Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  215 członków

Pro-Ac Klub
IGNORED

Klub marki ProAc

Rekomendowane odpowiedzi

Od kilku lat jestem zadowolonym wlascicielem Proac Response1S. Niedawno kupilem Sansui 907MRX ktory okazal sie bardzo dobrym partnerem dla Proack'ow. Gra lekko ocieplonym i jasnym dzwiekiem ktory z "ciemnymi i lekutko zimnymi" Proacami stanowi zacne kombo. Mialem kilka roznych wzmacniaczy przed tym Sansui ale dopiero teraz odnosze wrazenie ze Proacki wykorzystuja 100% (mniej wiecej :) swoje potencjalu. Z tym uczuciem przyszla refleksja: czy mozna by pojsc jeszcze dalej? Czy Proac produkuje kolumny znacznie lepsze od tych monitorkow? Wazne dla mnie jest zeby charakter brzmienia pozostal ten sam, chcialbym za to wiekszego wyrafinowania w kazdym aspekcie. W gre wchodza monitory bo pokoj mam ok 17m2. Jakies propozycje?

No wlasnie problem z Proac'ami polega na tym ze nie maja jakiegos modelu monitora wyraznie lepszego niz R1S. Jak czytam angielskie fora to mama wrazenie ze kazdy z tych modeli R1S,R2S,RS1SC,D1 czy D2 "gra podobnie" i kazdy z tych modeli ma swoja rzesze oddanych zwolennikow. Jeden model produkuje wiecej glebszego basu a inny lepiej buduje scene 3D itd. A mi chodzilo tym razem o wyrazny krok do przodu a nie w bok.

Edytowane przez luckyguliver

Ja planuje sprzedać Harbeth shl5 i kupić d20 , mam nieduży pokój 16m2 . czy to jest dobry pomysł ?

Ponoć gra bardzo szczegółowo ,czasem aż za przesadnie -tak czytałem na forum angielskim

Niechęć żeby mnie męczyły po godzinie muzyki -

Jak z basen wofer nie jest duży wiec bas pewnie szybki ale nie schodzi nisko

Miałem kiedyś wstege dobrze wspominam w elacach .fajnie grały

:)

szwagier83

Co do wielkosci pokoju do d20 to moim zdaniem 16m2 mozna smialo probowac.

Z ta szczegolowoscia to bym az tak sie nie przejmowal.Gdy odsluchiwalem swoje, to bezposrednio porownywalem je z spendor d7.Bardzo chwalone na wyspach.Z caspianem i mdaciem zagraly dwa-x szczegolowiej od proacow.Po 40minutach mialem ich kompletnie dosyc.

Gdybym mial zmieniac teraz kolumny na lepsze(nie planuje)to w pierwszej kolejnosci sprawdzilbym d30r.

Aczkolwiek czy d20r sa lepsze od Twoich shl5 tego nie jestem w stanie Ci napisac.

Pozdr.

...A mi chodzilo tym razem o wyrazny krok do przodu a nie w bok.

to niestety nie jest łatwe zadanie :)

ja od dawna myślę o wymianie swoich 1sc na coś "lepszego" i jak na razie ciężko mi to idzie.

SF EA1 zagrały u mnie lepiej niż 1sc ale nie do końca mogę sobie pozwolić na ustawienie kolumn praktycznie na środku pokoju bo wtedy Sonus'y rozwijały skrzydła więc ta opcja odpadła, poza tym to leciwe głośniki więc na to trzeba brać sporą poprawkę.

Projekt Bifrost Seas'a nie do końca zgrał się z moją elektroniką, projekt monitora na Accutonach ze względu na przyzwyczajenie do polipropylen w 1sc wydał się co najmniej dziwny.

