Skocz do zawartości
IGNORED

Kto ma jakis dobry schemacik zasilacza 3.3 i 5v do dac ???

genek

Rekomendowane odpowiedzi

Czyli komplet dwa dodatnie i jedno ujemne napięcie - to 1 szt na odłamywanych płytkach?

wstępnie o tym myślałem ale może być też opcja osobnych PCB - zależy od zainteresowania

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

1. Rambo - 10 szt.

2. GNAKED - 7 szt. dodani, 5 szt. ujemny

3. Benpe - 5 szt kpl (10 dodatnich, 5 ujemnych)

4. kw - 3 szt dodatni 1 szt ujemny

5. MystiQ - 2szt. dodatnich

1. Rambo - 10 szt.

6. Nick30 (zależy od ceny) - 10szt

1. Rambo - 10 szt.

7.Novy2 10 szt.

myślę, że za mało jest chętnych na PCB i przez to zabawa będzie raczej nieopłacalna.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

1. Rambo - 10 szt.

7.Novy2 10 szt.

8. dudu - 10 szt.

Pytanie> Ile mniej więcej wyjdzie 1szt płytki? ewentualnie kpl.3sz odłamywanych? Tak dla wiadomości zamawiających.Poza tym bardzo polecam ten układ , walory soniczne bardzo dobre> kwestia doboru ostatniego kondensatora (ja nie bocznikuje) by w ramach własnej percepcji otrzymać oczekiwany dzwięk. Bardzo zachęcam do formowania nowo zakupionych kondensatorów naprawdę dużo to daje.Pozdrawiam

Pytanie> Ile mniej więcej wyjdzie 1szt płytki? ewentualnie kpl.3sz odłamywanych? Tak dla wiadomości zamawiających.Poza tym bardzo polecam ten układ , walory soniczne bardzo dobre> kwestia doboru ostatniego kondensatora (ja nie bocznikuje) by w ramach własnej percepcji otrzymać oczekiwany dzwięk. Bardzo zachęcam do formowania nowo zakupionych kondensatorów naprawdę dużo to daje.Pozdrawiam

Niestety nie wiem jaka była by cena PCB. Na pewno należałoby dążyć by była jak najniższa i do tego przyzwoita jakość :). Wpis na listę mial miec charakter poglądowy. Przy większej ilości jest cel zamawiać, bo koszty przygotowania do produkcji rozłożą się i nie będzie tak boleć.

A mi po glowie chodzi taki maly nieskomplikowany schemacik:

series_reg_3V_5V.GIF

W pzyplywie dobrych checi sprobuje zaprojektowac jakas mala plytke - nie za duza - po to zeby moc wymienic regulatory typu 780x/790x na ten dyskreny, cos tam pomierzyc, cos porownac...

jak zawsze, ładne rozwiązanie!

1. Rambo - 10 szt.

7.Novy2 10 szt.

8. dudu - 10 szt.

9. crossover64 - 10szt dodatnich, 5 ujemnych

Trochę chętnych jest na shunta. Wnioskuję z zapisów, że w grę wchodzi opcja dodatnia i ujemna 5 ...30V a nie całe sety trzech odłamywanych płytek. Będę rozmawiał na temat ceny wykonania PCB i zrobienia dokmentacji.

>>ludo

Ładny schemat.

Ale jeśli chodzi o szeregowe regulatory to taki POOGE dyskretny jak się zrobi wersję przewlekano-smd to wychodzi ekstra malutka płytka, jak i to sam regulator niegłupi- ma pewną wadę co prawda.

Kurdę, ja już się zapisałem na jeden set od Wietnamczyka. I jak jak efekty będą w porządku to dobiorę z 3 dodatkowe sety tutaj. Set to obecnie 4 płytki (nowa to dodatnie zasilanie dla napięć < 5V, czyli np. 3.3V lub 1.8V)

System gra dobrze, albo nie....

-> Rambo i Morris

Dzieki.

