Skocz do zawartości
IGNORED

MATA BITUMICZNA - jaką wybrać

darek81-85

Rekomendowane odpowiedzi

Drodzy znawcy analogowi .Zwracam się do was z takim pytaniem - Mam na stanie gramofon ONKYO-Y-2- chciałbym go wytłumić matą bitumiczną - tylko nie wiem za bardzo , która nadaje się do tego najlepiej:

MATA WYGŁUSZAJĄCA BITUMICZNA - aluminium

MATA WYGŁUSZAJĄCA BITUMICZNA - z filcem

MATA WYGŁUSZAJĄCA BITUMICZNA - flex

MATA WYGŁUSZAJĄCA BITUMICZNA - standard ,

a może jeszcze inna

pozdrawiam i czekam na podpowiedzi.

https://www.audiostereo.pl/topic/59919-mata-bitumiczna-jak%C4%85-wybra%C4%87/
Gość vasa

(Konto usunięte)

Pamiętaj, że asfalt (bitum) ma zapach :(

Nie wszyscy go lubią, a nawet większość nie cierpi :(

Produkty bitumiczne nie są dopuszczane do stosowania wewnątrz pomieszczeń.

Więc nie patrząc na kwestie tłumienia to jeśli chcesz coś wykleić to raczej tą z alu.

hitesnake, 5 Gru 2009, 16:19

>Wybacz, ze wyskakuje z takim lamerskim pytaniem...

>Po co chcesz wytłumiać gramofon? To jakas znana praktyka?

Podobno cytuję: W każdym bądź razie efekty są słyszalne - pozbyłem się lekkiego przydźwięku od silnika.......na forum jest tego więcej , więc chciałem sprawdzić jak to się mówi " na własnej skórze " czy jest różnica.

Ok. Jak ma pomóc, to próbuj. Każde doswiadczenie jest cenne...

Niestety nie mam takich doświadczeń, wiec nie potrafie Ci nic podpowiedzieć.

Napisałem, bo maczanie gramofonu w asfalcie wzbudziło moje zainteresowanie :)

Na chłopski rozum, powinno być skuteczne...

paul_67, 5 Gru 2009, 18:01

>Różnica jest słyszalna.Wypróbowałem to na swoim gramofonie i jestem bardzo zadowolony z

>efektu.Nakłady finansowe niewielkie...

...ale to normalnie oklejasz matą bitumiczną wnętrze gramofonu ?

Nie lepsze byłyby maty samoprzylepne do wygłuszania drzwi w samochodach?

Z tego co wiem, sa róznej grubości i o róznych własciwosciach tłumiacych.

darek81-85, 5 Gru 2009, 17:58

>ahhahaahaaha rewelacyjne poczucie humory - pozdrawiam , jak już go zaleję to dam znać :)

Daj znać, ja osobiście w końcu lat 70" widziałem taki pływający na oleju gramofon dżwięk był super.

To tyle śmichów

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

W gramofonach o napędzie paskowym mamy silnik który powoduje wibracje. Część z nich przenosi się przez pasek część przez obudowę na łożysko talerza. Te wibracje są słyszalne nawet jeśli nie bezpośrednio to jako zniekształcenia dźwięku. Nie mówię tu oczywiście o silnych zniekształceniach. Maty bitumiczne pochłaniają drgania dlatego wyklejenie chassis do której mam sztywno zamocowany silnik a z drugiej strony sprężynowo zawieszone subchassis z talerzem odcięło talerz od drgań silnika.