Z konstrukcji komercyjnych planuję jeszcze sprawdzić Dynaudio C1 i Harbeth'y P3ESR i 30.1. Tych drugich słuchałem ze swoją elektroniką ale w nieznanym pomieszczeniu, więc tutaj trzeba ponownie podejść do tematu

Nie chcę uogólniać ale zauważyłem, że kolumny z bieżącej produkcji na najnowocześniejszych technologicznie głośnikach jakoś nie do końca mnie przekonują - najchętniej połączyłbym górę z Esotar'a T330, z barwą polipropyleny lub starszej węglówki Scana, ubrałąbym to w klasyczną bryłę i zamknął temat głośników ;)

----------------------------------------------------

to niestety nie jest łatwe zadanie :)

Tez mi sie tak wydaje. Do tego dochodzi aspekt finansowy ktory nie bede ukrywal jest wazny. Mam na upgrade 3-3.5k. Myslalem o jakis DIY na lepszych Scan'ach np revelator lub Illuminator ale DIY to niestety ruletka. Dynaudio bede musial sobie odpuscic bo z moja elektronika byloby juz chyba za slodko choc wysokotonowy z Dyna 140 wspominam z lezka w oku :)

Revelator po 1sc to moim zdaniem nie przejdzie :)

Illuminator potrzebuje większej pojemności aby pokazał co potrafi a i piec trzeba mieć pod niego konkretny.

Nie chcę uogólniać ale zauważyłem, że kolumny z bieżącej produkcji na najnowocześniejszych technologicznie głośnikach jakoś nie do końca mnie przekonują - najchętniej połączyłbym górę z Esotar'a T330, z barwą polipropyleny lub starszej węglówki Scana, ubrałąbym to w klasyczną bryłę i zamknął temat głośników ;)

No widzę, że nie tylko ja nie jestem zadowolony z drogi rozwoju kolumn i ogólnie sprzętu dobrej klasy....

A ceny się rozwijają;-)

Illuminator potrzebuje większej pojemności aby pokazał co potrafi a i piec trzeba mieć pod niego konkretny.

Piec jest, pociagnie niemal wszystko ale scian w pokoju juz nie naciagne.

No widzę, że nie tylko ja nie jestem zadowolony z drogi rozwoju kolumn i ogólnie sprzętu dobrej klasy....

A ceny się rozwijają;-)

Oj co jak co ale ceny to potrafią sie rozwijać jak nic innego ;)

Piec jest, pociagnie niemal wszystko ale scian w pokoju juz nie naciagne.

Bardziej chodziło mi o pojemność obudowy ;)

• 2 tygodnie później...

Tomek75 jak duże jest pomieszczenie w którym stoją Twoje D20R?

Graja w okolo 24m2 ale to jest razen z otwarta jadalnia.Sam pokoj to jakies wlasnie 16-17 metrow.

Nalezy jednak brac tutaj troche moje preferencje.Gdybym mial wybierac `za male` miedzy `za duze` kolumny,to zdecydowanie te drugie.

duzo bedzie zalezalo z czym beda graly.Graly z caspianem i bylo dobrze,teraz od kilkunastu godzin z electrokompanientem eci5-mk2 i to juz inne granie.

Pozdr.

Tomek75, dzięki za odpowiedź, a przepraszam za ciekawość, a jaki masz układ ścian w pokoju?

Foremny: 4 na 4 czy nieforemny: 3,X na 5,X?

Jeśli chodzi o metraż mamy podobnie.

Pytam się o te metry jak i układ dlatego, że... generalnie podobają mi się muzycznie D20R.

Miałem je w domu.

Nie mam ich jednak na własność, ponieważ... zastanawiam się nad ich basem, czasem u mnie nieprzyjemnie zadudniły.

Nie masz tego efektu?

Wprawdzie po testach wyszło mi to, że wiele zależy od realizacji płyty, ale ten problem mnie męczy.

Uklad bardzo niesymetryczny.To takie `L` z prawie okragla sciana tylna.

Co do dudnienia basu to z caspianem na niektorych nagraniach faktycznie byl i to na wszystkich kolumnach:focalach,monitor audio jak i proacach.Mialem ten problem rowniez z tannoy v4 a denonem(ampli kina domowego).Aczkolwiek to raczej czepianie sie niz `problem`.

Teraz trudno mi sie odniesc, bo ECI gra dopiero kilkanascie godzin.

W kazdym razie jezeli cos bedzie nie tak to zaczynam interesowac sie akustyka.Nic jeszcze w tym kierunku nie zrobilem. Czas najwyzszy!

Pozdr.

Ja planuje sprzedać Harbeth shl5 i kupić d20 , mam nieduży pokój 16m2 . czy to jest dobry pomysł ?