Wstepnie sprobuje zmiescic czesci ze schematu na plytce dwustronnej o rozmiarach 1,5x3,5 lub 2x3 cm. Zobacze czy wyjdzie.. w kazdym razie taki jest plan - sprobowac zminiatyruzowac plytke jak najbardziej sie da.

sam regulator niegłupi- ma pewną wadę co prawda.

Chodzi o rezystancje wyjsciowa, brak zabezpieczenia przeciw zwarciom czy moze o cos zupelnie innego?

• 5 tygodni później...

Ja zamówiłem tego Shunta i porównam. Póki co u mnie STR zasila analogówkę wyjściową i analogową część kostki DAC'a. Największa różnica na plus była po zasileniu analogówki, zasilenie DAC'a też przyniosło dużą zmianę - zwłaszcza w ilości drobnych detali, ale poprawa nie była już tak spektakularna jak po zasileniu stopnia wyjściowego. (Zasilam V-DAC'a, wcześniej miał kiepskie zasilanie fabryczne.

System gra dobrze, albo nie....

• 3 tygodnie później...

Pokleiłem 2 szt. w zamiarze na 3.3V, wyszło 3.5x (zenery 4.7v) do VA w Sabre. No, no, nawet na sygnale z SBT da się tego DACa wreszcie posłuchać bez wstrętu 8-). Podziękowania dla Autorów!

tranzystory odejmą od napięcia na diodzie zenera 1,2V. ten układ jest bardzo uniwersalny, bo przy małej mocy daję 1 tranzystor (wtedy odejmuję 0,6 V) zmieniam go na układ multiplujący pojemność w bazie tranzystora itd - pełna uniwersalność.

Witam ,może zamówienie na PCB dojdzie do skutku a więc się dopisuje:

1. Rambo - 10 szt.

7.Novy2 10 szt.

8. dudu - 10 szt.

10. wojpik66 - 10szt dodatnich, 5szt ujemnych

rozmawiałem z jednym kolegą odnośnie dokumentacji PCB ale na razie cisza, dzisiaj porozmawiam z drugą osobą. sam robiłem tylko proste PCB, w eaglu do prasowanek i dlatego wolę powierzyć to komuś, kto przygotowywał już dokumentacje do produkcji.

Kompletuję części do poskładania zasilacza z forumowego zamówienia i mam dylemat jakie kondensatory kupić? Możecie coś polecić?

Dobre pytko. Ja na razie wkleiłem co popadnie o wartościach nominalnych, pozostawiając zabawę z kondziami na potem. Krytyczny wydaje się być C7. Może Rambo nam coś doradzi :) ?

w tym układzie raczej nie jest zbyt krytyczny. ja stosuję do takiego typu zasilacza kondensatory o niskim ESR i małej upływności. jak dotychczas panasonic FM ale zamówiłem teraz polimerowe United Chemi-Con 33uF.

ja też mam nadzieję na te płytki

1. Rambo - 10 szt.

7.Novy2 10 szt.

8. dudu - 10 szt.

10. wojpik66 - 10szt dodatnich, 5szt ujemnych

11. Yogi - 12 szt dodatnich, 10 szt ujemnych

chyba jest już dostateczna ilość do zamówienia ????

Tak, dlatego jeden z kolegów podjął się zrobienia dokumentacji do produkcji. Jakie macie propozycje co do wyboru zakładu? Schemat jest pod tym adresem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Domyślam się, że chcecie wersje 5-35 V zarówno dodatnią jak i ujemną a pomijamy wersję z niższym napięciem. Proszę o uwagi.

Ukryta Zawartość

Tak, dlatego jeden z kolegów podjął się zrobienia dokumentacji do produkcji. Jakie macie propozycje co do wyboru zakładu? Schemat jest pod tym adresem

Ukryta Zawartość

Domyślam się, że chcecie wersje 5-35 V zarówno dodatnią jak i ujemną a pomijamy wersję z niższym napięciem. Proszę o uwagi.

3,3 v by się przydało

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.