Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony Stacyjne AMPEX : -200, -400, -401, -456 i inne

Korwin

Rekomendowane odpowiedzi

Henryku dziękuję za zdjęcia są inspirujące chcę połączyć funkcjonalność w użytkowaniu z komfortem pracy samej maszyny.

Będzie to mobilny rack obudowany ażurowymi płytami podobnymi do tych które są na Twoich zdjęciach.

Warunek jest taki że musi się to łatwo demontować, każdy ze wzmacniaczy musi być szybko demontowany, najlepiej by było żeby były wysuwane ułatwiło by to wszelkie prace.

Chcę preampy umieścić ponad transportem mam już pewien zarys całości.

Co z tego te zapożyczę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Myślę o podobnej formie, tyle drewna to zbyt przytłaczające ale forma ok.

post-4738-0-85090900-1434574874_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

Te oryginalne skrzynie mają coś w sobie ...

No i są oryginałem. Ja bym nie psuł.

maxresdefault.jpg

1300153617.jpg

A może coś w tym stylu?:

Sonicraft_351&350.jpg

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Te oryginalne skrzynie mają coś w sobie ...

No i są oryginałem. Ja bym nie psuł.

maxresdefault.jpg

1300153617.jpg

A może coś w tym stylu?:

Sonicraft_351&350.jpg

Pozdro

Skrzynie mają swój klimat ale są nieustawne w domowych warunkach.

O psuciu nie ma mowy po odkręceniu kilku śrub transport i wzmacniacze wychodzą z całym dobrobytem, łatwość przenoszenia tej 351 jest wzorcowa , producent dał nam przez to szeroki wachlarz użytkowania tej maszyny.

Skrzynie są dobre do transportu jak i nagrywania np na koncercie w plenerze i tam gdzie trzeba szybko się przemieścić .

Jeśli chodzi o studio jak i dom sprawa się komplikuje trzeba sprzęt zapiąć do racka lub wygodnej obudowy by była możliwość wygodnego manewrowania jak i obsługi.

Pozostawienie skrzyń ok jest możliwe jak pokazałeś na zdjęciach ale wyklucza się wtedy pozostałe elementy toru które są na stoliku audio.

Ciężko będzie ale musi być w tym jakieś wyjście, salon rodzinny nie służy tylko i wyłącznie życiu jednego członka rodziny ;)

Jako to wszystko trzeba pogodzić ze sobą.

Jest takie powiedzenie żyj i pozwól żyć innym.

audiomagia.blogspot.com

Praca z Ampexem przebiega wolno, ale podobno to właściwa droga pośpiech nie jest wskazany.

Punkt 3 z listy z pomocą Henryka w toku w przyszłym tygodniu będę miał transformator na tydzień więc zrobię testy.

Zastanawia mnie jedna rzecz gdyby mostek głowic przenieść do 300 setki czy coś b to zmieniło?

Może jakość dźwięku wzrosła by wraz z szybkością przesuwu taśmy, muszę to skonsultować z Henrykiem.

Jeśli chodzi o obudowę będzie to rodzaj obudowy w systemie rack pre ampy na górze niżej w wytłumionej obudowie transport, zastanawiam się nad pokrywą osłaniającą transport?

Mam nadzieje że będzie grał tak dobrze jak wygląda. ;)

Wszyscy znamy efekty pracy Henryka z Ampexami , obudowy które wykonał są perfekcyjne ciężko będzie dorównać w jakości ale postaram się nie dać plamy wszak te magnetofony zasługują na coś więcej.

Wklejam kilka zdjęć z internetu co myślicie o tych zabudowach, jeśli macie jeszcze inne zdjęcia 351 prozę zamieśćcie je.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-4738-0-05164000-1434565620_thumb.jpg

Marek,

Mam dokładnie taki transformator jakiego szukasz. Rozmawiałem o tym z Henrykiem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziękuję serdecznie za pomoc, Henrykowi i tobie Leszku będziemy o reszcie rozmawiać prywatnie.

Co do transformatora który miałem od kolegi na dwa dni szkoda zachodu i nerwów rzeczy takie jak ten transformator nigdy nie powinny były opuścić fabryki jako dopuszczone do użytku, wykonanie zgroza! po około 1,5 godzinie używania śrubki którymi zostały skręcone blachy obudowy zaczęły się odkręcać!

Sprawdziłem na szybko Ampexa a dokładnie transport funkcje działają nie ryzykuję z takim trafem więcej bo szkoda moich nerwów.