Ponoć gra bardzo szczegółowo ,czasem aż za przesadnie -tak czytałem na forum angielskim

Niechęć żeby mnie męczyły po godzinie muzyki -

Jak z basen wofer nie jest duży wiec bas pewnie szybki ale nie schodzi nisko

Miałem kiedyś wstege dobrze wspominam w elacach .fajnie grały

Witaj,

wzdaje mi się, żę będzie to skok w bok. Obie konstrukcje słuchałem tylko po parę godzin. Sam mam D18. D20R mają niski bas z dużo większą ilością niż D18 i SHL5. ProAci moim zdaniem potrzebują dobrego ustawienia i troszkę więcej przestrzeni aby mogły zagrać dobrze basem. Wszystko zależy też od prefernecji. Przede wszystkim Twój wzmacniacz musi się spasować w D20R. D20R grają otwartą górą i nie męczy to chyba, że wzmacniacz będzie ostry u góry. D18 na ten przykład grają spokojniej i SHL5 też spokojniej. No i akustyka jest ważna.

Ja mam sporo problemów z akustyką i mimo, że D18 mają mniejszy bas to i tak chyba będę zmianiał głośniki na coś bardziej uniwersalnego (pewno monitory).

Także możesz sobie ich wstępnie posłuchać w salonie aby poznać pobieżnie sygnaturę brzmienia ale potem koniecznie w domu.

• 3 tygodnie później...

Cześć,

mam pytanie do właścicieli podstawkowców.

Moje S100 stoją na standach Atacama Nexus, są takie sobie.

Będę chciał je docelowo zastąpić czymś cięższym ale tymczasem postanowiłem się zająć wypełnieniem.

Dotychczas były wypełnione żwirem (przez porzedniego użytkownika) i ich waga w tym stanie wynosiła zabójcze 8 kilo/sztuka...

Ponieważ żwir podobno jest słabym wypełniaczem postanowiłem zaopatrzyć się w piasek, wyprażyć i cieszyć się standami cięższymi o łanych kilka kilo.

I dupa, bo tego piasku weszło tak mało objętościowo, że waga wyszła praktycznie taka sama.

To doprowadziło mnie do śrutu, podobno najlepszy, ale drogi.

Jest np. firmowy Atacama:

http://www.atacama-audio.co.uk/p/atabites-smd-z-7-5hd-inert-filler

Poszukałem jednak w naszym internecie i trafiłem na to:

http://allegro.pl/balast-stalowy-obciazenie-ciezarki-srut-brok-i5495155914.html

Wygląda bardzo podobnie, co o tym myślicie, będzie ok ?

Może ktoś jeszcze skorzysta.

A przy okazji, jakich standów Wy używacie i czym je wypełniacie ?

Pozdr.

Cześć,

mam pytanie do właścicieli podstawkowców.

Moje S100 stoją na standach Atacama Nexus, są takie sobie.

Będę chciał je docelowo zastąpić czymś cięższym ale tymczasem postanowiłem się zająć wypełnieniem.

Dotychczas były wypełnione żwirem (przez porzedniego użytkownika) i ich waga w tym stanie wynosiła zabójcze 8 kilo/sztuka...

Ponieważ żwir podobno jest słabym wypełniaczem postanowiłem zaopatrzyć się w piasek, wyprażyć i cieszyć się standami cięższymi o łanych kilka kilo.

I dupa, bo tego piasku weszło tak mało objętościowo, że waga wyszła praktycznie taka sama.

To doprowadziło mnie do śrutu, podobno najlepszy, ale drogi.

Jest np. firmowy Atacama:

http://www.atacama-audio.co.uk/p/atabites-smd-z-7-5hd-inert-filler

Poszukałem jednak w naszym internecie i trafiłem na to:

http://allegro.pl/balast-stalowy-obciazenie-ciezarki-srut-brok-i5495155914.html

Wygląda bardzo podobnie, co o tym myślicie, będzie ok ?

Może ktoś jeszcze skorzysta.

A przy okazji, jakich standów Wy używacie i czym je wypełniacie ?

Pozdr.

