Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór wzmacniacza lampowego

Eventor

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie szanowi forumowicze ;] Piszę ten post w sprawie wyboru wzmacniacza lampowego ;] Jak już się dowiedziałem grają zupełnie inaczej niż wzmacniacze tranzustorowe. Obecnie posiadam wzmacniacz Roksan Caspian, jak narazie pobił wszystkie wzmacniacze które testowałem, poprostu jego brzmienie mi najbardziej pasuje. Nigdy jednak nie słyszałem wzmacniacza lampowego, a słyszałem że są znacznie lepsze niż tranzystor.

Moje pytania to : jaki musiałbym zakupić wzmacniacz lampowy, zby dzwięk podnieśc o 2-3 klasy wyżej od Caspiana? Czy wystarczyłaby chińska lampówka ? Czy może jakiś wyrafinowany znany wzmacniacz? Chcę zaznaczyć że zmiana będzie związana z poszukiwaniem czegoś nowego , nowego brzmienia które może mi się spodoba;]

Zaznaczę że budżet to ok 3000-4000zł wzmacniacz raczej używany jeśli oczywiśćie nie ma to w wzmacniaczach lampowych znaczenia. Ma grać lepiej :)

Czekam na podpowiedzi ;]]

https://www.audiostereo.pl/topic/60064-wyb%C3%B3r-wzmacniacza-lampowego/

Jeżeli nigdy nie słyszałeś lampowca to wybierz się przynajmniej do któregoś z gościnnych kolegów z forum na odsłuchy. W ciemno nic się nie da polecic, tym bardziej że kwotę do wydania masz ograniczoną.

Mógłbym się umówic- lecz najpierw chciałbym wiedziec czego szukac? - Napewno niektórzy z was słyszeli Caspiana- kwestia zmian na sporo lepszy dzwięk czego powinienem szukac;]?

A wiesz w ogóle dlaczego ciągnie Cię do lampy?

Nie wiesz.

Więc powinieneś się dowiedzieć.

A nie dowiesz się zanim nie zapoznasz się z brzmieniem co najmniej kilku różnych konstrukcji lampowych.

• 2 tygodnie później...

Kolego Eventor.

Kwestia wyboru wzmacnicza lampowego to naprawdę nie jest prosta sprawa,aby znależć wzmaciacz lampowy tzw.uniwersalny to rzecz trudna , trzeba się zawsze liczyć z kompromisem,słucham na lampie od kilkunastu lat i niestety nie powróciłbym już do tranzystora...Jeśli kolega chce zakupić wzmacniacz lampowy to naprawdę trzeba odsłuchać na spokojnie kilka wzmacniczy i dopiero podjąć decyzję to niestety dość długa droga ,życzę cierpliwości i powodzenia..Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.