Skocz do zawartości
IGNORED

Przedwzmacniacz z regulacją barwy dźwięku

Krzysiek134

Rekomendowane odpowiedzi

Spoko spoko, rozróżniam stany... ;)

No i tu zmierzamy do clou naszego offtopu. Czy na wejściu nieodwracającym wzmacniacza operacyjnego w powyższym układzie pojawi się jakiekolwiek większe napięcie? Bo mi się nie wydaje, mogę się mylić. A jeśli się nie pojawi, to skąd 2V na zablokowanym kluczu?

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

>wiatrak, 20 Gru 2009, 23:05

Sorry, skupiłem się na tych kluczach. Jakie będzie to napięcie w akurat tym układzie nie wiem. Pisałem o 2V bo takiego można się spodziewać w torze przedwzmacniacza. Następnym razem napiszę x ;-).

Irek będzie wiedział bo to ultrakonstruktor jest! W tej akurat aplikacji czy będzie małe czy duże to cokolwiek bez znaczenia (tu zdaje się mam zdanie dokładnie odwrotne niż irek).

Jestem Europejczykiem.

>Czy na wejściu nieodwracającym wzmacniacza operacyjnego w powyższym układzie pojawi się jakiekolwiek >większe napięcie? Bo mi się nie wydaje, mogę się mylić.

TAK! Ale tylko wtedy gdy bedzie wlaczona korekcja i bedzie ustawione podbicie lub tlumienie. Najwiekszej amplitudy mozemy sie spodziewac przy podbiciu i bedzie ona ok 4dB nizsza od wyjsciowej.

Zakres podbicia gory wynosi +-6dB i jest to filtr srodkowo przepustowy/zaporowy o czestotliwosci ok 16khz. Dol jest jako filtr dolnoprzepustowy/zaporowy o maksymalnym podbiciu/tlumieniu +-12dB. W pasmie akustycznym mamy dla 20hz +-8dB, +-6dB osiagamy przy 30hz.

Sprawdzilem jeszcze wplyw ewentualnej rezystancji klucza wylaczajacego barwe i tu przy wartosci 100om mamy zredukowany zakres regulacji do +-0,2dB.

Jak ktos chce sie pobawic w zmiane parametrow ukladu to udostepniam plik symulatora Elektronics Workbench.

Moj staruszek sony taf419r ma calkowicie pasywna regulacje barwy wiec moze kogos taki ''bezinwazyjny'' uklad zainteresuje.

Tranzystor bipolarny w roli klucza analogowego bedzie obcinal amplitude sygnalu (jedna polowke) na poziomie ok 9V. Jest to zwiazane z napieciem przebicia wstecznego zlacza BE o wartosci ok 8V, do tego doda sie przewodzenie zlacza KB.

Nie zalecam ''wiszacej'' bazy bo moze zbierac smieci, wystarczy dotchnac ja palcem zeby zobaczyc co sie stanie. W stanie zatkania baze nalezy spolaryzowac ujemnie. Ograniczenie opisane poprzednio wystapi na 9V lub na napieciu tej ujemnej polaryzacji wiec dobrze jak ma ono wiecej niz 8V.

Jesli volume bedzie na wejsciu to duzych amplitud na barwie nie bedzie, jesli volume bedzie za barwa to moga sie pojawic dosc duze amplitudy co opisalem juz wczesniej. Wtedy klucz bipolarny moze byc nieodpowiedni.

>Brencik jesli tak sie usmiales z mojego wpisu to DLACZEGO NIEMASZ ZADNYCH KONKRETNYCH UWAG !!!rozumiem ze lubisz pluc na ludzi a le wierz mi odwdziecze ci sie , jestes gnojem ....gnojem zapluwajacym to forum ....nieumiesz przeprosic i bedziesz tylko plul ...napisales ze smiejesz sie bz tego co napisalem odnosnie odwrucenia fazy ....ty szmaciazu pisz konkretnie !!!!!!!!

przez pewną osobę, to się nawet czytać niektórych wątków nie chce, najpierw myślimy co chcemy napisać potem piszemy, może się czasem zdarzyć, że o czymś się zapomni, ale po 6 wpisów jednego autora jeden pod drugim !!! a w co drugim jakieś "mięso" !!!, nie wiem, jest tu jakiś moderator żeby to posprzątać ?

>pawelb .... mieso gadasz ... poprostu prosto odpowiadam na pisanie iinnych stworow ... ten akurat stwor NABAZGRAL COS i pewnie niepomyslal iz ktos go bedzie mial odwage OCENIC ...myslisz ze usmiercilem go ???? otuz nie nadal bedzie jakies bzdury bez senu wypisywal ........poprostu kawal kret...go h.....ja .

• 2 tygodnie później...

cenie to forum za najwyzszy poziom .....i bardzo dobrze ze niemozna tu kasowac wpisow ani modyfikowac , kazdy moze przesledzic wpisy i ocenic userow !!!!ATMEG

>Brencik , tu h..... to gratuluje ci poczucia chumoru i niewnoszenia niczego sensownego w temat ty h... skopiowalem ten wczesniejszy wpis , jest nadal aktualny

• 1 miesiąc później...

Na prosbe kolegi z forum zalaczam schemat pasywnej regulacji barwy z sony TAF419.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dokladnie tak 6-8dB, jak go kupowalem to bylem na etapie loudnes-a i basu i wysokich rozkreconych mana maksa wiec troche bylem zawiedziony. Ale dosc szybko zaczalem sluchac przez source direct wiec korektor stal sie zbedny.

Wiekszy zakres regulacji w ukladzie pasywnym nie bardzo ma sens bo ten uklad nie wzmacnia sygnalu. W pozycji neutralnej tlumi o tyle ile maksymalnie moze ''podbic'' wiec tracimy sporo sygnalu. Dlatego na wejsciu jest wzmacniacz podnoszacy poziom sygnalu a wiec bez ''aktywnosci'' i tak sie nie obejdziemy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.