Skocz do zawartości
IGNORED

FIKUSOWE lampizacje.

gutekbull

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałem posłuchać opinii ludzi ,którzy zetknęli się z lampizacjami pana Ł.Fikusa

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sam mam Satcha na kości Philipsa 1541 ,zlampizowanego przez kolegę a_men, a dostrajanego ostatecznie przez forumowicza artPawa.

Ukryta Zawartość

Ponieważ wcześniej słuchałem - zachwycałem się LITE DAC-AH ;

Ukryta Zawartość

Teraz przy pomocy kolegi artPawa usiłuje go zbudować,ale na kości 1543 x 4,

właściwie to już wszystko kupiłem ,czekam tylko na samą płytkę DACa, idzie z Chin.

Obudowę plus ekstra panel zakupiłem tutaj;

Ukryta Zawartość

Kondensatory to 2.2uF 250V Hybrid Capacitors K75-10 plus

FT-3 FT3 TEFLON HI-END CAPACITORS 600V 0.1uf

Jestem ciekaw jakie są wasze opinie ,odsłuchy z czym porównywaliście lampizacje według Ł.Fikusa,

wszak to cała rodzina zmodernizowanych klocków,a mam wrażenie ,ze facet ma jak to mawiał mój znajomy "czuja" -

wie co robi ;-)

Zawsze powtarzam wielu się bawi w rożnego rodzaju przeróbki ,ale niewielu to wychodzi ;-(

Inaczej jest wielu rzemieślników ,ale artystów trzeba ze świecą szukać ;-)

U mnie Satch zastąpił......... CD Accuphase DP-500, po prostu zagrał lepiej, bardziej dynamicznie z większym pełniejszym basem, bardziej szczegółowo. Scena i przestrzeń przepiękna.

Po przełączeniu na Accu robi się niemalże płasko i przede wszystkim mniej realistycznie.

Przy całej niewątpliwej klasie dźwięku jaka reprezentuje Accu DP-500, SATCH w obecnej wersji jest po prostu ciekawszy,

słuchanie daje więcej przyjemności i takiej nazwałbym to prawdy dźwiękowej.

Accu został zdetronizowany do roli transportu ,wymiennie z dyskiem twardym - Squeezeboxem Classic.

Na pewno są inne ciekawe klocki po Łukaszowej lampizacji .

Powoli pan Ł.Fikus zaczyna figurować w naszym światku audio jako człowiek - instytucja ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/59630-fikusowe-lampizacje/

Słuchalem raz zlampizowanego cedeka - zdaje się że to był Philips 304. Źle nie było. Wybitnie też nie. Coś pomiędzy.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Dostałem od P. Fikusa zlampizowane Sony CDP-227ESD i to była totalna porażka - odtwarzacz fabryczny grał dużo lepiej. Pan Fikus obiecał mi, że "wyprodukuje" coś lepszego i podeśle do testów. Do dzisiaj cisza. Dla mnie duże rozczarowanie i włożyłem już cała sprawę "między bajki". Gram na ONKYO zlampizowanym przez McGyvera i to jest naprawdę dobra robota.

Gość skynyrd

(Konto usunięte)

Będę robił u Fikusa dcd-1460 - całość czyli może przytoczę z maila

"witam,

denon jest super, warto go zlampizować.

U p. Waldka w serwisie pod moim okiem kosztuje to 800 zł i w tym jest już ogólny remont, przegląd, regulacja i wymiana części.

Pozdrawiam,

ŁF

jak będzie - zobaczymy, ale słuchałem robioną prrzez Fikusa Kambodżę i przysiadłem z wrażenia.

Gdybym był manualny zrobił by sobie coś takiego sam - do tego mozna jeszcze żonglować lampami.

Generalnie zabawa nie jest tania, ale chyba warto. Na akku mnie na razie nie stac

Z tego co piszecie to trochę jak z moim Satchem ,pierwsza lampizacja wypadła średnio ,grał na poziomie ACCU w ślepym teście nie odróżniałem co gra, ale czułem,że można lepiej,

pojechał do artPawa do strojenia. Poprawa zasilania - stare ruskie kondensatory, wymiana kondensatorów dźwiękowych znowu na stare-nowe ruskie ,takie zielone zbajpasowane tymi srebrnymi - linki wyżej podałem i wtedy zaczęła się jazda ;-)

Jutro wkleję zdjatka bo dziś nie mam swojego laptopa, wygląda to delikatnie mówiąc średnio ,

bardzo mało miejsca w obudowie, ale jest to solidnie jest zrobione no i gra przepieknie ;-)

Gość rochu

(Konto usunięte)

Nawracając do głównego tematu wątku, ja osobiście jestem ciekaw wyników lampizacji wykonywanych przez Fikusa. Zwłaszcza klocków na starszych TDA.

Czy Ktoś z okolic Krakowa dysponuje czymś takim, aby można było posłuchać w ramach krakowskich odsłuchów?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.