Przem77 - fajnie się czyta, jak S100 stoją na wypełnionych standach ważących po 8kg, podczas kiedy same S100 ważą 11kg każda:)

Odpuść Atacamę, poszukaj naszych, krajowych (bez wypełnienia tyle ważą) - akurat w tej materii jest jakiś wybór i kosztują mniej niż Atacama.

A do S100 - wystarczy stand o wys.ok 60 cm, na jednej rurze (przekrój mniej istotny: koło, czy kwadrat), byle były ciężkie, na kolcach i nie dzwoniły po stuknięciu w dolną podstawę:)

Ps. ponoć "czterokolumnowe" w ich przypadku nie są wcale lepsze, ale to akurat chciałbym sprawdzić.

Pozdrawiam - wierny S100. :)

Naim: transport cd -> DC1 -> NDAC/TP XPS -> Hi-Line -> NAC 282/TP DTCap/NAP 250-2 -> NAC A5 -> Lipinski L-707/Target Audio MR70B

Dzięki :)

Popatrzę, byc może udałoby się jakoś sprzedac moje standyi kupic cos używanego bez straty.

Właśnie chętnie bym spróbował takie z czterema rurami.

A co z tym śrutem ? Chyba to kupię, toż kasa żadna.

Czego Ty używasz, jeśli można ?

Teraz dopiero będzie śmiesznie:

Rozejrzałem się wczoraj po mieszkaniu i znalazłem historię drugiej wojny światowej w 12 tomach z czasów komuny :)

Każdy tom waży prawie kilogram, kiedyś to były wydania :)

Postawiłem wokół rur standu po cztery sztuki i już mam standy po 12 kg :)

Efekt wątpliwy ale jeszcze dobrze niezbadany.

Przem77 - teraz mam polskie standy Sfinx, o standardowej wysokości 60 cm, z jedną rurą o kwadratowym przekroju.

Są ciężkie i stabilne nawet bez wypełnienia, chociaż też się przymierzam do ich zasypania. Nie wiem tylko czy ta firma jeszcze istnieje, w każdym razie nie były drogie.

Od zawsze gdzieś tam przewijały się też u mnie VAP-y, w sumie ładniejsze od tych Sfinxów, ale trochę lżejsze i mniej stabilne, cena podobna.

Najfajniejsze jakie miałem to były oryginalne focalowe, dedykowane JMlabom Electrom 906, zasypane piaskiem.

Głośniki kupił ode mnie Kolega, więc standy powędrowały razem z nimi.

Bardzo dobre robi Pan Janusz Rogóż z Rogoz Audio, ale one są już droższe - ale zrobi Ci idealne pod "setki".

Ps. Żałuję, że nie mam takiego wydania, chętnie bym sprawdził takie naukowe podejście do tematu:) - pozdrawiam.

Naim: transport cd -> DC1 -> NDAC/TP XPS -> Hi-Line -> NAC 282/TP DTCap/NAP 250-2 -> NAC A5 -> Lipinski L-707/Target Audio MR70B

Przem77 - teraz mam polskie standy Sfinx, o standardowej wysokości 60 cm, z jedną rurą o kwadratowym przekroju.

Są ciężkie i stabilne nawet bez wypełnienia, chociaż też się przymierzam do ich zasypania. Nie wiem tylko czy ta firma jeszcze istnieje, w każdym razie nie były drogie.

Od zawsze gdzieś tam przewijały się też u mnie VAP-y, w sumie ładniejsze od tych Sfinxów, ale trochę lżejsze i mniej stabilne, cena podobna.

Najfajniejsze jakie miałem to były oryginalne focalowe, dedykowane JMlabom Electrom 906, zasypane piaskiem.

Głośniki kupił ode mnie Kolega, więc standy powędrowały razem z nimi.

Bardzo dobre robi Pan Janusz Rogóż z Rogoz Audio, ale one są już droższe - ale zrobi Ci idealne pod "setki".

Ps. Żałuję, że nie mam takiego wydania, chętnie bym sprawdził takie naukowe podejście do tematu:) - pozdrawiam.

Już nie istnieje

jeśli wystarczy Ci 8 kilo podstawa plus ok 3 kilo balast to powinny wystarczyć stendy Ostoja

Edytowane przez Marcin_Sz

Sprzedam VITUS RI100

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.