grala plastyczna srednica

charakterystyczne naimowskie oddanie rytmu

klasa dzwieku ze srednij polki, dynamika nieco stonowana, dzwiek nieco zabrudzony

jesli sie zgra z systemem moze dac sporo przyjemnosci z odsluchow

Rotela slyszalem rowniez i uwazam ze nastapia zmiany, ktorych oczekujesz

Generalna zasada jest taka, że Naim "gra" z Naimem. "Gra" w sensie kompatybilności. W każdym innym przypadku może (choć nie musi) zagrać dziwnie. I często jest tak że takie granie samego CD i tak podoba się "Naimowcowi".

Ja słuchałem samego CD3.5 o którym pisze fafarskid na m.in. Creeku 4330 i Sugdenie Optima 80.

3.5 grał jakby krzycząc średnicą,reszta pasma jak by wycofana.

Z CD5i może być podobnie, choć te nowsze serie są już troszkę bardziej kompatybilne.

Trzeba posłuchać bo to podręcznikowy przykład specyficznego brzmienia.

I dodam że często niesprawiedliwie oceniane granie Naima wynika albo ze słuchania tylko jednego elementu samotnie,albo z korzystania z "jakiś" kabli. Naim jest zgrany elektrycznie ze swoimi kablami serii NAC, z przewodami Linna, CablaTalkiem bodajże. Dopiero całościowy system pokazuje jak gra Naim. I tak należy go oceniać. Pomijając czasem Audio Show ;)

Dziękuję za wpisy.

Widzę, że kupując Naima narażam się jednak na pewne ryzyko, że brzmienie może mi nie odpowiadać.

Do jakiej ceny warto go kupić, aby ewentualnie odsprzedać bez straty?

Odtwarzacz jest na gwarancji - w stanie idealnym.

Ryzyko jest zawsze ale w tym wypadku zaryzykowałbym.Od 3 lat gram na Naim cd 5i.Dla mnie jest to organiczne brzmienie.Piękna,nasycona średnica,super wokale,dynamika ,timing.Ani śladu surowości czy laboratorium.Z Harbethami - super.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.