Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony Stacyjne AMPEX : -200, -400, -401, -456 i inne

Korwin

Rekomendowane odpowiedzi

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

Remont mojego Ampeksa 351 powoli dobiega końca. Trwało to jak możecie obliczyć po moich wpisach bardzo długo, ale rezultaty są satysfakcjonujące. Muszę tylko zdobyć oryginalne głowice, a to spory wydatek. W tej chwili użyłem głowic od lampowego Tandberga pomimo niższego sygnału preamps wyrabiają się, a dźwięk jest bardzo dobry. Załączam kilka zdjęć, które jednak nie oddają w pełni mojej pracy w restaurację tego klocka. Zdjęcia wykonałem telefonem w mojej pracowni przy oświetleniu świetlówkowym, może gdy pożyczę aparat będą lepsze. W kręgu moich zainteresowań są jeszcze dwa modele Ampeksa lampowy 350 i solid state 440, a z polskich chciałbym zdobyć kompletną melodię, a później to tylko relaks i słuchanie. Pozdrawiam! Konstanty[attachmentpost-23520-0-20006600-1366990808_thumb.jpgpost-23520-0-34892300-1366990840_thumb.jpgpost-23520-0-07718900-1366990855_thumb.jpgpost-23520-0-55654500-1366990873_thumb.jpgpost-23520-0-37154500-1366990896_thumb.jpgpost-23520-0-60294900-1366990919_thumb.jpg=247459:1.jpg]

O matko i córko jaki zajefajny sprzęt !!! Ale coś takiego to musi kosztować majątek chyba?

Ło matko ... niewazne jak to kosztuje (na eBayu cos pewnie ok. 2000 USD), wazne jak "chodzi" (pracuje mechanicznie) i jak gra.

Byłem, widziałem, krótko słuchałem.

Pełen szacun.

Jak powiedział Henryk ... cały Sinatra został nagrany na takim sprzecie. To swiadczy dla mnie samo za siebie ... BTW koncert At the Sands mam na first pressie (sam dokonalem aktu defloracji) i na audiofilskim Musical Fidelity, porownamy.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Coś pięknego!!! Zazdroszczę Wam pracy nad Ampex-ami. Aż boję się pomyśleć jak grają, Szkoda że tak trudno je zdobyć, Jeszcze raz gratuluję i podziwiam Wasze zaangażowanie :)

Dziękuję wszystkim za te ciepłe słowa. Pisałem już wielokrotnie, że zakup i transport do kraju tego sprzętu nie kosztuje wiele. Oczywiście to zależy od stanu technicznego. Ją szukam okazji kupuje w stanie "agonalnym" . Remont daje mi ogromną satysfakcję choć trwa długo.Zachęcam do nabywania i remontu sprzętu, który, jak to napisał Korwin "zrewolucjonizował" zapis dźwięku. Oferuje pomoc. Pozdrawiam! Konstanty.

• 2 tygodnie później...

Niebywale piękne ehh....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Stereo 300 ka znakomita .

Zaraz dostanie mi się od Juliana że wzdycham do stereofonii ....

Pozdrawiam wszystkich serdecznie.

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

• 3 miesiące później...

Odświeżam wątek

W niedalekiej przyszłości jak lód puści i trawa wyjdzie z pod śniegu zawita pod moją strzechę AMPEX 300 Full Track Mono .

już nie mogę się doczekać podobno wielki i kolosalnie ciężki .

Różnego rodzaju głowice.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

• 11 miesięcy później...

Chyba tu już nikt oprócz mnie nie zagląda, Nan jednak cichą nadzieję, że może ten wątek da się ożywić, Na tym krótkim filmiku ampex 300 w wersji mono i w wersji trój kanałowej ponadto urządzenia i maszyny do wykonywania matryc do tłoczenia vinyli

Zaglądają Henryku zaglądają.Co mnie jeszcze uderzyło w tym filmie,oprócz urządzeń technicznych.Podejście do kultury młodzieżowego przecież zespołu.Nienaganne garnitury,krawaty i spinki przy mankietach koszul.I pewnie w prywatnych rozmowach nie rzucali co drugie słowo na "k".jak to jest teraz w zwyczaju nawet w rozmowach dwóch ministrów.No i ta prędkość 30 cali na sekundę,czy pełna studyjna.Dzięki.

Fajny filmik, a tutaj 30IPS na 5 calowej szpuli :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

W sumie, niezły początek :)

• 1 miesiąc później...

Podnoszę temat bo trochę nam się zawieruszył.Co w świecie Ampexowym się dzieje u Was koledzy? u mnie projekt 300 setki na razie w fazie przemyśleń nad obudową ale jest szansa że taka powstanie i to już za 3,4 miesiące, jak tylko spojrzę na Henrykowe dzieła sztuki rusza we mnie entuzjazm, poddać się nie pozwala.Po rozmowie z Henrykiem znów mam wizje przed zapadnięciem w głębszy sen, żar lamp i kręcące się szpule o największym z możliwych rozmiarze, do tego lekko zaokrąglony panel z pięknym wychył-owym wskaźnikiem.Rozmarzyłem się trochę... wyobrażam sobie jak ten magnetofon może zagrać? ta dynamika jest niewyobrażalna! to że Mono już mnie nie obchodzi, kiedyś rozmyślałem żeby go przerabiać na stereo ale nie ma sensu chciałbym zachować jak najbardziej jego pierwotną wersję.Po rozmowie z Henrykiem zawsze czuję spokój, cieszę się że mamy kogoś kto w prosty i przystępny sposób potrafi wyjaśnić różne zagadnienia związane z naszym hobby.Pozdrawiam serdecznie

Zdjęcieponiżej pochodzi z aukcji

Ukryta Zawartość

post-4738-0-57087900-1426771117_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

• 2 miesiące później...

