Skocz do zawartości
IGNORED

Jak zmierzyć poziom sygnału?

Desant

Rekomendowane odpowiedzi

Mam kolumny aktywne, trojdrożne z regulacją wysokich i średnich. Odnoszę wrażenie, że taka sama pozycja potencjometrów w obu kolumnach nie przekłada się na taką samą głośność. Jak przy pomocy miernika DT9208A zmierzyć a następnie wyrównać poziomy? Sygnałem będzie stała częstotliwość z generatora na pc. Chciałbym wiedzieć na jaki pomiar ustawić multimetr, i czy mierzyć przy podlutowanym głośniku czy nie.

https://www.audiostereo.pl/topic/60197-jak-zmierzy%C4%87-poziom-sygna%C5%82u/

Generator w zakresie 40-400 Hz (w tym zakresie miernik ma poprawne wskazania), najlepiej wybrać 50 lub 100 Hz, miernik ustaw na pomiar napięcia przemiennego (AC).

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

Jesli masz dostep do koncowki mocy a glosniki sa podlaczone do masy to mozesz podlaczyc sluchawki lub glosnik miedzy fazami wyjsc wzmacniacza. Kazda roznica we wzmocnieniu da Ci slyszalny sygnal roznicowy. Tylko idealne zrownowazenie da cisze.

terminus, 14 Gru 2009, 20:28

>Generator w zakresie 40-400 Hz (w tym zakresie miernik ma poprawne wskazania), najlepiej wybrać 50

>lub 100 Hz, miernik ustaw na pomiar napięcia przemiennego (AC).

Niestety, ale częstotliwości 50 czy 100 Hz nie da się zaliczyć do nawet do średnich tonów. Najlepiej by było użyć miernika z opcją TRMS. Wychodząc z założenia, że oba kanały będą mierzone tym samym miernikiem, a chcesz uzyskać jedynie identyczną wartość w obu kanałach, błędy spowodowane częstotliwością bym pominoł.

Zwróć uwagę, że ustawienie głośności też wpłynie na Twój pomiar (każda kolumna ma własny potencjometr od głośności?). Podsumowując:

-pomiar AC

-najpierw na niskiej częstotliwości wyrównaj wzmocnienie w obu kolumnach

-potem porównuj i reguluj średnie i wysokie

Przynajmniej ja bym tak zrobił :)

Generalnie chodzilo mi o porównanie czy zakres regulacji głośności potencjometrów jest taki sam. Dla każdej pary głośników generowałem sygnał o częstotliwości z grubsza "odpowiedniej" dla danego głośnika, o ile pamiętam 9KHz/1KHz/100Hz i porównywałem wartości potencjometrów obu głosników przy skrajnych pozycjach. Wyszło mniej więcej równo, rozbieżności rzędu kilku procent. Coś mi natomiast sieje w jednym wysokotonowym przy wyciszeniu, stąd wydawało mi się że moze grać głośniej.

>Brencik, 16 Gru 2009, 10:18

Ty Brencik widzę lubisz odpowiadać na pytania których nikt nie zadał. Bo pytanie było takie:

Jak przy pomocy miernika DT9208A zmierzyć a następnie wyrównać poziomy.

Jestem Europejczykiem.

Poziom dźwieku - no to tylko SPL-meter (btw. chyba podstawowy mierniczek odsłuchu-nie musi być profesjonalnym miernikiem skalowanym i kalibrowanym, wystarczy że będzie powtarzalny, schematów parę w sieci sie da znaleźć).

A poziom wyjściowy wzmacniacza? Wyrównać miedzy kanałami? Najprosciej głośnikiem wpietym różnicowo.

Juz wyjaśniam.

Do wzmacniacza podać sygnał mono (zmostkować na wejściowych gniazdkach L i P)

Bylejaki głośnik szerokopasmowy wpiać tak, ze jeden jego biegun do + jednego kanału, drugi biegun głośnika do + drugiego kanału. W momencie identyczności poziomu wyjściowego głośnik ten gwałtownie cichnie. A doprowadzenie go do idealnej ciszy świadczy o idealnej identycznosci kanałów. To, co na nim słychać to (L-P)+(P-L) czyli różnica miedzy kanałami.

A podanie sygnału stereo powoduje odtwarzanie na tym głośniku czystego sygnału stereo :) można nim ubarwiać trudne pomieszczenia efektem przestrzennym (kuchnia:))

Polecam-warto spróbować.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.