Może mi wyjaśnicie czy takie transformatory powinny być filtrowane dodatkowo?

Jeśli tak to w jaki sposób czy wystarczy dobra listwa?

audiomagia.blogspot.com

• 2 miesiące później...

Wreszcie są efekty , Ampex zagrał pięknym dźwiękiem, jak Feniks z popiołów.To klimat lampy, relaks, i ukojenie po ciężkim dniu...

audiomagia.blogspot.com

• 3 miesiące później...
  • 1 miesiąc później...

Ampex model 300 monofoniczne monstrum w warsztacie u Henryka, to takie sanatorium zdrowotne potem urządzenie jakby się narodziło na nowo.

Ukryta Zawartość

Ampexownia to źródło życia dla tych urządzeń, dzięki Henrykowi odzyskują sprawność i mogą spełniać swoją funkcję.

Lampy które muszę zamówić nie są trudne do dostania no może 815 ka poniżej, ale nie jest to niemożliwe, będą nowe.

post-4738-0-41470900-1453898013_thumb.jpg

te dwie lampy też muszą być nowe

post-4738-0-35840600-1453898390_thumb.jpg

Transport przejdzie lekkie czyszczenie i smarowanie myślę że podoła nowym wyzwaniom które niebawem nastąpią.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

Lampa 815 w drodze reszta lamp na razie pozostaje bez zmian, jestem ciekaw jak to zagra po renowacji której dokonał Henryk.

Jeszcze daleka droga do sprawdzenia ale zanim wszystko ruszy jak należy trzeba zgrać transport z preampem

Bardzo jestem ciekaw jak zagrają te Red RCA 6SN7, przy pierwszych próbach jakie przeprowadziłem z moim synem byłem pod dużym wrażeniem czystości i dynamiki dźwięku.

Czytałem że te lampy Red RCA 6SN7 to jedne z najdoskonalszych... co o nich myślicie?

Ukryta Zawartość

post-4738-0-51936200-1454006986_thumb.jpg

post-4738-0-54579500-1454006992_thumb.jpg

W zasadzie wszystkie lampy w tym modelu pochodzą od RCA czy były kiedykolwiek markowane nazwą Ampex czy spotkał się ktoś z Was?

post-4738-0-18073300-1454006972_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

Dzisiaj nie był to dzień dla Ampexa ale działo się sporo nagrywanie na Sony TC-880-2 poczytajcie na blogu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

Lampa 815 dotarła:)

Ukryta Zawartość

Więcej na:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

Piękny ten Ampex .Ja gram teraz na Telefunken M10 i zastanawiam się czy dało by się spasować te preampy od Ampex'a do telefunkena. Gratuluję sprzętu.!

Twój M10 miniabyr to także bardzo solidna maszyna gratuluję i napisz coś więcej, myślę że kiedyś trzeba się będzie spotkać i pomyśleć, nad taką zmianą nic nie stoi na przeszkodzie.

Swoją drogą moja trzy-setka jest monofoniczna full track, ale dźwięk jaki usłyszałem przy pierwszym starcie miał to coś...

Po wymianie kilku elementów i korekcji jakiej dokonał Henryk już się nie mogę doczekać jak posłucham.Odległość jaka mnie dzieli od niego to setki kilometrów ale co się odwlecze ...

Mam już lampę 815 a resztę lamp na razie zostawię do testów.Brakuje mi tylko VU meter ale to nie jest problem, sam VU meters już kupiony resztę trzeba wykonać.

audiomagia.blogspot.com

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

Hej Mag ! Ja więcej piszę na innym forum o swoim sprzęcie. Ja swojego Telefunkena przywiozłem Z Rogalowa Analogowego! Nie chciałem Studera .Ten Telefunken bardziej mi odpowiadał Teraz jestem na etapie osłuchiwania preampów tego magnetofonu czyli V396/397 .Ale planuję coś szalonego czyli zakup pre mikrofonowego Fonii z lat 60' -cztrery moduły 2 wejścia i 2 wyjścia (trochę cena wysoka ale trudno) Dostałem też fajne wycieraczki NTP 177-800 . Raczej nie będę na audiostereo pisać z powodu zeszłorocznego zamieszanie. Ale miło byłoby ściągnąć Cię na forum a...omaniacy.Pozdrawiam Miniabyr.

Dla zainteresowanych

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.