Trochę szkoda oby temat przepadł , więc pytam czy ktoś oprócz Henryka i Pmcomp jest ktoś jeszcze w naszym klubie?

Warto się dzielić wiedzą i doświadczeniami bo warto zachować te wspaniałe maszyny sprawnie działające, tak wiele im zawdzięczamy muzycznie w latach 50/60/70 tych królowały w najlepszych studiach nagraniowych, na koncertach w operach i teatrach.

Mało młodych osób zdaje sobie sprawę że słuchają mp3 które pochodzą prosto z taśmy, właśnie z tych pięknych Ampexów.

Pozdrawiam serdecznie

audiomagia.blogspot.com

Mój to nie Ampex tylko malutki Ampexik ;).

I do tego zakupiłem ostatnio rasową studyjną maszynę.

BTW popatrzcie na to cudeńko, jest na eBayu:

$_57.JPG

Pozdro

Ja obecnie czekam na przesyłkę wielka niewiadoma w dwóch paczkach jedzie do mnie z daleka w dodatku waga odpowiednia czyli ciężka, jestem niespokojny póki nie przyjdzie i nie rozpakuje nie ma co więcej pisać, tak tylko chcę podsycić ogień aby temat całkiem nie zgasł.

Myślę że nie zgaśnie bo robi się nas coraz więcej a i to dobrze bo jest o czym potem rozprawiać.

audiomagia.blogspot.com

Dwie paczki o wadze przekraczającej niespełna 70kg dotarły.

Ukryta Zawartość

Uznawany przez wielu ekspertów za jeden z najlepszych magnetofonów szpulowych Ampex 351-2

post-4738-0-58641800-1434214562_thumb.jpg

cdn...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

Ukryta Zawartość

Uznawany przez wielu ekspertów za jeden z najlepszych magnetofonów szpulowych Ampex 351-2

cdn...

Pięknie to wygląda.Swoje waży,a obudowy sugerują,że to sprzęt przenośny he he.

Podpowiem Ci,że mam cennik tych zabawek i mogłeś sobie wybrać.Albo takiego Ampexa,albo Cadillaca.Nie był to sprzęt tani.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

cdn...

Gratuluję. Ampex 351 to jest to.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W kilku punktach opiszę co mnie czeka w związku z tą zabawką jeśli ich nie spełnię mogę się pakować.

Żona się śmieje że te dwie walizki w zupełności wystarczą mi na drogę ;)

Po rozmowie z Henrykiem wstępnie ustaliliśmy następujące działania:

1.Aby było zjadliwie trzeba zrobić obudowę która zapewni ww założenie (wygląd) jak i funkcjonalność.

Skrzynie transportowe są bardzo solidne i spełniają swoją funkcję znakomicie, zapewne przy mobilnym nagrywaniu były idealne w domu nie jest to wygodne rozwiązanie.

2.Zasilanie musi być dopasowane do 117V.

3.Tuleja na kapstan musi być odpowiednio dopasowana.

Widocznie tak miało być po wizytach u Henryka śniła mi się po nocach ta barwa i nieograniczona dynamika!

Jak się jest chłopcem bawi się zabawkami dla chłopców jak się dorasta to i zabawki stają się większe i cięższe;)

Uruchomiłem go na chwilę VU meters ożyły ale zasilacz jest zbyt słaby więc trzeba cierpliwie czekać.

audiomagia.blogspot.com

Praca z Ampexem przebiega wolno, ale podobno to właściwa droga pośpiech nie jest wskazany.

Punkt 3 z listy z pomocą Henryka w toku w przyszłym tygodniu będę miał transformator na tydzień więc zrobię testy.

Zastanawia mnie jedna rzecz gdyby mostek głowic przenieść do 300 setki czy coś b to zmieniło?

Może jakość dźwięku wzrosła by wraz z szybkością przesuwu taśmy, muszę to skonsultować z Henrykiem.

Jeśli chodzi o obudowę będzie to rodzaj obudowy w systemie rack pre ampy na górze niżej w wytłumionej obudowie transport, zastanawiam się nad pokrywą osłaniającą transport?

Mam nadzieje że będzie grał tak dobrze jak wygląda. ;)

Wszyscy znamy efekty pracy Henryka z Ampexami , obudowy które wykonał są perfekcyjne ciężko będzie dorównać w jakości ale postaram się nie dać plamy wszak te magnetofony zasługują na coś więcej.

Wklejam kilka zdjęć z internetu co myślicie o tych zabudowach, jeśli macie jeszcze inne zdjęcia 351 prozę zamieśćcie je.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-4738-0-05164000-1434565620_thumb.jpg

post-4738-0-26474400-1434565656_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

Kilka lat temu wykonałem taką obudowę, może jest i efektowna, ale bardzo kosztowna i pracochłonna. Następny mój ampex będzie wyglądał jak ten 440 na zdjęciu powyżej

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-23520-0-66091400-1434572623_thumb.jpgpost-23520-0-63396100-1434572654_thumb.jpgpost-23520-0-04405300-1434572682_thumb.jpg

post-23520-0-80770400-1434572719_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.