W całej zabawie chodzi o to aby drgania (wszelkie nie tylko te od silnika) nie wpływały na drgania igły w rowku. Ja użyłem Dynamat Extreme i efekt jest słyszalny

Coś ala 'mata' :-) ale warto zastosować oprócz tej wytłumiającej:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

K

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

ahaja, 6 Gru 2009, 12:16

>Coś ala 'mata' :-) ale warto zastosować oprócz tej wytłumiającej:

>

Ukryta Zawartość

>

>K

rozumiem, że prócz maty -ale po co?

co do ceny maty , to bez znaczenia - pytam tylko jaka była by najlepsza

mój gramofon zasługuje na wszystko co najlepsze :)

Ukryta Zawartość

Tam są tak wielkie drgania ... że praktycznie wystarczy dowolna, byle się dobrze trzymała. Ja swoją kupowałem w Casto .... w dodatkach do dachów (wałek).

Taśma miedziana - po to by ekranować ... a to ma znaczenie biorąc pod uwagę jakie wielkie sygnały tam lecą z wkładki ;-).

ahaja, 6 Gru 2009, 13:31

>Tam są tak wielkie drgania ... że praktycznie wystarczy dowolna, byle się dobrze trzymała. Ja swoją

>kupowałem w Casto .... w dodatkach do dachów (wałek).

>

>Taśma miedziana - po to by ekranować ... a to ma znaczenie biorąc pod uwagę jakie wielkie sygnały

>tam lecą z wkładki ;-).

i co robisz z tą taśmą ? Ekranujesz cokół ramienia ?

>whitesnake

Nie. Zaekranowałem wnętrze gramofonu a w szczególności miejsce skąd wychodzą kable z cokołu. Pcb z elektroniką.

Ja kupowałem w sklepie z lakierami samochodowymi mate z filcem i zwykłą.

Filcowa jest ok do kolumn natomiast do gramofonu stosowałem zwykłą.

Wyklejałem Duala (wnętrze skrzynki) i jest na pewno lepiej.

Nabrał brzmienia zbliżonego bardziej do gramofonów w drewnie.

Myślałem też o wyklejeniu od spodu pływającej metalowej plinty ale Dual wylądował na szafie.

Co do zapachu bitumu to maty używane w car audio pokryte są folią i nie "wydzielają" za bardzo zapachów. Inaczej jest w przypadku materiałów stosowanych w dekarstwie (nie polecam).

Na pewno warto poeksperymentować z matami, szczególnie w przypadku gramofonów z metalową pływającą plintą.

ino, 8 Gru 2009, 08:34

>Ja kupowałem w sklepie z lakierami samochodowymi mate z filcem i zwykłą.

>Filcowa jest ok do kolumn natomiast do gramofonu stosowałem zwykłą.

>Wyklejałem Duala (wnętrze skrzynki) i jest na pewno lepiej.

>Nabrał brzmienia zbliżonego bardziej do gramofonów w drewnie.

>Myślałem też o wyklejeniu od spodu pływającej metalowej plinty ale Dual wylądował na szafie.

>Co do zapachu bitumu to maty używane w car audio pokryte są folią i nie "wydzielają" za bardzo

>zapachów. Inaczej jest w przypadku materiałów stosowanych w dekarstwie (nie polecam).

>Na pewno warto poeksperymentować z matami, szczególnie w przypadku gramofonów z metalową pływającą

>plintą.

-ale czy gramofon z obudową drewnianą wymaga oklejania matą , bo z tego co piszecie koledzy ,to wyklejacie gramofony w obudowie plastikowej..........?

Zależy od konstrukcji.

Najczęściej pływająca plinta jest metalowa wtedy trzeba by stetoskopem sprawdzić gdzie jest głośno i tam kleić maty.

To samo z elementami napędu przy obudowie drewnianej (płaskowniki, blachy na których umocowany jest napęd).

Czasami drewniane obudowy są wykonane z cienkiej płyty paździerzowej i wtedy nie zaszkodzi dodać matę.

• Redaktorzy

"co do ceny maty , to bez znaczenia - pytam tylko jaka była by najlepsza mój gramofon zasługuje na wszystko co najlepsze :)"

Harmonix ma w ofercie twardą matę wyglądającą na bitumiczną (łupek albo coś), służy do kładzenia na talerz i kosztuje jakieś 1200 zł.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.